標題: 魯柏軒發憤圖強 [打印本頁]

作者: tinsley113    時間: 11/8/2007 08:38 AM     標題: 魯柏軒發憤圖強

Source:星島

去季魯柏軒任胡森馬房的見習騎師,成績一般,季內未能取得頭馬,馬會因而要在季中對他的成績作出檢討。

於暑假期間魯柏軒與一眾見習騎師往澳洲學藝,隨著早前大夥兒一同返港,

魯柏軒經過休息後,亦已為新馬季復課多日,但操馬數目不多,他說:

「在轉為大師傅後,已有心理準備,來季會是非常辛苦的一年,

因為去季在胡森馬房的工作量多,沒有時間替其他練馬師操馬,導致在賽日獲得座騎不多。

亦由於上季與其他練馬師較少合作,與他們未有足夠默契,來季若要得到支持,必須盡快取得好成績,始有望得到賞識而獲得座騎。」

「日前在晨課我已開始替文家良、呂健威和李易達操馬,而我亦有聯絡其他練馬師,亦很樂意替各馬房效勞,希望能得到更多支持。

我曾聯絡過養馬量甚多的徐雨石,但因現時梁明偉、鄭雨滇及薛順強均有替他操馬,

加上其馬房策騎員人手充足,所以暫時未有合作機會,但徐廄主已答應將來會給予支持。」魯柏軒續道。

魯柏軒在前季墮馬受傷,休息了接近一年,他說:

「去季未能取得好成績,與墮馬受傷關係不大,因每個騎師都有機會遇上意外,出任騎師時已有心理準備。

去季成績欠理想,主要因座騎不多,而且多數不是實力分子,所以較難爭取佳績。

至於新的一季,策騎費及獎金是增加了,但如沒有支持的話,亦不能受惠,

所以開鑼後我會加倍努力,希望在季初便能得到幸運之神眷顧,只需有好成績,便不愁沒有支持,並可在季中續獲發全季牌照。」

希望唔好得個講字:rrrr:

作者: 週日寧靜    時間: 11/8/2007 09:37 AM

佢再交唔到好成績..下個輪到佢俾人out:lll:
作者: wksstephen    時間: 11/8/2007 10:47 AM

胡森都顧唔掂自己~~
點得閒教你野呀~~??
作者: 活力寶蹄    時間: 11/8/2007 01:42 PM

搵胡森...唔走都要走....:yyy:
作者: live    時間: 11/8/2007 04:45 PM

有邊個trainer會比馬佢呢.....:sss:
作者: 河馬仔    時間: 11/8/2007 06:03 PM

軒仔搵強哥會好d,至少有手馬余生以前騎落佢可能有得騎.

去呂生度騎就未必有咁多好馬俾佢騎到,話哂都可以有榮仔用,文家良手馬反而有可能OK

努力啦,軒仔:loveliness:
作者: EternitY    時間: 11/8/2007 06:39 PM

QUOTE:
因為去季在胡森馬房的工作量多,沒有時間替其他練馬師操馬,導致在賽日獲得座騎不多。

胡森叫佢做乜野?:hhh:
作者: 隨心起舞    時間: 11/8/2007 09:16 PM

魯柏軒要變..首先改善就係經常推唔起隻馬:ccc:
作者: p238hornet    時間: 12/8/2007 12:06 AM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 11/8/2007 06:39 PM 發表

胡森叫佢做乜野?:hhh:

唔係洗toilet呀:ppp:
作者: live    時間: 12/8/2007 02:08 AM

QUOTE:
原帖由 p238hornet 於 12/8/2007 12:06 AM 發表

唔係洗toilet呀:ppp:

唔會既....至多咪洗馬格...:ooo:
作者: 帶來吉利    時間: 12/8/2007 11:45 AM

都冇人比馬佢騎 惡唔出樣:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0