標題: 色種靚血統夠長力,對症下藥出頭在望。 [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 30/9/2007 10:39 AM     標題: 色種靚血統夠長力,對症下藥出頭在望。

色種靚對症下藥 30/09/2007

上周三中秋日賽,蔡廄初出新血「俊利好」幾乎爆冷得手,

姑勿論鞍上人發揮有冇問題,呢匹馬潛力已經獲得大家認同。

正所謂「唔睇僧面都睇佛面」,假假地O'Reilly 子嗣,體格魁梧兼出自冠軍倉口,

若因韋達棄騎而令你走寶,只怪閣下唔好彩!

暑期數數蔡約翰未出賽新血,超過二十匹之多,連同即將運港一批子彈,

畀心機慢慢發掘,總有收成一天。

明日「色種靚」、「大紅袍」及「安畋」三駒均是已出賽一次的蔡廄新馬,

「色種靚」得冠軍騎師取回策騎權,長途馬加程對症下藥。

四歲夠氣跑一哩

「色種靚」與第八場沙田短途錦標擂台躉「蓮華生輝」同售自○五年的墨爾本精英拍賣會,

Desert King 子嗣已定型為一哩以上,這點我亦不再多談。

要留意是「色種靚」本身在十一月才出世,澳洲遲胎馬兩三歲以養為主,亦可以理解;

在另一個角度看,目前四歲肯定有足夠氣量應付一哩,所以初跑此程我毫不擔心。

上場初出千二米配薄奇能,早段跟唔住,惟直路擺正後衝上姿態悅目,

今次跑多四百步速不同,韋達出策三檔起步估計會守在前列主動位置,出頭在望。

作者: EternitY    時間: 30/9/2007 10:42 AM

色種靚就咁睇型格很不錯的,今次見真章。:loveliness:
作者: raulwong1    時間: 30/9/2007 10:55 AM

我睇好色種靚呀~雖然點睇佢都未熟,但勝在今場對手水,絕對可以憑質素贏!!
作者: 木奇異    時間: 30/9/2007 11:11 AM

色種靚就算贏唔到, e場都應該會比上次更加接近
作者: 賭性不改    時間: 30/9/2007 11:30 AM

唔計係蔡約翰訓練,
其實[色種靚]上仗走勢唔及[金大人]~:jjjj:
作者: 馬俠    時間: 30/9/2007 11:48 AM

唔係韋達騎都會信心大d,,,..不過可惜係韋達
作者: 毅力    時間: 30/9/2007 12:19 PM

Desert King子嗣普遍遲熟, 一般要在四歲後才有表演, 在我有紀錄中在港出賽馬從「寶麗堂皇」開始, 連同「色種好」一共有14匹, 而只有四匹可以在五仗內贏馬, 分別為; 「一定得」、「狀元熊」、「糖果精英」及「開心之星」, 其中不是自購馬中, 而只有「一定得」能在三歲贏馬, 事後證明確實是好馬, 可惜有腳患, 否則前途更美好; 而「開心之星」這匹自購馬, 卻可三在在外地初出連贏兩場, 今季雖然六歲, 近兩仗也跟進步神速的「零用錢」串Q,應該可以繼續跟進. 唯一奇怪的就是 「糖果精英」是灰色,「開心之星」是栗色的. 極可能會偏向母系。

講回「色種靚」, 肯定不是水馬, 但回顧香港賽績的數據中, 一般在五仗內贏馬的Desert King子嗣, 之前都曾入位的, 而「糖果精英」在第五仗贏馬, 之前的第四仗也跑了個第四名, 輸兩個零馬位的. 而「色種靚」初出跑千二得個第六, 輸四個幾馬位, 今仗跑千六, 韋達騎, 都係觀望多一回較好. 若今次再接近些或之能贏馬, 以後大把機會, 因為Desert King子嗣, 好開就好, 戰鬥力持久. 起碼可以玩幾季.:eee: :eee:
作者: raulwong1    時間: 30/9/2007 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 毅力 於 30/9/2007 12:19 PM 發表
Desert King子嗣普遍遲熟, 一般要在四歲後才有表演, 在我有紀錄中在港出賽馬從「寶麗堂皇」開始, 連同「色種好」一共有14匹, 而只有四匹可以在五仗內贏馬, 分別為; 「一定得」、「狀元熊」、「糖果精英」及「開 ...

問題係此場對手相當水.....贏了也不能作參考...
作者: wksstephen    時間: 30/9/2007 01:00 PM

蔡廐每隻PPG都起碼有 1win啦~~
呢隻應該唔止~~
作者: 活力寶蹄    時間: 30/9/2007 01:12 PM

色種靚個樣好靚...今次冇win都有place...:jjjj:
作者: 毅力    時間: 30/9/2007 01:20 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 30/9/2007 12:32 PM 發表

問題係此場對手相當水.....贏了也不能作參考...

所以話呢! 今次就算贏都無用, 應該都係熱門之一, 搏進步都要睇賠率值唔值, 亦要睇同場熱門對手是否有缺點!:yyy::yyy:
作者: horse2004    時間: 30/9/2007 02:51 PM

1200上1600得唔得先?熱門就買唔過
作者: 毅力    時間: 30/9/2007 02:59 PM

QUOTE:
原帖由 horse2004 於 30/9/2007 02:51 PM 發表
1200上1600得唔得先?熱門就買唔過

千六一定無問題, 不過唔係今場!:eee::eee:
作者: 健風    時間: 30/9/2007 06:12 PM

個馬主話色種靚同工程塑料有得揮的說:hhhhh: :ccccc:
作者: 帶來吉利    時間: 30/9/2007 07:40 PM

老虎都唔買
e家大熱門:rrr:
作者: 少仔    時間: 30/9/2007 07:43 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 30/9/2007 07:40 PM 發表
老虎都唔買
e家大熱門:rrr:

次熱咋嘛..:fff:
作者: 週日寧靜    時間: 30/9/2007 08:12 PM

QUOTE:
原帖由 少仔 於 30/9/07 07:43 PM 發表

次熱咋嘛..:fff:

次熱都買唔過:fff: :fff: :yyy: :yyy:
作者: 木奇異    時間: 30/9/2007 09:46 PM

ED熱門真係比人唱熱既........
第1......狀態最多7成, 第2......上場係有得追一段, 輸4個幾馬位, 不過個走勢係唔係吸引到值得捧到次熱呢.....我唔覺
作者: raulwong1    時間: 30/9/2007 11:58 PM

呢場博冷,超理想啦~

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0