標題: 徐君禮座騎易配原因 - 違反規則被即時停賽 [打印本頁]

作者: Running    時間: 17/9/2007 06:43 PM     標題: 徐君禮座騎易配原因 - 違反規則被即時停賽

見習騎師徐君禮停賽

二○○七年九月十七日

受薪董事小組於九月十六日星期日接獲練馬師霍利時的通知,表示他不希望見習騎師徐君禮繼續為其馬房效力。小組今午召見了徐君禮的代表賽馬培訓發展委員會經理葛偉恆先生、霍利時先生,以及助理練馬師戴立強先生。小組並召見了見習騎師學校校長陳念慈。

霍利時解釋謂,他對見習騎師徐君禮所表現的態度愈來愈感到失望,尤其因為他未能按照規定在下午返回馬房值勤。戴立強先生確證,他曾兩度就徐君禮未能於下午返回馬房值勤一事與其交談,並向校長陳念慈表示關注此事。陳念慈表示,她已告知徐君禮,他必須確保於見習騎師學校不需要他參加其他活動時返回馬房值勤。

見習騎師徐君禮承認違反見習騎師合約的規定,因他未能履行責任,於上季末及今季初數度未有於下午返回其所屬練馬師的馬房值勤。

小組經考慮所有情況後,判罰見習騎師徐君禮即時停賽至九月二十七日星期四(三個香港賽馬日)始可恢復策騎出賽。因此,小組批准九月十九日星期三跑馬地賽事下列宣佈出賽馬匹更換騎師:

第三場
「威霸熊」改由見習騎師楊啟棠策騎

第六場
「天機」改由見習騎師王志偉策騎

第七場
「鄉村傳奇」改由見習騎師湯智傑策騎

受薪董事小組確證,見習騎師徐君禮將不會繼續為霍利時馬房效力,並會盡快重新編配予其他馬房。

徐君禮係咪成日幫告仔,搞到霍老爺唔高興,所以就......:fff:

定係佢持住有告仔撐,所以態度都串o的?:fff:

作者: 馬俠    時間: 17/9/2007 06:47 PM

條友仔開始有少少自大啦
作者: 馬場自由行    時間: 17/9/2007 06:52 PM

投奔告仔既策略:jjjj:
作者: 活力寶蹄    時間: 17/9/2007 06:53 PM

徐仔擺明以為有告仔就大晒...:yyy:
作者: 木奇異    時間: 17/9/2007 07:04 PM

告仔上季中開始一直都想徐君禮過檔佢馬房, 不過馬會唔比, 徐君禮心裡當然想去告仔度因為告仔比佢實力馬, 教又一定教得好過霍利時

今次e件事, 好可能係幕後有人獻計 :lll: :lll: :lll:
作者: 自由雨滇行    時間: 17/9/2007 07:08 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 17/9/2007 07:04 PM 發表
告仔上季中開始一直都想徐君禮過檔佢馬房, 不過馬會唔比, 徐君禮心裡當然想去告仔度因為告仔比佢實力馬, 教又一定教得好過霍利時

今次e件事, 好可能係幕後有人獻計 :lll: :lll: :lll:

但去唔到告仔咪盞搞:vvv:
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 馬場自由行 於 17/9/2007 06:52 PM 發表
投奔告仔既策略:jjjj:

:jjjj:  
搏轉會 跳草裙舞 :lll:
le d 橋真係行 :yyy:

作者: 木奇異    時間: 17/9/2007 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 17/9/2007 07:08 PM 發表

馬會當時唔比徐君禮過檔告仔馬房, 係話因為咁樣會對霍利時唔公平
而家搞到霍利時自動放人, 告仔只要大聲講一句就得
除非馬會故意為難佢 :ppp:
作者: 馬場自由行    時間: 17/9/2007 07:13 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 07:09 PM 發表

:jjjj:  
搏轉會 跳草裙舞 :lll:
le d 橋真係行 :yyy:

佢知霍利時最興同人拆檔:lll:
作者: WinKey    時間: 17/9/2007 07:15 PM

又跌鞭又耍大牌,呢D騎師真係:bbb:
作者: 木奇異    時間: 17/9/2007 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 馬場自由行 於 17/9/2007 07:13 PM 發表

霍利時......出名細路脾氣 :yyy:
作者: taxi2003    時間: 17/9/2007 07:17 PM

有告仔比馬佢騎下就咁大牌:rrr: :rrr:

騎好d馬先啦,鞭都渣唔實:bbb: :bbb:
作者: 飛神    時間: 17/9/2007 07:20 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/9/2007 07:17 PM 發表
有告仔比馬佢騎下就咁大牌:rrr: :rrr:

騎好d馬先啦,鞭都渣唔實:bbb: :bbb:

要學下肥龍:fff:
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 07:25 PM

話時話 睇番上年佢兩個合作 ge 成績
睇黎佢 兩個唔係好夾......3 win 十幾廿個第 2 :ooo:
作者: taxi2003    時間: 17/9/2007 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 07:25 PM 發表
睇黎佢 兩個唔係好夾......3 win 十幾廿個第 2 :ooo:

徐局禮博殺成功率係咁上下啦:yyy: :yyy:
作者: 木奇異    時間: 17/9/2007 07:29 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 07:25 PM 發表

霍利時都唔彈d實力馬比佢.....差唔多ga la
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 07:30 PM

QUOTE:
原帖由 馬場自由行 於 17/9/2007 07:13 PM 發表

同 A Cole 與 Gallas 個 case 一樣
兩條友想打走,
就兇原本隊波, 你夾硬迫我出場就玩野 og 先有得走 :yyy:
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 07:31 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/9/2007 07:26 PM 發表

徐局禮博殺成功率係咁上下啦:yyy: :yyy:

又或者可能 冷 place 一個都夠 le :yyy:
作者: taxi2003    時間: 17/9/2007 07:32 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 07:31 PM 發表

又或者可能 冷 place 一個都夠 le :yyy:

睇佢騎萬事利果次亂咁黎,連志叔都睇唔過眼:yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/9/2007 07:32 PM 發表

睇佢騎萬事利果次亂咁黎,連志叔都睇唔過眼:yyy: :yyy:

不過佢成日跌鞭果下真係 :yyy:
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 17/9/2007 07:29 PM 發表

霍利時都唔彈d實力馬比佢.....差唔多ga la

仲有 霍利時 d 馬普遍都係後上一段......唔o岩香港地 個 trend
作者: 帶來吉利    時間: 17/9/2007 07:44 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 17/9/2007 06:53 PM 發表
徐仔擺明以為有告仔就大晒...:yyy:

告仔上季就話收佢

e家佢借d意 定霍利時不滿 咁就放人啦:lll:
作者: 木奇異    時間: 17/9/2007 07:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 07:30 PM 發表

同 A Cole 與 Gallas 個 case 一樣
兩條友想打走,
就兇原本隊波, 你夾硬迫我出場就玩野 og 先有得走 :yyy:

鵬鵬同佢win左咁多場g1, 可以輸一場就拆檔, 就知霍利時唔係好服侍又衝動
公鹿隊同易建聯打持久戰, 易建聯想迫公鹿交易, 但公鹿死都唔肯, 你唔黎我度打波你一世都冇機會打nba, 最後易建聯都只有乖乖去公鹿隊 ............ 而家根本就係差唔多既case ...... 霍利時唔係衝動, 可以學公鹿隊, 打持久戰, 我又唔放手但我又唔比馬你騎, 外借都唔得, 好快徐君禮就乖乖幫你做野..........幕後獻計果個一定睇準霍利時衝動先出e條好計 :yyy:
作者: 何良    時間: 17/9/2007 08:16 PM

其實徐君禮下午有返回馬房值勤ga, 不過係返告東尼馬房
作者: 週日寧靜    時間: 17/9/2007 08:29 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 17/9/07 07:08 PM 發表

到時就佢自己攞黎:fff: :yyy:

最好派佢去大摩度:yyy: :yyy:
作者: lomondsfay    時間: 17/9/2007 08:43 PM

派去肥胡度最好:lll: :lll:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 17/9/2007 08:43 PM

QUOTE:
原帖由 何良 於 17/9/2007 08:16 PM 發表
其實徐君禮下午有返回馬房值勤ga, 不過係返告東尼馬房

食兩家茶禮 好驟忌喎:lll:
作者: kewell    時間: 17/9/2007 09:05 PM

隻鄉村傳奇都唔係搵傑仔騎掛:ooo:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 17/9/2007 09:12 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 17/9/2007 09:05 PM 發表
隻鄉村傳奇都唔係搵傑仔騎掛:ooo:

益左佢:jjjj:
作者: asiadragon    時間: 17/9/2007 09:26 PM

講真.徐君禮在唔在霍利時度都無太大影響..........
只不過佢駛唔駛做到咁明顯啩.................:ppp:
作者: Beckimike2    時間: 17/9/2007 09:37 PM

大家睇番

第十場:
10非我莫屬

點跑法,便知道點解!!:bbb:
作者: Running    時間: 17/9/2007 09:57 PM

如果告仔真係出橋搶徐君禮過去,我想提醒佢:

當年大摩開到聲要楊啟棠,仲連王志偉都放棄埋。

結果係點?
作者: asiadragon    時間: 17/9/2007 09:59 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 09:57 PM 發表
如果告仔真係出橋搶徐君禮過去,我想提醒佢:

當年大摩開到聲要楊啟棠,仲連王志偉都放棄埋。

結果係點?

得個吉............:eee: :eee:
作者: 週日寧靜    時間: 17/9/2007 10:01 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 17/9/07 09:26 PM 發表
講真.徐君禮在唔在霍利時度都無太大影響..........
只不過佢駛唔駛做到咁明顯啩.................:ppp:

做埋d幼稚行為:ddd: :zzz:
作者: Running    時間: 17/9/2007 10:20 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 17/9/2007 10:01 PM 發表

做埋d幼稚行為:ddd: :zzz:

其實徐君禮咁做雖然行為上難睇,但我覺得佢應該要咁做。

講真,真正教自己、俾機會自己o既係第二個,但師傅卻冇乜教過自己,想跳槽都無可厚非。

只係手段唔夠高明而已!
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:05 PM

嘩!告仔真快手,呢頭霍老爺掃人,o個頭即刻入紙要徐君禮!

你話呢個唔係局?:fff:
作者: gogowin    時間: 17/9/2007 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:05 PM 發表

做得好明顯....:rrr:
作者: asiadragon    時間: 17/9/2007 11:11 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:05 PM 發表

大家心照啦.............:eee: :eee:
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 17/9/2007 11:05 PM 發表

做得好明顯....:rrr:

有時做人的確要心狠手辣,招數要夠毒!:fff:

不過我覺得霍利時都有責任,作為自己馬房o既見習生,點解自己提供o既支持咁少,反而人地又提供咁機會俾你個見習生?

之前一季,我記得曾經講過咁樣做法隨時出事,而家預言完全應驗;有時唔可以話人地撬你個徒弟走,每件錯事都冇理由一個人錯晒。

作者: Running    時間: 17/9/2007 11:14 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 17/9/2007 11:11 PM 發表

大家心照啦.............:eee: :eee:

而家關鍵係馬會放唔放人。

我覺得有過楊啟棠呢個實例,馬會唔會咁易放你走。
作者: asiadragon    時間: 17/9/2007 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:14 PM 發表

而家關鍵係馬會放唔放人。

我覺得有過楊啟棠呢個實例,馬會唔會咁易放你走。

楊啟棠仲話有人爭吓..........
問題係徐君禮會有邊個會去爭.......
作者: 活力寶蹄    時間: 17/9/2007 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 17/9/2007 11:20 PM 發表

我肯定一個有一個練馬師唔要..:yyy:
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 17/9/2007 11:20 PM 發表

你想爭都唔夠牙力啦!:kkkk:

對手係邊位啊?:fff:
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 17/9/2007 11:21 PM 發表

我肯定一個有一個練馬師唔要..:yyy:

神仙?:lll:
作者: asiadragon    時間: 17/9/2007 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:21 PM 發表

你想爭都唔夠牙力啦!:kkkk:

對手係邊位啊?:fff:

如果馬會畀左胡先生(Woods),就好玩啦...........:fff: :fff:
作者: 帶來吉利    時間: 17/9/2007 11:27 PM

QUOTE:

希望馬會唔好比佢 奸計成功

比佢跟 胡森/呂健威 好啦:fff:
作者: kewell    時間: 17/9/2007 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 17/9/2007 11:27 PM 發表

希望馬會唔好比佢 奸計成功

比佢跟 胡森/呂健威 好啦:fff:

文家良都得 , 3個都咁"fit" , 教到大把野:fff:
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:29 PM

其實,好多人將焦點放o係誰是誰非,但冇關注到一個好核心o既問題。

今次事件,係反映到見習生制度有缺陷。

o的保守派只識得講徐君禮唔好、告仔奸險、霍利時冇俾機會,但點解冇人提出制度出問題,先搞到而家呢o的畸型事件?

其實當由告仔大力支持徐君禮一刻開始,就注定今次事件會發生,只不過係遲早問題。

既然「師傅」唔支持徒弟,反而其他外來人不斷俾機會,咁點解馬會冇一個明確制度,可以俾見習生自由轉會,而係都要由馬會指定去某個馬房?

需知有o的師傅的確係好廢!:rrr:

胡亂指點,有如計劃經濟,最終只會浪費資源!培育一個見習生係用好多錢同時間,但隨便派一個見習生去一個垃圾馬房,最終學唔到o野又搞到個見習生黯然消失,咪又係浪費!

作者: 小野伸二    時間: 17/9/2007 11:35 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:29 PM 發表
其實,好多人將焦點放o係誰是誰非,但冇關注到一個好核心o既問題。

o的保守派只識得講徐君禮唔好、告仔奸險、霍利時冇俾機會,但點解冇人提出制度出問題,先搞到而 ...

十分同意你既講法

次次都係馬會分配俾馬房,其實好多馬房都可能用唔著佢地...

結果最尾好似魯柏軒咁堂堂一個騎師俾人拎去做騎馬人就唔好啦...

點解唔俾下D馬房因應自己既需要,再挑選心儀既見習生呢??

如果有多過兩個馬房要既咪俾個見習生自己決定囉...但無人要個D點處理都會係個問題..
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:37 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 17/9/2007 11:35 PM 發表

十分同意你既講法

次次都係馬會分配俾馬房,其實好多馬房都可能用唔著佢地...

結果最尾好似魯柏軒咁堂堂一個騎師俾人拎去做騎馬人就唔好啦...

點解唔俾下D馬房因應自己既需要,再挑選心儀既見習生 ...

可惜o既係批評者唔係自由經濟學派,永遠唔會明白「計劃經濟」如何做成浪費!:uuu:

只懂得道德塔利班式o既責難!

而家魯柏軒又係靠外援,咁搞法遲早變成徐君禮事件翻版!

作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 11:38 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:29 PM 發表

o的保守派只識得講徐君禮唔好、告仔奸險、霍利時冇俾機會,但點解冇人提出制度出問題,先搞到而 ...

如果以前冇 le d 咁 ge case.......馬會都應該唔會改

上次 王志偉 單野係 trainer 無 la la 好地地飛起佢,
同 今次又有 d 唔同

好少可馬圈會咁搶人 ga ma
你估球圈咁咩 :zzz:
作者: 李澤楷    時間: 17/9/2007 11:40 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:37 PM 發表

可惜o既係批評者唔係自由經濟學派,永遠唔會明白「計劃經濟」如何做成浪費!:uuu:

佢最多都係幫鄭李吳徐概騎馬:jjjj:
作者: Running    時間: 17/9/2007 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 11:38 PM 發表

如果以前冇 le d 咁 ge case.......馬會都應該唔會改

上次 王志偉 單野係 trainer 無 la la 好地地飛起佢,
同 今次又有 d 唔同

好少可馬圈會咁搶人 ga ma
你估球圈咁咩 :zzz:

或者咁講

時代唔同o左,制度上對練者使用見習生,已經係同時代脫節。

今次事件其實反映出一個事實:有o的練馬師根本唔需要見習生,但佢地有「讓磅」優勢o既時候,呢班人始終都有市場價值,你唔用o者,唔代表其他練者唔需要佢,結果就做成徐君禮「告仔影子徒弟」呢類情況。

今次事件係反映出馬會以計劃經濟式去訓練見習生,最終只會浪費自己資源,應總有必要去檢討見習生制度,點樣唔會浪費自己資源及一個見習生o既時間。

作者: Running    時間: 17/9/2007 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/9/2007 11:40 PM 發表

但呢排表現咁好,加上肥胡有幾可俾馬佢騎,遲早又要靠外援搵食。
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:37 PM 發表

相信馬會係 assume 左 馬房會 support 佢地個牌仔.....不過.......:ooo:

或者 以前 trainer 唔駛為保飯碗 而可以不斷比機會 牌仔吧
作者: 西人堅    時間: 17/9/2007 11:55 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/9/2007 11:46 PM 發表

或者咁講

時代唔同o左,制度上對練者使用見習生,已經係同時代脫節。

今次事件其實反映出一個事實:有o的練馬師根本唔需要見習生,但佢地有「讓磅」優勢o既時候,呢班人始終都有市場價值,你唔用o者,唔 ...

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/9/2007 11:40 PM 發表

又或者咁講 la, 你比左個牌仔 阿蔡我唔認為佢會用

與其 比 d 唔知信唔信本地人, 從外國黎 ge trainer......
不如比 本地倉 更好

告仔, 方仔, 葉生, 大摩......le 幾個 積極用牌仔 ge 大倉.......(大摩 想收 棠仔當埋係 la)
都係 本地人/本地長大

(告仔 大摩 方仔當埋本地 我覺得都唔係太大異議 la :jjjj: )
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2007 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 11:55 PM 發表

與其 比 d 唔知信唔信本地人, 從外國黎 ge trainer......
不如比 本地倉 更好

告仔, 方仔, 葉生, 大摩......le 幾個 積極用牌仔 ge 大 ...

SHUM,安:jjjj:
作者: taxi2003    時間: 18/9/2007 12:59 AM

QUOTE:

魯生而家係自由身了:jjjj: :jjjj:
作者: taxi2003    時間: 18/9/2007 01:00 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/9/2007 11:55 PM 發表

不如比 本地倉 更好

告仔, 方仔, 葉生, 大摩......le 幾個 積極用牌仔 ge 大 ...

仲有個既.....苗禮德:zzz: :zzz:
作者: 靚歡騰    時間: 18/9/2007 01:23 AM

跟本就係馬會錯! 佢寧願跟告仔都唔跟霍佬啦..點會唔玩野喎

跟住告仔收佢,咁咪啱數囉,名正言順入主東廐啦

睇下馬會點攪,,

楊啟棠都唔俾大摩

徐君禮無理由俾告仔咁大細超掛

俾胡新就最好,哈哈,玩死自己

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0