標題: 爆冷爪皇凌雨雙馬王呼聲高 [打印本頁]

作者: Running    時間: 19/6/2007 09:34 AM     標題: 爆冷爪皇凌雨雙馬王呼聲高

○六至○七年度是本地馬壇豐收的一季,多匹佳駟均有極出色的表現,
當中最令香港馬迷津津樂道的,必然是霍利時馬房之「爪皇凌雨」。

此駒今季克服健康問題久休復出,除了贏得香港金盃外,更攻下杜拜司馬經典賽,成為香港歷來首匹揚威杜拜之戰駒。

根據以往經驗,季尾很大機會獲選為本年度馬王,但今季極有可能與「爆冷」雙雙同登馬王寶座。

未知是否受舟車勞頓影響,「爪皇凌雨」遠征回港後兩戰皆屈居「爆冷」之後。

雖然目前在最受公眾歡迎馬匹選舉遙遙領先,但在評審委員眼中,
卻非投票支持的唯一選擇,甚至有人提議應破天荒推舉「爪皇凌雨」及「爆冷」為雙馬王。

應家柏紀禮澤意見一致

行政總裁應家柏就此事發表意見時說:

「『爪皇凌雨』遠征杜拜掄元,為香港賽馬寫下歷史新一頁,而『爆冷』則在季尾兩仗輕取前駒,同樣舉足輕重。
 既然兩匹馬成就不相伯仲,若可讓兩匹頂級良駒齊齊當選雙馬王,便最適合不過。」

至於評磅員紀禮澤則表示:

「兩駒國際評分同為122分,相信年終本地總編分亦相同,要判斷哪一匹較佳近乎不可能,我認為不妨推選兩駒成為雙馬王。」

爆冷季尾連勝兩項一級賽,盡顯非凡實力。

爪皇凌雨攻下杜拜司馬經典賽,為港爭光。
作者: 阿源    時間: 19/6/2007 10:15 AM

我覺得爆冷做馬王的機會很高,鬼叫馬會話明一戰定馬王.
至於會唔會雙馬王,如果兩個頭頭都咁講,睇怕都機會幾高.
咁樣做好似兩邊都唔得罪,但係有D分豬肉ge感覺,邊個國家
有雙王制?王就係唯我獨尊之啱.
作者: 帶來吉利    時間: 19/6/2007 11:07 AM

嘩:ccc:
咁都得
雙馬王
真係笑死人...

又唔見 前2年 精英大師同爪皇凌雨做
馬會大細超:hhhh:
作者: dlsmic32    時間: 19/6/2007 11:48 AM

有何不可?凌雨ge表現做唔到馬王實好多人x,但爆冷又兩勝佢wor
作者: 翼    時間: 19/6/2007 12:12 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 19/6/2007 11:07 AM 發表
嘩:ccc:
咁都得
雙馬王
真係笑死人...

又唔見 前2年 精英大師同爪皇凌雨做
馬會大細超:hhhh:

:loveliness: 就雙馬王...兩邊都討好
作者: EternitY    時間: 19/6/2007 12:21 PM

雙馬王 ... 唔錯喎 :eee:
作者: 活力寶蹄    時間: 19/6/2007 02:10 PM

雙馬王 ... 一個唔錯既決定...:jjjj:
作者: taxi2003    時間: 19/6/2007 02:22 PM

馬王都可以2隻:rrr: :rrr:
作者: 李澤楷    時間: 19/6/2007 02:23 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 19/6/2007 02:22 PM 發表
馬王都可以2隻:rrr: :rrr:

左馬王,右馬王,雙馬王護法:fff:
作者: kewell    時間: 19/6/2007 02:25 PM

雙馬王 , 確實可以保到不得罪兩邊

但係:ooo:  咁樣凌雨係咪應該早早有馬王呢:ooo:
作者: 阿源    時間: 19/6/2007 05:03 PM

如果係前年果屆雙馬王我都覺得合理D,長短途係冇得比較ge
依家兩隻馬對壘五次,真係分唔出邊隻好D?
作者: asiadragon    時間: 19/6/2007 10:04 PM

雙馬王.唔係唔好.不得失2面.
但真係就失去'馬王'的真正意義.
作者: +超級無敵+    時間: 20/6/2007 05:53 PM

在賽馬世界裡,最佳點可能有兩個架
作者: 少仔    時間: 20/6/2007 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 20/6/2007 05:53 PM 發表
在賽馬世界裡,最佳點可能有兩個架

TOTALLY AGREE......
作者: ユюユ    時間: 20/6/2007 11:24 PM

雙馬王:rrr:
明明爆冷連續兩次贏到鯪魚冇得跑:hhhh:

擺明就係馬會可憐鯪魚,夾硬要爆冷同佢瓜分:bbb:

作者: dponghk2000    時間: 21/6/2007 12:34 AM

馬王係應該比果year最好果隻ga ma:sss:
雖然我都覺得2隻都咁好~~
但係我覺得馬王一隻就夠lo~~~:qqq:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0