標題: 再戰杜拜大摩野心勃勃 [打印本頁]

作者: kmbsuperbus    時間: 10/1/2012 11:29 AM     標題: 再戰杜拜大摩野心勃勃

杜拜馬季剛開鑼,好友來電問料,欲知本港有否馬匹前往角逐下月賽事,與及三月杜拜世界盃之夜連場大戰,關於這方面,向大摩打探最合適不過,他精英眾多,動向如何,也關乎我能否再度前往,萬一香港無馬參與,便難以取得機票及酒店津貼,幸他已派定心丸,表示旗下「軍事攻略」、「軍事行動」、「步步穩」及「魔法幻影」,都將箭頭直指當地,但仍視乎會否獲杜拜賽馬會邀請

大摩說:「雖然出戰與否處於被動狀態,我仍需先諮詢『軍事攻略』及『軍事行動』馬主羅傑承意見,在我眼中,『軍事行動』泥地特佳,近仗表現亦已完全證明,倘能於今戰三級賽一月盃勝出,而羅先生又樂於前往,我看仍有機會獲杜拜方面垂青,『軍事攻略』實力更已一再於大賽反映,相信要入選並非難事,問題是羅先生心意而已。同樣地,『步步穩』剛勝出國際賽香港一哩錦標,『魔法幻影』則於香港盃得亞軍,也可望有足夠資格。『步步穩』跑畢今季便宣布退役,希望在此之前,能在杜拜取得上名,再於稍後的冠軍一哩賽作最後一擊;這是我十分喜歡的馬,自然希望於其競賽生涯上,劃上最完美句號。」

儘管大摩沒提及「魔法幻影」,但我懷疑若然成行,目標可能是今年新設的3000米杜拜金盃;回顧去年五月,「魔法幻影」於新航國際盃入位,賽後大摩指出此駒屬正宗氣袋,且一度企圖出戰墨爾本盃,如是者杜拜金盃正來得及時,問題又是馬主蕭百君有沒有興趣赴戰。

差點忘記了,除摩廐四大猛將,東廐「加州萬里」也視杜拜大賽為爭取目標,展望下月香港金盃後,便會有進一步眉目至於互有勝負的上屆馬王「雄心威龍」,如有意也大可成事,但暫未聞半點風聲;距離欽選名單公布還有個多月,卻感受到戰火在燃。

新報 10-1-2012
http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=203741

作者: 阿源    時間: 10/1/2012 11:51 AM

軍事行動話哂贏過NZ打吡,要跑場G2,G3都應該會邀請佢卦:fff:
作者: 大大    時間: 10/1/2012 01:07 PM

老巫操魔法幻影:fff:
作者: CJ.    時間: 10/1/2012 02:00 PM

倘能於今戰三級賽一月盃勝出,而羅先生又樂於前往,我看仍有機會獲杜拜方面垂青
咁一月盃即係主力係軍事行動?:fff:
3000米杜拜金盃:aaaaaa: ,係咪一級賽離?
我覺得魔法幻影跑司馬經典岩佢多啲攞
步步穩有邊場岩佢跑呀?又冇1600米,免稅店佢實唔夠長力
軍事行動跑世界盃?:yyy:
軍事攻略跑硬免稅店啦
作者: May_Be_83    時間: 10/1/2012 04:58 PM

加州萬里今日缺課……:xxx: :xxx:
作者: 阿源    時間: 10/1/2012 05:57 PM

QUOTE:
原帖由 CJ. 於 10/1/2012 02:00 PM 發表
倘能於今戰三級賽一月盃勝出,而羅先生又樂於前往,我看仍有機會獲杜拜方面垂青
咁一月盃即係主力係軍事行動?:fff:
3000米杜拜金盃:aaaaaa: ,係咪一級賽離?
我覺得魔法幻影跑司馬經典岩佢多啲攞 ...

魔法幻影都未贏過G1,應該入選唔到司馬:hhh:
步步穩如果係世界盃賽日就無一場啱佢跑,不過如果參加其他賽日的1400或1600都有機:fff:
軍事行動我估會先去杜拜跑返場G2或G3先,如果贏到都有機會入選世界盃:yyy: 事實上世界盃D參賽馬亦唔見得隻隻都好勁,當年牛精福星輸10個馬位跑第3都攞返唔少奬金:fff:
軍事攻略就真係肯定直指免稅店錦標:gggg:
作者: CJ.    時間: 10/1/2012 06:16 PM     標題: 回復 #6 阿源 的帖子

上年至勇威龍都入選到司馬,魔法幻影冇理由入唔到
作者: 阿源    時間: 10/1/2012 06:20 PM

QUOTE:
原帖由 CJ. 於 10/1/2012 06:16 PM 發表
上年至勇威龍都入選到司馬,魔法幻影冇理由入唔到

事實上如果無贏過INT G1 的話,就要睇下運氣,舊年無咁多勁馬報所以至勇威龍至入選到,事實上爆冷雖然贏過打吡,但係當年因為仲未贏過INT G1 所以一樣入選唔到:hhh:
作者: 何良    時間: 10/1/2012 06:51 PM

晒氣~大摩遠征有嬴過馬咩
作者: 阿源    時間: 10/1/2012 06:54 PM

QUOTE:
原帖由 何良 於 10/1/2012 06:51 PM 發表
晒氣~大摩遠征有嬴過馬咩

咁凡事都有第1次既:yyy:
作者: 西人堅    時間: 10/1/2012 07:08 PM

都好 wor....
3000M 都唔慌多人跑, 搏下大霧 :yyy:
作者: mR.偉    時間: 10/1/2012 07:57 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 10/1/2012 05:57 PM 發表

步步穩如果係世界盃賽日就無一場啱佢跑,不過如果參加其他賽日的1400或1600都有機:fff:
軍事行動我估會先去杜拜跑返場G2或G3先,如果贏到都有機會入選世 ...

行動跑World Cup?晒氣la..:llll:
作者: 李澤楷    時間: 10/1/2012 07:58 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 10/1/2012 05:57 PM 發表

軍事行動我估會先去杜拜跑返場G2或G3先,如果贏到都有機會入選世 ...

至勇威龍夠無G1,一樣請:fff:
作者: yuricylau    時間: 10/1/2012 11:23 PM

軍事行動頂盡咪畀你跑高多芬一哩:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0