標題: 見習騎師徐君禮 調往告東尼馬房 [打印本頁]

作者: asiadragon    時間: 18/9/2007 04:42 PM     標題: 見習騎師徐君禮 調往告東尼馬房

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/corporate/racing_news_item.asp?in_file=/chinese/news/news_2007091816813.htm[/iframe]
作者: 自由雨滇行    時間: 18/9/2007 04:52 PM

佢成功了:fff:
作者: Running    時間: 18/9/2007 04:59 PM

得償所願啦:fff:

希望告仔可以教好佢o的行為態度

唔知o的網絡糞青一聽到馬會咁o既決定後,會唔會破口大罵?
作者: 雞仔    時間: 18/9/2007 05:10 PM

真係調去告東尼馬房
作者: 木奇異    時間: 18/9/2007 05:23 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2007 04:59 PM 發表

我睇徐君禮ed行為態度係某幕後獻計既人教佢姐 :fff: 而家目的已經達到, 徐君禮會好似以前咁乖乖做野ga la :lll:
作者: Running    時間: 18/9/2007 05:32 PM     標題: 回復 #5 木奇異 的帖子

幕後獻計o個位人兄,平日o的態度已經夠串,唔怪得咁多計去教「自己友」啦。:fff:

作者: asiadragon    時間: 18/9/2007 05:46 PM

好正路...............
徐君禮都算好彩...........
但佢之後真係要醒醒定定...........
作者: 活力寶蹄    時間: 18/9/2007 05:48 PM

佢得左啦...:zzz:
作者: eric310    時間: 18/9/2007 05:59 PM

好自為之la~唔好再搞咁多野出黎就得la
作者: Running    時間: 18/9/2007 06:00 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 18/9/2007 05:46 PM 發表
好正路...............
徐君禮都算好彩...........
但佢之後真係要醒醒定定...........

關鍵可能係告仔牙力夠,同埋徐君禮的確o係呢個馬房內交到成績,叫做交到數出o黎證明俾人睇,所以算係順利轉會。

只不過,關鍵o既制度問題又再被遺忘。今日有人「幫」佢開o左個頭(邊個幕後策反大家心照),他日有人會利用制度上缺陷去挑戰馬會同練者,呢o的事只會無日無之咁發生。

作者: asiadragon    時間: 18/9/2007 06:10 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2007 06:00 PM 發表

關鍵可能係告仔牙力夠,同埋徐君禮的確o係呢個馬房內交到成績,叫做交到數出o黎證明俾人睇,所以算係順利轉會。

只不過,關鍵o既制度問題又再被遺忘。今日有人「幫」佢開o左個頭(邊個幕後策反大家心照),他 ...

認同..............

開左先例更容易使人仿效........

所以馬會真係要想想辦法........
作者: 好爸爸    時間: 18/9/2007 06:20 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2007 06:00 PM 發表

只不過,關鍵o既制度問題又再被遺忘。今日有人「幫」佢開o左個頭(邊個幕後策反大家心照),他 ...

剩係告仔先有咁既''關係''同''牙力''.....大摩都做唔到:fff:
作者: Running    時間: 18/9/2007 06:29 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 18/9/2007 06:20 PM 發表

剩係告仔先有咁既''關係''同''牙力''.....大摩都做唔到:fff:

唔通呢o的係佢o既江湖地位,馬會都要忌佢三分?:fff:
作者: Kris    時間: 18/9/2007 06:34 PM

咪以為調左告東尼馬房就曉飛先啦, 有謝中瀚呢個辦係度,只係 騎唔啱係唔怕冇得撈
作者: 帶來吉利    時間: 18/9/2007 06:35 PM

湯智傑/鄭雨滇 d坐騎冇哂囉:ddd:

告仔 e家只用 柏寶同佢
作者: live    時間: 18/9/2007 06:36 PM

咁都得...:ooo:
作者: p238hornet    時間: 18/9/2007 06:41 PM

冇天理:ooo:
作者: Running    時間: 18/9/2007 06:43 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 18/9/2007 06:35 PM 發表
湯智傑/鄭雨滇 d坐騎冇哂囉:ddd:

告仔 e家只用 柏寶同佢

都唔係o既

講穩定性滇仔點都好過徐君禮,佢o係告仔o的私家馬冇咁易被撬走。
作者: Running    時間: 18/9/2007 06:44 PM

QUOTE:
原帖由 p238hornet 於 18/9/2007 06:41 PM 發表
冇天理:ooo:

唔可以咁講o既

只能怪制度畸型,先出現呢o的唔應該有o既事件。
作者: 自由雨滇行    時間: 18/9/2007 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2007 06:43 PM 發表

都唔係o既

講穩定性滇仔點都好過徐君禮,佢o係告仔o的私家馬冇咁易被撬走。

咪又係得永旺財一隻:ddd:
作者: 西人堅    時間: 18/9/2007 07:18 PM

草裙舞跳跳跳 :jjjj: :zzz:

講真, 牌仔 可以 表現自己 ge 時間真係唔多,
限期內畢唔到業就冇牌,

難得有個 超級大人物賞識你 比機會你,
原有 boss 機會冇咁多,
現有制度又冇轉會制之類 ge 野,
唯有可以轉走就係跳草裙舞 搏炒

加上 佢同 舊 boss 關係已經越來越差
佢根本冇乜選擇

前有一個又係 姓徐 ge 牌仔,
跟左個 @#%@#$ ge 師傅
結果硬食左 天條,
要師傅 幫 ge 時候師傅就失蹤
唔通咁對個牌仔又會係好事嗎??

作者: 西人堅    時間: 18/9/2007 07:26 PM

運動員 想跳槽
不過 舊主阻止.......
解決 le 個情況,
一係 新主 用錢,
兩係玩野 搏走,

當年 施丹 想去皇馬,
祖記 唔肯放人,
佢都係咁 拋祖記 話唔出席操練, 出賽玩野 之類
咁先迫到 祖記放人 (當然 轉會費就唔少得 la :jjjj:)

咁唔通 施丹 又係不良份子 :aaaa:

作者: 櫻花    時間: 18/9/2007 07:28 PM

其實一個人有離意,強人所難都無意思,就算強行留抵了十之八九都會玩嘢,這種例子在足球圈更是不勝枚舉,其實"霍利時"有胸襟早就應該放人.
作者: 翼    時間: 18/9/2007 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 18/9/2007 07:12 PM 發表

咪又係得永旺財一隻:ddd:

呢隻危危地..再輸多場分分鐘下場都換人:ggg:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2007 08:40 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 18/9/2007 07:28 PM 發表
其實一個人有離意,強人所難都無意思,就算強行留抵了十之八九都會玩嘢,這種例子在足球圈更是不勝枚舉,其實"霍利時"有胸襟早就應該放人.

佢有既就唔會想飛起杜鵬志啦:fff: (爪皇凌雨事件):zzz:
作者: 西人堅    時間: 18/9/2007 08:51 PM

冇計錯佢跟左 時咁耐 幫馬房贏馬不足 5場:dddd:
有冇人記得 :aaaa:
作者: sw    時間: 18/9/2007 09:08 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2007 04:59 PM 發表

嘈到反艇添啦:llll:
作者: Running    時間: 18/9/2007 09:11 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 18/9/2007 09:08 PM 發表

一群Kind人,唔明實況又o係度嘈x住晒!:bbb:
作者: Running    時間: 18/9/2007 09:19 PM

頭先睇完月亮報,講返當年希斯培育出李易達同滇仔兩個出色人才,而家佢地已經能夠獨當一面。

再回想徐君禮而家咁樣,唉~~~~~~
作者: 西人堅    時間: 18/9/2007 09:21 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 18/9/2007 09:08 PM 發表

佢地鯊魚黎 ga ma :yyy:
一見血就傻左咁攻擊 ga la :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2007 09:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2007 09:19 PM 發表
頭先睇完月亮報,講返當年希斯培育出李易達同滇仔兩個出色人才,而家佢地已經能夠獨當一面。

再回想徐君禮而家咁樣,唉~~~~~~

同佢又係咁上下名既徐堃偉,而家都收左工.

回想起有邊個外籍大師父會睇得起本地見習生.

雖然徐堃偉係俾SHUM集成害,但阿SHUM以前係跟邊個呢??
而果位練者以前見習生既下場又係點??:jjjj:
作者: taxi2003    時間: 18/9/2007 09:32 PM

好事黎既.....:ppp: :ppp:
作者: taxi2003    時間: 18/9/2007 09:37 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/9/2007 09:32 PM 發表

同佢又係咁上下名既徐堃偉,而家都收左工.

回想起有邊個外籍大師父會睇得起本地見習生.

雖然徐堃偉係俾SHUM集成害,但阿SHUM以前係跟邊個呢??
而果位練者以前見習生既下場又係點??:jjjj:

王若舜好似係跟佢:fff: :fff:

湯仔都幾乎玩完......都係小方救番佢ja:ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 18/9/2007 09:40 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 18/9/2007 09:37 PM 發表

王若舜好似係跟佢:fff: :fff:

湯仔都幾乎玩完......都係小方救番佢ja:ppp: :ppp:

仲有梁明偉,呢位練者夠膽死係騎師條件限制賽抽到佢騎強制退出:kkkk:
作者: 德記    時間: 19/9/2007 01:38 AM

另一個角度看﹐本地騎c在得不到自己boss支持下﹐一定心灰意冷。難得有一個這樣出色的練馬司(特別是公認好的退休騎c)能夠支持﹐轉會只會對各方都有好處。有時外籍練馬司只當本地人做騎馬人﹐幫手workout﹐一路都無教過﹐長期在這些練馬司控制下工作﹐只是等無牌後轉工﹐這樣更加對本地騎c不公平﹗﹗世間上邊有一個地方好似香港甘﹐所有的牌仔都5想畢業。畢業=失業:bbb:
作者: 西人堅    時間: 19/9/2007 01:42 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/9/2007 09:40 PM 發表

仲有梁明偉,呢位練者夠膽死係騎師條件限制賽抽到佢騎強制退出:kkkk:

梁明偉 冇記錯 以前係咪跟 果 d 反澳反港糞佬 ge 偶像個倉 :jjjj: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 19/9/2007 01:44 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 18/9/2007 08:51 PM 發表
冇計錯佢跟左 時咁耐 幫馬房贏馬不足 5場:dddd:
有冇人記得 :aaaa:

如 discuss 有人 post 出的資料冇錯

時 + 君 合作 3 年只贏出 4 場 頭馬 :jjjj: :ccccc: :yyyy:
作者: taxi2003    時間: 19/9/2007 01:44 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 19/9/2007 01:42 AM 發表

梁明偉 冇記錯 以前係咪跟 果 d 反澳反港糞佬 ge 偶像個倉 :jjjj: :yyy:

岳敦??:jjj: :jjj:
作者: 西人堅    時間: 19/9/2007 01:46 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 19/9/2007 01:44 AM 發表

岳敦??:jjj: :jjj:

我就係唔 sure :jjjj:

我剩係記得,
我 o岩o岩睇馬果時, 梁明偉係同佢合作最多 :jjjj:
作者: EternitY    時間: 19/9/2007 12:58 PM

去告仔度 ... 好事 ... 既然得償汝所願 ... 希望佢會繼續進步 ...
作者: 毅力    時間: 19/9/2007 06:13 PM

他以為會有用嗎?:aaaa: :aaaa: 若不好好地做人, 不懂進步, 就會隨著減磅的優勢而逐漸漸消失於馬場中, 太多前車可鑑了, 哈哈!:eee: :eee:
作者: 李澤楷    時間: 19/9/2007 06:17 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 19/9/2007 01:42 AM 發表

好似唔係,應該係神人愛X:jjjj:
作者: Running    時間: 19/9/2007 06:20 PM

QUOTE:
原帖由 毅力 於 19/9/2007 06:13 PM 發表
他以為會有用嗎?:aaaa: :aaaa: 若不好好地做人, 不懂進步, 就會隨著減磅的優勢而逐漸漸消失於馬場中, 太多前車可鑑了, 哈哈!:eee: :eee:

呢件事從兩面去睇:

1) 徐生o既態度及方法都用錯(雖然件事明顯背後有人出橋),如果真係需要轉會,最佳方法應該係同馬會提出要求。既然成績上已經證明到o係告仔度同o係霍老爺度有咁大分別,要轉其實唔難。

如果轉會後態度依舊,告仔點教佢都冇用!冇良好態度、禮貌,你係天才就算出到o黎社會,最終只會被排斥收場。呢o的事唔係未見過!

2) 另一方面,自己師傅唔支持,反而有個級數高過師傅幾班o既人教路,點解一定要屈就?需知道環境可以影響一個人o既成長。告仔亦冇可能長期以「借人」方式去教人,否則以霍老爺o既「優良紀錄」(鵬鵬同質新馬試閘,隻馬發脾氣被評唔會格,佢都可以遷怒騎者!),仲唔同告仔反面,進而向馬會投訴?(以霍老爺性格,實會咁做!)

同呢類心胸狹窄o既練者相處,你認為會對一個見習生成長有好處嗎?

馬會用咁多時間、資源去培育一個見習生,但最終師傅唔好好培育,最終黯然消失於馬圈,咁請問o的所謂支持華將o既人,唔通連轉會去一個好練者o既機會都唔俾,任由呢o的新人俾個垃圾師傅糟蹋?

作者: 毅力    時間: 19/9/2007 06:46 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 19/9/2007 06:20 PM 發表

呢件事從兩面去睇:

1) 徐生o既態度及方法都用錯(雖然件事明顯背後有人出橋),如果真係需要轉會,最佳方法應該係同馬會提出要求。既然成績上已經證明到o係告仔度同o係霍老爺度有咁大分別,要轉其實唔難。
...

都係要睇下佢能否虛心受教, 已往有很多後生的見習生, 就算跟到好師傅都無用, 若不懂進步, 只會埋怨人地唔比機會, 而誤入歧途, 一定會被淘汰的, 馬場始終係功利主義的地方.:fff::fff:

首要任務, 就係要識揸穩條鞭先!:eee::eee:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0