標題: 嵩瞻遠矚﹕再戰群雄以逸待勞 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 22/4/2007 12:21 PM     標題: 嵩瞻遠矚﹕再戰群雄以逸待勞

昨天講了Faltaat子嗣「翱感」,今天再談另一匹Faltaat兒子「再戰群雄」,我提出過同父馬適應性接近,故同日有好表現甚合邏輯。 踏入今季後的「再戰群雄」大熟大勇,無論千四或千六都準得驚人,牠之所以長期有好表現,除狀態穩定外,最重要是跑法主動,步速快可咬住二三位入直路才踩油,慢步速又可自領。二月初一役最後四百米締廿一秒七彈甩「非我莫屬」是上佳之作,之後在年初三硬撼「好爸爸」而贏國際一級馬「喜利多」,證明牠的級數足夠贏級際賽,而上仗負重磅跑千六,一樣游刃有餘,兩匹蹄下敗將「開心之星」及「豐富」繼後代表香港參加澳港盃也有接近演出,「再戰群雄」則以逸待勞,留港在首本路程迎戰,便宜之處不用我形容了。
 若「再戰群雄」留在澳洲作賽,早已贏出二級或三級賽,一級則略嫌勉強,今次港澳盃是三級賽,正好測試此駒真正實力,蔡約翰無論在澳洲或香港都擅長部署,從不胡亂將二班馬夾硬挑戰級別賽,就算有馬可達級別水準,他都寧願循序漸進,一直先跑讓磅賽,贏到順才向級際賽進發,所以他內的年長馬往往能交出多場頭馬,反而大家可看看蔡約翰以往在澳洲的成績,打m、橡樹、墨爾本盃、金拖鞋等全部欠奉,因為他知己知彼,不打無把握硬仗。
【吳嵩】

「再戰群雄」近五戰非冠即亞,演出準繩。
作者: 翼    時間: 22/4/2007 12:33 PM

:ccc: :ccc: OH......真係慘...
作者: 木奇異    時間: 22/4/2007 12:34 PM

嵩神真係好野, 我2隻飛既佢都貼 :eee:
翱感唔洗講啦, 再戰群雄羸果2場都係賺慢步速, 而且隻馬明顯唔夾韋達, 韋達之前9次騎e隻馬全部摶失 :ggg:
作者: ropax    時間: 22/4/2007 12:36 PM

國際一級馬「喜利多」:sss: :sss:
作者: 小野伸二    時間: 22/4/2007 12:56 PM

玩完啦..兩隻我都想買/.\
作者: taxi2003    時間: 22/4/2007 01:08 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 22/4/2007 12:56 PM 發表
玩完啦..兩隻我都想買/.\

+埋你就.....:yyy: :yyy:
作者: 活力寶蹄    時間: 22/4/2007 01:15 PM

俾佢講完...達少果兩隻都死得....:jjjj:
作者: 肥仔聰    時間: 22/4/2007 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 ropax 於 22/4/2007 12:36 PM 發表
國際一級馬「喜利多」:sss: :sss:

我都係:sss: :sss: :sss:
作者: 木奇異    時間: 22/4/2007 02:47 PM     標題: 回復 #8 肥仔聰 的帖子

百利旺, 跑得快都係 [本地一級馬] WOR :yyy:
作者: 帶來吉利    時間: 22/4/2007 03:33 PM

吳嵩真係好天真
隻隻話 唔來港 係澳洲就會有更大成就 重要贏 級際 賽:ppp: :ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0