標題: 姚本輝:「蓮華生輝」足以媲美蘇保羅馬房的「無敵神駒」。 [打印本頁]

作者: Sweety    時間: 3/5/2007 04:42 AM     標題: 姚本輝:「蓮華生輝」足以媲美蘇保羅馬房的「無敵神駒」。

蓮華生輝最大進步獎領先

在沙田馬場二萬名馬迷的親眼見證下,由姚本輝訓練的「蓮華生輝」初跑千二米,

造出與應屆香港短途錦標盟主「騏綵」一樣的紀錄時間,取得五連勝。

昨日公布最新評分,「蓮華生輝」被加15分,現評110分,比另一新星「無敵神駒」高5分,

暫成為季內加分幅度最大賽駒,極有機會問鼎最大進步馬匹大獎。

剛戰入直路後捨外取內,末段以凌厲後勁彈甩「帝聖名駒」贏馬的「蓮華生輝」,賽後換來15分的加幅。

正因如此,令牠比「無敵神駒」多5分累積加幅,暫時在最大進步馬匹獎領先,排第三位是季內另一匹五捷馬「翱感」,加幅亦有48分。

賽後不少馬迷將「蓮華生輝」與「無敵神駒」比較,希望這兩匹短途新貴可正面交鋒,而事實上這場夢幻對決亦正在醞釀當中。

據悉兩駒幕後均有意報爭本月二十四日的田草千二米沙田銀瓶,屆時若兩駒同場競技,勢必掀起一番惡鬥。

姚本輝:牠具頂級實力

練馬師姚本輝表示:

「此駒雖然只有三歲,但來港後進幅十分驚人,角逐意識長期處於高峰,是匹天生的跑手。

剛戰賽後,我如常吩咐馬伕引領牠行圈回氣,讓其冷靜後始返回馬房,之後我帶同『蓮華生輝』最鍾意的糖果入倉探望,

但牠吃了兩粒後便停下來,並轉身向馬房外遠望,看來不想屈於馬格。

於是,我便親自牽引牠到外邊散步,當走到馬房門口斜路時,馬兒突然停步向草地跑道眺望,並駐足看了約二十分鐘,

似乎十分渴望再到該處馳騁,可見競賽意欲濃厚。返倉後,牠意識到自己已完成工作,便如常食草休息。

『蓮華生輝』上陣時全力以赴,返倉後不會浪費體力,而且懂得與人溝通,是匹性格獨特的好馬。

上賽前我對其千二米性能仍有懷疑,但觀乎走勢,已肯定牠具頂級實力,足以媲美蘇保羅馬房的『無敵神駒』。」

「蓮華生輝」初跑千二米贏得輕鬆,演出令人咋舌。
作者: 金碧明珠    時間: 3/5/2007 04:48 AM

希望唔好轉馬房啦
d馬比姚本輝操到勁晒先轉   
姚本輝好慘的:loveliness:
作者: 好爸爸    時間: 3/5/2007 04:50 AM

有此好馬...輝哥要珍惜啦..

聽輝哥講果段令我更加鍾意隻馬:loveliness:
作者: EternitY    時間: 3/5/2007 07:17 AM

一隻係馬王級數,一隻係明星馬。:ppp:
作者: 列高力    時間: 3/5/2007 09:26 AM

我仲諗梗隻馬有冇谷盡 :ggg:
作者: 帶來吉利    時間: 3/5/2007 01:15 PM

輝哥真係 夠細心
知隻馬唔想咁早返家
就帶佢散步

如果係d估惑馬房
重要收收埋埋咩:rrr:
作者: poiuy    時間: 3/5/2007 01:46 PM

最鍾意的糖果,唔知係邊種:jjjj:
作者: 終身美麗    時間: 3/5/2007 01:47 PM

馬王輝練馬級數可能唔係最高,但係佢比任可一位練馬師愛惜馬匹:ddddd:
作者: leongsing123    時間: 3/5/2007 04:01 PM

蓮華生輝同無敵神駒D級數唔係小野~~
作者: 金碧明珠    時間: 3/5/2007 04:05 PM

QUOTE:
原帖由 leongsing123 於 3/5/2007 04:01 PM 發表
蓮華生輝同無敵神駒D級數唔係小野~~

蓮華生輝同無敵神駒D級數唔係蕉神~~:yyy: :yyy:
作者: 活力寶蹄    時間: 3/5/2007 05:47 PM

QUOTE:
原帖由 終身美麗 於 3/5/2007 01:47 PM 發表
馬王輝馬練級數可能唔係最高,但係佢比任可一位練馬師愛惜馬匹:ddddd:

佢對馬個種愛惜係好多練馬師冇得比..
作者: 毅力    時間: 3/5/2007 09:27 PM

以馬論馬, 「蓮華生輝」比「無敵神駒」尚高一線, 論進度與級數, 現在仍應比「騏綵」低一線!:eee: :eee:
作者: 六七十三郎    時間: 5/5/2007 01:01 AM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 3/5/2007 05:47 PM 發表

佢對馬個種愛惜係好多練馬師冇得比..

yaya...you are right:jjjj: :jjjj:

Yiu is a very good trainer:gggg: :gggg:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 5/5/2007 02:57 AM

呢舖輝哥真係大翻身
呢隻馬咁堅又受到練者悉心照顧 馬主應該唔會轉:gggg:
作者: wksstephen    時間: 5/5/2007 03:45 AM

最大進步獎既馬......
多數跟住果季都係......:ccc:
作者: +超級無敵+    時間: 6/5/2007 01:41 AM

QUOTE:
原帖由 wksstephen 於 5/5/2007 03:45 AM 發表
最大進步獎既馬......
多數跟住果季都係......:ccc:

唔係呀

精英大師....燦惑都拎過呀

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0