標題: 蓮華生輝的反思 [打印本頁]

作者: 飛神    時間: 25/5/2007 01:41 PM     標題: 蓮華生輝的反思

華人練馬師負責播種

外國練馬師負責收成

唉...

難怪越來越多華人練馬師燉馬了...

問下大家

如果你係蓮華的馬主,會拉走嗎??

作者: nathanxhim    時間: 25/5/2007 02:19 PM

我唔明點解要拉...
唔通一次偶然既失敗,
就要否定晒之前既成功?:uuu: :uuu:
作者: 內閃    時間: 25/5/2007 02:20 PM

我只會換騎師, 最好換杜利萊或大塊田..:yyy:
作者: 飛神    時間: 25/5/2007 02:21 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 25/5/2007 02:19 PM 發表
我唔明點解要拉...
唔通一次偶然既失敗,
就要否定晒之前既成功?:uuu: :uuu:

簡SIR成功都捱左好多好多年啦...

生圖之後、實業家之前佢都謝過...

一場就拉輝哥去打靶,說得真好的客觀事實
作者: 飛神    時間: 25/5/2007 02:21 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 25/5/2007 02:20 PM 發表
我只會換騎師, 最好換杜利萊或大塊田..:yyy:

這個同意!

列高力D判斷力真係:ppp:

好地地做咩要立心封無敵神駒?
作者: wksstephen    時間: 25/5/2007 03:06 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 25/5/2007 02:21 PM 發表

這個同意!

講得o岩~~
蠢~~
輸幼稚~~
A跑道咁闊~~
你封得到佢邊個位呢~~??
作者: leongsing123    時間: 25/5/2007 03:29 PM

總之列高力真係騎得好蠢:llll:
作者: nathanxhim    時間: 25/5/2007 03:48 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 25/5/2007 02:21 PM 發表

這個同意!

列高力呢場真係好大問題...

睇番巡邏影片...佢跑到2頭唔到岸

明明快過佢..又要chok 番隻馬去無敵神駒後面..
又唔跟住佢出:zzz: :zzz:
隻馬亦都好明顯急..
有少少fing 頭:kkkk: :kkkk:
作者: keeper    時間: 25/5/2007 05:47 PM

隻馬應該比環境影響....(可能天氣熱..攪到隻馬急躁左...三歲馬而已.....對環境比較敏感..)
雖然我一向覺得輝哥應該轉行做廚房....(上幾季來說....)因為佢燉野一留......
但今季佢真係做番一個練馬師....好多隻馬有能力就比佢去....唔會話超兩班都仲要燉....
至於蓮華.....馬迷比太多壓力輝哥喇.....對馬同輝哥都唔公平及有可能對馬有壞影響........

對蓮華操足...比機會一隻馬發揮...盡量令一隻好馬得到應有光芒.....輸左一次又點可以講練者有大錯....:mmm:

只望輝哥不要因壓力而攪傷蓮華........到時對人同馬都覺得不幸........三歲而已..來日方長...不要過急......:gggg:

作者: 飛神    時間: 25/5/2007 05:48 PM

我覺得如果列生如果跑自己, drop住黎跑, 就算隻馬狀態回落, 都會有得一鬥

今次係輸列生...
作者: keeper    時間: 25/5/2007 05:56 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 25/5/2007 05:48 PM 發表
我覺得如果列生如果跑自己, drop住黎跑, 就算隻馬狀態回落, 都會有得一鬥

今次係輸列生...

隻馬有小小問題..都攪到列生騎得"輪輪盡盡"......只可以講壓力令人馬都出錯.........皇者路不易行..:loveliness:
作者: 魚仔餅    時間: 25/5/2007 10:19 PM

隻馬搶口呀嘛:rrr:
作者: 肥仔聰    時間: 25/5/2007 10:27 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 25/5/2007 05:48 PM 發表

今次係輸列生...

絕對同意:aaa:
作者: dlsmic32    時間: 25/5/2007 10:49 PM

其實我反而想問做得馬主身家應該幾豐厚,點解仲咁在意果d獎金?
作者: 李澤楷    時間: 25/5/2007 10:49 PM

QUOTE:
原帖由 dlsmic32 於 25/5/2007 10:49 PM 發表
其實我反而想問做得馬主身家應該幾豐厚,點解仲咁在意果d獎金?

邊有人嫌錢鯹,最多俾錢吉姐:fff:
作者: J10A    時間: 26/5/2007 10:01 AM

QUOTE:
原帖由 keeper 於 25/5/2007 05:56 PM 發表

隻馬有小小問題..都攪到列生騎得"輪輪盡盡"......只可以講壓力令人馬都出錯.........皇者路不易行..:loveliness:

更加體現到當然精英大師o既皇者路,高雅志心理質素係一流
作者: hkcmlawrence    時間: 26/5/2007 07:21 PM

點解大家都要把大部份責任歸咎與騎師
難道不能是馬兒本身的實力問題﹖
不見得所有的馬﹐都能夠必然維持之前比賽的戰鬥力吧
這就是方俊輝之流的局限之處
馬兒跑不出上場水準﹐就必定是騎師犯錯﹐這邏輯是錯的
作者: EternitY    時間: 26/5/2007 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 26/5/2007 07:21 PM 發表

羅倫士說出了另一個觀點,就是當天馬匹本身的情緒很不集中,汗流浹背,發揮未十足。

個人認為,可以先俾多一次機會列高力,之後再定奪,
而練馬師方面,姚本輝親自在拍賣會引入此好馬,之後訓練成材,照理不應受到質疑。:rrrr:
作者: nathanxhim    時間: 26/5/2007 07:39 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 26/5/2007 07:21 PM 發表

基本上個個都睇得出隻馬急...:ppp:

而列高力跑得差都係事實:loveliness: :loveliness:
作者: 李澤楷    時間: 26/5/2007 07:48 PM

QUOTE:

係方生字典裡係唔會有自己係錯的:fff:
作者: 李澤楷    時間: 26/5/2007 07:51 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 26/5/2007 07:39 PM 發表

基本上個個都睇得出隻馬...:ppp:

而列高力跑得差都係事實:loveliness: :loveliness:

就係呢樣野,起碼話俾我地聽隻馬今次衰咩,好過有D馬輸到不明不白:zzz:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0