標題: 有感而发 [打印本頁]

作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 08:30 PM     標題: 有感而发

早前收听你地节目,请到legends bloodstock两位网友分享买马经验。但获益不多,感觉是欲言又止。当中一part 提及到如何挑选周岁马,其中一位网友话看马匹型格,眼神,等等。我觉得有点行货。有无一d科学一点的方法?DI DP,cd就听得多。有无听过xfactor?要判断匹马如何从血统上分析 x factor作为专业马贩可以讲多一点。
作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 08:32 PM

要不我可以录音讲解一下何谓 xfactor
作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 08:35 PM

还有单单使用兽医去检查马匹健康实在太浪费,兽医的数据可以帮助你找出竞赛能力最强的马。你说得无错单从视频选马是不准确的,还要很多test 不是判断马匹健康而是测试马匹潜力的test.想知道吗?
作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 08:42 PM

透过x factor理论,我可以在周岁时透过视频参考血统挑选到grandeur。这是相对科学的方法。
作者: kaosen    時間: 15/2/2013 08:46 PM

若閣下能抽空為各位會員講介真係好,因為始終每人有唔同既做法去睇隻馬,當然閣下都係從事這類工作,我地好歡迎閣下能上我地電台到介紹,如有興趣可以pm我 or running 大家傾下
作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 08:59 PM

我得闲会在我个blog录音。从musculoskeletal  及genetic aspect分享下如何挑选周岁马。还有就是分析一下兽医检查马匹时的重要数据再结合自己的一条简单方程式量化马匹实力。当中涉及到马匹遗传学,解否学,运动科学等等。基本上系一门专业学问。单系运用 raman spectroscopy去分析已是一个学问。
作者: jl312    時間: 15/2/2013 09:45 PM

從科學角度上,係可以好科學化去理解何謂好馬。因為physically 係可以從科學測試上找到答案。
你大可以抽馬匹一小份肌肉去研究本身白肌紅肌的分佈,跑下treadmill 帶個mask 就知道隻馬個VO2 max, 本身Nero-muscular system 中ATP-PC的交換效率都可以知道。但係,yearling sale 度係冇可能得到,只有你買咗返去,你去解剖隻馬都可以

我本身都係讀sport science出身,我可以話你聽你所講嘅只係書本上的知識,好多人都知,但係applicable? No!

隻馬有冇鬥心可以從科學數據上得知嗎?隻馬有冇吉屎呢?脾氣有幾大可以計到嗎?受傷機會有幾高可以預知嗎?以上這幾樣,比起隻馬本身physical ability 更加重要。

如果你有機會同D馬圈成功人士交流,我指係Gai Waterhouse, Bart Cummings 之類殿堂級。佢哋可能好欣賞你理論方面的知識,不過,佢哋可能會俾個head collar你, 叫你由個馬格度攞隻馬出嚟,然後同佢清潔一下之後先講嘢。你懂嗎?

另外,血統只係育馬業的主要範疇,racing industry 裡血統只係一個參考。如果血統係可以肯定馬匹的能力,那麼很簡單地合埋眼買Frankel, 雄心威龍等full brother 就可以。
作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 10:01 PM

同你拍跳下就多d野分享下。不过依然系交行货。最根本点样选马依然无透露。
作者: maxilopez    時間: 15/2/2013 10:12 PM

说实在,我颇为欣赏你买马眼光。当然以呢个budget来讲已经不错。当然我希望你不是碰巧。我会继续留意legends bloodstock的周岁马。不过都系个句最强的马贩是不会买breeze up 马的。因为难度实在太低。
作者: 冼馬田    時間: 16/2/2013 12:20 AM

其實果日我都想再問得深入0的,例如睇馬眼,係點睇馬眼?後庄係點睇後庄?不過一來時間問題,二來自己訪問技巧問題,三來唔想問太多畀人以為挑機,於是冇問﹗
作者: 雄心威龍    時間: 16/2/2013 12:41 AM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 15/2/2013 09:45 PM 發表
從科學角度上,係可以好科學化去理解何謂好馬。因為physically 係可以從科學測試上找到答案。
你大可以抽馬匹一小份肌肉去研究本身白肌紅肌的分佈,跑下treadmill 帶個mask 就知道隻馬個VO2 max, 本身Nero-mus ...

作者: jl312    時間: 16/2/2013 01:03 AM

作者: jl312    時間: 16/2/2013 01:23 AM

以上一幅圖係本人睇conformation 的基本概念

藍線 - Scapular 同 P3 (pastern bone) 同 femur 的平行線
紅線 - 前腳要直, 由elbow joint 垂直至heel 後腳比較次要, 最好point of Buttock 至 point of hock 至 back fetlock 成一直線

前胸白線與藍線成直角, 形成point of shoulder

黃線 - hip height, 預計將來wither 長成後相約高度

橙色三角型 - should be a 等腰三角型, girth 深度 跟 身長 1:1 比例

不過純粹理論
作者: jl312    時間: 16/2/2013 01:36 AM

補充:

conformation 的背後重點係力學, 一幅好的框架才可以用最少的力帶動身體向前

等同於一架跑車有好的setting的重要性, 分別係車可以改, 馬唔可以

作者: poiuy    時間: 16/2/2013 08:49 AM

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0