標題: 咸華同山高2個真係無得頂 [打印本頁]

作者: mR.偉    時間: 22/3/2014 09:46 AM     標題: 咸華同山高2個真係無得頂

恭喜鄭強輝先生(強哥)贏了打吡賽,對我來說強哥憑「威爾頓」贏打吡已屬遲來的春天,當然強哥身邊不少為他挽擦鞋箱的人物,再花篇幅說一些恭維的拍馬屁說話,我自己也感到肉麻。
以往強哥名下的馬匹亦贏了不少大賽,今次贏埋打吡,亦可算是心願償還,在香港馬圈的成就,莫過於此,往後再高的成就,也許贏埋女皇盃,或者再買一些超級好馬回香港,繼續贏落去。早前我講過香港馬跑打吡賽,與別不同的地方主要是由四歲馬擔綱,而非一般有平地賽馬的國家跑三歲馬,而且香港沒有牧場,地理環境不適合產馬的,所有馬匹都是靠進口,任何香港馬會會員,只要持有進口馬匹許可證(新馬Permit),都可以自行在市場上挑選一匹超級好馬來港出賽,所以我早前寫香港練馬師贏打吡賽,只不過是拉人裙冚自己腳,借艇割禾呢句說話,事實擺在面前,前日打吡賽的前三名馬匹,牠的評分起步點分別是「威爾頓」(圖)92分,「步步友」72分和「信利多」87分,大摩只不過挨到條大水喉,有人射住,俾錢墊高啲馬匹質素啫,用本傷人,勝之不武。

求贏大賽  名重於利

馬主出錢是真的,真金白銀俾錢買馬,當做生意咁做囉,依家名利雙收,咁咪啱數囉。問題是強哥、潘蘇通或者黃成藝等有錢又樂意花錢買馬的馬主,肯唔肯埋你埠呢?
以他們的性格,獎金事小,贏場打吡真係醒都醒到你暈,這個世界是資本主義社會,有人揸Benz,有人搭巴士,唔恨得咁多,但在未來的日子,香港的高獎金大賽仍然會壟斷在「強國」富豪的手裡。
也許是命運,原先擁有「威爾頓」的練馬師Patrick Flynn,只不過是缺乏了一位持有新馬入口證(Permit)的香港馬主支持,或無緣在香港賽馬會領牌,以致打吡冠軍練馬師這個名譽落在大摩手而已。相反地兩匹以普通PPG身份跑入第四名和第五名的「好靚仔」和「火紅人」,牠們練馬師就更值得尊重了。
再講到參賽的騎師,也是待遇不公平的,打吡賽事中的評分差距由115至85分,跑平磅,點有得跑呀?不過他們只計臨場演出,其中所策騎的馬匹,只是以過客身份,下次未必可以重臨了。

要揀好馬電郵俾我

各位馬主,日後當你擁有一張進口馬匹的Permit之時,你想買乜嘢好馬都會買到的,因篇幅所限,而且道理成籮,我日後再講,不過你們如果心急的話,不妨send個email俾我。

http://www.hkdnews.com/NewsDetail/index/103241

當「威爾頓」越過「步步友」贏取打吡,大家就知道我們需要那些級數的馬去贏香港一級賽。

去年「事事為王」是愛爾蘭打吡殿軍,又比○九年咸頓宮錦標盟主「閒話一句」贏香港打吡的級數高一些。而今年的「威爾頓」,眾所周知是愛爾蘭一級賽國家錦標亞軍,只負於「黎明路向」。而「黎明路向」是上季歐洲三歲馬王,「威爾頓」的實力,不言而喻。

而近幾年這個級數馬匹的售價,已大幅提升,因為不單只是香港,高多芬陣營,卡塔爾的酋長,澳洲的富商,都向歐洲中長途馬埋首,價高者得。大家若周四收看我「競馬天下」節目,就知道我在「威爾頓」未跑國家錦標之前已向對方探盤求售,出價也不低,但一跑完國家錦標,八位數字的價錢走不甩,我們的團體唯有作罷。

所以買得好PP者通常是預算最充足的,而未必是第一個睇中的。最得意的是某個代理以很奇怪的理由認為「美麗之星」不是好馬,告東尼當然不同意,更親身飛往愛爾蘭完成交易。我深信「美麗之星」日後的表現會證明一切。
http://blogcity.me/blog/reply_blog_express.asp?f=W2F8PPC12T72154&id=622829&catID=&keyword=&searchtype=

作者: poiuy    時間: 22/3/2014 11:10 AM

on9 vs on9
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 11:11 AM

讲事实。有钱买火箭都得。魔头年年拖夹万去扫货,又有留意开外国马要买出句声就得。等于广州开个马场买香港自购马一样。你有钱可以买新马状元或者买香港打比季军去广州做山寨王一样。eliza park 刚刚先买左blue diamond 亚军jabali.一样系钱ge问题。
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 11:16 AM

你肯出钱,莫讲话马贩,求其系香港街边叫个马迷去英国买都得。你吴识英文都得,大不了send email去其他agent 判上判。人地打开门口做生意,有钱就得。关键系你又要食水深,又要买好马,求其抽少许佣金就得。在我来看,买马不存在网络问题,在于钱而已。
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 11:22 AM

在马贩角度,你上racingpost 网站打开个big race card 三岁大赛非高多芬,猷长或其他大马主名下做张list 。基本上打比冠军在此。有钱可以匹匹都问价,有何难? 若是你周岁买入就真系难。所以华哥讲得无错。充期量我只能承认大魔比上手练得好。不代表大魔好过其余打比马匹的练马师。
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 11:43 AM

再吴系,下次暑假我系各大讨论区或者自己个blog或者自己做张未来打比争胜份子list,免费send比有permit 马主,到时候顺便报价。分毫不收,马主自己去买。找相熟agent deal 。特点系分毫不收费。张list好容易做。好似地产网一样,有盘放上离。免佣金,到其时马主会容易买好马。相信应该吸引不少外国有意思出售马匹的马主报价。除非有外国马主指定要比佣魔头同魔头个agent,话非君不嫁。可能魔头个马房马匹福利好d.呢样吴出奇。否则价高者得
作者: 金碧明珠    時間: 22/3/2014 11:50 AM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 22/3/2014 11:10 AM 發表
on9 vs on9

作者: joekwan    時間: 22/3/2014 11:51 AM

咁都搵生意,有料自然有人比生意你做既喇
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 11:52 AM

真系吴好激嬲我囉 ,我用小販牌搞串你檔私房莱
作者: 自由雨滇行    時間: 22/3/2014 11:53 AM

咸華果D叫葡萄
作者: 冼馬田    時間: 22/3/2014 11:56 AM

佢地兩個講嘅野又冇錯。不過兜生意係咁架勒,唔好怪人地肉酸啦
作者: poiuy    時間: 22/3/2014 12:01 PM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 22/3/2014 11:50 AM 發表

引多個on9出埋黎
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 12:02 PM

米话我吴益你地。如果呢个论坛同意,我立即找盘放上离。全部马匹报价,到时候联系资料都post埋,比马主一清二楚。反正你地做开赛前预测录音,可做埋catalogue比马主。我吴收钱,因为我想香港大赛吴好垄断系一个人手上。网主有兴趣可以自己做又得,到我blog留条脚毛都得。
作者: maxilopez    時間: 22/3/2014 12:23 PM

但最好先教导一下部分会员。否则我post左资料,你又话人on9。失礼晒,吓怕人。
作者: nathanxhim    時間: 22/3/2014 01:06 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 22/3/2014 12:01 PM 發表
引多個on9出埋黎

作者: asiadragon    時間: 22/3/2014 01:12 PM

山高又險簽系列
作者: tin7tin7    時間: 22/3/2014 01:14 PM

我要買隻漸信良駒咁既馬,有冇人幫到手?
作者: yuricylau    時間: 22/3/2014 02:17 PM     標題: 回復 #17 tin7tin7 的帖子

你真識食
作者: tin7tin7    時間: 22/3/2014 02:21 PM     標題: 回復 #18 yuricylau 的帖子

幾百蚊我有架
作者: 西人堅    時間: 22/3/2014 08:33 PM     標題: 回復 #16 asiadragon 的帖子

pp 就第一個睇中
拍賣會就第一舉
個父系紅左 就佢果時第一個睇好
作者: Running    時間: 22/3/2014 08:43 PM

馬壇陳雲仲唔係咸華?
作者: Running    時間: 22/3/2014 08:50 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 22/3/2014 13:06 發表

傳說中可以橫掃打比嘅「行政指令」,而家喺邊度?
作者: keywinner    時間: 22/3/2014 10:25 PM

pp即是ppg
作者: 神之子    時間: 22/3/2014 10:29 PM

不過挨到條大水喉,有人射住,俾錢墊高啲馬匹質素啫,用本傷人,勝之不武咁高多芬,巴利多爾果的叫咩
作者: 西人堅    時間: 22/3/2014 10:36 PM

QUOTE:
原帖由 神之子 於 22/3/2014 10:29 PM 發表
不過挨到條大水喉,有人射住,俾錢墊高啲馬匹質素啫,用本傷人,勝之不武咁高多芬,巴利多爾果的叫咩

高多芬果 D 叫油田, 勁過水喉
作者: CJ.    時間: 22/3/2014 10:42 PM

QUOTE:
原帖由 神之子 於 22/3/2014 10:29 PM 發表

衣家世界係咁架啦,有錢洗得鬼推磨,山高第1日做人?
作者: 神之子    時間: 22/3/2014 10:48 PM

QUOTE:
原帖由 CJ. 於 22/3/2014 10:42 PM 發表

你係勁就人地周歲果陣買回來
作者: 西人堅    時間: 22/3/2014 10:50 PM

QUOTE:
原帖由 CJ. 於 22/3/2014 10:42 PM 發表

果句甜華講

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0