標題: 賽馬資料庫 [打印本頁]

作者: platinikee    時間: 3/10/2012 02:45 AM     標題: 賽馬資料庫

小弟初次想對每場馬的馬匹 / 場次 / 是日徧差等等做筆記, 另外還想做一D步速快慢等的分析, 各位師兄現在有無用什麼好的軟件 / 程式可以推介?
作者: kmbsuperbus    時間: 3/10/2012 11:48 AM

推介用Excel
我見有d 伯伯都係用佢做records
作者: poiuy    時間: 3/10/2012 11:54 AM

sure excel
作者: platinikee    時間: 3/10/2012 12:18 PM

問題係, 點樣攞D賽果去Excel?  每次跑完馬都要自己COPY & PASTE 去 EXCEL?  然後下次跑馬要逐隻逐隻去揾返D評語, 好似好唔方便...
作者: 細B    時間: 3/10/2012 12:30 PM

EXCEL....

別無他選啦

如果你話要SAVE晒所有咁多馬當然難...但...SAVE重點馬就一定方便
作者: 冼馬田    時間: 3/10/2012 01:09 PM

QUOTE:
原帖由 <i>platinikee</i> 於 3/10/2012 12:18 PM 發表<br />
問題係, 點樣攞D賽果去Excel?  每次跑完馬都要自己COPY & PASTE 去 EXCEL?  然後下次跑馬要逐隻逐隻去揾返D評語, 好似好唔方便...

<br />

畀多少少提示你,上生果賽事走位及平面圖版,先將賽果copy在記事本,再copy到excel,其他野自己摸啦﹗已經講得好白好清楚架啦﹗
作者: poiuy    時間: 3/10/2012 01:14 PM

QUOTE:
原帖由 platinikee 於 3/10/2012 12:18 PM 發表

用 巨集,,不過我唔識
作者: 冼馬田    時間: 3/10/2012 01:17 PM

QUOTE:
原帖由 <i>poiuy</i> 於 3/10/2012 01:14 PM 發表<br />

<br />
用 巨集,,不過我唔識

<br />

《計得精彩》隨書附送果隻光碟有的。但可惜我唔見左,變左要茹毛飲血﹗

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0