標題: 評分變動摘要 (金鹿加10分,信利多加5分) [打印本頁]

作者: asiadragon    時間: 26/5/2014 05:23 PM     標題: 評分變動摘要 (金鹿加10分,信利多加5分)

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/mcs01_xml_horserating.asp?type=CSUM[/iframe]
作者: yuricylau    時間: 26/5/2014 05:44 PM

信利多+5…會唔會再有人出黎講野呢
作者: 雄心威龍    時間: 26/5/2014 05:47 PM     標題: 回復 #2 yuricylau 的帖子

李晉又搵到料插馬會了
作者: oowawawa    時間: 26/5/2014 06:43 PM     標題: 回復 #2 yuricylau 的帖子

今次跑第二加5分好合理,上次跑第五加8分真係太重手了
作者: keywinner    時間: 26/5/2014 06:50 PM

平時好少睇呢d評分變動

今次睇一睇, 都覺得其實有幾多隻馬d評分變動唔係幾o岩自己的心水
評磅員d加減標準準則我自己就唔多buy既

好似友瑩格同神州十號, 一隻加6分, 另一隻就加2分
如果係我做評磅員既, 我就會加友瑩格7 or 8分, 神州加2分
或者友瑩格加6分, 神州就只加1分
我總覺得咁加分先o岩番個比例
我又唔係話評磅員錯既, 只係咁既結果唔係咁o岩自己既心水

遮打盃果場又係怪既,
贏馬果隻加1分, 第二果隻加5分, 第三果隻反而減2分, 跑第四又加5分
最唔明點解你減加州萬里2分, 威爾頓跑輸俾佢點解你唔減威爾頓分, 竟然係減加州萬里2分
一係就唔好減, 係減應該減埋威爾頓
作者: kaosen    時間: 26/5/2014 06:50 PM

格哥兒都要+5
作者: keywinner    時間: 26/5/2014 06:53 PM

QUOTE:
原帖由 kaosen 於 26/5/2014 06:50 PM 發表
格哥兒都要+5

完全無威脅都加5分

似乎評磅員太跟規則辦事
作者: oowawawa    時間: 26/5/2014 06:57 PM     標題: 回復 #5 keywinner 的帖子

友瑩格受讓神十4磅先險勝,其實加呢個分都OK了。威爾頓唔減分係正常嘅,加州萬里-2就真係有點莫名其妙了
作者: kaosen    時間: 26/5/2014 07:20 PM

友瑩格咁快就百一分

作者: CJ.    時間: 26/5/2014 08:18 PM     標題: 回復 #5 keywinner 的帖子

威爾頓唔減係正常,因為上次嬴緊馬所以今次就算跑成點都唔會減
作者: iamjack    時間: 26/5/2014 08:51 PM

BUBBLE CHIC        格哥兒        N369        113        +5

作者: 魚仔餅    時間: 26/5/2014 10:43 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 26/5/2014 08:51 PM 發表
BUBBLE CHIC        格哥兒        N369        113        +5

蝕分嘛
作者: 馬佳善    時間: 26/5/2014 10:44 PM

馬會評磅員可能諗埋D國際評分要素入去
佢地可能參考咗對手之後,覺得呢場將男表現值國際評分119,就按今季暑期調整基準評佢125
再按照呢個基準,信利多輸2-1/4與將男應該差5分,評120正常
格哥兒輸4-1/4與將男應該差10分,應評115,但馬匹第二季出賽最高加分只能+5,只好評113
以上是一個講得通的邏輯
作者: keywinner    時間: 27/5/2014 01:51 AM

QUOTE:
原帖由 CJ. 於 26/5/2014 08:18 PM 發表
威爾頓唔減係正常,因為上次嬴緊馬所以今次就算跑成點都唔會減

原來係咁, 我對評分呢方面既野唔多熟悉

高班級際賽馬匹受評分方面可能影響較細
但對其他班既馬而言
評分呢樣野有時對一隻馬的勝負會起到關鍵性作用
作者: keywinner    時間: 27/5/2014 01:54 AM     標題: 回復 #13 馬佳善 的帖子

好似有d道理喎,
作者: 西人堅    時間: 27/5/2014 02:38 AM

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 27/5/2014 01:51 AM 發表

原來係咁, 我對評分呢方面既野唔多熟悉

高班級際賽馬匹受評分方面可能影響較細
但對其他班既馬而言
評分呢樣野有時對一隻馬的勝負會起到關鍵性作用

基本上 上場贏馬加完分, 下場輸得點難睇絕大多數都唔會減分的
(否則簡 sir 做廿屆冠軍都得 )

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0