賽馬世界

標題: 經典賽馬遊戲下載/討論區
TOMAA84
三星會員

UID 5951
精華 0
積分 0
帖子 116
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 28
閱讀權限 10
註冊 3/1/2011

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 4/1/2011 02:47 PM 發表

嬴左新手賽,有得揀白田,小森,中松,同櫻花系果個(唔知叫咩名,),邊個最好??

POST圖片就要上傳上去網站,然後係度插入圖片

個人多少選擇關東的而,以上4個喜好中松,因有神鷹,而且很快遠征
櫻花系那個真的只有櫻花^^",而且只有サクラバクシンオー Sakura Bakushin O櫻花進王是馬王級的
其他櫻花系的馬感覺都被其他馬王級的馬"食住",最少我玩時真的很少騎櫻花的馬
頂部
TOMAA84
三星會員

UID 5951
精華 0
積分 0
帖子 116
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 28
閱讀權限 10
註冊 3/1/2011

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 4/1/2011 03:18 PM 發表

當年我有騎過,都幾難騎架:yyy:

這隻算好騎了可以勝出11月3週的G1マイルチャンピオンシップ(但安田比較困難)
同時期的中松另一隻4個日文字的1600馬更難騎(A/?/C),實際1400馬,跑1200太短,1600太長...
而且常常熱門
頂部
TOMAA84
三星會員

UID 5951
精華 0
積分 0
帖子 116
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 28
閱讀權限 10
註冊 3/1/2011
終於找到有對G1 Jockey 2000 的同好者了,非常感動,
就算各位朋友不喜歡或已知道都想寫出來
因在網上很難找到有關資料,心得都是自己研究出來的
選馬方面:
初期優先騎松/中/西/照4個,他們平均馬比其他的馬多
馬實力主要分4種類,感覺4種的實力差距都很大
1:馬王級~G1馬,距離合適的話差不多必勝
2.G2,G3馬,沒馬王在場合可勝很多大賽,但對上馬王則無能為力...(很多,B/?/B都是這類馬)
3.9下至OP馬,最多此類馬,想取最多勝利的話,這些馬是爭勝重點,非常勤跑差不多一個月出一次,實力差距不大
4.垃圾馬,非常辛苦才幫牠取1W,下場升班已取勝無望了.
以上都是紙上談兵而已^^"
重點來了,

跑1000-1400距離:尤其1200M
大利"先"馬,追馬完全不利,逃馬OK但短距離馬太多是逃馬反而不利
以第3類的馬計,跑1200M"先"的馬速度有B的話,差不多有80%機會取勝.

跑1600-2400距離:
機會均等,個人選擇先>追>差>逃
先行的馬還是取勝機會最大(有部分"差"馬該綀馬師說是"中前都沒問題的"都當先騎吧)
追馬就看場地,主要是跑大場才好(有400M直路),另外中山馬場的1600和2200都OK,1800,2000則不太好

3000M以上:
逃馬不利,先OK,差追有利
以タマモクロス Tamamo Cross玉藻十字(2500 自 A/B/A)跑天皇(春)舉例:
牠跑法說是自由,但其實要看距離,跑2000-2500都跟前跑吧
當跑3200時,跟前跑(2-5位),跑到1600M左右時你會法現玉藻十字體力少了超過1半,
到最後500M只有半格體力,200M已斷氣被其他長距離馬追過
相反初時留後(10位以下),跑到1600M加速上到(2-5位),入直路才"GO",就到100M左右斷氣,但其他馬已追不到了
另一個例子你可以跑12月1週中山的3600M,G2,選追馬死留(最後比尾2還要差3馬位以上),
你會發現其他馬在最後500M-600M已斷氣,你可輕鬆追過取勝

簡單距離選馬心得,還有場地,發力點,不器用(追)馬如何跟前跑,等心得想分享
希望別怪我長氣^^""
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48038
港元 2829 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 TOMAA84 於 4/1/2011 04:05 PM 發表
終於找到有對G1 Jockey 2000 的同好者了,非常感動,
選馬方面:
...

求逃馬發力點,成日last比人過搞到唔敢接逃馬黎跑:iiiii: :iiiii:

頂部
neeDu
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8148
港元 12355 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 4/1/2011 04:24 PM 發表

求逃馬發力點,成日last比人過搞到唔敢接逃馬黎跑:iiiii: :iiiii:

有D馬場對逃馬好冇利,好似阪神咁:llll: 我跑逃馬就500-550先推,400-450米先打鞭上GO,不過有D細馬場早D發力都冇所謂,小倉呢D,(京都<好利逃先)
頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8148
港元 12355 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 4/1/2011 04:27 PM 發表

有D馬場對逃馬好冇利,好似阪神咁:llll: 我跑逃馬就500-550先推,400-450米先打鞭上GO,不過有D細馬場早D發力都冇所謂,小倉呢D,(京都<好利逃先)

最重要係唔好咁早用晒D耐力(橙色果度),我用左SOUPHEN既方法,仲有格個陣就1野1野咁推,唔好推咁密,到左冇晒格先至盡推,咁樣可以頂好耐...
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48038
港元 2829 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 4/1/2011 04:29 PM 發表

最重要係唔好咁早用晒D耐力(橙色果度),我用左SOUPHEN既方法,仲有格個陣就1野1野咁推,唔好推咁密,到左冇晒格先至盡推,咁樣可以頂好耐...

逃馬係咁打不過都成日100冇力比人過

不過差追發覺咁推法不利於搶位,成日穿上黎慢推緊比電腦片入閘死:ppp: :ppp:
所以而家照樣狂推直到肯定唔會有馬閘到埋黎先一下一下咁推:ppp: :ppp: :yyy: :yyy:

頂部
pgm44
二星會員

UID 5953
精華 0
積分 0
帖子 84
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 4/1/2011

QUOTE:
原帖由 TOMAA84 於 4/1/2011 04:05 PM 發表
選馬方面:
...

多謝心得:gggg: 得閒講多d:rrrr:
頂部
pgm44
二星會員

UID 5953
精華 0
積分 0
帖子 84
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 4/1/2011

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 4/1/2011 04:36 PM 發表

不過差追發覺咁推法不利於搶位,成日穿上黎慢推緊比電腦片入閘死:ppp: :ppp:
所以而家照樣狂推直到肯定唔會有馬閘到埋黎先一下一下咁推:ppp: :ppp: :yyy: :yyy:

我都同你一樣,到一百都被人過,最慘有時有開閘幾隻馬同你搶.仲要快過你,自己放我有拉番慢,到6百d馬都飛曬上來:iiii:
頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8148
港元 12355 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 4/1/2011 04:36 PM 發表

中山呢個場好易塞車,不過我跑追馬800米就上到中遊,之後就偷位上,冇位就撞開D馬,撞一兩野冇乜事...:yyy:

先,差都係差唔多咁既位,3-6位,差馬700-800米開始推,先馬就600先推,去到直路就隔一陣先推一兩野,冇晒氣就死推:abcde:(大前提係要推到隻馬到頂速先用以上方法)

頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8148
港元 12355 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 pgm44 於 4/1/2011 04:39 PM 發表

我都同你一樣,到一百都被人過,最慘有時有開閘幾隻馬同你搶.仲要快過你,自己放我有拉番慢,到6百d馬都飛曬上來:iiii:

我諗好多人都出得好閘(我次次出閘都係最先/二三位)

有D逃馬未必要放頭,見到有馬放就由佢地放,(如果隻馬唔得既話先至放頭)

先馬就好似逃馬咁,好多先馬都可以放頭,一彈出黎就放到,見到有其他馬放就仲簡單,由佢地放,不過先馬唔可以放得太快...
頂部
dennis2299
虛擬馬主

UID 4131
精華 0
積分 0
帖子 7103
港元 582 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 25/10/2007

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 4/1/2011 04:40 PM 發表

中山呢個場好易塞車,不過我跑追馬800米就上到中遊,之後就偷位上,冇位就撞開D馬,撞一兩野冇乜事...:yyy:

先,差都係差唔多咁既位,3-6位,差馬700-800米開始推,先馬就600先推,去到直路就隔一陣先推一兩野,冇晒 ...

我中山追馬1000米已經力推:tttt: 臨轉完彎未入正直路就已經過頭 , 之後力頂:yyy:
頂部
pgm44
二星會員

UID 5953
精華 0
積分 0
帖子 84
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 4/1/2011

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 4/1/2011 04:47 PM 發表

我諗好多人都出得好閘(我次次出閘都係最先/二三位)

有D逃馬未必要放頭,見到有馬放就由佢地放,(如果隻馬唔得既話先至放頭)

先馬就好似逃馬咁,好多先馬都可以放頭,一彈出黎就放到,見到有其他馬放就仲簡 ...

我先馬好有時一出閘就第一,我次次拉番去第2-3.我怕自己放唔升lv
頂部
taxi2003
版主

UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48038
港元 2829 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 pgm44 於 4/1/2011 04:39 PM 發表

最屈機係一開閘有隻好似火箭咁標離幾馬位而你隻一定要1位先得:yyy: :yyy:

頂部
taxi2003
版主

UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48038
港元 2829 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 pgm44 於 4/1/2011 04:58 PM 發表

我先馬好有時一出閘就第一,我次次拉番去第2-3.我怕自己放唔升lv

我鐘意有馬帶住多:ppp: :ppp:
不過好多時放完隻馬埋黎自己抽番出2疊跟之後推極都平排但過唔到:yyy: :yyy:

頂部
pgm44
二星會員

UID 5953
精華 0
積分 0
帖子 84
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 4/1/2011
我想問有無人知G1 Jockey 4 ps2 現在邊度可下載,搵唔到啊,我下佐模擬器,但搵唔到game
頂部
TOMAA84
三星會員

UID 5951
精華 0
積分 0
帖子 116
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 28
閱讀權限 10
註冊 3/1/2011
的確逃馬是最難取勝的,
重點在體力上和potential上
800M左右加速,保持均速,在只得一格體力打去GO再推幾下,在半格體力才全力推,希望用potential頂住及減緩速度下降
至於出閘比其他馬慢,就要看potential了,如最高的(最佳路程)也不必立即追上去,慢慢等待好時機才上前(看路程)
頂部
TOMAA84
三星會員

UID 5951
精華 0
積分 0
帖子 116
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 28
閱讀權限 10
註冊 3/1/2011

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 4/1/2011 04:40 PM 發表

先,差都係差唔多咁既位,3-6位,差馬700-800米開始推,先馬就600先推,去到直路就隔一陣先推一兩野,冇曬 ...

和我差不多^^
追馬,等運到,看情況走外疊或內^^"
先的話看和放頭馬距離,目標是在600M左右和放頭的平排,迫使放頭的馬要推騎
(不能給放頭馬放得太順利,否則牠會頂到返終點)
差的話有2種,前者是和先一樣,後者盡快LV3/4在對面直路時推騎找有利位置目標6位,600-800M加速,之後和先一樣(由得那個LV變紅)(小心有的"差"馬會自動波去"GO"的)
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28679
港元 5945 萬
存款 7064 萬
聲望 40
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 4/1/2011 05:03 PM 發表

最屈機係一開閘有隻好似火箭咁標離幾馬位而你隻一定要1位先得:yyy: :yyy:

短途經中呢d招:yyy:
一出閘就宣佈死刑:yyy:
頂部
dennis2299
虛擬馬主

UID 4131
精華 0
積分 0
帖子 7103
港元 582 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 25/10/2007

QUOTE:
原帖由 TOMAA84 於 4/1/2011 06:11 PM 發表

和我差不多^^
追馬,等運到,看情況走外疊或內^^"
先的話看和放頭馬距離,目標是在600M左右和放頭的平排,迫使放頭的馬要推騎
(不能給放頭馬放得太順利,否則牠會頂到返終點)
差的話有2種,前者是和先一樣 ...

我追馬跑1600/2400以上會走大外疊上:ddd:
頂部