標題: 姚本輝對賽馬的貢獻, 你認同嗎? [打印本頁]

作者: 金威    時間: 3/6/2007 01:45 PM     標題: 姚本輝對賽馬的貢獻, 你認同嗎?

以下是小弟小小的評論, 如有講得唔0岩或得罪的地方, 多多見諒

無疑姚本輝對香港貢獻不少, 佢曾經引入三隻馬王, 分別係靚蝦王, 電子麒麟和牛精福星

靚蝦王在姚本輝時代短途贏了唔少本地錦標, 也贏左一年國際賽既短途錦標
但轉左去愛倫之後, 好像成功轉型做一隻中距離馬, 贏左安田紀念, 為香港揚威
也在杜拜1777米的賽事(如果唔係霍達太早發力) , 只得第二, 或許未必輸比雞尾酒
二千年既國際賽1600米, 如果唔係陰謀論的賽事, 或許未必輸比日平線

電子麒麟轉到蔡約翰馬房後, 雖然成就不及靚蝦王
但有如脫胎換骨, 連續二屆國際賽跑入第二名, 及贏得二屆董事杯

至於牛精福星, 在輝哥時代, 只係一隻一二班馬
轉左告仔之後, 贏左香港金杯, 再在國際賽香港杯跑入第二(只輸給歷山金駒)
其後又再贏董事杯.....一步一步咁去......最後贏埋安田紀念

雖然我唔鐘意姚本輝, 我唔知道呢三隻馬係唔係由姚本輝引入, 但如果唔係由佢果度出黎
我想呢三隻馬王都未必有咁輝煌成績
作者: EternitY    時間: 3/6/2007 01:48 PM

認同 ... 雖然有不少馬迷以此作話題取笑,然而姚本輝相馬的眼光真的很不錯。

蓮華生輝 ...
作者: 金威    時間: 3/6/2007 01:52 PM

佢入果d 馬其實不錯
雖然佢未必係練得最叻
但也要有眼光

從不同角度看會好一點
正如希斯練新馬會好過蔡約翰
但急進也有急進的好, 起碼希斯為不少馬主可以快d 番本(其實很不錯)
作者: 河馬仔    時間: 3/6/2007 02:52 PM

佢相馬真係好有眼光:loveliness:
作者: thankheavens    時間: 3/6/2007 05:50 PM

認同..
作者: 毅力    時間: 3/6/2007 07:58 PM

我知道電子麒麟係姚本輝親手引入的, 當時轉倉, 姚本輝已呱呱嘈了, 咸到拆天!:fff: :fff:
作者: 小魔怪    時間: 3/6/2007 08:07 PM

QUOTE:
原帖由 毅力 於 3/6/2007 07:58 PM 發表
我知電子麒麟係姚本輝親手引入的, 當時轉倉, 姚本輝已呱呱嘈了, 咸到拆天!:fff: :fff:

你講笑搵第樣:ooo:
作者: 毅力    時間: 3/6/2007 08:24 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 3/6/2007 08:07 PM 發表

你講笑搵第樣:ooo:

唔係咩?:aaaa: 點解我印象中睇過這個訪問的?:aaaa: 唔通係我發夢?:aaaa: 事緣係個訪問中, 姚本輝好嬲, 他說係佢介紹馬主買電子麒麟的, 若知佢會轉倉就不會介紹佢買的.:bbbb: :bbbb:
作者: 小魔怪    時間: 3/6/2007 08:28 PM

QUOTE:
原帖由 毅力 於 3/6/2007 08:24 PM 發表

唔係咩?:aaaa: 點解我印象中睇過這個訪問的?:aaaa: 唔通係我發夢?:aaaa: 事緣係個訪問中, 姚本輝好嬲, 他說係佢介紹馬主買電子麒麟的, 若知佢會轉倉就不會介紹佢買的.:bbbb: :bbbb:

個隻係金龍:ooo:
作者: 毅力    時間: 3/6/2007 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 3/6/2007 08:28 PM 發表

個隻係金龍:ooo:

係咩?:aaaa: :aaaa: 應該唔係呀! 金龍差很遠呀!:fff: :fff: 而且都未係姚本輝手下跑過?:aaaa: :aaaa:
作者: 小魔怪    時間: 3/6/2007 08:38 PM

QUOTE:
原帖由 毅力 於 3/6/2007 08:34 PM 發表

係咩?:aaaa: :aaaa: 應該唔係呀! 金龍差很遠呀!:fff: :fff: 而且都未係姚本輝手下跑過?:aaaa: :aaaa:

佢就係話如果知道呢系馬會拉倉
就唔比隻金龍呢個馬主喎
因為呢隻好好馬
作者: 少仔    時間: 3/6/2007 08:40 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 3/6/2007 08:38 PM 發表

就唔比隻金龍呢個馬主喎
因為呢隻好好馬

金龍真係好好馬,我中過個次冷野...:loveliness:
作者: 毅力    時間: 3/6/2007 08:54 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 3/6/2007 08:38 PM 發表

就唔比隻金龍呢個馬主喎
因為呢隻好好馬

哦! 可能係我無聽清楚或記錯啦! 唔好意思!:eee: :eee:
作者: 飛神    時間: 3/6/2007 08:57 PM

QUOTE:
原帖由 毅力 於 3/6/2007 08:24 PM 發表

呢個係事實, 貢獻不敢說, 但功力真的深厚

經緯渡~~~:loveliness:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 3/6/2007 09:01 PM

我不嬲覺得佢相馬眼SS 練馬B
佢有度好 真係錫馬 唔係段段操到21.X:lll:

飛象過河 快意駒等 如果一早轉倉 一定有更高既能力:gggg:
作者: 元朗高橋涼介    時間: 3/6/2007 10:24 PM

姚本輝其實適合做馬主好D卦,仲要擺係歐洲及澳洲跑,然後得閒派佢落去香港跑下
作者: 楊駿    時間: 3/6/2007 11:34 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 3/6/2007 09:01 PM 發表
我不嬲覺得佢相馬眼SS 練馬B
佢有度好 真係錫馬 唔係段段操到21.X:lll:

飛象過河 快意駒等 如果一早轉倉 一定有更高既能力:gggg:

不能這樣說,起碼兩駒在姚廄成績穩定,在別的馬房可能晨早搾乾換過隻。
作者: 臨場    時間: 3/6/2007 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 3/6/2007 01:45 PM 發表
以下是小弟小小的評論, 如有講得唔0岩或得罪的地方, 多多見諒

無疑姚本輝對香港貢獻不少, 佢曾經引入三隻馬王, 分別係靚蝦王, 電子麒麟和牛精福星

靚蝦王在姚本輝時代短途贏了唔少本地錦標, 也贏左一年 ...

三隻都唔係姚本輝買的.

靚蝦王係馬販吉田馬莉買的,

電子麒麟應該是大摩

牛精福星莊仕敦
作者: 活力寶蹄    時間: 3/6/2007 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 3/6/2007 11:42 PM 發表

三隻都唔係姚本輝買的.

電子麒麟應該是大摩

牛精福星莊仕敦

電子麒麟..關大摩咩事...:jjjj:
作者: nathanxhim    時間: 3/6/2007 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 3/6/2007 11:42 PM 發表

三隻都唔係姚本輝買的.

電子麒麟應該是大摩

牛精福星莊仕敦

我仲記得有報紙寫牛精福星係姚本輝去英國揀...
o個陣仲有唔知邊隻現役馬:ccc: :ccc:
作者: 活力寶蹄    時間: 3/6/2007 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 3/6/2007 11:46 PM 發表

我仲記得有報紙寫牛精福星係姚本輝去英國揀...
o個陣仲有唔知邊隻現役馬:ccc: :ccc:

東方...:jjjj:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0