標題: 陳柏鴻醫馬 脹筋兩周癒 [打印本頁]

作者: 施華    時間: 16/4/2013 01:36 PM     標題: 陳柏鴻醫馬 脹筋兩周癒

[iframe]http://www.hkdailynews.com.hk/booklet.php?id=279217[/iframe]
作者: 馬佳善    時間: 16/4/2013 02:10 PM

外科中藥係得嘅
不過D藥堅定流係一個大問題,唔關中藥學事,主要係人品問題
作者: 小魔怪    時間: 16/4/2013 02:10 PM

歷史學家本身都係nz打比亞軍啦........
作者: 火光    時間: 16/4/2013 06:06 PM

好似早排都見過有單咁既新聞
作者: maxilopez    時間: 16/4/2013 06:14 PM

通常呢类中药根本就系毒药。目的系快速止痛,但实际上马匹tendon系未完全康复肯定不是。比如毒蛇的毒液系有效止痛药物,局部使用确实可以快速止痛。另外外用中药方面乌头碱类也有止痛消炎作用。全部都系毒药一样要监管,否则不是监管类药物而又有超强止痛效果的药物我真系吴多觉。因此我推断他是使用乌头碱类镇痛药物,麻醉止痛。
作者: maxilopez    時間: 16/4/2013 06:16 PM

最经常使用系bute .NSAID
作者: maxilopez    時間: 16/4/2013 06:25 PM

讲到呢道,我又要抛下书包。我地惯常用的醋酸其实系治疗tendonitis方面疗效也不错。但我未曾应用到马匹身上。方法是利用iontophoresor 导入醋酸于患处。至于parametor是多少则要再研究,这个方法是较为安全的方法。
作者: maxilopez    時間: 16/4/2013 06:30 PM

呢个方法配合 short wave diathermy及bute 等或者可以加快康复。不过后二者是惯常做法。
作者: 火光    時間: 17/4/2013 01:15 AM

QUOTE:
原帖由 <i>maxilopez</i> 於 16/4/2013 06:14 PM 發表<br />
通常呢类中药根本就系毒药。目的系快速止痛,但实际上马匹tendon系未完全康复肯定不是。比如毒蛇的毒液系有效止痛药物,局部使用确实可以快速止痛。另外外用中& ...

<br />

可能真係中藥呢.話哂中國趺打,經絡傷等既中醫治理有幾千年文化,對馬既傷病都有好多年經驗
如果中藥得真係吾出奇
作者: 馬佳善    時間: 17/4/2013 09:42 AM

有烏頭鹼的常用中藥有川烏、草烏、附子,全部是重症用藥,如果開錯給非適應症患者,會令其中毒
但這幾種藥材一般都是內服,外科我只聽聞草烏有應用

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0