標題: 嵩瞻遠矚﹕翱感仲有得贏 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 21/4/2007 05:31 AM     標題: 嵩瞻遠矚﹕翱感仲有得贏

曾向周永健兄預祝「翱感」打破香港紀錄一季七捷,周兄是謙謙君子,

養馬為興趣之餘,購馬亦做足功課,過往「勝感」及「御感」都是佳駟,

但「翱感」則可能是他自己名下最好的一駒(「勝感」是團體馬)。

「翱感」是匹龐然大物,跑來步步尺七,看步姿和加速力,千四米看似嫌短,

但接戰下來千四卻是今季最好的路程,五戰得四勝一位,反而千六米最後幾步會力弱,上仗便幾乎被「企業精神」超越。

有一點是許多馬也做不到的,就是今季「翱感」除於田草A跑道輸過外,

在任何跑道也贏馬,而且由人追佢跑六次贏五次
(唯一輸的一次是被輕磅的「獲利多」偷雞,但「獲利多」也在三班三捷)。

為何我堅持「翱感」可成為香港賽馬史上第一匹一季七捷馬,

因為牠起步點低之餘(今季首戰評四十七分),最近兩捷也贏得險,

所以仍可跑九十五分上限的賽事,若明日完成六捷,如險勝只加五分的話,

則仍可跑五月廿七日的二班千四米完成壯舉,就算加六分升上一班,

五月一日有千四可報,五月中有千六米亞視盃,

六月初有千四米三級賽匯豐卓越理財盃,也有七月初的一班千六米作雙重保險。

我覺得「翱感」隨時不止七捷,最佳進步獎亦大有機會成為囊中物,

目前牠與「蓮華生輝」同分,但後駒起步點是五十二分,餘下賽程亦不多,「翱感」應佔上風﹗

【吳嵩】

作者: 金碧明珠    時間: 21/4/2007 05:35 AM

期待翱感做七捷馬:gggg:
作者: Sweety    時間: 21/4/2007 05:42 AM

唔太睇好佢可以一季7捷:uuu:
作者: 金碧明珠    時間: 21/4/2007 05:49 AM

QUOTE:
原帖由 Sweety 於 21/4/2007 05:42 AM 發表
唔太睇好佢可以一季7捷:uuu:

你咁講
佢八捷都無問題了:eee: :fff:
作者: Sweety    時間: 21/4/2007 05:59 AM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 21/4/2007 05:49 AM 發表

你咁講
佢八捷都無問題了:eee: :fff:

.............................無奈 :zzz:
作者: 週日寧靜    時間: 21/4/2007 08:38 AM

韋達聽日要醒定d la:fff: :fff: :yyy:

如果輸左..都唔知會發生咩事:fff: :yyy:
作者: 木奇異    時間: 21/4/2007 09:18 AM

睇下嵩神點發威啦 :yyy:
作者: leongsing123    時間: 21/4/2007 09:44 AM

12檔..........:ccc:
作者: 帶來吉利    時間: 21/4/2007 09:47 AM

韋達尾場大熱門
重要重磅
重唔拉馬咩:lll:
作者: +超級無敵+    時間: 21/4/2007 10:02 AM

要贏都唔會係聽日果場

太多不利條件了
作者: 大黃蜂    時間: 21/4/2007 12:12 PM

對手真係幾惡:ccc:
作者: 魚仔餅    時間: 21/4/2007 01:27 PM

咁都贏到就:eee:
作者: 星岡勇    時間: 21/4/2007 02:01 PM

睇呢,宿命難違...下季先贏啦:eee:
作者: raulwong1    時間: 21/4/2007 03:36 PM

重磅喎..有冇咁易呀~
作者: taxi2003    時間: 21/4/2007 03:37 PM

最佳進步獎應該係龜龜啦:fff: :fff:
作者: 活力寶蹄    時間: 21/4/2007 08:43 PM

一定輸..:jjjj:
作者: 飛龍    時間: 21/4/2007 08:44 PM

又死一隻熱門。:iiii:
作者: 肥仔聰    時間: 21/4/2007 08:48 PM

御感最叻贏3班都叫佳駟,真係俾個well你先得:ccc:
作者: ユюユ    時間: 21/4/2007 11:35 PM

有山高神發功
翱感唔輸至奇:eee:

我就用100萬rw作賭注:fff:
翱感99.999999999999999999999999999999%冇得贏:fff:
有冇人肯受注先?:eee:

作者: 飛神    時間: 21/4/2007 11:39 PM

QUOTE:
原帖由 肥仔聰 於 21/4/2007 08:48 PM 發表
御感最叻贏3班都叫佳駟,真係俾個well你先得:ccc:

無加馬王級係前面就放過佢啦:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0