標題: 「哈娜目標」、「巴拉多」分別獲選競逐「中銀理財」馬會一哩錦標及短途錦標 [打印本頁]

作者: 李澤楷    時間: 29/10/2014 03:17 PM     標題: 「哈娜目標」、「巴拉多」分別獲選競逐「中銀理財」馬會一哩錦標及短途錦標

「哈娜目標」、「巴拉多」分別獲選競逐「中銀理財」馬會一哩錦標及短途錦標

2014年10月29日
沙田馬場將於11月23日星期日上演三項國際二級賽事,作為十二月浪琴表香港國際賽事的重要前哨戰,其中兩項均有海外賽駒獲選參賽。曾勝出一級賽的日本雌馬「哈娜目標」,已獲選角逐二級賽「中銀理財」馬會一哩錦標(1600米草地),而新加坡星級賽駒「巴拉多」則獲選競逐二級賽「中銀理財」馬會短途錦標(1200米草地)。
由加藤和宏訓練的五歲佳駟「哈娜目標」,於2012年3月在三級賽鬱金香賞(1600米)中報捷,去年1月勝出另一項三級賽京都牝馬錦標(1600米)。「哈娜目標」今年春季轉戰澳洲,在當地參加了三項一級賽,包括於4月26日在蘭域馬場角逐全齡錦標(1400米一級賽),牠於該仗夥拍目前在香港策騎的羅理雅上陣,結果在其胯下奪冠,初嚐一級賽勝果。
由奧哈拉訓練的五歲賽駒「巴拉多」,是新加坡目前的頂尖新星,今年在克蘭芝取得六戰全勝的佳績,其中兩仗更是新加坡一級賽,包括6月舉行的貴賓碗(1600米),以及7月上演的新加坡打吡(2000米)。「巴拉多」其後休賽兩個月,復出後最近兩仗均回師短途,包括上仗於10月26日星期日以四個馬位之遙勝出一項1200米公開賽。
三項國際賽前哨戰,自2009年開放予海外賽駒參加以來,共有四匹海外賽駒曾獲邀參賽,包括「很簡單」(2012年)、「火箭人」(2010年)、「飛鷹山」(2009年) 及「熱爆景點」(2009年),而「哈娜目標」及「巴拉多」今年將加入牠們的行列。「火箭人」於2010年在馬會短途錦標中奪得平頭冠軍,其後在該年的香港短途錦標(一級賽)中勇奪亞軍。
11月23日上演的另一項馬會賽事為二級賽浪琴表馬會盃(2000米)。上述三項二級賽均為12月14日星期日在沙田舉行的浪琴表香港國際賽事的重要前哨戰。
上述三項二級賽事的本地報名馬匹名單,將於11月10日星期一公佈。

作者: 雄心威龍    時間: 29/10/2014 03:34 PM

隻巴拉多唔知會唔會仲勁過火箭人
作者: CJ.    時間: 29/10/2014 05:54 PM     標題: 回復 #2 雄心威龍 的帖子

有冇賽事影片睇下?
作者: yuricylau    時間: 29/10/2014 06:15 PM     標題: 回復 #3 CJ. 的帖子

http://www.turfclub.com.sg/Racin ... .aspx?HorseID=42803
慢用
作者: CJ.    時間: 29/10/2014 06:18 PM     標題: 回復 #4 yuricylau 的帖子

THX
作者: 阿源    時間: 29/10/2014 06:20 PM

巴拉多1200-2000米都得,係唔係星洲D長途馬太水,所以憑質搭夠
作者: CJ.    時間: 29/10/2014 06:26 PM     標題: 回復 #6 阿源 的帖子

1000同2000都大勝對手,單睇嬴馬姿態就好變態
作者: 雄心威龍    時間: 29/10/2014 06:28 PM     標題: 回復 #7 CJ. 的帖子

睇佢1600場,俾人過左都fight back
隻馬的鬥心強到爆炸
作者: ユюユ    時間: 29/10/2014 07:23 PM

呢兩隻嚟香港都係聽出醜
作者: poiuy    時間: 29/10/2014 07:23 PM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 29/10/2014 07:23 PM 發表
呢兩隻嚟香港都係聽出醜

2x1 win
作者: CJ.    時間: 29/10/2014 07:24 PM     標題: 回復 #9 ユюユ 的帖子

點解你唔話呢兩隻離香港嬴硬 短途香港隊慘啦
作者: 雄心威龍    時間: 29/10/2014 07:41 PM     標題: 回復 #9 ユюユ 的帖子

可唔可以收聲?
作者: 富源    時間: 29/10/2014 07:41 PM

如果哈娜跑到注菜咁,正賽比唔比佢入選好
作者: 西人堅    時間: 29/10/2014 07:50 PM

Hana's Goal 跑1600 唔怕....
有神力都唔慌得
作者: yuricylau    時間: 29/10/2014 07:52 PM     標題: 回復 #14 西人堅 的帖子

講真...香港一哩真係未驚過
就算再整隻奇速達出嚟都唔怕
作者: 雄心威龍    時間: 29/10/2014 07:55 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 29/10/2014 07:52 PM 發表

不過短途可能會俾巴拉多掃場
我感覺佢比火箭人更勁
作者: 西人堅    時間: 29/10/2014 08:29 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 29/10/2014 07:52 PM 發表

我估佢似想直落跑埋倒屎杯
作者: yuricylau    時間: 29/10/2014 08:35 PM     標題: 回復 #17 西人堅 的帖子

近年倒屎奇奇怪怪咁...如真係直落就唔敢批死喇
作者: 新水星    時間: 30/10/2014 06:55 AM

QUOTE:
原帖由 富源 於 29/10/2014 07:41 PM 發表
如果哈娜跑到注菜咁,正賽比唔比佢入選好

預賽對於香港馬是爭入場券
但對於外國馬,是先收左正賽入場券才揀跑唔跑埋預賽

而且哈娜想跑董事盃都係一大加分位呢
作者: S.WEEK    時間: 30/10/2014 09:42 AM

想問邊個騎,果隻星馬?
作者: yuricylau    時間: 30/10/2014 09:55 AM     標題: 回復 #20 S.WEEK 的帖子

本身巴西冼騎開 但上場就麥道朗騎
我諗不出呢兩個
作者: S.WEEK    時間: 30/10/2014 10:33 AM

巴西洗就睇少隻

麥道朗就..... 俾個b+2 屈死佢
作者: 李澤楷    時間: 30/10/2014 11:06 AM     標題: 回復 #18 yuricylau 的帖子

倒完可能直去澳洲
作者: 魚仔餅    時間: 30/10/2014 01:55 PM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 29/10/2014 07:23 PM 發表
呢兩隻嚟香港都係聽出醜

你聽出醜啦
作者: 富源    時間: 30/10/2014 05:46 PM

係呢個殘酷既世界

會唔會...

拉叔 - 巴拉多
作者: 李澤楷    時間: 30/10/2014 05:47 PM     標題: 回復 #25 富源 的帖子

如果係咁無理由上次變左麥道朗騎
拉叔應該騎崇山寶.
作者: 富源    時間: 30/10/2014 05:54 PM

QUOTE:
原帖由 <i>李澤楷</i> 於 30/10/2014 05:47 PM 發表<br />
如果係咁無理由上次變左麥道朗騎<br />
拉叔應該騎崇山寶.

<br />
無~我純粹亂嗡

我估正常都係冼文諾

睇個邊新聞上次都係因為傷左先比麥道朗騎

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0