標題: 告東尼:除我以外,錢健明最出色! [打印本頁]

作者: willandgrace    時間: 26/4/2007 10:02 AM     標題: 告東尼:除我以外,錢健明最出色!

香港馬會應否發牌予錢健明極具爭議性,不但是普羅馬迷有正反意見,即使是馬圈中人,尤其練馬師之間亦有不同意見。

中被喻為本港歷來最出色的前騎師告東尼,以及曾在德國幫助錢健明復出的薛達志均支持騎者。

告東尼:

「錢健明當年犯下的錯誤不但是違反馬會賽例,更加牽涉刑事罪行,結果鋃鐺入獄。

出獄多年以來,他只能在外發展,無法回流香港,對於土生土長的錢健明來說,他已付出應有代價。

事實上,小錢在英國亦獲得著名練馬師張仕頓的信任,為何香港馬會不能給予改過自新的機會?

錢健明由香港馬會一手培育,我敢言自見習騎師學校畢業的見習生當中,除我之外,錢健明是騎功最出色的一人。」

薛達志:

「我非常喜歡錢健明,即使他被入罪之後,我亦先後幾次往獄中探訪他。

其獲釋之後,我亦是第一個提供馬匹予他出賽,假如他能獲香港馬會接納的話,我非常樂意提供支持。

但問到應否發牌給他這議題上,我實在不便加插意見。

事實上,我明白香港馬會的立場,正如中國人所講:『一次不忠,百次不用』。」

大摩李易達不敢苟同

大摩:

「我與錢健明關係良好,今次他來港客串一天,我亦有提供坐騎予他上陣,不過要馬會發牌讓他留港的話,相信牽連會非常之大。

根據馬會規例,任何人士犯刑事罪行,不但被立即除去會籍,更加不能再養馬。

假如有刑事案底的錢健明獲發牌的話,不少人便可以此作案例上訴。

故此有關方面不能放寬,讓年輕一輩清楚明白有些錯誤是不能彌補。」

李易達:

「錢健明以往犯上的是嚴重罪行,直接影響了馬主和練馬師對他的信任,

起碼我不會為他提供坐騎,如果因他贏了一場賽事而既往不咎,向他發牌照,似乎未免太過草率了。」

徐雨石:

「錢健明犯錯時年紀尚輕,試問哪個人年輕時沒有犯錯呢?

就算我從騎時都曾經被罰停賽半年,加上錢健明只是一時錯失,

他復出後已改邪歸正,在海外及澳門均取得好成績,所以我希望馬會能夠給他一次機會。」

source:東方
作者: 列高力    時間: 26/4/2007 10:05 AM

徐雨石:「錢健明犯錯時年紀尚輕,試問哪個人年輕時沒有犯錯呢?就算我從騎時都曾經被罰停賽半年,加上錢健明只是一時錯失,他復出後已改邪歸正,在海外及澳門均取得好成績,所以我希望馬會能夠給他一次機會。」 :gggg: :gggg:
作者: Galileo    時間: 26/4/2007 01:01 PM

佢想番黎...我諗可能要過多好多好多年先得= =
作者: +超級無敵+    時間: 26/4/2007 01:11 PM

呢個故事正好教訓d後生仔----即使係天才,無誠信都係無用既
作者: Running    時間: 26/4/2007 01:13 PM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 26/4/2007 01:11 PM 發表
呢個故事正好教訓d後生仔----即使係天才,無誠信都係無用既

可惜而家o的人將誠信當垃圾:uuu:
作者: leongsing123    時間: 26/4/2007 04:17 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 26/4/2007 01:01 PM 發表

me too~~
作者: leongsing123    時間: 26/4/2007 04:19 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 26/4/2007 01:01 PM 發表

me too~~
作者: keeper    時間: 26/4/2007 05:01 PM

講真....成個馬圈得佢一個做馬?????佢只係比人捉到果個咁解.....佢做馬果班大笠佬會唔知!!!!!你估果班練馬師亞丙咩........替鬼死而已..............再講真...就算冇錢收.....有人要佢騎得古靈精怪...佢又可以點......人在江湖..............天才又好...就算天下第一都好.......冇好馬比佢騎...你識飛都冇用........................:bbbb:
作者: EternitY    時間: 26/4/2007 05:41 PM

錢健明衰過,依馬會一向既公正做法可以話係不可能。:ccc:
作者: 肥仔聰    時間: 26/4/2007 06:27 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 26/4/2007 05:41 PM 發表
錢健明衰過,依馬會一向既公正做法可以話係不可能。:ccc:

馬會做野真係好"公正"架:jjjj:
作者: 星岡勇    時間: 26/4/2007 06:40 PM

記憶中,係未嚴顯強都衰過??:aaaa:
作者: 飛神    時間: 26/4/2007 07:00 PM

嚴顯強好似只係協助調查,錢仔係被定罪?
作者: EternitY    時間: 26/4/2007 07:30 PM

QUOTE:
原帖由 肥仔聰 於 26/4/2007 06:27 PM 發表

馬會做野真係好"公正"架:jjjj:

我經歷過兩次馬會的公正對待。:eee:
作者: 肥仔聰    時間: 26/4/2007 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 26/4/2007 07:30 PM 發表

我經歷過兩次馬會的公正對待。:eee:

咁慘?唔係呀:ooo: ,希望以後唔好咁啦:jjjj:
作者: EternitY    時間: 26/4/2007 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 肥仔聰 於 26/4/2007 07:34 PM 發表

咁慘?唔係呀:ooo: ,希望以後唔好咁啦:jjjj:

小事者 ... 最多咪唔做 :ooo:
出得黎做野 ... 好多地方都係咁 :eee:
作者: 兵工廠    時間: 26/4/2007 09:33 PM

錢哥..係澳門咪幾好
作者: 西人堅    時間: 26/4/2007 10:04 PM

好多人都攪唔清楚一樣野,
香港行普通法, 凡事講證據,
冇證冇據, 就唔可以話人地有罪
唔係一 d 人口講話邊個邊個做馬, 公審完佢就有罪

我推介 各位睇兩套戲,
星爺的 九品芝麻官 同埋 算死草
作者: 西人堅    時間: 26/4/2007 10:05 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 26/4/2007 10:02 AM 發表
大摩:

「我與錢健明關係良好,今次他來港客串一天,我亦有提供坐騎予他上陣,不過要馬會發牌讓他留港的話,相信牽連會非常之大。

根據馬會規例,任何人士犯刑事罪行,不但被立即除去會籍,更加不能再養馬。

假如有刑事案底的錢健明獲發牌的話,不少人便可以此作案例上訴。

故此有關方面不能放寬,讓年輕一輩清楚明白有些錯誤是不能彌補。」

比錢仔番, 大摩仲唔___曬鬼咩,
佢細佬當年做 污點證人 篤死錢仔 都冇得返黎:zzz: :zzz:
更何況一個 proved by Court 係有罪的人:abcde:

作者: p238hornet    時間: 26/4/2007 10:20 PM

石哥好有人情味:aaa:
作者: 飛神    時間: 26/4/2007 10:23 PM

QUOTE:
原帖由 p238hornet 於 26/4/2007 10:20 PM 發表
石哥好有人情味:aaa:

石哥點解俾人罰停賽半年?:ppp:
作者: raulwong1    時間: 26/4/2007 10:50 PM

李易達咁講野架= ="
作者: +超級無敵+    時間: 27/4/2007 12:27 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 26/4/2007 10:50 PM 發表
李易達咁講野架= ="

問下你d問題呀拿

即係呢....如果有個之前犯過非禮兒童既戀童癖老師來你間小學應徵做老師,你會唔會請佢呀?

又例如有個醫生醫人無數,但只係有一次佢0係做手術之前飲酒,最後因為佢既疏忽導致個病人死左,你係間醫院既院長,你夠唔夠膽保佢呀?

有d野洗唔甩就係洗唔甩架.........要人俾機會唔係真係講咁容易

作者: 君子    時間: 27/4/2007 12:34 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 27/4/2007 00:27 發表

問下你d問題呀拿

即係呢....如果有個之前犯過非禮兒童既戀童癖老師來你間小學應徵做老師,你會唔會請佢呀?

又例如有個醫生醫人無數,但只係有一次佢0係做手術之前飲酒,最後因為佢既疏忽導致個病人死左,你 ...

聽完你咁講 又覺得吾應該比牌佢係岩

雖然話人誰無錯 但如果佢係一次賽事又無啦啦做埋D不能解釋既野 所有人又會諗起佢做馬
作者: +超級無敵+    時間: 27/4/2007 12:43 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 27/4/2007 12:34 AM 發表

聽完你咁講 又覺得吾應該比牌佢係岩

雖然話人誰無錯 但如果佢係一次賽事又無啦啦做埋D不能解釋既野 所有人又會諗起佢做馬

That's the point

係呀....依家佢騎得好,贏盡掌聲既時候,d輿論就話馬會不近人情咁都唔俾機會過痛改前非既騎師

難保他日,佢輸幾隻熱門,又係果班輿論就會話馬會...喂你做咩請個身家唔清白既騎師返來呀...累班馬迷輸咁多錢....馬會都白痴既,捉隻老鼠落米倉
作者: 西人堅    時間: 27/4/2007 12:45 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 27/4/2007 12:27 AM 發表

問下你d問題呀拿

又例如有個醫生醫人無數,但只係有一次佢0係做手術之前飲酒,最後因為佢既疏忽導致個病人死左,你 ...

:gggg: :gggg:
拍爛手掌:abcde: :jjjj:
作者: hkcmlawrence    時間: 27/4/2007 12:47 AM

小弟看馬只有2年
想問
錢在出事前的成績﹐表現如何:aaa:
作者: scorch85    時間: 27/4/2007 12:54 AM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 27/4/2007 12:47 AM 發表
小弟看馬只有2年
想問
錢在出事前的成績﹐表現如何:aaa:

見習生時代能夠每季交出近20場頭馬,以跳級形式畢業

贏"馬英雄"滿50場畢業o個一刻我都仲好記得:aaa:

只可惜有d野的確係發生左,並唔係人情就可以解決到:jjjj:
作者: 西人堅    時間: 27/4/2007 01:05 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 27/4/2007 12:43 AM 發表

That's the point

係呀....依家佢騎得好,贏盡掌聲既時候,d輿論就話馬會不近人情咁都唔俾機會過痛改前非既騎師

難保他日,佢輸幾隻熱門,又係果班輿論就會話馬會...喂你做咩請個身家唔清白既騎師返來呀. ...

香港的輿論就係咁,
總之就係搵野狂插,
好似 鯊魚咁, 見血就傻左咁走埋去,
抽完水就走
永冇讚馬會做好野的
作者: dponghk2000    時間: 27/4/2007 02:03 AM

天才都會犯錯~~~~:lll:
作者: dlsmic32    時間: 27/4/2007 11:46 AM

李生幾時變得咁正義?佢d馬古惑到暈:ccc:大熱跑第4不計其數:ooo:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0