標題: 點解沙田跑直路賽偏差口甘大 [打印本頁]

作者: hkcmlawrence    時間: 26/4/2014 12:22 AM     標題: 點解沙田跑直路賽偏差口甘大

有個問題一路都唔明,點解跑一千貼外欄馬優勢如此大。
基本上什麼馬貼到看台個邊欄,就會增加勝算。
雖然我地知道外面場地會比較好,平時踩得少,但相比起來,其他馬又唔係貼內欄個面,
都係跑道中間偏外啦,依d地講真跑轉彎或者試閘都好少踩到,唔會差好多掛
作者: 春田花花幼稚園    時間: 26/4/2014 07:21 AM

睇下點擺個閘 有一排黐在內欄咪大利內檔
作者: 西人堅    時間: 26/4/2014 07:42 AM

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 26/4/2014 07:21 AM 發表
睇下點擺個閘 有一排黐在內欄咪大利內檔

果時個閘黐內欄, 除左田 A 之外
A+3 B 就中間好 D
B+2 就開始要飛出去, C C+3 更加

作者: 西人堅    時間: 26/4/2014 07:51 AM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 26/4/2014 12:22 AM 發表
有個問題一路都唔明,點解跑一千貼外欄馬優勢如此大。
基本上什麼馬貼到看台個邊欄,就會增加勝算。
雖然我地知道外面場地會比較好,平時踩得少,但相比起來,其他馬又唔係貼內欄個面,
都係跑道中間偏外啦, ...

貼外欄我叫1疊, 外疊第2隻我叫2疊

如果你意思係明明1,2疊 都係中間偏外, D 地睇落差唔多
點解外欄1疊 同 外欄2疊可以差咁遠

咁我又問返你, 講真轉彎路程田草 1,2 疊以物理學黎講唔會唔差好遠
但點解有時 差1疊可以差好多個馬位, 明顯地多過物理上走多 ge 路程

作者: 細B    時間: 26/4/2014 10:49 AM

睇返以前d直路賽 , 都係走中內檔多...近年走哂出去
作者: CJ.    時間: 26/4/2014 11:47 AM     標題: 回復 #5 細B 的帖子

係,睇番精英大師果個年代D直路賽,大部份都係走入面,有時仲要係內外欄都有馬走,還記得有場馬好似係步步勇鬥紙醉金迷,一隻貼最內欄,一隻就貼最外欄,看來果時平均好多,同呢家好唔同,點解會咁?
作者: 阿彌    時間: 26/4/2014 06:43 PM

留名.一個我都解不開的難題
作者: 順其自然    時間: 26/4/2014 07:01 PM

係呀 唔知幾多年前馬會改左將個閘口移近看台,所以,,,
作者: 雄心威龍    時間: 26/4/2014 07:12 PM

新界福星同如虎添翼兩場都係中間位置爆上贏馬...又係奇奇怪怪
作者: hkcmlawrence    時間: 28/4/2014 09:46 PM

QUOTE:
原帖由 <i>西人堅</i> 於 26/4/2014 07:51 AM 發表<br />

<br />

<br />
貼外欄我叫1疊, 外疊第2隻我叫2疊<br />
<br />
如果你意思係明明1,2疊 都係中間偏外, D 地睇落差唔多<br />
點解外欄1疊 同 外欄2疊可以差咁遠<br />
<br />
咁我又問返你, 講真轉彎路程田草 1,2 疊以物理學黎講唔會唔差好遠<br />
但點解 ...

<br />
口甘跑轉彎,除了腳程外仲有個問題係通常去到3疊就沒有遮擋,但直路沒有這個問題。
況且,轉彎跑多一疊真係一個圈計算物理,都跑多至少幾十米掛,直路只是橫移多幾下,最多幾米。
所以,理論上直路檔位應該差別不大先對……
作者: 西人堅    時間: 29/4/2014 10:37 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 28/4/2014 09:46 PM 發表
<br />
口甘跑轉彎,除了腳程外仲有個問題係通常去到3疊就沒有遮擋,但直路沒有這個問題。
況且,轉彎跑多一疊真係一個圈計算物理,都跑多至少幾十米掛,直路只是橫移多幾下,最多幾米。
所以,理論上 ...

阿羅生我講緊比較 1,2 疊啊 你講 3 疊.....
仲有我係話 "明顯蝕多過表面物理上蝕" ah

http://www.hkjc.com/chinese/racinginfo/racing_course.htm
我當一圈1900m  田A咁計
周界 1900 = 2x + 2y, 計返個圓周1,2疊計落唔係好多 ga ja
----------------

你又睇返阿喬斯.....美丹養草成個月 場地冇問題 la 掛
個閘明明貼內欄
但全世界都係飛曬出去外面跑
作者: 小武士    時間: 29/4/2014 11:28 PM

(我估)

1. 有條欄 匹馬都跑得專心D 自然成績好D

2. 因為外欄草比較好 所以大部分騎師都會揀飛出去跑

3. 又因為要貼近主馬群競跑 所以就算係內檔馬都未必揀內欄跑 否則就同自己一匹馬跑無分別 令騎師發揮變得被動
作者: 魔術師    時間: 29/4/2014 11:44 PM

場地影響賽果, 這種事經常有....
何解場地貢重要? 你想想在石地跑步, 同在海灘跑步的分別就知, 場地是可以改變賽果.
至於每天, 每次的賽事, 會因為不同天氣, 移欄而出現不同偏差,
這方面的掌握就要至少3年數據, 再加2年以上研究經驗才能得出結論

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0