標題: 國泰航空香港盃預賽 - 報名馬匹名單 [打印本頁]

作者: asiadragon    時間: 29/10/2007 03:01 PM     標題: 國泰航空香港盃預賽 - 報名馬匹名單

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/corporate/racing_news_item.asp?in_file=/chinese/news/news_2007102917131.htm[/iframe]
作者: 魚仔餅    時間: 29/10/2007 03:03 PM

11匹咁少:aaaaaa:
作者: asiadragon    時間: 29/10/2007 03:04 PM

再領風騷跑2000.............做 Pacing.............:ppp:

爆冷,爆炸一 Pair.............

包裝大師立心跑這場........
作者: WinKey    時間: 29/10/2007 03:23 PM

再領風騷:sss: :sss: :sss: :sss:
作者: 馬俠    時間: 29/10/2007 03:58 PM

再領風騷跑呢場晒唔晒d呀:ccc:
作者: raulwong1    時間: 29/10/2007 04:18 PM

嘩...唔夠馬TIM呀= ="
1600果場唔通FULL左??
作者: 李澤楷    時間: 29/10/2007 04:39 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 29/10/2007 03:04 PM 發表
再領風騷跑2000.............做 Pacing.............:ppp:

爆冷,爆炸一 Pair.............

包裝大師立心跑這場........

話唔定放到番黎:zzz: ,不過爆系兄弟應讓係炸弟係主角:fff:
作者: taxi2003    時間: 29/10/2007 04:40 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 29/10/2007 04:18 PM 發表
嘩...唔夠馬TIM呀= ="
1600果場唔通FULL左??

佢個分跑1600都實有位:ppp: :ppp:
作者: 帶來吉利    時間: 29/10/2007 05:21 PM

睇操練 白德民 似會騎 爆炸多d:fff:
作者: 活力寶蹄    時間: 29/10/2007 05:26 PM

大師跑贏呢場就勁........:yyy:
作者: raulwong1    時間: 29/10/2007 05:32 PM

點解冇人睇好活力金剛架= ="
佢上場追得好勁架~~~
算~~因為你地,佢先至好分~!謝謝:fff:
作者: 雞仔    時間: 29/10/2007 07:10 PM

牛精福星:ccc:
再領風騷:ddd:
爪皇凌雨:xxx:
作者: tinsley113    時間: 29/10/2007 07:24 PM

爆炸:eee:
作者: Wai    時間: 29/10/2007 07:27 PM

再領 包裝 小武士會唔會鬥燒:yyy:
作者: 小魔怪    時間: 29/10/2007 09:06 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 29/10/2007 07:27 PM 發表
再領 包裝 小武士會唔會鬥燒:yyy:

包裝跟住2 3位隨時贏得 :fff:
作者: 阿源    時間: 29/10/2007 10:50 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 29/10/2007 05:21 PM 發表

唔通能叔又黎騎:aaaa:
作者: gogowin    時間: 29/10/2007 11:38 PM

跑大賽永遠都係買大賽練馬師...
我暫時唔相信今季表現出色的包裝大師可以贏到爆冷...
完全唔能夠認同:uuu:

平磅賽..蝕足23磅...大家自己諗:zzz:
作者: timothyhin    時間: 29/10/2007 11:51 PM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 29/10/2007 11:38 PM 發表
跑大賽永遠都係買大賽練馬師...
我暫時唔相信今季表現出色的包裝大師可以贏到爆冷...
完全唔能夠認同:uuu:

平磅賽..蝕足23磅...大家自己諗:zzz:

爆冷只怕好似上季初咁個態:ppp: :ppp: 當然上場沙田錦標都跑得唔錯

所以包裝大師做終身美麗既番版唔係冇可能:ggg:
當然要睇大賽腳軟既達少識唔識走位:llll: :llll:
作者: 阿源    時間: 29/10/2007 11:57 PM

爪皇預賽唔出,唔通初出就跑香港盃:ddd:
作者: raulwong1    時間: 29/10/2007 11:58 PM

1600預賽
作者: ユюユ    時間: 29/10/2007 11:59 PM

爆冷呢場係路啦:eee:
作者: 直布羅山    時間: 29/10/2007 11:59 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 29/10/2007 11:57 PM 發表
爪皇預賽唔出,唔通初出就跑香港盃:ddd:

跑一哩預賽
作者: gogowin    時間: 30/10/2007 12:08 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 29/10/2007 11:51 PM 發表

爆冷只怕好似上季初咁個態:ppp: :ppp: 當然上場沙田錦標都跑得唔錯

我都覺得爆冷真係要熱身兩至三仗先可以跑起個狀態...:jjj:
所以呢場有可能未必跑出最佳水準...呢隻馬都係等能叔黎騎啦...直情係賭王o既私家座騎:fff:

不過純計分同埋今屆改左制..平磅賽...大前提係讓唔讓得起咁多磅先...:aaaa:
作者: 木奇異    時間: 30/10/2007 06:32 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 29/10/2007 11:51 PM 發表

包裝大師上場d對手只有谷草2班水準 :ggg:
而家叫佢三級跳上去挑戰一堆大賽馬, 係唔容易的事
作者: taxi2003    時間: 30/10/2007 07:37 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 30/10/2007 06:32 AM 發表

包裝大師上場d對手只有谷草2班水準 :ggg:
而家叫佢三級跳上去挑戰一堆大賽馬, 係唔容易的事

不過佢打出黎既段速太驚人:ppp: :ppp:
跑1800段段24.0之內即係唔駛回氣last都仲有:ggg: :ggg:
作者: 小魔怪    時間: 30/10/2007 07:40 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 30/10/2007 07:37 AM 發表

不過佢打出黎既段速太驚人:ppp: :ppp:
跑1800段段24.0之內即係唔駛回氣last都仲有:ggg: :ggg:

+上季初地快利前領馬

:gggg:
作者: willandgrace    時間: 30/10/2007 10:59 AM

如果以「永旺財」今季兩場賽事作指標:

第027場1600米
http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /2007&raceno=09
(包裝大師 - 118磅) 勝 (永旺財 - 122磅) 1-1/2馬位

第084場1800米
http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /2007&raceno=08
(爆炸 - 133磅) 勝 (永旺財 - 111磅) 短馬頭位

場地同樣係好至快地。

以2磅為一個馬位推算,平磅作賽的話,「包裝大師」同「永旺財」勝負應該會在一個馬位以內。而「爆炸」則以多負21磅的情況下險勝「永旺財」短馬頭位,平磅作賽的話,「爆炸」最少可先「永旺財」3-4個馬位過終點。:fff: :fff: 當然,無人能夠預測實際情況。但牌面上,我會投「爆炸」神聖一票。:gggg: :gggg:
作者: 阿源    時間: 30/10/2007 12:54 PM

二磅等於一個馬位:aaaa: ,所以班頂馬要讓班底馬十個馬位:aaaa:
我諗路途越長,磅位既影響就越大,仲有有d馬大隻d,影響就應該少左d
到底二磅等於一馬位係邊度既資料:aaaa: 我都好想參考下.
作者: 小魔怪    時間: 30/10/2007 01:14 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 30/10/2007 12:54 PM 發表
二磅等於一個馬位:aaaa: ,所以班頂馬要讓班底馬十個馬位:aaaa:
我諗路途越長,磅位既影響就越大,仲有有d馬大隻d,影響就應該少左d
到底二磅等於一馬位係邊度既資料:aaaa: 我都好想參考下.

兩磅=一個馬位係賽馬上係傳統及基本計法:loveliness:

加上包裝大師, 爆炸同永旺財已經係4歲馬 (即是年長馬)

用兩磅=一個馬位黎計佢地算係公平 :aaa:
作者: 莫問我是誰    時間: 30/10/2007 02:06 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 30/10/2007 01:14 PM 發表

兩磅=一個馬位係賽馬上係傳統及基本計法:loveliness:

斥豸j師, 爆炸同永旺財已經係4歲馬 (即是年長馬)

用兩磅=一個馬位黎計佢地算係公平 :aaa:

兩磅等於一馬位係傳統計法??請問出處何在呢??小弟孤陋寡聞都未聽過:wwww:

可否指點一下邊樹搵到資料呢??:loveliness:

而且跑馬可以跑好多路程,1000米~4000米不等,咁係唔係兩磅等於一馬位又適用於任何路程呢?

如果呢個計法真係咁厲害適用於任何唔程,真係可以同牛頓定律,相對論齊名啦~~:yyy:
作者: 小魔怪    時間: 30/10/2007 02:17 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/10/2007 02:06 PM 發表

兩磅等於一馬位係傳統計法??請問出處何在呢??小弟孤陋寡聞都未聽過:wwww:

可否指點一下邊樹搵到資料呢??:loveliness:

而且跑馬可以跑好多路程,1000米~4000米不等,咁係唔係兩磅等於一馬位又適用於 ...

大概係咁
1000-1100 3磅一個馬位
1101-1700 2磅一個馬位
1700-2400 1.5磅or1磅一個馬位
2400+ 1磅一個馬位

作者: 莫問我是誰    時間: 30/10/2007 02:23 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 30/10/2007 02:17 PM 發表

大概係咁
1000-1400 3磅一個馬位
1401-1700 2磅一個馬位
1800-2200 1.5磅一個馬位
2200+ 1磅一個馬位

謝謝~~~~出處何在呢??:aaaa:

會唔會同分齡讓磅有d關係架呢??因為以前看過一張分齡讓磅表~~

如果同場有3,4,5歲馬同場又要再細分...3歲要受讓多d,年長馬又要讓多d咁呢??

真係複雜哦~~:ppp:
作者: 小魔怪    時間: 30/10/2007 02:26 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/10/2007 02:23 PM 發表

謝謝~~~~出處何在呢??:aaaa:

會唔會同分齡讓磅有d關係洵陞H前看過一張分齡讓磅表~~

如果同場有3,4,5歲馬同場又要再細分...3歲要受讓多d,年長馬又要讓多d咁呢??

真係複雜哦~~:ppp:

我頭先打錯左d
已經改返

呢一個系統應該係評磅員佢地計出黎:aaa:

參考下就算:gggg:

始終唔係呢方面既專家 :ooo:
作者: 阿源    時間: 31/10/2007 01:59 PM

以賽馬既傳統,一個馬位又等於0.幾秒呢:aaaa:
作者: 小魔怪    時間: 31/10/2007 04:38 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 31/10/2007 01:59 PM 發表
以賽馬既傳統,一個馬位又等於0.幾秒呢:aaaa:

大約0.2秒:gggg:
作者: 魔術師    時間: 31/10/2007 05:03 PM

我的則是 0.3 = 2馬位的.

以段速23.0 作計算.
作者: 阿源    時間: 31/10/2007 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 29/10/2007 05:21 PM 發表

今朝洗文諾試爆炸,所以白德民應該會騎爆冷
作者: 飛龍    時間: 31/10/2007 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 31/10/2007 11:41 PM 發表

騎低幾班。:ggg:
作者: 活力寶蹄    時間: 1/11/2007 04:57 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 31/10/2007 11:41 PM 發表

係唔係做替工..:yyy:
作者: EternitY    時間: 1/11/2007 04:59 PM

洗文諾試爆炸 ... 咁就大件事咯 :kkk:
作者: asiadragon    時間: 1/11/2007 05:11 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 1/11/2007 04:59 PM 發表

有幾大件事:fff: :hhh:
作者: gogowin    時間: 1/11/2007 07:00 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 1/11/2007 04:59 PM 發表

即係有可能俾佢騎:ooo:
作者: 好爸爸    時間: 1/11/2007 07:34 PM

QUOTE:

洗文諾騎爆炸...只會令我諗起佢上季騎步步穩:lll:

騎完之後換人贏:fff:
作者: asiadragon    時間: 1/11/2007 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 1/11/2007 07:34 PM 發表

洗文諾騎爆炸...只會令我諗起佢上季騎步步穩:lll:

騎完之後換人贏:fff:

換邊個先........:fff::fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0