標題: 「獎門人」有意年尾挑戰香港短途錦標。 [打印本頁]

作者: Sweety    時間: 23/4/2007 09:21 AM     標題: 「獎門人」有意年尾挑戰香港短途錦標。

新進澳門馬王「獎門人」挾月初主場勇奪澳港盃餘威,昨午首度造訪香江作客爭奪港澳盃,

結果在錢健明胯下再挫港隊兵團一次,協助澳隊繼04年首屆後再次包辦同年埠際賽孖寶,

而其馬主曾志偉及練馬師劉志森歷來各贏四場埠際賽,並列榜首。總結已舉行的四屆埠際賽共八回合牙骹戰,

澳門以五比三頭馬領先香港,「細佬暫時叻過大佬」!

昨午重頭戲乃第八場第四屆港澳盃,結果由澳門代表「獎門人」以八倍掄元。

此駒是繼「皇冠禮物」、「喜蓮戰略」後,第三匹同年包辦港澳盃和澳港盃的馬匹,

而香港代表「勁闖」及「再戰群雄」昨仗分列第二和第三名,至於簡炳墀訓練的澳門馬「宮殿福將」則放入殿軍。

港澳盃開跑前,沙田馬場上空開始落雨,閘前更變成滂沱大雨。

「獎門人」馬主之一曾志偉賽後表示幸好這場攔門雨對場地影響不大,

他說:「『獎門人』不太擅長淋地,好在雨勢來得遲,場地未被踩爛,而且更利前領,令我駒順利奪標。」

挑戰香港短途錦標

包辦今屆埠際賽孖寶,「獎門人」名利雙收,連同澳門馬會贈予港澳盃頭馬馬主的50萬獎勵金,「獎門人」近兩仗合共贏得300萬獎金。

另外,曾志偉透露愛駒有意進軍香港短途錦標。

「『獎門人』抵港初期對環境不太習慣,幸好開操後已回復正常。今仗預計『宮殿福將』會領放造步速,我駒可輕鬆守在貼欄有遮擋位置,直路上果然一攻而破。一年前已計劃進軍港澳盃,如今部署成功,當然極之振奮。『獎門人』正值當打之年,希望年尾可以挑戰香港短途錦標。」他續說。

錢健明恨返港長駐

至於「獎門人」的騎師錢健明,自一九九八年十二月九日贏罷由羅國洲訓練的「班立高」後,重新在港贏馬一搔九年之癢,

錢仔賽後興奮地說:「練馬師劉志森和馬主曾志偉一早部署『獎門人』出戰港澳埠際賽,如今順利囊括港澳盃和澳港盃,當然值得高興。香港是我出身地,今場勝仗別具意義,我亦要趁機多謝香港馬主、練馬師及馬迷,感謝他們的支持。」

錢仔透露,於六月完成澳門馬會合約後,有意重返歐洲上陣,現時已有練馬師與他洽談,他笑言如可返港長期出賽,定必會好好把握,但一切有待緣分安排。

錢健明取得沙田馬場久違了的頭馬,衝線時怒吼吐氣揚眉!
作者: Sweety    時間: 23/4/2007 09:24 AM

香港啲短途馬王、蓮華生輝、騏綵、幸運寶貝等等...如果佢真係黎 ,相信機會都唔會大得去邊。
作者: wksstephen    時間: 23/4/2007 10:06 AM

佢贏都係多得香港馬要讓佢地磅姐嘛~~
我都唔知點解唔跑平磅126~~??
作者: willandgrace    時間: 23/4/2007 10:29 AM

曾志偉所講既說話都係普遍馬主於愛駒勝出高班賽事後既「不理性興奮」言論(Irrational Exuberance)。:ooo: 正如每年11月至2月有好多2-3班馬(有時4班都有:ddd: :ddd::yyy:  )勝出一場普通1600-1800賽事後又話要跑打比一樣。:fff: :fff:
作者: 問    時間: 23/4/2007 10:32 AM

QUOTE:
原帖由 wksstephen 於 23/4/2007 10:06 AM 發表

因為係三級賽:fff:
作者: 好爸爸    時間: 23/4/2007 11:41 AM

QUOTE:
原帖由 wksstephen 於 23/4/2007 10:06 AM 發表

獎門人實力值得尊重....
呢場佢孭磅只係比再戰群雄, 芙蓉鎮, 紅旗飛揚輕:uuu:
作者: 星岡勇    時間: 23/4/2007 02:11 PM

睇獎門人,奪港澳盃的實力,如果黎跑香港短途錦標吾係冇機會的:abcde:
作者: J10A    時間: 23/4/2007 05:51 PM

勁闖又第二,真係慘
作者: 小武士    時間: 23/4/2007 06:21 PM

香港短途錦標
對住騏綵 蓮華生輝都死啦:fff:    去1600博下懵算啦..
作者: 肥仔聰    時間: 23/4/2007 06:29 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 23/4/2007 06:21 PM 發表
香港短途錦標
對住騏綵 蓮華生輝都死啦:fff:    去1600博下懵算啦..

1600有隻牛:tttt:
作者: 週日寧靜    時間: 23/4/2007 08:28 PM

香港短途錦標:fff: 好似大想頭左d:fff: :lll:
作者: 奧運精神    時間: 23/4/2007 08:33 PM

又想學電光火力咁:vvvv: :vvvv: :vvvv: :vvvv: :vvvv:
作者: 好望角234    時間: 24/4/2007 08:01 PM

bullish果陣都就9歲啦
作者: 新水星    時間: 24/4/2007 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 好望角234 於 24/4/2007 08:01 PM 發表
bullish果陣都就9歲啦

牛牛係北半球馬:zzz:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 24/4/2007 08:30 PM

如果前年跑就有得諗
而家又出左推明星馬 短途唔駛諗:lll:
作者: 帶來吉利    時間: 24/4/2007 08:39 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 23/4/2007 11:41 AM 發表

時間都幾快

果陣重要落左雨
作者: 兵工廠    時間: 24/4/2007 11:54 PM

獎門人跑唔跑都短途呀?
作者: 自由雨滇行    時間: 25/4/2007 12:17 AM

QUOTE:
原帖由 兵工廠 於 24/4/2007 11:54 PM 發表
獎門人跑唔跑都短途呀?

佢之前跑開1000,1200
係想跑澳港/港澳盃先刻意增程
作者: EternitY    時間: 25/4/2007 12:58 AM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 23/4/2007 11:41 AM 發表

我覺得好值得尊重 ... 改觀 :ooo:
作者: leongsing123    時間: 25/4/2007 06:28 PM

一隻蓮華生輝夠殺~~
作者: klc3e302    時間: 27/4/2007 12:34 AM

獎門人如果在港應該可以係一班立足,
可能有更高的成就..........
電光火力唔計g1果場, 都成日係1000m本地級際賽上名la........

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0