標題: 速勢指數一問 [打印本頁]

作者: 雄心威龍    時間: 30/9/2014 01:21 PM     標題: 速勢指數一問

幾日前的沙田日賽,勝利大將大熱倒灶
但見翻今日的速勢表,竟然:
27/09/20144沙田"C" 1000 好至快61087124蔡明紹6/ 7/1311713.26,20.44,23.173.3
居放頭馬後一個馬位,四百並頭領放,三百力拼,百五與他駒碰撞,五十受擠迫,其後轉弱。
速勢高達117,十分恐怖的數字
一般只有二班以上的馬匹才能做到
而且表面睇勝利大將今仗發揮不佳
唔知呢個數值係點樣計算出黎的?
在此請教各位師兄
作者: 魔術師    時間: 30/9/2014 02:46 PM

我只在速勢指數推出初期睇過幾次, 感覺數字對評估馬匹實力無咩幫助,
之後亦無再睇了, 亦不知道期間有無改進呢.....

如果以九陰馬經的六脈神檢去檢查勝利大將的評級,
預計勝利大將會跟神奇小子相距5馬位左右,
亦被樂馳反先2馬位 (VS R005)
如果真係咩二班馬段速, 那野孩子就是崇山寶了
作者: poiuy    時間: 30/9/2014 02:55 PM

計錯多,,應該係107
作者: poiuy    時間: 30/9/2014 02:59 PM

有人唔鍾意SR,,因唔知個分點黎,,如 魔術師
有人鍾意SR,,因為的確大有幫助,,如 我
作者: 雄心威龍    時間: 30/9/2014 03:04 PM

謝兩位師兄指教
作者: 富源    時間: 30/9/2014 03:17 PM

其實我都唔知佢點計,不過我鍾意佢幅走位圖
作者: 施華    時間: 30/9/2014 03:17 PM

識小樣對自己更著數
作者: 雄心威龍    時間: 30/9/2014 03:27 PM

QUOTE:
原帖由 富源 於 30/9/2014 03:17 PM 發表
其實我都唔知佢點計,不過我鍾意佢幅走位圖

[strike]智易表度有解釋[/strike]
應該係速勢系統使用錦囊度,在賽績指引右上方

作者: poiuy    時間: 2/10/2014 05:27 AM

1 神奇小子 112 (好至快) 112 (好至快) 115
2 勝利寶石 110 (好地) 110 (好地) 110
3 善喜 109 (好至快) 109 (好至快) 109
6 勝利大將 109 (好至快) 109 (好至快) 109
last 改回109,,有長期注意就知117 100%錯

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0