標題: 「獎門人」囊括今季港澳埠際兩關賽事 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 22/4/2007 06:42 PM     標題: 「獎門人」囊括今季港澳埠際兩關賽事

「獎門人」囊括今季港澳埠際兩關賽事
二○○七年四月二十二日
由劉志森訓練的澳門馬匹「獎門人」今日在騎師錢健明胯下勝出港澳盃(三級賽-1400米)。該駒四月一日已在澳門恭J馬場勇奪澳港盃,成功囊括今季兩關港澳埠際賽。
在過去四屆港澳埠際賽的八場賽事中,其中四場的頭馬均出自劉志森馬房。他於2004年憑「皇冠禮物」勝出澳港盃及港澳盃。
「獎門人」今仗沿途穩守「宮殿福將」後面第二位,而最終跑獲亞軍的「勁闖」則居於第三位。到了直路彎,「獎門人」在錢健明催策下加速,至最後五十米才超越「勁闖」,以四分三馬位先過終點,而「再戰群雄」則跑獲季軍。
儘管今仗的締速很快(一分二十秒六),但在中間或較後列的馬匹均未能威脅三甲。
「獎門人」的馬主曾志偉說:「今早我曾擔心下大雨會影響牠的爭勝機會,但牠最終都能交出好表現。賽事計劃一直是讓牠領放,一如澳港盃的策略。今次能夠囊括港澳兩關賽事,實在令我興奮莫名。」

澳門賽駒「獎門人」在騎師錢健明胯下勇奪港澳盃。

「獎門人」的馬主、練馬師及騎師在凱旋門合照。

香港賽馬會主席陳祖澤於港澳盃賽後,頒發獎盃予頭馬「獎門人」的馬主曾志偉。

香港賽馬會主席陳祖澤、澳門賽馬會主席何鴻燊、香港賽馬會董事們與冠軍「獎門人」的馬主、練馬師及騎師大合照。

作者: 好爸爸    時間: 22/4/2007 06:46 PM

落雨唔係更加岩隻馬跑咩?:ppp:
作者: 肥仔聰    時間: 22/4/2007 06:49 PM

如果獎門人今日跑泥地會仲惡:fff:
作者: Wai    時間: 22/4/2007 07:09 PM

會唔會留港跑:yyy:
作者: 兵工廠    時間: 22/4/2007 07:22 PM

我仲以為佢嬴左隻獎門人佢就隻卡加小子會嬴埋!!
作者: leongsing123    時間: 22/4/2007 08:38 PM

獎門人好嘢喎~~
作者: EternitY    時間: 22/4/2007 09:07 PM

獎門人好勁 ...... :funk:
作者: iamjack    時間: 22/4/2007 09:27 PM

獎門人兩次比賽均能交出不俗的水準 , 實至名歸 :ccccc:

然而 , 對於港隊今日的表現 , 個人感到非常失望 , 尤以好輝煌
作者: EternitY    時間: 22/4/2007 09:34 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 22/4/2007 09:27 PM 發表
獎門人兩次比賽均能交出不俗的水準 , 實至名歸 :ccccc:

然而 , 對於港隊今日的表現 , 個人感到非常失望 , 尤以好輝煌

同意 ...... :sss:
作者: 週日寧靜    時間: 22/4/2007 09:35 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 22/4/07 09:27 PM 發表

仲有開心:ooo: 一對告仔馬都:ddd:
作者: iamjack    時間: 22/4/2007 09:37 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 22/4/2007 09:35 PM 發表

仲有開心:ooo: 一對告仔馬都:ddd:

開心今次第7 , 與頭馬距離不算太遠 ... 以現在狀態計 , 算是不俗了

:eee:

感覺上 , 隻馬狀態正逐步回復中

今場直路初曾有一段很短的衝勢交出來

希望季尾可以執番場

:gggg:

作者: 木奇異    時間: 22/4/2007 09:43 PM     標題: 回復 #4 Wai 的帖子

如果目標係國際一級大賽, 就絕對有可以效法電光火力咁留港跑
不過前提係.......唔係擺佢係呂健威馬房 :eee:
作者: iamjack    時間: 22/4/2007 09:43 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 22/4/2007 09:34 PM 發表

同意 ...... :sss:

好輝煌此程向以首本見稱

雖然今仗出閘不算太順利 , 受到影響

然 ... 這應不致於最後直路 「一滴都無」 :ooo:

或許 ... 是打比後遺症 ... 或是場地變化影響 ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

另一方面 , 可能今日臨場場地變化影響 , 有好幾匹馬交不出已往水準

如 非我莫屬 , 紅旗飛揚 和上述的 好輝煌

:ddd:
作者: 問    時間: 22/4/2007 09:49 PM

好輝煌跑散左o架啦= ="
作者: klc3e302    時間: 22/4/2007 11:49 PM

係咪因為超快步速, 後上馬都跟死左,
所以前置馬著數左.....

因為季中 俊俊 1400米WIN 紙醉金迷 一場都係咁,
後面無得追
作者: 自由雨滇行    時間: 23/4/2007 12:17 AM

其實我覺得讓15磅實在太多了
澳門馬其實不是真的如此不濟
起碼年前有馬試過遠征杜拜金沙軒錦標跑第三
姑勿論水準如何,能在級際賽跑獲第三實力都有番咁上下
所以我覺得15磅太多了
6-8磅就最適合了
更何況為何澳門馬會甘願接受這就讓磅條款?這不就向他人說明了澳門水準低的現實嗎?
作者: 李澤楷    時間: 23/4/2007 12:30 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 23/4/2007 12:17 AM 發表
其實我覺得讓15磅實在太多了
澳門馬其實不是真的如此不濟
起碼年前有馬試過遠征杜拜金沙軒錦標跑第三
姑勿論水準如何,能在級際賽跑獲第三實力都有番咁上下
所以我覺得15磅太多了
6-8磅就最適合了
更何況 ...

好似無WO...:fff:
作者: 自由雨滇行    時間: 23/4/2007 12:32 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 23/4/2007 12:30 AM 發表

好似無WO...:fff:

唔通我記錯:sss:
作者: 李澤楷    時間: 23/4/2007 12:34 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 23/4/2007 12:32 AM 發表

唔通我記錯:sss:

應該係包尾....萬事旺尾二
作者: +超級無敵+    時間: 23/4/2007 12:41 AM

今日個草地係無得追架

(你睇隻宮殿福將放到五十七秒二重捱到,而後面d馬幾乎係無轉個位就可略知一二)

時間又場場都快得恐怖

我真係唔識評價隻掌門人係唔係真係咁巴閉

不過錢健明就真係騎得好靚,成場馬騎得無咩瑕疵:gggg:
作者: 好爸爸    時間: 23/4/2007 01:13 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 22/4/2007 09:43 PM 發表
如果目標係國際一級大賽, 就絕對有可以效法電光火力咁留港跑
不過前提係.......唔係擺佢係呂健威馬房 :eee:

我比較有興趣想知劉志森練馬水準有幾高:ppp:
作者: 好爸爸    時間: 23/4/2007 01:14 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 23/4/2007 12:41 AM 發表
今日個草地係無得追架

(你睇隻宮殿福將放到五十七秒二重捱到,而後面d馬幾乎係無轉個位就可略知一二)

時間又場場都快得恐怖

我真係唔識評價隻掌門人係唔係真係咁巴閉

不過錢健明就真係騎得好靚,成場 ...

就係咁我先對好輝煌失望...
佢跑法其實同獎門人差唔多
作者: +超級無敵+    時間: 23/4/2007 01:17 AM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 23/4/2007 01:14 AM 發表

就係咁我先對好輝煌失望...
佢跑法其實同獎門人差唔多

好輝煌係自己無

無得好講啦

呢場當佢笠水算啦:fff:
作者: keeper    時間: 23/4/2007 06:21 AM

隻馬發力時好似有0的轉唔切氣咁...但隻馬有鬥心....有馬追近時騎師一騎都發力再衝.....但時間咁快............隻馬會唔會一招了...:sss: :ooo: (傷左唔知.......:jjj: )

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0