標題: 專訪「波幅」系馬主 - 7/27東方馬經 [打印本頁]

作者: Running    時間: 27/7/2013 07:55 AM     標題: 專訪「波幅」系馬主 - 7/27東方馬經

早年由黃汝安訓練的「引伸波幅」,在鄭雨滇胯下錄得一季五捷佳績,令馬迷留下深刻印象,但隨住馬主傅果權處理官司問題,「波幅」系絕迹馬場一段時間。直至剛季傅太柯亦凌名下的「醒目波幅」四出三捷,令此路人馬再度活躍起來。新一季,傅果權將會引入澳洲自購馬「波幅再現」來港,夫妻檔實行拍住上,全力「幅」製另一匹多捷明星。

傅果權馬運亨通,首匹愛駒「引伸波幅」出道次季轉投黃汝安馬房,即刻來個大變身,一季豪奪五冠一亞,成為安哥從練以來的代表作。至於由他太太柯亦凌擁有的「醒目波幅」,剛季初出即於田草1000米打響頭炮,之後再由鄭雨滇增添兩W,「波幅」系又誕生另一匹多捷馬!

鄭雨滇幫眼畀意見

傅果權表示,旗下馬有如此佳績,要特別多謝鄭雨滇。除了至今八W全由騎者包辦之外,「引伸波幅」及「醒目波幅」抵港前,原來騎者亦有份幫眼畀意見,功勞絕對最大。由於雙方關係密切,故早前蔡約翰想招攬「醒目波幅」過檔時,傅果權亦以首選起用鄭雨滇,作為轉倉的附帶條件,不過最終他還是追隨前伍廐副練洪國興,將愛駒加盟呂廐。

醒目波幅老蔡垂青

「醒目波幅」得到蔡神仙青睞,傅果權對愛駒來季前景自然更添信心,他說:「『醒目波幅』就快五歲,惟本身在港出賽只有半年時間,仍在不斷進步中,預料經過抖暑及再加打磨,可望展現更強的實力。此外,『醒目波幅』過往兩試泥閘都跑第一,走勢同樣出色,我打算讓牠在季初先行出戰一場泥地賽,嘗試找多一條出路。」

個馬主做咩咁睇唔開 有得去神仙度都唔去,竟然走去呂建威。
作者: 冼馬田    時間: 27/7/2013 10:03 AM

邊有轉倉呀,一路都係洪廄﹗
作者: 木奇異    時間: 27/7/2013 12:20 PM

QUOTE:
原帖由 <i>Running</i> 於 27/7/2013 07:55 AM 發表<br />
早年由黃汝安訓練的「引伸波幅」,在鄭雨滇胯下錄得一季五捷佳績,令馬迷留下深刻印象,但隨住馬主傅果權處理官司問題,「波幅」系絕迹馬場一段時間。直至剛季傅太柯亦凌名下的「醒目波幅」四出三捷,令此 ...

<br />

馬主要用滇哥仔,但蔡生要俾佢主帥騎嘛
作者: Kurofune    時間: 27/7/2013 12:23 PM

不如叫洪生開個馬房好過la 與其比呂建威
作者: am20462046    時間: 27/7/2013 02:49 PM

如果個個馬主去神仙,唔使有其他馬房。
不同馬主有不同的要求,最緊要大家合作愉快
作者: iceson    時間: 27/7/2013 02:57 PM

馬主算係咁, 大馬房唔去, 力橕滇仔,  利益放埋一邊,  呢類馬主冇幾多個
作者: 富源    時間: 27/7/2013 04:25 PM

引到神仙主動出擊咁犀利
作者: kaosen    時間: 27/7/2013 07:04 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 27/7/2013 10:03 AM 發表
邊有轉倉呀,一路都係洪廄﹗

我一路都唔覺咸華有堆馬係轉左馬房
作者: 李澤楷    時間: 27/7/2013 07:31 PM

洪國興,何敬森,徐貴良馬房

佢地加埋頭馬一季夠唔夠30場?
作者: yuricylau    時間: 27/7/2013 07:41 PM

QUOTE:
原帖由 Kurofune 於 27/7/2013 12:23 PM 發表
不如叫洪生開個馬房好過la 與其比呂建威

其實而家都無咩分別
個人覺得...洪生(/何生)對呢批馬主的馬...係有一定影響力
如決策上甚至凌駕主練馬師...我都唔會覺得出奇
作者: 阿仙奴    時間: 27/7/2013 10:42 PM

我覺得呂麻麻地.........
作者: CJ.    時間: 28/7/2013 01:03 PM

可能個馬主唔鍾意蔡神仙呢,其實呂生壓力好大,萬一練到隻馬停滯不前,又或者不進反退,又會比人笑死

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0