標題: 澳日大軍跑國際賽露曙光 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 1/11/2007 05:13 PM     標題: 澳日大軍跑國際賽露曙光

經有關方面出力斡旋後,澳洲及日本馬匹來港跑國際賽終露一線曙光,

據悉該兩國馬匹可望以暫准入口執照參加今屆國際賽,

當中又以澳洲短途馬后「安小姐」及三奪一級賽殊榮的一哩馬「麥娜神駒」最有機會亮相香港國際賽,

另日本中距離新貴,即安田紀念賽亞軍「金剛力王」亦已入住隔離營,準備來港。

馬匹流感疫潮在澳洲大規模爆發超過兩個月後,疫情近期已受控。

香港方面考慮到澳洲馬在國際賽,尤其香港短途錦標一直擔當重要角色,

為免賽事戲碼大受影響,香港馬會近月不斷與政府有關部門磋商尋求解決辦法。
獲漁護署開綠燈

最近終獲漁農自然護理處通融,

計劃向入選征港而健康正常的澳洲及日本馬匹簽發暫准入口證,

讓牠們可以來港參加今屆國際賽,

而附帶條件是必須接受比其他外來馬匹更長時間的隔離檢疫及跑完即須離境。
「安小姐」現於世界短途挑戰賽積分榜領先,

幕後極希望下月中來港問鼎尾關香港短途錦標,

力爭本年度世界短途王殊榮。

「安小姐」上周六勝出二級賽日玉泉錦標後,

本月初將以時代報經典賽作征港前哨戰,

而香港馬會亦渴望這匹當今澳洲最佳雌馬能夠順利來港,替國際賽壯聲勢。

日本兩駒入隔離營

日本方面,兩大中長途新貴「金剛力王」及 Emiro Harrier 早前已在阪神競馬場進入隔離營候命,一俟香港政府開綠燈便可成行,當中前駒矛頭直指一哩錦標,後駒則以香港盃為目標。
作者: WinKey    時間: 1/11/2007 05:15 PM

金剛力王:loveliness:
作者: 活力寶蹄    時間: 1/11/2007 05:18 PM

芬蘭小朋友唔黎...:fff:
作者: EternitY    時間: 1/11/2007 05:23 PM

金剛力王黎香港的話,我會買埋佢做腳。:eee:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2007 05:28 PM

馬會千萬唔好因小失大~~

國際賽之後仲有大半個馬季架,之後仲有奧運tim...如果唔小心比病毒進港,邊個負責得起~~:ppp:

小心駛得萬年船好d...........
作者: sw    時間: 1/11/2007 05:29 PM

Erimo Harrier都算新貴:llll:
作者: asiadragon    時間: 1/11/2007 05:41 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 1/11/2007 05:29 PM 發表

人地都係想吹隻馬強je.......:ooo: .
作者: 何良    時間: 1/11/2007 06:05 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/11/2007 05:28 PM 發表
馬會千萬唔好因小失大~~

國際賽之後仲有大半個馬季架,之後仲有奧運tim...如果唔小心比病毒進港,邊個負責得起~~:ppp:

小心駛得萬年船好d...........

日本冇事好耐啦~~澳洲墨爾本果便都冇疫症..係馬會大驚小怪je~~
作者: taxi2003    時間: 1/11/2007 09:38 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 1/11/2007 05:29 PM 發表

贏到既咩野爆冷爪皇全部打靶算:llll: :llll:
作者: S.WEEK    時間: 1/11/2007 09:44 PM

「麥娜神駒」跑埋星期六的 Myer Classic 就進入隔離營

「安小姐」都嬴硬世界短途挑戰賽,駛咩力爭世界短途王 :ppp: :ppp:
作者: S.WEEK    時間: 1/11/2007 09:46 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 1/11/2007 05:18 PM 發表
芬蘭小朋友唔黎...:fff:

芬蘭小組真係冇咩消息話佢來

跑完麥堅倫先算
作者: sw    時間: 1/11/2007 10:28 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 1/11/2007 09:38 PM 發表

贏到既咩野爆冷爪皇全部打靶算:llll: :llll:

贏嘅機會係-n%:llll:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0