標題: 你地鐘意打比跑2000or1800?? [打印本頁]

作者: 金威    時間: 6/6/2007 05:14 PM     標題: 你地鐘意打比跑2000or1800??

回顧打比
我始終都係鐘意跑千八
二千一開始便轉灣, 檔位好重要
而且香港馬既長力, 要跑廿千己經係緊緊夠
再抽大外檔起步, 根本唔係隻隻馬都蝕得起

之前有一屆第一次由千八轉二千
掌門抽十四檔, 就算范義龍騎到一絕也要輸
唔係輸人, 也不是輸馬
是輸檔

可能有人會說香港杯夠跑左好多年二千
唔覺有事
個人意見覺得外國馬無論氣量同classy 都蝕得起
但打比不同, 好多馬主為了完成打比夢, 好似紙醉金迷也要跑二千, 有時偶爾我會覺得會搞到賽事無咁緊湊
如果千八打比, 好多馬都可以跑到

當然啦, 只是個人見解
可能很多人也會覺得廿千好d
作者: antony_fai    時間: 6/6/2007 05:17 PM

個人認為 2400m
xdd
作者: 毅力    時間: 6/6/2007 05:18 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 6/6/2007 05:14 PM 發表
回顧打比
我始終都係鐘意跑千八
二千一開始便轉灣, 檔位好重要
而且香港馬既長力, 要跑廿千己經係緊緊夠
再抽大外檔起步, 根本唔係隻隻馬都蝕得起

之前有一屆第一次由千八轉二千
掌門抽十四檔, 就算范 ...

表面就係, 但沙田千八個步速好騎呢o既! 周不時都係超慢, 好鬼多馬係到偷到雞, 好鬼難估計的, 除非確認該場有快放馬!:fff: :fff:
作者: 毅力    時間: 6/6/2007 05:20 PM

QUOTE:
原帖由 antony_fai 於 6/6/2007 05:17 PM 發表
個人認為 2400m
xdd

咁鬼長?:aaaa: :fff: 數勻香港的二千四馬都是有限的, 重要係4歲?:ooo: :ooo:
作者: 自由雨滇行    時間: 6/6/2007 05:22 PM

其實以沙田馬場既設計,跑1800係好過跑2000既(其實跑1900係最好......)
但幾年前馬會想跟隨外國既潮流,所以將打吡跑2000(因為外國多數既級際賽都係1600/2000,好少跑1800)
但係就忽視左沙田馬場既設計
作者: Danehill    時間: 6/6/2007 05:27 PM

我最想2040m
學覺士盾咁wakaka
作者: antony_fai    時間: 6/6/2007 05:30 PM

其實咩路程都係一樣
只要戈個路程既賽事多
馬主就會引入岩路程既馬

香港以 1200-1600 既路程最多
咁d馬主咪引入d短途馬囉
作者: kewell    時間: 6/6/2007 05:34 PM

我就覺得始終二千四先係同Classic 賽齊名 , 現今最高個d一級賽都係以二千四為主 , 始終咁樣先係最好

當打比跑二千四就自然會有馬主買呢d馬架啦

跑千八真係好騎呢 , 為左俾一千至千六馬而跑千八 , 完全唔岩講

跑二千個問題都係起步點 , 可以著手改善馬場掛??@@"
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 6/6/2007 05:50 PM

我只能香港有好多千四千八馬:jjjj:
呢d馬就係 而家千六同二千下既犧牲品:lll:
作者: timothyhin    時間: 6/6/2007 05:51 PM

講真跑2000.....咪一樣有馬可以由外檔鏟到入黎:ppp:
有實力既馬係唔會太受檔既影響:ggg:

跑1800既......不如以後香港搞國際賽既4場係1000 1200 1400 1600:yyy:
反正連稀有既中距離馬都冇埋:zzz:
作者: 新水星    時間: 6/6/2007 07:06 PM

泥地2000:fff:
作者: EternitY    時間: 6/6/2007 10:53 PM

二千較好,馬會著手攪緊一出晰就係轉彎果個問題,好像幾年後完工。:loveliness:
作者: Ralph_Ho    時間: 6/6/2007 11:15 PM

其實應該跑2400m.正宗classic路程
打比跑1800m個人覺得完全唔能夠接受...
紙醉金迷都走去跑2000係練馬師or馬主的決定,隻馬應付唔到係佢地問題,唔好話路程唔就佢,冇人迫佢一定要去跑...
作者: live    時間: 7/6/2007 03:03 AM

QUOTE:
原帖由 antony_fai 於 6/6/2007 05:17 PM 發表
個人認為 2400m
xdd

support...但係依家既香港無咩可能.....1600就有可能....:ppp:
作者: 德記    時間: 7/6/2007 05:02 AM

現在香港有4歲三冠﹐只要經典一里和打比預賽加獎金和升級的話已經有 1600﹐1800﹐2000個人覺得好足夠﹐如果改做 1800﹐打比預賽米要 1400? 今不如過澳門跑la﹐:ddd:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0