標題: 乜原來烙號係有得揀? [打印本頁]

作者: 大關刀    時間: 4/2/2013 08:56 PM     標題: 乜原來烙號係有得揀?

唔講真係唔知....

--

烙號拍賣 多多益善

馬匹烙號,好比汽車車牌,係一個代號,查找車牌,就可以翻出車主資料,同樣,一睇烙號,就可以查找馬主是誰。烙號,是烙在馬匹身上,號布,則是披在馬背上的烙號,方便馬房上下以致馬迷觀操者識記。

以往的車牌,一般都是輪號碼排序,只有少數預留,可供特權人士,亦可作慈善拍賣,如今,車牌甚至可以完全不按排序,自我創意,只須交付特別牌照費即可。原來,馬匹烙號比起車牌更有彈性,老早就不必跟大隊排冧巴,大可自選號碼,只是一般馬主不知情而已。

「堅旺財」馬主兼馬會董事郭志桁有新馬到港,原本按序編號P274,但郭董「唔收貨」,相信因為諧音不好意頭,於是重新按序延後獲配P314,郭董又「唔收貨」,終於再順延一個冧巴,變成P315,郭董亦不為已甚,OK啦!因此,P274與P314兩個烙號就留「空」。

郭董的實例揭示了原來馬匹烙號係可以自由選擇的,假如秦瓊老友馬主榮日後有馬抽到烙號167或169,我必會建議他敬謝不敏「唔收貨」,堅持要中間落墨,選取168,夠晒好意頭嘛,秦瓊也建議馬會不妨留起好意頭烙號拍賣,以作行善。

今期推介「紀利威威」,1400米耍家,曾大勝「綠豆爽」個半馬位,上仗回勇,今仗到位,坐位望贏。

http://www.hkdailynews.com.hk/booklet.php?id=270423

--

烙號不吉  可以唔要

上期睇見樓上阿嵐講,先知原本每季幾百個馬匹烙號,唔係個個number都有馬用,咁又係鮋,香港中國人社會,有人胸無城府,亦有諸多禁忌,就好似有鱓大廈,明明有第14層,都會由13樓一跳跳上15樓,又或將14樓以13A代替,再極端鱓就連4樓甚至24、34樓,總之有個4字尾就唔要,不過講到尾,好多人寧可信其有,尤其電梯係公家設施,樓層就係用家地方,大家求個安心就OK,好過萬一有乜事賴三賴四,先再補鑊咁就無謂。

咁馬又點呢?問過馬會老友,原來今季暫時為止,先冇 P274,再冇P314,咁點解又有264、284及304鮋?老友話,呢個係應馬主要求,且係非一般馬主,主角係今次有份跑鮋「堅旺財」馬主兼馬會董事郭志桁。老友指出,郭志桁早輪有匹新馬到港,按排序烙號係P274,雖然唔知佢有冇提出理由,但唔使問都知嫌個諧音唔好聽,賽事部呢頭收到上頭柯打,轉頭又到新一批南半球馬到港,於是呢匹「旺財」系新力軍號碼順延,一跳就跳到上P314,點知呢個number仲衰,於是又留空314,郭志桁隻新馬終為P315。回顧今季出道鮋上季馬「小母牛」烙號N444,馬主杜太一家冇意見,目前四戰兩W兩P,表現都不知幾好,所以話要趨吉避凶,或者會否諗多鰦,絕對只係因人而異。

http://www.hkdailynews.com.hk/booklet.php?id=270430
作者: EternitY    時間: 4/2/2013 09:06 PM

我以為係有隻馬未命名已經退役左咋
原來係咁
作者: 週日寧靜    時間: 4/2/2013 09:14 PM

烙號一個,都原來可以咁複雜
作者: 雄心威龍    時間: 4/2/2013 11:03 PM

E167,某神專用烙號

作者: 阿源    時間: 4/2/2013 11:13 PM

只係可以唔收貨,唔算有得揀
作者: 駿先鋒    時間: 4/2/2013 11:37 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 4/2/2013 23:13 發表
只係可以唔收貨,唔算有得揀

from高登:

J211 業成於思
M211 業盛於和

J213 特別靚
M213 的確好靚

H157 華協寶寶
N157 競技英雄

真係有得揀都唔定, 冇理由咁多巧合
作者: ユюユ    時間: 4/2/2013 11:41 PM     標題: 回復 #4 雄心威龍 的帖子

作者: 大關刀    時間: 4/2/2013 11:54 PM

QUOTE:
原帖由 駿先鋒 於 4/2/2013 11:37 PM 發表

from高登:

J211 業成於思
M211 業盛於和

J213 特別靚
M213 的確好靚

H157 華協寶寶
N157 競技英雄

果條友 d 資料好痴線
作者: didi1001    時間: 5/2/2013 05:57 AM

咁城城果兩隻馬號碼都一樣啦~~
作者: 小提琴手    時間: 5/2/2013 09:55 AM

QUOTE:
原帖由 駿先鋒 於 4/2/2013 11:37 PM 發表

from高登:

J211 業成於思
M211 業盛於和

J213 特別靚
M213 的確好靚

H157 華協寶寶
N157 競技英雄

同日

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0