標題: 黃金巨匠向世界挑戰 [打印本頁]

作者: abc1823    時間: 29/12/2011 11:01 AM     標題: 黃金巨匠向世界挑戰

儘管與「大震撼」05年出戰有馬紀念時16萬最高入場人數紀錄仍有距離,但剛周日亦有超過11萬名馬迷剛進駐日本中山競馬場,目睹新一代王者誕生。結果日本歷來第7匹三冠雄馬「黃金巨匠」,再一次克服不利形勢,雖然今場步速甚慢,但末段依然能交出強橫後勁超越上屆打吡冠軍「榮進閃耀」奪標。繼84年「魯鐸象徵」及94年「成田拜仁」後,第三匹三冠馬同年捧走有馬紀念賽,比「大震撼」當年成績更勝一籌,篤定成為2011年日本年度代表馬。
[size=-1]黃金巨匠

練馬師池江泰壽與池添謙一09年已憑「夢之旅」勝出此賽,如今此匹全兄弟馬「黃金巨匠」成就可謂青出於藍。池江泰壽個人全年贏得超過23億8千萬日圓獎金,打破藤澤和雄04年保持的舊紀錄,而池添謙一今年亦6奪G1,與武豊、安藤勝己紀錄睇齊。這匹日本準馬王2012年有更重要任務,首先是3月遠征杜拜,競逐世界盃或司馬經典賽,到秋季則會向法國凱旋門大賽進軍。

至於告別戰馬后「迷人景致」,始終未能在有馬破悶局,只以第七名過終點,6萬名馬迷賽後留低參加引退儀式,之後「迷人景致」運往北海道,首胎卜定與 King Kamehameha 配種。
以上新聞 FORM :ON.CC
作者: 李澤楷    時間: 29/12/2011 11:14 AM

呢隻會唔會係第二隻天空深處:fff:
作者: 細B    時間: 29/12/2011 11:26 AM

我諗跑司馬經典好似好d...路程岩佢多d....2000好似未係最好....呢隻慢步速都可以爆得咁勁....雖然未話覺得去到大震憾質素....但睇隻馬樣應該有驚喜:gggg:
作者: May_Be_83    時間: 29/12/2011 12:04 PM

如果真係去跑司馬經典賽,會唔會搵李慕華或者杜滿萊騎呢
作者: neeDu    時間: 29/12/2011 12:09 PM

日本仔真係好恨嬴凱旋門大賽:yyy: :jjjj:
作者: 細B    時間: 29/12/2011 12:19 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 29/12/2011 12:04 PM 發表

肯定唔會....練果個都好後生....一定搵返主戰池添...

大震憾都冇其他騎師啦:ppp: :ppp:
作者: asiadragon    時間: 29/12/2011 12:19 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 29/12/2011 12:09 PM 發表
日本仔真係好恨嬴凱旋門大賽:yyy: :jjjj:

好明顯係願望..凱旋門始終係最頂級的賽事..
從神鷹到 DI 再到 Festa..次次都係唔夠運或是有意外:yyy:
作者: 直布羅山    時間: 29/12/2011 12:24 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 29/12/2011 12:04 發表

應該無可能...

除非池添唔騎........
騎開,有成績就唔會轉.....
作者: 費蘭度托利斯    時間: 29/12/2011 01:19 PM

黃金巨匠, 7到甩轆:ppp:
作者: mR.偉    時間: 29/12/2011 01:26 PM

好事:jjjjj:
作者: kaosen    時間: 29/12/2011 01:28 PM

如果係香港馬主轉人就唔出奇@ 日本佬個堆真係學打機咁,有主戰騎師嫁:yyy:
作者: 細B    時間: 29/12/2011 01:40 PM

QUOTE:
原帖由 費蘭度托利斯 於 29/12/2011 01:19 PM 發表

用返老豆個冠名  黃金...其實都幾襯隻馬...栗色

巨匠都算唔錯啦....個名聽落都有霸氣:eee:
作者: yuricylau    時間: 29/12/2011 04:03 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 29/12/2011 11:14 AM 發表
呢隻會唔會係第二隻天空深處:fff:

照計就唔會係:ppp:
不過Deep Sky仲識P下都算好喇:yyy:
如果似空中神宮就真係:ppp:
作者: 何良    時間: 29/12/2011 04:33 PM

留係日本屈機啦,,橫掃春秋,寶琢,日本杯,有馬
作者: Slipknot.    時間: 29/12/2011 05:14 PM

日本人真係好有恆心贏凱旋門:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 29/12/2011 05:36 PM

QUOTE:
原帖由 費蘭度托利斯 於 29/12/2011 01:19 PM 發表

黃金巨J:fff:
作者: 李澤楷    時間: 29/12/2011 05:39 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 29/12/2011 04:03 PM 發表

照計就唔會係:ppp:
不過Deep Sky仲識P下都算好喇:yyy:
如果似空中神宮就真係:ppp:

黃金旅程配咁耐只係出左3隻G1馬:ppp: ..........
作者: 帶來吉利    時間: 29/12/2011 06:36 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 29/12/2011 12:19 發表

好明顯係願望..凱旋門始終係最頂級的賽事..
從神鷹到 DI 再到 Festa..次次都係唔夠運或是有意外:yyy:

泥地 世界杯 就埋Q
草地 法國 最叻都係跑第2

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0