標題: 蓮華生輝究竟輸d咩,可以連place都無埋呢? [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 24/5/2007 06:49 PM     標題: 蓮華生輝究竟輸d咩,可以連place都無埋呢?

上場蓮華生輝贏馬時,負114磅,前面有電光火力放頭,前2段做45.3,蓮華生輝與放頭馬距離足足有

5~6個馬位,但馬匹盆無搶口,而且相當文靜,最後入直路可以彈離第2名馬2個馬位,時間做1分7秒8

今場要負123磅,一樣係電光火力放頭,前2段只做45.7,比上次慢4線,但蓮華生輝與放頭馬距離只有

1個馬位左右,今次馬匹卻有搶口現象,係前5次贏馬時沒見過,最後入直路去到last200已經見沒加速

力,最後50米更加力弱,而佢只係做1分8秒1,比上場慢3線~~

輸馬原因:

1)+9磅未能適應,前2名馬匹巧合只負118磅,而且同是3歲,輸分齡?

2)馬匹跟太前,影響後勁?

3)今日馬匹太急,與平日快慢尤人姿態有別?

4)練馬師功力不足,往往在關鍵時刻輸部署?(通常出現在馬匹大熱,練馬師經驗不及人,例子:靚蝦王

贏重要錦標時都是冷門身份)
作者: 肥仔聰    時間: 24/5/2007 06:50 PM

擺明跟得前
作者: 莫問我是誰    時間: 24/5/2007 06:59 PM

QUOTE:
原帖由 肥仔聰 於 24/5/2007 06:50 PM 發表
擺明跟得前

想幫列生解畫都無用,佢自己賽後報告都咁講~

列高力(「蓮華生輝」)說,由於是日排在較有利的檔位,因此坐騎居於更前的位置競跑。他說,他不認為「蓮華生輝」搶口,而坐騎走勢暢順直至轉直路彎。他說,當他將「蓮華生輝」移至「至勇名駒」外側時,坐騎顯得不會一如以往般以勁勢衝刺。他說,儘管如此,「蓮華生輝」對他的催策有反應,僅在最後數步墮退。「

如果唔係隻馬搶口,咁即係真係佢騎得差,放太前了....唔知邊個決定呢個前置跑法呢?:rrr:
作者: J10A    時間: 24/5/2007 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 24/5/2007 06:59 PM 發表

想幫列生解畫都無用,佢自己賽後報告都咁講~

列高力(「蓮華生輝」)說,由於是日排在較有利的檔位,因此坐騎居於更前的位置競跑。他說,他不認為「蓮華生輝」搶口,而坐騎走勢暢順直至轉直路彎。他說, ...

咁你排到咁內檔,出閘如果係Good jump o既,要夾硬拖後黎跑又唔o岩數喎...........

衰就衰在馬王輝太貪心了,贏左5 win應該俾隻馬休息下
作者: 週日寧靜    時間: 24/5/2007 07:16 PM

定係隻馬太短路程:zzz:
作者: Galileo    時間: 24/5/2007 07:17 PM

QUOTE:
原帖由 J10A 於 24/5/2007 07:09 PM 發表

咁你排到咁內檔,出閘如果係Good jump o既,要夾硬拖後黎跑又唔o岩數喎...........

我覺得佢拖個下就係今場輸嘅原因...
作者: 莫問我是誰    時間: 24/5/2007 07:19 PM

QUOTE:
原帖由 J10A 於 24/5/2007 07:09 PM 發表

上場蓮華排外檔都出閘好快...但騎師好輕易就拖左隻馬去最後面,今場看直鏡,見到隻馬顯然係搶口,但騎師又話無,本來想幫列生

口,賴下隻馬唔關佢事,而家都唔知有咩藉口解畫啦~~

而同時,無敵神駒一樣贏5場,而且之前仲有一場跑第7,體力消耗不是更大??

不過我估呢2隻馬好大機會仲會跑,因為要爭最佳進步獎,6月24日仲有一場1200~~

不過當然要看看蓮華跑唔跑,佢唔跑,神駒多數都唔跑~~
作者: 莫問我是誰    時間: 24/5/2007 07:22 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 24/5/2007 07:16 PM 發表
定係隻馬太短路程:zzz:

呢樣一定同意係短,但只係3歲應該無咁快嫌短,而且佢出腳一樣急密,回想下靚蝦王係幾時增程,同埋幾時開始覺得跑1000~1200係短呢?:loveliness:
作者: 好爸爸    時間: 24/5/2007 07:24 PM

可以解到點解今日隻馬濕曬...呢個咪原因囉:aaa:
作者: DiamondLok    時間: 24/5/2007 07:27 PM

我覺得今場輸嘅原因係入直路不轉腳
作者: 少仔    時間: 24/5/2007 07:27 PM

我post張想出黎睇下啦...

隻馬出晒汗.....:ppp:

作者: J10A    時間: 24/5/2007 07:29 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 24/5/2007 07:19 PM 發表

上場蓮華排外檔都出閘好快...但騎師好輕易就拖左隻馬去最後面,今場看直鏡,見到隻馬顯然係搶口,但騎師又話無,本來想幫列生

口,賴下隻馬唔關佢事,而家都唔知有咩藉口解畫啦~~

而同時,無敵神駒一樣贏 ...

每隻馬每場o既心情都唔同o既,可能蓮華今場緊張d啦

而且每隻馬體質都唔同,可能蓮華生輝體力唔夠無敵神駒好啦,上場跑完未回到氣
作者: keeper    時間: 24/5/2007 07:31 PM

應該係天氣太熱....隻馬唔適應......今日一出來成身大汗......攪到隻馬好似急左......

三歲馬環境影響會好大的.......今季唔好出喇...比佢休息下喇....來日方長...:gggg:
作者: nathanxhim    時間: 24/5/2007 07:33 PM

隻馬本身有D急..
列高力手韁繩留得唔好...仲要望空跑..
有少少人馬角力...
隻馬跑得唔順同貫注唔倒...
直路情況就有D似 秒秒當先 :ppp: :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 24/5/2007 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 DiamondLok 於 24/5/2007 07:27 PM 發表
我覺得今場輸嘅原因係入直路不轉腳

莫講轉腳,見到有腳軟跡象tim~
作者: 莫問我是誰    時間: 24/5/2007 07:35 PM

大家都覺得要休息,如果6月24日3隻馬再跑...到時蓮華好大機係次熱門,神駒就大熱,綠色繼續

第3熱...到時都唔知點買了~~
作者: keeper    時間: 24/5/2007 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 24/5/2007 07:33 PM 發表
隻馬本身有D急..
列高力手韁繩留得唔好...仲要望空跑..
有少少人馬角力...
隻馬跑得唔順同貫注唔倒...
直路情況就有D似 秒秒當先 :ppp: :ppp:

今次第一次見到隻馬急....人馬角力我覺得唔關騎師事.....但列生係騎得"輪盡".......:ooo:
作者: DiamondLok    時間: 24/5/2007 07:55 PM     標題: 玉蜻蜓大家覺得點解輸?

作者: DiamondLok    時間: 24/5/2007 07:55 PM     標題: 玉蜻蜓大家覺得點解輸?

作者: chuen22    時間: 24/5/2007 07:56 PM

隻馬今日都好似跑到唔係太順,,,好似急左d
作者: kewell    時間: 24/5/2007 07:56 PM

根本睇到最尾直路隻馬跑得好唔順 , 應該係跑錯腳咁:ddd:
作者: 西人堅    時間: 24/5/2007 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 keeper 於 24/5/2007 07:38 PM 發表

今次第一次見到隻馬急....人馬角力我覺得唔關騎師事.....但列生係騎得"輪盡".......:ooo:

可能佢同馬王輝都冇諗過隻馬今場會突然咁急,
所以唔知點好:ooo:
作者: 毅力    時間: 24/5/2007 10:00 PM

個人認為, 今次其實係馬王輝運用戰略錯誤, 他諗住自己在2檔, 沿途可以block死無敵神駒, 入直路就可以佔先機搶先出頭.:fff: 其實一早以講過, 今場有電兔電光火力, 一定會有快步速扯散馬群的, 加上今日的形勢是有利後上馬, 若他一出閘不推, hold住自己跑自己, 是有可能會見到上次的走勢, 點知計錯數, 前面用得多左, 到要加油時才發覺油缸原來已無油. :fff:

若入直路後, 至勇名駒真的沒有向外走, 神駒真的可能會被塞死, 但也會兩敗俱傷, 由駿威漁人得利的.:eee: :eee:
作者: hkcmlawrence    時間: 24/5/2007 10:30 PM

馬兒累了吧
不想一季用盡﹐就下年先出啦
作者: 少仔    時間: 24/5/2007 10:32 PM

駿威勝哥留得太後,係現場見隻馬個身好靚.....:ccccc:
作者: 魚仔餅    時間: 24/5/2007 11:05 PM

這是我個人意見:

1.其實唔應該揾假想敵,直路初想封死隻無敵神駒,但仲俾至勇名駒幫左一拖。天有不測之風雲,好多野唔係用理想既想法or方法預料得到。
2.試閘同上場都留後跑完全放棄前段,何以跟到咁前,賽後賴落腳轉慢,唔通上場係錯既?假若落雨爛地跟前無否可非,但今場係好至快地。
3.列高力跑得好差下,有d玩敵玩番自己
4.隻馬臨場好急下同埋有汗,直路只能維持速度,同埋有厭戰傾向...
5.姚本輝部署錯誤,根本睇唔到隻馬能力,只抱住贏得就贏呢個傾向
6.馬會+三神,到最後蕉神冇買
睇黎大賽要飛起列高力先得:rrr: :bbb:
作者: 毅力    時間: 24/5/2007 11:12 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 24/5/2007 11:05 PM 發表
這是我個人意見:

1.其實唔應該M假想敵,直路初想封死隻無敵神駒,但仲俾至勇名駒幫左一拖。天有不測之風雲,好多野唔係用理想既想法or方法預料得到。
2.試閘同上場都留後跑完全放棄前段,何以跟 ...

心術不正, 想損人利己, 最後自招苦果!:fff: 其實, 是馬王輝信心不夠, 若是有信心能贏, 就不會用這招; 從來有馬王風範者, 只會自己跑自己, 不會理人地, 及只會被人裝局, 不會以局裝人的, 咁無信心, 點做馬王呀? 點跑大賽呀?:fff: :fff:
作者: Wai    時間: 24/5/2007 11:12 PM

馬..有實力..便應跑自己..
作者: 魚仔餅    時間: 24/5/2007 11:13 PM

顧念太多,只會招致惡果:rrr:
作者: ユюユ    時間: 25/5/2007 12:10 AM

今日結果連最後鶪@千蚊都輸埋:zzzzzzzzz:
蓮華好應該拉倉啦:bbb:
作者: 李澤楷    時間: 25/5/2007 12:13 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 25/5/2007 12:10 AM 發表

列高力都要車$1,000落去,抵你做神:fff:
作者: +超級無敵+    時間: 25/5/2007 12:33 AM

隻馬未出跑道都係ok既,一出跑道可能真係太熱啦......d白汗流到叭叭聲,我諗對情緒點都有d影響啦

開跑初段,隻馬已經急啦,攪到無啦啦已經上左三四位咯.....而0係呢個時候列高力都未意識到有問題....三疊就三疊啦.....:fff: :fff:

而今場所見隻馬出腳係無之前咁順,我相信隻馬係發緊脾氣的
作者: soumillom    時間: 25/5/2007 12:52 AM

輸路程 + 騎師 + 今季跑得多
作者: 兵工廠    時間: 25/5/2007 01:05 AM

輸左個騎師囉...一早就應該換左列高力佢啦
作者: 西人堅    時間: 25/5/2007 01:26 AM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 25/5/2007 12:33 AM 發表
隻馬未出跑道都係ok既,一出跑道可能真係太熱啦......d白汗流到叭叭聲,我諗對情緒點都有d影響啦

開跑初段,隻馬已經急啦,攪到無啦啦已經上左三四位咯.....而0係呢個時候列高力都未意識到有問題....三疊就三疊啦 ...

係咪有 d 似 賞月:jjjj: :jjjj:
3疊咪3疊 la, 以為自己好超點知:ooo:
作者: 莫問我是誰    時間: 25/5/2007 01:47 AM

真係無計啦...鬼叫你用澳洲騎師咩,澳洲佬好似特別喜歡玩封位呢招,列高力如是,柏寶如是,戴勝

如是.....如果換一個歐洲騎師,響大賽根本唔駛用呢d奇招,佢地只會希望將隻馬所有能力發揮出來

已經完成任務,勒能騎爆冷,洗毅力騎領闖就係例子~~

所以遇著喜歡用奇招o既騎師,馬迷要自求多福啦,唔係成日有家福成功封富士晨曦呢d賽事出現架~
作者: 莫問我是誰    時間: 25/5/2007 01:52 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 25/5/2007 12:10 AM 發表

點解1000唔車落去威利來呢,賠率差不多:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0