標題: 方駿暉理論:網民應以理服人 [打印本頁]

作者: Running    時間: 3/8/2007 11:33 PM     標題: 方駿暉理論:網民應以理服人

互 聯 網 是 近 代 革 命 性 產 物 , 影 響 鉅 大 ,

勢 之 所 趨 , 無 法 抗 拒 , 亦 不 必 抗 拒 ,

但 如 何 善 導 善 用 , 是 社 會 學 重 要 問 題 。

網 上 設 立 討 論 區 有 利 亦 有 弊 ,

任 何 人 可 匿 名 發 表 假 消 息 、 不 負 責 任 和 惡 意 中 傷 之 說 話 ,

固 然 要 由 法 律 和 網 頁 負 責 人 監 察 ,

各 網 民 亦 應 有 網 民 之 操 守 , 過 得 人 過 得 自 己 ,

要 有 確 當 思 考 , 釐 清 主 題 重 要 字 眼 之 定 義 後 講 論 點 , 說 根 據 。

以 下 是 較 不 理 性 之 網 上 討 論 情 景 :

A : 「 信 寶 」 排 1 檔 讓 外 側 之 「 太 陽 威 力 」 切 入 後 走 二  望 空 ,

騎 師 跑 法 不 智 !

B : 你 輸 打 贏 要 , 輸 了 錢 便 賴 騎 師 !

A : 你 是 我 肚 裡 條 蟲 ?

你 理 得 我 有 冇 買 , 鬧 得 有 道 理 便 得  ! 你 覺 得 佢 跑 得 o岩 咩 ?

B : 騎 師 跑 馬 搵 命 搏 o架 !

電 光 火 石 間 要 決 定 , 你 又 未 做 過 騎 師 , 有 乜 資 格 批 評 騎 師 ?

很 明 顯 B 不 是 對 題 講 論 點 , 且 屢 犯 謬 誤 。

以 下 是 較 理 性 之 討 論 :

A : 「 信 寶 」 排 1 檔 讓 外 側 之 「 太 陽 威 力 」 切 入 後 走 二  望 空 ,

騎 師 跑 法 不 智 !

B : 「 信 寶 」 對 上 三 次 跑 入 前 兩 名 都 是 望 空 跑 ,

移 出 外 疊 情 有 可 原 !

A : 但 這 三 次 都 是 排 中 外 檔 ,形 勢 使 然 ,

「 信 寶 」 第 一 次 出 賽 時 便 是 排 內 檔 沿 欄 有 遮 擋 下 跟 前 贏 馬 ,

未 有 足 夠 證 據 要 望 空 才 好 。

B : 你 又 講 得 幾 有 道 理 !

雖 然 上 述 情 景 於 網 上 討 論 區 不 常 見 ,

但 若 果 網 民 可 以 確 當 思 考 ,

如 此 對 題 講 論 據 , 以 理 服 人 ,

而 非 胡 亂 揣 測 動 機 和 人 身 攻 擊 ,

此 媒 體 必 會 更 獲 尊 重 , 影 響 力 亦 會 更 大 。
作者: Running    時間: 3/8/2007 11:35 PM

方生你有冇睇上星期o既蘋果o既讀者區,袁彌明小姐點樣同你講完全相反o既理論?
作者: 李澤楷    時間: 3/8/2007 11:35 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 3/8/2007 11:35 PM 發表
方生你有冇睇上星期o既蘋果o既讀者區,袁彌明小姐點樣同你講完全相反o既理論?

港姐果位??:zzz:
作者: Running    時間: 3/8/2007 11:37 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 3/8/2007 11:35 PM 發表

港姐果位??:zzz:

我地有人貼o左出o黎,去吹水區搵返啦
作者: 李澤楷    時間: 3/8/2007 11:38 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 3/8/2007 11:37 PM 發表

我地有人貼o左出o黎,去吹水區搵返啦

身材不錯:fff:
作者: 贏馬人    時間: 3/8/2007 11:58 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 3/8/2007 11:33 PM 發表
互 聯 網 是 近 代 革 命 性 產 物 , 影 響 鉅 大 ,

勢 之 所 趨 , 無 法 抗 拒 , 亦 不 必 抗 拒 ,

但 如 何 善 導 善 用 , 是 社 會 學 重 要 問 題 。

網 上 設 立 討 論 區 有 利 亦 有 弊 ,

任 何 人 可 匿 名 發 表 假 消 息 、 不 負 責 任 和 惡 意 中 傷 之 說 話 ,

固 然 要 由 法 律 和 網 頁 負 責 人 監 察 ,

被人調教得多,所以:fff: :fff: :fff:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 4/8/2007 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 3/8/2007 11:58 PM 發表

被人調教得多,所以:fff: :fff: :fff:  

言下之意
即係講馬佬都要有監管
俾錯TIPS就要入冊:lll:
作者: Running    時間: 4/8/2007 12:03 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 4/8/2007 12:01 AM 發表

言下之意
即係講馬佬都要有監管
俾錯TIPS就要入冊:lll:

咁呢位作者第一位要入去通櫃:lll:
作者: 李澤楷    時間: 4/8/2007 12:05 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 4/8/2007 12:03 AM 發表

咁呢位作者第一位要入去通櫃:lll:

佢話呢場我俾果隻際遇唔好:fff:
作者: 贏馬人    時間: 4/8/2007 12:05 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 3/8/2007 11:38 PM 發表

身材不錯:fff:

:vvvv: :vvvv: :vvvv:

作者: 贏馬人    時間: 4/8/2007 12:07 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 4/8/2007 12:05 AM 發表

跟佢貼屎D馬迷,輸鰴ㄚY際遇唔好:fff:
作者: 早鐘    時間: 4/8/2007 12:16 AM

方生言下之意.....佢講係道理,唔順佢意係歪理.....
互聯網上只可順佢意......呢樣野先叫做善用:ppp:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 4/8/2007 12:55 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 4/8/2007 12:05 AM 發表

佢食左過期糧草:jjjj:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 4/8/2007 12:56 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 4/8/2007 12:07 AM 發表

跟佢貼屎D馬迷,輸鰴ㄚY際遇唔好:fff:  

遇到佢 簡直三生有幸:jjjj:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 4/8/2007 12:56 AM

QUOTE:
原帖由 早鐘 於 4/8/2007 12:16 AM 發表
方生言下之意.....佢講係道理,唔順佢意係歪理.....
互聯網上只可順佢意......呢樣野先叫做善用:ppp:

網上世界邊有呢支歌唱:gggg:
作者: 木奇異    時間: 4/8/2007 10:16 AM

方生....唔該你將e番說話話返比你d同行 :rrr:
家下好多報紙評馬佬寫文章, 求其up得就up, 理據非常薄弱甚至完全冇理據, 厄稿費之餘更加誤導馬迷 :rrr: :zzz:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0