標題: 雄心威龍為三冠夢奮鬥 [打印本頁]

作者: jl312    時間: 22/5/2012 03:12 PM     標題: 雄心威龍為三冠夢奮鬥

劇集《拳王》上星期播完,最終主角拾一以四十歲高齡成功奪得亞太區拳王寶座。拍劇天馬行空當然可以,但現實中拳手在比賽時所需求的體力付出,並不是一個年屆四十的人可以負擔,始終拳怕少壯,事實許多拳手到了三十歲已經開始退居教練行列。賽馬一樣,要在激烈的競爭中脫穎而出,是需要無比的體力付出與及鬥志。

星期日上演今季最後一場一級賽賽事『渣打冠軍暨遮打盃』,「雄心威龍」如果成功奪冠,將會是繼「翠河」之後第二匹馬勇奪三冠殊榮。

「翠河」奪得三冠殊榮已經是18年前的事,馬一生有幾多個18年?可能一個都沒有。難道這18年來沒有好馬出現過嗎?非也,「原居民」、「奔騰」、「爪皇凌雨」和「爆冷」等全屬世界級名駒。但為何事隔18年都沒有再出現過三冠馬王呢?這全因要成為三冠王,難度確實十分之高,馬匹不但要克服1600米、2000米及2400米三個不同路程,更重要的是馬匹需要在全個賽季都要保持顛峰的狀態。

回顧當年「翠河」三冠王之路,頭關『董事盃』於季初11月份上演,加上尾關的『遮打盃』路程是2200米,難度相比現在減輕不少。「翠河」該季只上陣7次,取得三場勝仗,而該三場勝仗正正就是三冠王的三關。可見「翠河」當年是放棄了其餘重要的賽事,全心攻取三冠。

近十年的三冠頭關『董事盃』已改到季中的一月上演,許多有力挑戰三冠的馬匹,大多已於國際賽日全力出戰最高獎金2000米路程的香港盃,要在一個多月後再縮程挑戰三冠頭關難度很大,因此許多馬王級賽駒都放棄。「爆冷」嘗試過,但都只能夠跑入位置。

「雄心威龍」今季上陣不多,只有7次。雖然上仗『冠軍一哩錦標』落敗,但換來了寶貴的體力,可以於今仗全力以赴,衝擊三冠寶座!今場要面對的對手不多,機會仍算樂觀。能夠有力破壞三冠好夢的,估計只有剛於『皇太后紀念盃』取勝的「多名利」一匹。論氣力,「雄心威龍」亦只得五歲,還算是壯年,仍然可以打出一套秀麗的少壯拳;但問題是要應付未跑過的2400米途程,是否可以憑級數克服?就只能夠靠估。因為今次要面對的「多名利」,並非等閒之輩。

「多名利」今季只跑5場,雖只於上場『皇太后紀念盃』取勝,但姿態屬於超級。該場步速是先慢後快,第三段「威利旺旺」按慢後嘗試以慢步速帶領,但被外疊突然搶放然後又接實的「智多飛」擾亂,「威利旺旺」要花氣力再次帶頭,交出一段不慢的24.58。其後彎位初段「驌龍」、「愜意小開」再加入戰團,以至步速進一步加快。「多名利」當時處於內欄第7位,第五段開出一段23.03,由於衝得太勁,入直路初已追貼放頭的「威利旺旺」和「愜意小開」需要收慢,但撞開空位之後可以再追過已走甩的「智多飛」,交出一段全場最快的23.75末段,終點前更飄開「智多飛」。試想像,如果不是直路初段衝得最勁的時候被「威利旺旺」和「愜意小開」阻住,保守估計「多名利」可以贏多一至兩個馬位。

因此,「雄心威龍」要贏得三冠寶座並非易事,加上今次「多名利」的騎師大可能是自己的棄帥韋達,令到這場本來只得六匹馬參加的冷場,頓時添加了不少玄念和話題。

作者: 天使小帕    時間: 22/5/2012 04:20 PM

個人始終擔心威龍冇2400長力。。。最驚跑完后隻馬會散。。。
想當年牛牛有幾咁犀利,扳到2400連土星、奮鬥心都跑唔贏
作者: ryhme1    時間: 22/5/2012 04:58 PM

難度極大
作者: 阿源    時間: 22/5/2012 05:01 PM

贏到多名利就可以做三冠馬王
作者: Jacobee    時間: 22/5/2012 07:41 PM

唔知點解覺得會同極品絲綢差唔多下場
作者: May_Be_83    時間: 22/5/2012 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 Jacobee 於 22/5/2012 07:41 PM 發表

我怕佢好似極品絲綢咁樣咋……
極品絲綢個場大敗之後,完全跑唔番。
作者: lovexjapan08    時間: 22/5/2012 08:28 PM

最好在就係唔駛跑到落四班
作者: kewell    時間: 22/5/2012 09:14 PM

多名利啦!
作者: yuricylau    時間: 22/5/2012 09:18 PM

唔想老苗拎三冠
作者: 富源    時間: 22/5/2012 09:41 PM

改制後難度真係高翠河個陣好多

希望佢成功啦~不過更希望的是...唔好跑壞馬
作者: jl312    時間: 22/5/2012 10:27 PM

QUOTE:
原帖由 Jacobee 於 22/5/2012 07:41 PM 發表

咁又唔會嘅,極品絲綢跑打吡前响谷草已經用咗唔少力,贏完打吡重要搏埋女皇盃,鐵打都死
作者: 魚仔餅    時間: 22/5/2012 11:02 PM

三冠夢,發夢啦你
作者: 冼馬田    時間: 23/5/2012 03:07 AM

如果雄心威龍真心想部署三冠,根本佢之前已經錯左,我認為唔應該跑杜拜。最理想係香港金盃之後就停。遮打盃之前三或四個星期頹跑一場熱身。頹跑冠軍一哩賽係幾好0既選擇,或者女皇盃唔用十成力都可以,再唔係揀場二級賽1200我都唔反對。但而家,又遠征1800,又再撼一場1600,兩場都硬,之後跑2400,個lead up係唔係好奇怪?﹗(又如果既然揀得佢遠征,點解唔豁出去跑場最好0既杜拜世界盃?輸都輸得有價值0的。)

題外話,原來最有機會破壞雄心威龍三冠0既,一定係自由好,點知佢又係衰貪心要遠征,留0係香港殺雄心威龍唔好嗎?﹗

錯還錯,雄心威龍贏遮打盃0既機會,仍然係壓一,多名利夠佢跑?我唔多信﹗
作者: poiuy    時間: 23/5/2012 04:59 AM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 22/5/2012 10:27 PM 發表

咁又唔會嘅,極品絲綢跑打吡前响谷草已經用咗唔少力,贏完打吡重要搏埋女皇盃,鐵打都死

今季雄心威龍做緊一樣既野bor
香港盃>>兩冠>>遠征+發燒,,用既力估唔少得過豬頭

作者: lovexjapan08    時間: 23/5/2012 05:11 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 23/5/2012 03:07 AM 發表
如果雄心威龍真心想部署三冠,根本佢之前已經錯左,我認為唔應該跑杜拜。最理想係香港金盃之後就停。遮打盃之前三或四個星期頹跑一場熱身。頹跑冠軍一哩賽係幾好0既選擇,或者女皇盃唔用十成力都可以,再唔係揀 ...

多名利連開心老友都跑唔贏,咁佢水準可以去倒邊
作者: poiuy    時間: 23/5/2012 05:15 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 23/5/2012 03:07 AM 發表
如果雄心威龍真心想部署三冠,根本佢之前已經錯左,我認為唔應該跑杜拜。最理想係香港金盃之後就停。遮打盃之前三或四個星期頹跑一場熱身。頹跑冠軍一哩賽係幾好0既選擇,或者女皇盃唔用十成力都可以,再唔係揀 ...

要插,,季初輸預賽就已經有得插,,今季呢隻馬既部署根本好差
作者: uidiot    時間: 23/5/2012 06:51 AM

QUOTE:
原帖由 <i>lovexjapan08</i> 於 23/5/2012 05:11 AM 發表<br />

<br />

<br />

that one is 軍事出擊, not 多名利
作者: jl312    時間: 23/5/2012 11:27 AM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 23/5/2012 04:59 AM 發表

今季雄心威龍做緊一樣既野bor
香港盃>>兩冠>>遠征+發燒,,用既力估唔少得過豬頭

極品絲綢 係4歲 佢由66分起步五個月跑7場跳到120分.......

雄心威龍 5歲, 今季企住132分跑Gr........

何來一樣???
作者: 魚仔餅    時間: 23/5/2012 01:41 PM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 23/5/2012 05:11 AM 發表

又係D咩野偉論黎,又係得啖笑
作者: 木奇異    時間: 23/5/2012 01:46 PM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 23/5/2012 05:11 AM 發表

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=18/04/2012&raceno=05[/iframe]

我同意呀!!!!!
果場既頭馬 --- 公認馬王蓮花盛放 都可以大勝 "多個馬位", 贏到連馬會都計唔到贏幾遠, 咁多名利既水準可以去到邊呢?
作者: 細B    時間: 23/5/2012 01:58 PM

6隻馬...咩都有可能發生....
雄心威龍之強大家見識過....今季好多KICK令大家信心蹤左好多....
老苗完全唔識將隻馬長期KEEP得住狀態....只係識一味谷....隻馬Й茖....心都痛埋....

雄心威龍到唔到2400唔知....冇人知....但你睇佢跑既姿態....係可以到的....論後勁佢屬全場之冠....同場有咩馬造到21秒幾後勁?? 威利旺旺21.77??  極慢步速唔好玩啦

上次都係慢步速....只係冇個次咁慢....未段都係造23個幾多名利....

我覺得雄心威龍仲有希望可以贏.....真係要講運氣~~...睇下李寶利點啦
作者: Running    時間: 23/5/2012 03:10 PM     標題: 回復 #20 木奇異 的帖子

算啦木兄,啲膠人俾人踢爆完就會變成一隻龜,點都唔_回你架!
作者: May_Be_83    時間: 23/5/2012 03:25 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 23/5/2012 01:41 PM 發表

又係D咩野偉論黎,又係得啖笑

其實佢係咪想講花月春風呀?
定係佢調亂左呀?
作者: 魚仔餅    時間: 23/5/2012 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 23/5/2012 03:25 PM 發表

其實佢係咪想講花月春風呀?
定係佢調亂左呀?

講打比個場咩
作者: May_Be_83    時間: 23/5/2012 04:05 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 23/5/2012 03:46 PM 發表

講打比個場咩

作者: 富源    時間: 23/5/2012 04:35 PM

QUOTE:

完全同意 佢偏要兩樣做齊,完全無明確目標

今季一連串既事情已經令體力付出左好多

搞到都好矛盾

好想佢做首匹改制後的三冠王,以後不再只說翠河

但...真係好驚遮打盃係收山戰

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0