標題: 薛凱文:爪皇凌雨恃質凌人 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 15/11/2007 07:20 AM     標題: 薛凱文:爪皇凌雨恃質凌人

公司騎師薛凱文來港三個多月,所獲支持愈來愈多,已逐漸站穩陣腳。

周六田草有一哩錦標預賽和短途錦標預賽,兩場都是二級賽,

薛凱文分別得到「爪皇凌雨」和「金同德」兩匹實力坐騎,且看能否首次在沙田馬場贏馬。

馬王「爪皇凌雨」暑期曾往新西蘭放草休養,自九月尾返港後一直積極操練,

務求以十足狀態迎戰下月的國際賽事。薛凱文因為好友杜鵬志停賽,

今仗得到「爪皇凌雨」的策騎權,騎者坦言感到萬分榮幸,他說:

「我已向杜鵬志取經,希望盡量了解這匹世界馬王的特性。『爪皇凌雨』已有一段時間無出賽,但健康情況卻是相當好,近期頻頻快

跳下依然毫無疲態,試閘走勢亦惹人好感。雖然往績顯示此駒熱身後演出最好,但我認為牠級數較高,仍有力跟同場對手周旋到底。」

本月六日田草千六米試閘,爪皇凌雨在薛凱文胯下輕易獲勝,人馬加強溝通。
作者: wksstephen    時間: 15/11/2007 07:26 AM

睇落好似一D都無退步咁喎~~
作者: tomli8880508    時間: 15/11/2007 09:31 AM

跑完就知道係...
1. 杜拜後再跑唔十足水平, 定係
2. 杜拜返來後抖夠晒,重新再有足夠戰鬥力撼爆冷
作者: Running    時間: 15/11/2007 09:37 AM

QUOTE:
原帖由 tomli8880508 於 15/11/2007 09:31 AM 發表
跑完就知道係...
1. 杜拜後再跑唔十足水平, 定係
2. 杜拜返來後抖夠晒,重新再有足夠戰鬥力撼爆冷

我始終覺得試閘同實戰係兩回事,試閘可以掩飾到好多o野。

今次就睇睇實戰之下,到底佢仲有幾多戰鬥力去跑。
作者: gogowin    時間: 15/11/2007 09:46 AM

我覺得點都會有多少退步...不過霍利時特別疼錫呢隻馬...
個人認為隻馬今季應該仲keep到...
作者: 李澤楷    時間: 15/11/2007 09:59 AM

第一句係唔係反語黎丫,岩岩週三全泥宴先至全日無馬騎.
到而家只係贏過隻金同德ja wo.

:zzz: ,咩叫做支持愈來愈多:rrr:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 15/11/2007 10:01 AM

能否首次在沙田馬場贏馬:fff: :fff:
兩隻入p當w:kkkk: :kkkk:
作者: 帶來吉利    時間: 15/11/2007 10:44 AM

1600頂多接近:ooo:
作者: 賭性不改    時間: 15/11/2007 12:51 PM

始終覺得[凌雨]根本冇退過,試問一隻回落既[凌雨]能勝[賞月]嗎?
個人覺得有呢個感覺衹係因為[爆冷]進步得太驚人了~:loveliness:

作者: 金威    時間: 15/11/2007 02:07 PM

無咩期望
只係希望薜凱文可以省得起隻馬
距離國際賽愈來愈近
希望獎態得到啦
最後一年服役了
作者: wp123456    時間: 15/11/2007 02:48 PM

呢場用來做熱身,輸也不為過。
重有三星期打磨。:xxxx:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0