標題: 葉 楚 航 拒 借 吳 嘉 晉   苗 禮 德 發 爛 渣 [打印本頁]

作者: joekwan    時間: 10/10/2011 10:51 PM     標題: 葉 楚 航 拒 借 吳 嘉 晉   苗 禮 德 發 爛 渣

【 本 報 訊 】 近 日 馬 圈 發 生 一 宗 爭 用 10 磅 仔 吳 嘉 晉 的 小 風 波 。 事 緣 苗 「 睡 得 好 」 報 爭 明 晚 第 六 場 三 班 1650 米 , 苗 禮 德 欲 借 用 吳 嘉 晉 主 轡 。 不 過 伍 碧 權 一 早 向 吳 嘉 晉 的 師 傅 葉 楚 航 表 示 , 希 望 預 留 吳 嘉 晉 騎 同 場 的 「 心 中 有 程 」 , 由 於 葉 楚 航 私 底 下 與 「 心 中 有 程 」 馬 主 胡 百 滔 有 交 情 , 加 上 伍 碧 權 比 苗 禮 德 更 早 開 聲 要 人 , 因 此 航 哥 婉 拒 了 苗 禮 德 的 要 求 。 焉 知 伍 碧 權 最 後 和 馬 主 商 討 , 還 是 覺 得 鄭 雨 滇 騎 「 心 中 有 程 」 比 較 合 適 , 而 苗 「 睡 得 好 」 就 配 了 減 五 磅 的 楊 明 綸 , 結 果 這 場 吳 嘉 晉 變 成 無 馬 騎 。

苗 禮 德 被 葉 楚 航 拒 絕 借 人 後 , 立 即 向 馬 會 董 事 表 達 不 滿 , 又 質 問 馬 會 為 何 葉 可 以 有 見 習 生 等 。 而 葉 楚 航 上 周 不 在 港 , 為 馬 主 物 色 良 駒 , 他 在 英 國 期 間 曾 收 到 董 事 的 來 電 , 希 望 了 解 此 事 的 原 委 。

據 悉 , 馬 會 將 於 日 內 召 見 有 收 見 習 生 的 練 馬 師 , 包 括 葉 楚 航 、 何 良 、 方 嘉 柏 和 李 易 達 , 進 一 步 檢 討 練 馬 師 外 借 見 習 生 的 政 策 。 昨 晨 葉 楚 航 被 問 及 此 事 時 說 : 「 總 言 之 別 人 把 兒 子 ( 吳 嘉 晉 ) 交 給 我 , 我 一 定 會 做 好 師 傅 的 責 任 。 其 他 事 我 不 想 講 太 多 , 我 一 直 都 緊 守 崗 位 做 好 本 分 , 不 想 捲 入 太 多 是 非 。 」

根 據 馬 會 規 定 , 在 港 未 贏 夠 20W 的 騎 師 有 10 磅 可 減 , 吳 嘉 晉 是 目 前 唯 一 減 10 磅 的 見 習 生 。

轉自生果報

苗生癡左!?:ddd:
作者: 小野伸二    時間: 10/10/2011 10:52 PM

老苗用騎師真係:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 10/10/2011 10:58 PM

為何葉可以有見習生?:iiiii:
作者: 馬俠    時間: 10/10/2011 10:59 PM

跟葉楚航學野都係算吧:vvv:
作者: 魚仔餅    時間: 10/10/2011 11:01 PM     標題: 回復 #3 李澤楷 的帖子

我都唔明點解:iiiii:
作者: 阿源    時間: 10/10/2011 11:04 PM

我覺得又唔係自己既見習生,唔借你都無乜好嘈:hhh:
而且葉楚航仲有一個咁好既理由添:fff:

作者: 西人堅    時間: 10/10/2011 11:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/10/2011 10:58 PM 發表

好 wor.....
學硬肌好過學順其自然 :jjjj:

唔係咁多梁家俊, 師傅 仆直都撈得掂
作者: 木奇異    時間: 10/10/2011 11:09 PM

苗生真係獲獲新鮮 仲要次次同騎師有關 :abcde: :abcde:
作者: horsefai    時間: 10/10/2011 11:10 PM

咁都好嘈一餐:llll:
慌死報紙佬冇O野寫咩
作者: 西人堅    時間: 10/10/2011 11:10 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/10/2011 11:09 PM 發表
苗生真係獲獲新鮮 仲要次次同騎師有關 :abcde: :abcde:

基本上 將其他人名變做 XXX
同樣的事 老苗一年都幾獲 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 10/10/2011 11:12 PM

預言好快又到蔡明紹.:fff:
作者: 奧運精神    時間: 10/10/2011 11:19 PM

苗生今時唔同往日
有隻馬王都特別有霸氣
作者: 木奇異    時間: 10/10/2011 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/10/2011 11:10 PM 發表

基本上 將其他人名變做 XXX
同樣的事 老苗一年都幾獲 :yyy:

印象中都唔知有邊個騎師未同佢曹過 :kkkkk::kkkkk:
作者: 櫻花    時間: 10/10/2011 11:51 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/10/2011 10:58 PM 發表

苗生 佢應該問自己吧!
據聞見習生未跟師傅前,係要去各馬房實習等練馬師收的,當時你苗生又唔收返個?
睇boy boy club之前訪問 吳嘉晉,佢話係自己主動問葉生要跟佢:fff:
話返轉頭如果我係見習生,有得揀一定唔會跟老苗,跟佢可能跑唔夠2場 就雪你:ppp:

作者: Running    時間: 10/10/2011 11:52 PM

QUOTE:
原帖由 奧運精神 於 10/10/2011 11:19 PM 發表
苗生今時唔同往日
有隻馬王都特別有霸氣

佢有冇馬王都經常同好多騎師反檯:yyy:

下次輪到自然蔡時,隨時告仔都會拉埋落水。
作者: 李澤楷    時間: 10/10/2011 11:53 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 10/10/2011 11:51 PM 發表

苗生 佢應該問自己吧!
據聞見習生未跟師傅前,係要去各馬房實習等練馬師收的,當時你苗生又唔收返個?
睇boy boy club之前訪問 吳嘉晉,佢話係自己主動問葉生要跟佢:fff:

楊生算唔算,不過無記錯苗都有同楊反過面:fff:
作者: 櫻花    時間: 10/10/2011 11:56 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/10/2011 11:53 PM 發表

楊生算唔算,不過無記錯苗都有同楊反過面:fff:

收完可以再收,方仔 告仔都唔止一個. 佢無再收一係佢自己唔收,一係馬會覺得佢唔好,都係佢自己問題:fff:
作者: Running    時間: 11/10/2011 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 10/10/2011 11:56 PM 發表

收完可以再收,方仔 告仔都唔止一個. 佢無再收一係佢自己唔收,一係馬會覺得佢唔好,都係佢自己問題:fff:

以佢成日同騎師反檯嘅優良,加埋以前徐君禮事件,
馬會睇怕唔會咁易放個見習生俾呢類麻煩友,以免又搞出個大頭佛!
作者: 冼馬田    時間: 11/10/2011 12:02 AM

「總 言 之 別 人 把 兒 子 ( 吳 嘉 晉 ) 交 給 我 , 我 一 定 會 做 好 師 傅 的 責 任 。」呢句好型﹗:eee: :eee:
作者: B可車干    時間: 11/10/2011 12:04 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 11/10/2011 12:02 AM 發表
「總 言 之 別 人 把 兒 子 ( 吳 嘉 晉 ) 交 給 我 , 我 一 定 會 做 好 師 傅 的 責 任 。」呢句好型﹗:eee: :eee:

夠瀟灑:iiiii::iiiii:
作者: 駿先鋒    時間: 11/10/2011 12:13 AM

QUOTE:
原帖由 B可車干 於 11/10/2011 00:04 發表

夠瀟灑:iiiii::iiiii:

夠霸氣:iiiii::iiiii:
作者: 木奇異    時間: 11/10/2011 12:43 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 11/10/2011 12:01 AM 發表

以佢成日同騎師反檯嘅優良,加埋以前徐君禮事件,
馬會睇怕唔會咁易放個見習生俾呢類麻煩友,以免又搞出個大頭佛!

徐君禮係霍利時WOR :abcde::abcde:
作者: 神鷹    時間: 11/10/2011 01:09 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 11/10/2011 12:43 AM 發表

徐君禮係霍利時WOR :abcde::abcde:

霍老爺未同老苗同一類人囉:fff:
講返之前楊啟棠都試過被老苗雪過一排
作者: 何良    時間: 11/10/2011 09:36 AM

老苗最撚煩,,柏寶最瀟灑,唔show條※※,唔洗俾面佢
作者: 帶來吉利    時間: 11/10/2011 10:25 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/10/2011 23:12 發表
預言好快又到蔡明紹.:fff:

好多馬試閘比哂佢試

告仔睇下幾時出聲啦:cccc:
作者: neeDu    時間: 11/10/2011 04:45 PM

苗 禮 德 被 葉 楚 航 拒 絕 借 人 後 , 立 即 向 馬 會 董 事 表 達 不 滿 , 又 質 問 馬 會 為 何 葉 可 以 有 見 習 生 等 。:yyy: :yyy:
作者: 大關刀    時間: 11/10/2011 05:36 PM

馬會咪又俾霍利時收王麗銀....
作者: 駿先鋒    時間: 11/10/2011 06:34 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 11/10/2011 10:25 發表

好多馬試閘比哂佢試

告仔睇下幾時出聲啦:cccc:

蔡仔而家係大師傅...應該唔到告仔出聲
作者: 木奇異    時間: 11/10/2011 07:24 PM

QUOTE:
原帖由 大關刀 於 11/10/2011 05:36 PM 發表
馬會咪又俾霍利時收王麗銀....

有排都未出得賽 :qqqq:
作者: keywinner    時間: 11/10/2011 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 joekwan 於 10/10/2011 10:51 PM 發表
【 本 報 訊 】 近 日 馬 圈 發 生 一 宗 爭 用 10 磅 仔 吳 嘉 晉 的 小 風 波 。 事 緣 苗 「 睡 得 好 」 報 爭 明 晚 第 六 場 三 班 1650 米 , 苗 禮 德 欲 借 用 吳 嘉 晉 主 轡 。 不 過 伍 碧 權 一 早 ...

無理取閙:hhhh:
吳嘉晉係葉的見習生, 唔俾你用咪唔你用lor, 唔駛有理由ga
苗生你咁叻點解唔自己請主帥....咁咪可以自己霸晒黎用lor:fff:
作者: 魚仔餅    時間: 11/10/2011 10:33 PM     標題: 回復 #26 neeDu 的帖子

苗 禮 德 被 葉 楚 航 拒 絕 借 人 後 , 立 即 向 馬 會 董 事 表 達 不 滿 , 又 質 問 馬 會 為 何 葉 可 以 有 見 習 生 等 。
呢句緊要d:fff: :jjjj:
作者: mR.偉    時間: 11/10/2011 10:36 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 11/10/2011 10:33 PM 發表
苗 禮 德 被 葉 楚 航 拒 絕 借 人 後 , 立 即 向 馬 會 董 事 表 達 不 滿 , 又 質 問 馬 會 為 何 葉 可 以 有 見 習 生 等 。
呢句緊要d:fff: :jjjj:

好鬼死膠:llll:
作者: 駿先鋒    時間: 12/10/2011 12:21 AM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 11/10/2011 22:36 發表

好鬼死膠:llll:

"點解人地有XX食/玩? 我又要食/玩":yyy::yyy:
作者: 大關刀    時間: 12/10/2011 06:53 PM

老苗傻左咩, 咁樣小人, 以後唔使旨意借比你 :iiii: :yyy:
作者: 阿源    時間: 14/10/2011 04:40 PM

首席受薪董事祁禮謙前晚就苗禮德投訴借用吳嘉晉被拒事件作出回應,他表示經查證後沒有發現任何違例地方,苗禮德昨晨得悉後表示無奈。:fff: (摘自東方)
作者: keywinner    時間: 14/10/2011 09:48 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 14/10/2011 04:40 PM 發表
首席受薪董事祁禮謙前晚就苗禮德投訴借用吳嘉晉被拒事件作出回應,他表示經查證後沒有發現任何違例地方,苗禮德昨晨得悉後表示無奈。:fff: (摘自東方)

根本就係誤會

只不過係時間的錯

老苗你問阿葉生果時, 佢已經應承會借吳俾伍, 咁葉拒絕好合情合理

如果老苗你問遲d, 當伍sir決定唔用吳之後先問葉借人, 我諗葉實唔會托手爭唔借lor

先後問題啫, 老苗你似乎真係霸道得濟lor:kkkkk:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0