標題: 卡洛斯:四班新馬水準質素低落 [打印本頁]

作者: 雄心威龍    時間: 2/11/2013 05:07 PM     標題: 卡洛斯:四班新馬水準質素低落

通常每到舉行新馬賽事的時候,馬會就會多編一場即跑夠十一場,目的是「彌補」新馬賽那縮減了的投注額。

明日沒有新馬賽,但亦編排十一場,一來是贊助賽日,二來頭場的條件四班賽亦差不多等於新馬賽,馬會對此場的投注額不樂觀,故此要多編一場來彌補。

所講的這一場四班賽,實際上是一場有讓磅的三歲新馬賽事,這樣獨立分拆出來,讓我們有機會好好檢視一下現今的新馬水平,而結論只有四個字,就是「十分平庸」。

這正正是香港賽馬現時所面對的其中一個問題,就是不少引入的未上陣新馬,根本沒有甚麼較佳的質素,三扒兩撥已落到第五班,因而令中下班賽事的質素十分低落。

馬會原意是由專人替準馬主買入一些較好的新馬,可惜拍賣會馬的水準歷年受人詬病,效果恐怕是適得其反。

當然這些馬匹中部分可以交出頭馬,這純粹是因為無論水準如何不濟的賽事,總會產生出一匹頭馬,能夠贏馬並不等同具備優良質素。

現時的四班,只偶爾會出現一匹可以扶搖直上的好馬,而逾半數的場合,其實只不過是水兵在鬥海軍。

摘自東方。個人不敢苟同
作者: 神之子    時間: 2/11/2013 05:31 PM

其實佢意思係唔係話出自國際拍賣會既新馬水準質素低落
作者: 雄心威龍    時間: 2/11/2013 05:35 PM

QUOTE:
原帖由 神之子 於 2/11/2013 05:31 PM 發表

好似唔係

這樣獨立分拆出來,讓我們有機會好好檢視一下現今的新馬水平,而結論只有四個字,就是「十分平庸」。

這正正是香港賽馬現時所面對的其中一個問題,就是不少引入的未上陣新馬,根本沒有甚麼較佳的質素,三扒兩撥已落到第五班,因而令中下班賽事的質素十分低落。

作者: 西人堅    時間: 2/11/2013 05:36 PM

QUOTE:
原帖由 神之子 於 2/11/2013 05:31 PM 發表

對於呢 D 炒雜碎廢話文章, 認真你便輸了

一向 D PPG 都係偶爾有隻好勁 然後多數唔得 ga la, 根本廢話來
作者: 雄心威龍    時間: 2/11/2013 05:39 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2013 05:36 PM 發表

對於呢 D 炒雜碎廢話文章, 認真你便輸了

一向 D PPG 都係偶爾有隻好勁 然後多數唔得 ga la, 根本廢話來

不過PPG成功率要比ISG大好多。呢個係事實。
作者: 西人堅    時間: 2/11/2013 05:44 PM

QUOTE:
原帖由 雄心威龍 於 2/11/2013 05:39 PM 發表

不過PPG成功率要比ISG大好多。呢個係事實。

咩為之成功率
贏到馬 定 上到3班/2班/1班 ??

乜都冇 define 根本就是 呃稿費的廢話來
條友成日都係咁
作者: 大關刀    時間: 2/11/2013 05:44 PM

叫得做低班水準梗係低落㗎啦, 唔通低班都要 質素高?
作者: 雄心威龍    時間: 2/11/2013 05:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2013 05:44 PM 發表

咩為之成功率

條友成日都係咁

呃稿費+1我就係呢個意思
作者: 西人堅    時間: 2/11/2013 05:48 PM

一季咁多 ppg 有幾何直上.....廢話來
唔通隻隻1,2班

ISG 個 pool 得數十隻, 咁多個倉口加埋的其他 PPG 個 pool 大幾多先得
作者: 神之子    時間: 2/11/2013 05:50 PM

我明呀,即係的人話香港短途水準低一樣,,現在係冇出現短途王,不過唔係低囉,
係低就唔會出去嬴到你的g1啦
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 05:51 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2013 05:44 PM 發表

咩為之成功率

條友成日都係咁

個朵叫馬場判官嘛....我一星期四五日要聽呢
我好明白佢點解咁寫,,但我完全唔同意佢觀點因為佢唔明白個分既意義

作者: kaosen    時間: 2/11/2013 05:58 PM

係咁嫁喇,到時國際賽見到好多PPG之後就話近年PP水準低落
作者: 西人堅    時間: 2/11/2013 06:04 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 05:51 PM 發表

我好明白佢點解咁寫,,但我完全唔同意佢⑵動\唔明白個分既意義

咁陰功 叫佢好地地講返馬算 la

香港 D 馬平均水準係低左 我認同
(我成日都笑跑來跑去都係果堆 乜 D 谷草1000, 1650 又係你地 )
但佢 up 果 D 理由根本唔通 ge
作者: tin7tin7    時間: 2/11/2013 06:06 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 05:51 PM 發表

我好明白佢點解咁寫,,但我完全唔同意佢⑵動\唔明白個分既意義

點解要聽咁多日
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 06:19 PM

QUOTE:
原帖由 tin7tin7 於 2/11/2013 06:06 PM 發表

點解要聽咁多日

佢每個星期都話個計分員廢嘛,,又話點解要試咁多閘
作者: yuricylau    時間: 2/11/2013 06:20 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 06:19 PM 發表

佢每個星期都話個計分員廢嘛,,又話點解要試咁多閘

最_憎人鬧黎鬧去都係果三幅被....
難為了前線的你們
作者: 贏馬人    時間: 2/11/2013 06:21 PM

水準質素低落講馬佬話四班新馬水準質素低落
作者: tin7tin7    時間: 2/11/2013 06:23 PM

我覺得試閘試得算小,一星期得兩次

我覺得宜家評馬人水準低落都未到四班新馬
作者: yuricylau    時間: 2/11/2013 06:26 PM

btw...一班初出的3歲仔...真心想知你想有幾高戰力
至於質素高低..跑過先知
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 06:28 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/11/2013 06:20 PM 發表

最_憎人鬧黎鬧去都係果三幅被....
難為了前線的你們

評分又唔係我,,寫野又唔係我,,我打工only
我只著重個事實同點係馬場贏錢,,雖然仲係日日輸
作者: tin7tin7    時間: 2/11/2013 06:34 PM

馬匹水準其實係相對
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 06:39 PM

其實依家最驚最驚反而係

梁定華 申請入評馬協,,日日走上黎記者房就......
以前佢真係試過練練下馬走上黎
作者: tin7tin7    時間: 2/11/2013 06:47 PM

咁未正,日日唔好吹馬,吹其他
作者: yuricylau    時間: 2/11/2013 06:52 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 06:39 PM 發表
其實依家最驚最驚反而係

梁定華 申請入評馬協,,日日走上黎記者房就......
以前佢真係試過練練下馬走上黎

佢上到去有無啲咩「豐功偉績」??
作者: 小野伸二    時間: 2/11/2013 07:04 PM

其實有幾個所謂評馬人d文真係呃稿費之餘又不知所謂
作者: 西人堅    時間: 2/11/2013 07:07 PM

咸華講野抵死得來又幾有 pt 的
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 tin7tin7 於 2/11/2013 06:47 PM 發表
咁未正,日日唔好吹馬,吹其他

一個人話a差,,咁可能有偏差
三個人話a差,,都可能有偏差
十個人話a差,,都仍然有可能有偏差

一堆有權威既人話佢差,,好好先生 又吊佢,,佢個仔又俾佢搞到撈唔掂,,咁你唔好走過黎打擾我平靜既生活啦

作者: 小野伸二    時間: 2/11/2013 07:13 PM     標題: 回復 #27 poiuy 的帖子

話說有人問我去唔去做晨操4-8
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 07:15 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 2/11/2013 07:13 PM 發表
話說有人問我去唔去做晨操4-8

打理邊度
打錶??
4-8似機坪多,,大內圈冇咁快開,,但機坪 重要地方超忙碌一般要老手先得

作者: 西人堅    時間: 2/11/2013 07:18 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 07:09 PM 發表

一個人話a差,,咁可能有偏差
三個人話a差,,都可能有偏差
十個人話a差,,都仍然有可能有偏差

一堆有權威既人話佢差,,好好先生 又吊佢,,佢個仔又俾佢搞到撈唔掂,,咁你唔好走過黎打擾我平靜既生活啦

連果位出曬名好人 人人都認同佢係好好先生 ge 都頂佢唔順 呢下真係
作者: 小野伸二    時間: 2/11/2013 07:27 PM     標題: 回復 #29 poiuy 的帖子

我唔知wor

但話要自己上埋鏡做訪問定唔知點咁

作者: 小野伸二    時間: 2/11/2013 07:28 PM     標題: 回復 #30 西人堅 的帖子

邊個好好先生
作者: 小野伸二    時間: 2/11/2013 07:31 PM     標題: 回復 #21 tin7tin7 的帖子

無可能年年都長江後浪推前浪

卡樂B永遠Concern既係

以前既定律唔成立=難度馬=佢中唔到=之後係報紙發爛渣

馬匹表現唔連貫又鬧,b+2有日唔大利放頭又鬧
韋達年年總有幾場騎得樣衰架啦,都係要搵黎鬧
連評磅員加幾分減幾分都搵野鬧

仲話係從馬迷+公眾利益出發...所以咁多個寫文既我比較唔鍾意佢

寧願睇番d 出腳有力,漸見上力,身輕步順好過
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 07:32 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 2/11/2013 07:27 PM 發表
我唔知wor

但話要自己上埋鏡做訪問定唔知點咁

咁應該係類似 連嘉欣 個d周圍訪問
可能將來我望落烽火台有機會見到你
落 機坪 地獄黎,,冇電腦又餵蚊,,但聽到好多野

作者: 小野伸二    時間: 2/11/2013 07:34 PM     標題: 回復 #34 poiuy 的帖子

應該係幫d網台手

又係返一,四

不過要我咁早飛入去真係
作者: 雄心威龍    時間: 2/11/2013 07:39 PM

順便問下各位師兄。。中間消失左一個身形同卡洛斯好似,又肥又戴眼鏡,講野好似笑面佛一樣好似姓黃的評馬人去左邊?當時讀緊高中冇睇馬。。。煩請告知
作者: taxi2003    時間: 2/11/2013 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 2/11/2013 07:28 PM 發表
邊個好好先生

今季前列練馬師
作者: yuricylau    時間: 2/11/2013 07:44 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 2/11/2013 07:42 PM 發表

今季前列練馬師

馬王前度??
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 07:52 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/11/2013 07:44 PM 發表

馬王前度??

練緊新陽光
作者: poiuy    時間: 2/11/2013 07:53 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 2/11/2013 07:34 PM 發表
應該係幫d網台手

又係返一,四

不過要我咁早飛入去真係

正確黎講應該唔係一四,,應該係排位日

最蝦人就係點入馬場,,不過睇你係邊間可能有專車車埋你去,,又可能公司俾車費,,又可能要你自費
作者: 自由雨滇行    時間: 3/11/2013 12:22 PM

其實我都覺得呢D賽無乜意義=.=
我寧願佢將新馬跨季跑4-12月,然後將呢D賽事定為新馬賽好過
作者: 小野伸二    時間: 3/11/2013 08:18 PM     標題: 回復 #40 poiuy 的帖子

多數都係要自費
作者: 冼馬田    時間: 3/11/2013 08:54 PM

我地為rRW錢寫新聞。人地為r真錢寫稿。正如,冇人會理我地啲新聞寫得合唔合理,但至少,同樣係正當的揾錢方法
作者: 木奇異    時間: 3/11/2013 10:07 PM

QUOTE:
原帖由 <i>小野伸二</i> 於 2/11/2013 07:31 PM 發表<br />
無可能年年都長江後浪推前浪<br />
<br />
卡樂B永遠Concern既係<br />
<br />
以前既定律唔成立=難度馬=佢中唔到=之後係報紙發爛渣<br />
<br />
馬匹表現唔連貫又鬧,b+2有日唔大利放頭又鬧<br />
韋達年年總有幾場騎得樣衰架啦,都係要搵黎鬧<br />
連 ...

<br />

我又唔認同,我覺得果d下下4字詞語果d更加握稿費
卡生 起碼寫d野冇邊個人會寫, 膠唔膠就另一回事, 起碼唔係copy and place
作者: yuricylau    時間: 3/11/2013 10:09 PM     標題: 回復 #44 木奇異 的帖子

佢寫d野根本係定期性咁出..我最反感佢呢點
作者: 李澤楷    時間: 3/11/2013 10:10 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 3/11/2013 08:54 PM 發表
我地為rRW錢寫新聞。人地為r真錢寫稿。正如,冇人會理我地啲新聞寫得合唔合理,但至少,同樣係正當的揾錢方法

agree,人地搵兩餐,唔好走火入魔咪得
作者: 小野伸二    時間: 3/11/2013 11:40 PM     標題: 回復 #44 木奇異 的帖子

4字詞語個D呢...

一來係寫手寫...基本上係記者幫佢交稿咁濟..

二來擺個老行尊名俾下飯佢食姐..
作者: 贏馬人    時間: 3/11/2013 11:58 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 3/11/2013 10:10 PM 發表
agree,人地搵兩餐,唔好走火入魔咪得

搵兩餐定係呃兩餐?
作者: 李澤楷    時間: 4/11/2013 12:27 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 3/11/2013 11:58 PM 發表

搵兩餐定係呃兩餐?   

呃飯食有罪咩
作者: 小野伸二    時間: 5/4/2014 01:02 PM

卡生今日篇文

睇完就諗起呢篇月經文

級際賽水準低?

你唔想返工咋下話
作者: 小野伸二    時間: 5/4/2014 01:02 PM

提升水平增吸引力
卡洛斯        05/04/2014

馬會與美國達成協議,由當地電視台轉播香港賽事及以匯合彩池形式接受投注,當然這只是第一步,日後相信陸續有其他國家加入。

有朋友認為港美存在時差,沒有甚麼吸引力,但歐洲足球與香港一樣存在時差,足球投注額已經說明了一切。

上周末捱更抵夜看杜拜世界盃,固然因為有香港馬匹參賽,但另一個原因是賽事水準高。賽馬應該是找出強中強,但香港有不少賽事,其實只不過是剔除弱中弱,谷草夜馬,沒有優秀年輕馬的四五班賽,如果不是工作關係,我根本不會花時間精神去看。
明日兩分級賽戲碼弱

如果舉目盡是像周三谷草或者明日一二四場這種水平的賽事,我不以為可以吸引到幾多外地馬迷,其實就算明日的兩場分級賽,戲碼亦平淡殊不吸引。

這亦正正是本地波少人看,外國的聯賽及世界盃卻可以令球迷廢寢忘餐,投注者賭到開巷的原因。

水準這兩個字正是關鍵,本地的賽事編排習慣將低水準賽事打頭陣,然後帶入中後段的高潮,這當然是合理的部署,但外地投注者半夜三更先看了兩三場悶出鳥來的賽事,可能已經熄電視上床睡覺了,故提高本地中下班賽事水平,實為當務之急。

由於現時中下班充斥着太多沒有甚麼能力的馬,要靠在水鬥水場合才勉強贏到一匹頭馬,形成真正有能力的馬,要扶搖直上沒有多大阻力。明日尾場「勝飛」,最近六場便是如此這般地獲四冠兩亞,儘管共加了33分,但狀態仍然勇銳,加上排檔有利,我以為再下一城呼聲甚高。
作者: 小野伸二    時間: 5/4/2014 01:03 PM     標題: 回復 #51 小野伸二 的帖子

轉貼自東方日報
作者: 雄心威龍    時間: 5/4/2014 01:11 PM     標題: 回復 #51 小野伸二 的帖子

卡洛斯的文在眾多馬評度係五班水平
作者: 冼馬田    時間: 5/4/2014 01:14 PM     標題: 回復 #51 小野伸二 的帖子

其實呢篇野有一句我反而十分認同,「賽馬應該是找出強中強」,香港賽馬跑CLASS跑評分為主,鼓勵你示弱造低自己評分,反而不鼓勵場場拚搏,呢個係香港跑馬最令人覺得冇癮之處
作者: 小野伸二    時間: 5/4/2014 01:19 PM     標題: 回復 #54 冼馬田 的帖子

我同意呀

咁香港都起碼有兩三成馬匹係爭緊強中強既

另外個六七成,如果場場搏既話...
高下立見更見明顯...到時投注價值就
場次會變得好易賭,呢個咪卡洛斯最想發生既事

但香港同外國唔同既係,香港有個要交稅俾政府既搵牟利團體賽馬會
場場都咁易賭,遲早無哂馬迷佢點算
作者: 冼馬田    時間: 5/4/2014 01:23 PM     標題: 回復 #55 小野伸二 的帖子

其實係香港馬畸型唶,任何地方大馬場唔夠跑嘅馬好快就會淘汰去細馬場,即係香港正常黎計根本唔需要有第五班,所有第五班馬去哂隔離埠就是了﹗而家係冇出路嘛,咪搞到堂堂大馬場都跑咁多低水準賽事
作者: 小野伸二    時間: 5/4/2014 01:27 PM     標題: 回復 #56 冼馬田 的帖子

你岩呀

但仲有一點就係香港人已經被培養成好_爛賭了

千三隻馬一年超過七百場賽事

當每場出馬十一匹計,每隻起碼要跑7場

拎埋d五班馬去隔離埠跑,馬迷上街抗議都似
作者: 冼馬田    時間: 5/4/2014 01:31 PM

唔係,你都講得好岩。

好多RW友都鍾意跟JRA,日本跑馬,除非跑讓賽,場場都有1.X大熱門,加隻3.X次熱門,參差得緊要,一樣大把人賭。我想講,其實賽事吸引力係重要的

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0