標題: 轉自生菓報--龍王,岩田康城 [打印本頁]

作者: liwind1107    時間: 13/12/2012 01:24 PM     標題: 轉自生菓報--龍王,岩田康城

“不 過 , 若 換 嘅 係 日 本 騎 師 岩 田 康 誠 , 我 都 幾 肯 定 會 連 P 都 無 。 此 君 騎 「 龍 王 」 跑 短 途 錦 標 , 基 本 上 連 見 習 生 都 不 如 , 末 段 騎 到 好 似 西 部 牛 仔 馴 牛 咁 , 我 懷 疑 佢 如 果 唔 郁 就 咁 僕 響 馬 背 度 , 會 贏 得 仲 遠 囉 。”

我覺得呢個系岩田的加速方法,臀部隨馬跳的節奏上下抽動,一來可以使鞭打發力順勢,二來當馬腿著力時有更大的下座力,是馬後蹬效果更好。距日本CuP騎貴婦人最後衝刺方式,沖贏黃金巨匠。唔知各位點睇呢個騎師同埋呢種騎法?

作者: 細B    時間: 13/12/2012 01:48 PM

QUOTE:
原帖由 liwind1107 於 13/12/2012 01:24 PM 發表
“不 過 , 若 換 係 日 本 騎 師 岩 田 康 誠 , 我 都 幾 肯 定 會 連 P 都 無 。 此 君 騎 「 龍 王 」 跑 短 途 錦 標 , 基 本 上 連 見 習 生 都 不 如 , 末 段 騎 到 好 似 西 部 牛 仔 馴 牛 ...

好多人都係咁講話佢末段騎唔穩= =

不過有睇開日本賽事都知岩田有呢招....佢地見識少唔需理會....贏左就得....仲講咁多野做乜
作者: 冼馬田    時間: 13/12/2012 01:54 PM

咪即係巫斯義十年前畀人話打摏囉!!不過岩用呢招係未精,唔夠老巫或勞愛德咁純熟!!!
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2012 02:44 PM

佢咁騎都叫食到隻馬.

睇埋池添/武豐......
作者: 神鷹    時間: 13/12/2012 05:42 PM

佢騎姿係唔好睇,但真係食到隻馬
而且佢騎龍王又真係令隻馬直線咁跑WO
池添個D仲衰啦,比著真機伶擺王志偉上去都仲有機入P
作者: 光輝深處    時間: 13/12/2012 06:10 PM     標題: 回復 #2 細B 的帖子

同意。
另外,我好欣賞佢騎法。
作者: 金碧明珠    時間: 13/12/2012 06:14 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 13/12/2012 01:54 PM 發表
咪即係巫斯義十年前畀人話打摏囉!!不過岩用呢招係未精,唔夠老巫或勞愛德咁純熟!!!

係囉   個報紙佬係咪近排先開始睇馬
作者: 光輝深處    時間: 13/12/2012 06:16 PM     標題: 回復 #1 liwind1107 的帖子

Ching可以講下段文出至邊篇嗎?
作者: kmbsuperbus    時間: 14/12/2012 01:08 AM

QUOTE:
原帖由 光輝深處 於 13/12/2012 06:16 PM 發表
Ching可以講下段文出至邊篇嗎?

我都想知係邊位寫ge
作者: 帶來吉利    時間: 14/12/2012 01:33 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 13/12/2012 14:44 發表
佢咁騎都叫食到隻馬.

睇埋池添/武豐......

睇返日本杯果場就知 贏騎功

次次騎都咁狠 大動作
相信有d到最後決勝 50-20米 重係輕推
作者: 細B    時間: 14/12/2012 08:33 AM

就係呢條友寫既^^"

http://hk.racing.nextmedia.com/a ... amp;art_id=16761170

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0