賽馬世界

標題: (河馬仔專欄)蕃薯主題午飯評論
河馬仔
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20
註冊 11/3/2007
(河馬仔專欄)蕃薯主題午飯評論

講起蕃薯,其實都算係全球主要食糧之一,充滿澱粉質,而此植物非常粗生,故此蕃薯對人類都非常重要.

當然在香港如此富庶的地方,蕃薯都未必會係香港本地的主要食糧,而蕃薯對香港人而言可能第一個印象就是BBQ時用,但香港其實係有餐廳以蕃薯來做主題餐廳.今次就講一間位於粉嶺聯和墟聯昌街的餐廳.............

(今次唔整格仔啦,因本身小弟係想去佢隔離個間食牛肉丸及豬手,但皆因拍攝當日極度炎熱,小弟由車站行到聯和墟已經好想搵杯凍野涼下,故此冇入到去食,其實當日小弟想去那處買辣椒油回家,好可惜未能購買,實屬可惜,希望下次再有機會去此店再試下啦!)

當然佢地兩間咁啱又有間投注站係隔離,真係覺得希望在人間,祝願下年馬季各位馬迷馬運亨通!

講番蕃薯餐廳先,當日要了個午餐加個甜品,午餐係蕃薯西炒飯,有湯有野飲,當然一來就有個湯,但因太熱都係來杯凍啡消下暑先,講番個白湯算係好多料,咬口唔差,而且個湯鹹味唔多,大熱天時都適合.而杯凍啡真係消到暑,味道中規中矩,合格的.

講番個主菜蕃薯西炒飯,當然西炒飯係全港茶餐廳都食得到的食物,用料都係腸蛋蕃茄炒埋飯,好唔好食好取決於鑊氣,配料配撘,蕃茄味等等,雖然用料普通但有時餓起上來整碟炒飯真係勝過鮑魚.

講番呢碟西炒飯,重點係加了蕃薯,變了個炒飯有兩種層次,而且炒得幾熱及唔太濃味及大碟頭,作為簡單的午餐已經足夠了.

最後加錢要了一個南瓜批作為一頓午餐的結尾,這個絕對要讚,因為第一,個批溫度適中,第二個批冇過甜,而最緊要係南瓜味充足,食落感覺綿綿的但唔黐口,第三,個批皮並唔硬,結果算係俾到我意外驚喜.

成個餐加埋個甜品都係約四十元,再加上店員之服務態度非常有禮及勤力,都冇野可以挑剔啦.

MSN:hippoatwork2006@yahoo.com.hk
BLOG:http://hkheadline.com/blog/list_blog_express.asp?f=2SRIYD8XQF150946

頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
咁抵食 :iiiii:
頂部
智弱網民
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3589
精華 1
積分 0
帖子 3743
港元 4397 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 22/2/2007
我對你原本想試個間有興趣D:fff:
頂部
臨場
活躍會員

UID 3730
精華 0
積分 0
帖子 566
港元 870 萬
存款 0 萬
聲望 133
閱讀權限 10
註冊 30/4/2007
e? 我星期日4-5點係果度WOR,
下次來粉嶺叫埋我嘛...

頂部
河馬仔
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 souphen 於 14/7/2009 04:24 AM 發表
咁抵食 :iiiii:

都真係ok抵架:eee:

MSN:hippoatwork2006@yahoo.com.hk
BLOG:http://hkheadline.com/blog/list_blog_express.asp?f=2SRIYD8XQF150946

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 14/7/2009 04:39 AM 發表
我對你原本想試個間有興趣D:fff:

我都想,但天氣太熱,加上冇得外賣辣椒醬,結果放棄啦:loveliness:

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 臨場 於 14/7/2009 09:51 AM 發表
e? 我星期日4-5點係果度WOR,
下次來粉嶺叫埋我嘛...

下次一定一定,但當日唔係星期日啦,下次去到一定call您啦:eee:

頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
我以為係講薯片佬:zzz: :zzz:

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
河馬仔
虛擬馬主

UID 3620
精華 1
積分 0
帖子 6146
港元 288 萬
存款 0 萬
聲望 570
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 14/7/2009 03:32 PM 發表
我以為係講薯片佬:zzz: :zzz:  

今次係蕃薯而已:fff::fff:

頂部