標題: 「紙醉金迷」、「喜皇寶」分別刷新沙田千六與千二米紀錄 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 21/10/2007 07:05 PM     標題: 「紙醉金迷」、「喜皇寶」分別刷新沙田千六與千二米紀錄

二○○七年十月二十一日

今天(11月21日)下午在沙田馬場舉行的兩場三級賽中,產生了兩項途程新紀錄。由葉楚航訓練的「紙醉金迷」,打破八十年代馬王「同德」保持了二十四年的草地1600米紀錄,摘下沙田錦標;方嘉柏馬房的「喜皇寶」亦刷新「無敵神駒」所保持的草地1200米紀錄,捧走精英碗。

是日賽事在好至快地上進行。沙田錦標在第九場上演,「紙醉金迷」在韋達胯下沿途居於領放馬後面的前列有利位置,入直路後發力,一攻而破,以一又四分一馬位的優勢率先過終點,締速1分33秒1。

「同德」於1983年11月6日在快地上締造的1分33秒3沙田草地千六米紀錄,於保持將近二十四年後,終於被打破。
杜利萊策騎的「好爸爸」,以一個馬鼻位力壓薄奇能主轡的「再領風騷」,獲得亞軍。湯智傑執韁的「勝利飛駒」得第四。這四匹馬俱已報名角逐今年十二月九日舉行的國泰航空香港國際賽事。

葉楚航說:「賽前我有信心『紙醉金迷』可入三甲,但沒想到贏得如此輕鬆。韋達賽前則充滿信心,而陣上的跑法及走位一如他事前所料。事實上,韋達上次策騎此駒跑了一場後,對馬兒更為了解。今仗賽後如情況良好,『紙醉金迷』下一仗將會出爭11月17日的國泰航空香港一哩錦標預賽。」

精英碗在第七場舉行,由戴勝策騎的「喜皇寶」,沿途走二疊穩守第二位,直路發力越過領放的「電光火力」,直趨終點。一個馬位後,鄭雨滇力策「陽光」奪得亞席。再四分三個馬位後,大熱門「無敵神駒」在柏寶胯下得季軍。第四名是此項錦標上屆盟主「騏綵」。這四匹短途精英俱已報名出戰十二月的國泰航空香港國際賽事。

實負114磅的「喜皇寶」,締下1分7秒6,比「無敵神駒」在今年5月24日創出的1分7秒7沙田千二米場地紀錄快十分之一秒。

憑「喜皇寶」取得從練第二百場頭馬的方嘉柏說:「『喜皇寶』做了膝部手術後,復出首仗跑得不錯,所以今仗賽前我們估計牠會交出好表現,但能夠以破紀錄時速掄元則屬意外的驚喜。這匹馬跑新鮮最好,所以下一個目標將會直指國泰航空香港短途錦標。」

作者: 活力寶蹄    時間: 21/10/2007 07:07 PM

喜皇寶直跑短途錦標..:ccc:
作者: 君子    時間: 21/10/2007 07:07 PM

吾知幾時可以去到1:32X  1:06:x
作者: 帶來吉利    時間: 21/10/2007 07:07 PM

陽光 夠唔夠分跑到:ooo:
作者: 少仔    時間: 21/10/2007 07:08 PM

喜皇寶下一個目標將會直指國泰航空香港短途錦標....

肯定跑到?:aaaa:
作者: 小野伸二    時間: 21/10/2007 07:08 PM

韋達梗係知跑法啦...佢梗係識呢個跑法之嘛:loveliness:
作者: 雞仔    時間: 21/10/2007 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 21/10/2007 07:07 PM 發表
喜皇寶直跑短途錦標..:ccc:

應該會跑短途錦標預賽:loveliness:
作者: 活力寶蹄    時間: 21/10/2007 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 少仔 於 21/10/2007 07:08 PM 發表

今次之後應該有110分...:hhh:
作者: 活力寶蹄    時間: 21/10/2007 07:10 PM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 21/10/2007 07:09 PM 發表

應該會跑短途錦標預賽:loveliness:

但係方仔話跑短途錦標...:ppp:
作者: 雞仔    時間: 21/10/2007 07:11 PM

QUOTE:
原帖由 少仔 於 21/10/2007 07:08 PM 發表

同舊年騏綵一樣:fff:
作者: 雞仔    時間: 21/10/2007 07:11 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 21/10/2007 07:10 PM 發表

下一個目標係短途錦標:kkkk:
作者: raulwong1    時間: 21/10/2007 07:24 PM

唔會咁都入唔到掛....
上年馬會搞到差d香港馬贏唔到香港短途喎...
今年應該唔會重覆犯錯既...:ppp:
作者: 臨場    時間: 21/10/2007 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 21/10/2007 07:24 PM 發表
唔會咁都入唔到掛....
上年馬會搞到差d香港馬贏唔到香港短途喎...
今年應該唔會重覆犯錯既...:ppp:

唔係...係上年馬會搞到精英大師唔能夠贏國際賽光榮退役:eee:
作者: chuen22    時間: 21/10/2007 07:30 PM

咁快時間:ddd: ,,,個地會唔會好易整傷d馬架
作者: 馬俠    時間: 21/10/2007 07:30 PM

佢連班霸都輸埋點贏呀
作者: Beckimike2    時間: 21/10/2007 07:55 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 21/10/2007 07:05 PM 發表
葉楚航說:「賽前我有信心『紙醉金迷』可入三甲,但沒想到贏得如此輕鬆。韋達賽前則充滿信心,而陣上的跑法及走位一如他事前所料。事實上,韋達上次策騎此駒跑了一場後,對馬兒更為了解。今仗賽後如情況良好,『紙醉金迷』下一仗將會出爭11月17日的國泰航空香港一哩錦標預賽。」..

唔跑好過跑!:rrr: 跑得差,就真係捉蟲喇! 宜家起碼加10分, 破左同德紀錄, 已經一定入損啦:gggg:, 希望幕後唔好做傻事..:dddd:
作者: 木奇異    時間: 21/10/2007 07:55 PM

飛馬王子出事....痰 + 軟顎移位 :llll:
作者: 週日寧靜    時間: 21/10/2007 08:01 PM

QUOTE:
原帖由 Beckimike2 於 21/10/07 07:55 PM 發表

唔跑好過跑!:rrr: 跑得差,就真係捉蟲喇! 宜家起碼加10分, 破左同德紀錄, 已經一定入損啦:gggg:, 希望幕後唔好做傻事..:dddd:

睇埋下場跑成點..先知真正實力去到邊:fff: :fff:

如果跑得差..獻醜不如藏拙:fff: :fff:

作者: Beckimike2    時間: 21/10/2007 08:01 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 21/10/2007 07:05 PM 發表
第四名是此項錦標上屆盟主「騏綵」。這四匹短途精英俱已報名出戰十二月的國泰航空香港國際賽事。...

「騏綵」宜家一定入, 不跑trial 為上算, 可以減低 risk, 反正隻馬fresh 都掂.:jjjj:
作者: Beckimike2    時間: 21/10/2007 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 21/10/2007 07:07 PM 發表
吾知幾時可以去到1:32X  1:06:x

配種時,可以了.:lll:
作者: 育馬者傳說    時間: 21/10/2007 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 Beckimike2 於 21/10/2007 08:03 PM 發表

配種時,可以了.:lll:

星球馬

1:28:x 1:02:x
作者: Beckimike2    時間: 21/10/2007 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 21/10/2007 07:10 PM 發表

he is clever! to reduce unreasonable doubt:fff::gggg:
作者: iceson    時間: 21/10/2007 08:51 PM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 21/10/2007 07:11 PM 發表

同舊年騏綵一樣:fff:

放長雙眼睇住喜皇寶做r1啦:fff: :fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 21/10/2007 08:54 PM

QUOTE:
原帖由 Beckimike2 於 21/10/2007 07:55 PM 發表

唔跑點得...呢個係葉sir馬房,距離國際賽咁遠,唔跑多場,狀態下降點算~~:llll:
作者: 育馬者傳說    時間: 21/10/2007 09:02 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 21/10/2007 08:54 PM 發表

唔跑點得...呢個係葉sir馬房,距離國際賽咁遠,唔跑多場,狀態下降點算~~:llll:

下場預賽對手可能仲差過呢場。
作者: tomli8880508    時間: 21/10/2007 09:06 PM

我想知柏寶下場選邊隻
作者: 莫問我是誰    時間: 21/10/2007 09:17 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 21/10/2007 09:02 PM 發表

下場預賽對手可能仲差過呢場。

最重要羅入場卷,同keep住狀態...下場最多咪查流灘~~:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 21/10/2007 09:19 PM

QUOTE:
原帖由 tomli8880508 於 21/10/2007 09:06 PM 發表
我想知柏寶下場選邊隻

多數係無敵仔....順水人情boss騎騏綵...o岩o岩好啦~~

今日賀賢爆2隻...boss 柏寶一人一隻無偏心~~

雙殺手~~:llll:
作者: 雞仔    時間: 21/10/2007 09:20 PM

QUOTE:
原帖由 iceson 於 21/10/2007 08:51 PM 發表

放長雙眼睇住喜皇寶做r1啦:fff: :fff:

燦惑(個時未夠狀態)
紅梅花(個時只贏G2)
班霸(個時只贏G3)
電光火力(1200m唔夠班)
大漠霸主(1200m唔夠班)
快馬巡遊(唔知點解入選)

舊年呢批馬入選
騏綵(G3加紀錄時間)都唔入選

紅梅花、班霸 今年應該會黎:qqq:
(今年贏左G1)
作者: 莫問我是誰    時間: 21/10/2007 09:27 PM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 21/10/2007 09:20 PM 發表

燦惑(個時未夠狀態)
紅梅花(個時只贏G2)
班霸(個時只贏G3)

舊年呢批馬入選
騏綵(G3加紀錄時間 ...

電光火力上年入選,因為前年係國際賽盟主....點都要比機會佢打衛冕賽~~但係上年騏綵只係贏場3級賽...

同場其他入選馬都起碼贏左2級賽....所以唔比佢入選真係2睇~~

喜皇寶到而家又係最大成就就係o岩o岩呢場3級賽~~

我估燦惑有份入選都無佢份,燦惑上年1000米贏騏綵,委員會一定計硬呢個賽績呢~~:loveliness:
作者: 李澤楷    時間: 21/10/2007 09:52 PM

還記得2002年國際賽

靚蝦王做正選嗎??:fff: (香港短途錦標)

成一年多沒有出賽了:zzz:
作者: 魚仔餅    時間: 21/10/2007 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 21/10/2007 09:20 PM 發表

燦惑(個時未夠狀態)
紅梅花(個時只贏G2)
班霸(個時只贏G3)

舊年呢批馬入選
騏綵(G3加紀錄時間 ...

燦惑應該跑唔返了:cccc:
作者: 阿源    時間: 21/10/2007 10:54 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 21/10/2007 10:14 PM 發表

燦惑應該跑唔返了:cccc:

我都覺得燦惑應該廢左武功,1000應該仲有得跑下
1200巳經唔算係頂級馬,但係純計評分,國際賽實入選.
作者: raulwong1    時間: 21/10/2007 11:01 PM

1200今場騏綵已經試準曬~話知你地咩料~
佢都係最大希望
2隻質新馬神駒同生輝...我只係覺得生輝最有機~
神駒?:eee:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0