標題: 大摩馬房團體馬,要取得足夠資格才能運港。 [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 23/4/2007 06:47 AM     標題: 大摩馬房團體馬,要取得足夠資格才能運港。

馬房團體馬魅力驚人 23/04/2007

馬會今季破天荒推出馬房團體馬計劃,讓練馬師自組養馬團體,

暫時只限自購馬及香港拍賣會馬匹,主要為照顧申請養馬多年仍未能中籤的會員,使他們可以一嘗養馬樂趣。

自計劃推出以來反應非常熱烈,其中薛廄「冠軍廊」季內一出即勝,率先奪得自購馬首季贏馬四十萬元特別獎金。

雖然至今仍有六廄未有馬房團體馬,但部分馬房在來季甚至再下一季的已謝絕新成員加入這類養馬團體,團體馬受歡迎程度可見一斑。

胡森馬主要排長龍

現時廿四個馬房中,仍有六個未有正式使用馬房團體馬配額,分別是東、柏、摩、胡、呂、華廄,

不過其實這些倉口的馬房團體已經組成,其中新人如要加入胡森馬房團體更需要等到○八/○九年馬季,

難怪胡森對這項計劃大表歡迎,他說:

「推出這個計劃對馬主來說絕對是一個喜訊,起碼讓他們多一個養馬機會。

至於我廄下季的團體馬將於稍後運抵,而下季的團體馬亦已購下,該駒目前兩歲,待調教後才上陣,達到入口要求便會運港服役。」

柏廄未中籤者優先

柏廄的情況亦與胡廄相似,不過方嘉柏希望可在今季馬匹抽籤後才決定下季團體的成員名單,他說:

「很多馬主希望能夠加入我的馬房團體,不過我希望可有更多現時無養馬的朋友加入,

讓他們一過馬主癮,因此我會留意今季馬匹抽籤結果,

若有朋友成功中籤,我除了恭喜他們,亦會婉拒他們的申請,把空缺留給未能中籤的朋友。」

大摩錯買自購新馬

此外,大摩在該計劃推出後已立即籌備,成員人選亦一早卜定,

不過卻誤以為可以引入自購新馬,結果要等該駒在外地參賽,取得足夠資格才能以自購馬身份來港,全盤大計因而推遲。

作者: taxi2003    時間: 23/4/2007 08:14 AM

方仔真係好人:loveliness: :loveliness:
作者: 戶田惠梨香    時間: 23/4/2007 09:27 AM

其實我真係想做馬主:eee: 不過我估馬會都唔收我做會員架啦:eee:
作者: wksstephen    時間: 23/4/2007 10:00 AM

大摩今次咁失策呀~~??
肯定俾班馬主埋怨死囉~~:ccc:
作者: willandgrace    時間: 23/4/2007 10:17 AM

真係估唔到精明如大摩既都會咁蝦碌。:ddd: :ddd: :yyy:
作者: 帶來吉利    時間: 23/4/2007 03:43 PM

連 吳正常都唔提
佢隻團體馬
睇來一年固定贏1-2場都似:fff:
作者: 肥仔聰    時間: 23/4/2007 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 wksstephen 於 23/4/2007 10:00 AM 發表
大摩今次咁失策呀~~??
肯定俾班馬主埋怨死囉~~:ccc:

原來有條咁既例:ooo: ,我都唔記得左:sss:
作者: 好爸爸    時間: 23/4/2007 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 23/4/2007 03:43 PM 發表

連 吳正常都唔提
佢隻團體馬
睇來一年固定贏1-2場都似:fff:

佢果隻係咩馬?:cccc:
作者: EternitY    時間: 23/4/2007 08:15 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 23/4/2007 10:17 AM 發表
真係估唔到精明如大摩既都會咁蝦碌。:ddd: :ddd: :yyy:

蔡約翰買果隻係拍賣會新馬,佢攪錯左都唔奇。:eee:
作者: 飛神    時間: 23/4/2007 08:17 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 23/4/2007 08:14 PM 發表

佢果隻係咩馬?:cccc:

未有:fff:
作者: 贏馬人    時間: 23/4/2007 08:40 PM

QUOTE:
原帖由 戶田惠梨香 於 23/4/2007 09:27 AM 發表
其實我真係想做馬主:eee: 不過我估馬會都唔收我做會員架啦:eee:

呢度可以:fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0