標題: 為左勝利飛駒,大摩和冼毅力又再反面。 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 16/11/2007 07:14 AM     標題: 為左勝利飛駒,大摩和冼毅力又再反面。

明午沙田賽事重頭戲之一香港一哩錦標預賽,大摩採取馬海戰術,

共派「勝利飛駒」、「活力寶蹄」、「步步穩」和「勁闖」四駒上陣爭功。

早在本月初,冼毅力已為「勝利飛駒」主理連串晨課工夫,

但是排位之後,冼毅力卻不是「勝利飛駒」之鞍上人。

究竟大摩的葫蘆賣甚麼藥呢?昨早大摩提到四匹戰馬的騎師配搭時,

立即無名火起三千丈,他說:

「白德民是我廄主帥,他優先選擇坐騎非常合理。

何況早在冼毅力過檔『勝利飛駒』時,我已事先聲明人馬配搭或有改變機會。

殊不知配搭一改,他即時發我脾氣,寧願無馬騎也不領我情。

老實講,我讓他選擇的『活力寶蹄』及『步步穩』均為一級好馬,

而且近期狀態也是不錯,只要發揮出水準,機會絕對不落下風。」
大摩:我冇待薄佢!
大摩愈講愈火:

「就像剛戰香港盃預賽,白德民夥拍『爆冷』出賽,我曾邀冼毅力策騎『詩情畫意』,

講到明此馬有三甲機會,可是他最後一刻仍然推莊,

選擇在我廄兩駒之後過終點的『牛精福星』,證明我並無待薄他。」

其實冼毅力與「勝利飛駒」由始至終也欠缺緣分,早在前季冠軍一哩賽,

冼毅力已因索騎此馬失敗,在賽事期間出術阻撓戴勝與「勝利飛駒」前進,

導致「勝利飛駒」後上不及,只能跑入季軍。

該仗冼毅力最後因不適當策騎,被競賽小組重罰停賽八日。

摩冼恩怨事件簿

● 前季冠軍一哩賽,冼毅力多番向大摩索騎「勝利飛駒」被拒,

結果冼毅力陣上策騎另匹摩廄馬「詩情畫意」,

蓄意撞向由戴勝主轡之「勝利飛駒」,最終被重罰停賽八日。

● 今次香港一哩錦標預賽,摩廄分派「步步穩」、「勝利飛駒」、「活力寶蹄」及「勁闖」;

共四駒上陣,冼毅力一早過檔「勝利飛駒」,並於近月內親操七課。

● 大摩給主帥優先選擇權,白德民決定騎「勝利飛駒」,

遂讓冼毅力於「步步穩」及「活力寶蹄」之間選其一。

● 冼毅力登時大發脾氣,推騎所有摩廄馬,寧願該場坐冷板。

作者: 金碧明珠    時間: 16/11/2007 07:17 AM

大家識買馬啦:fff:
作者: EternitY    時間: 16/11/2007 07:19 AM

大摩咁樣講到明,即係叫馬會小心冼毅力又玩野阻佢了。:yyy:
作者: 飛神    時間: 16/11/2007 07:23 AM

心癮? :fff:
作者: 育馬者傳說    時間: 16/11/2007 07:25 AM

大摩小心比人訓錢。

咁講野即係幫馬會投注部趕客。
作者: asiadragon    時間: 16/11/2007 07:30 AM

冼毅力果然有性格........不愧為馬場貴公子............:ppp:
作者: 金碧明珠    時間: 16/11/2007 07:33 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 16/11/2007 07:30 AM 發表
冼毅力果然有性格........不愧為馬場貴公子............:ppp:

韋達係咪馬場貴婦犬:aaaa: :yyy: :yyy:
作者: Kris    時間: 16/11/2007 07:34 AM

呢對組合成日都合久必分, 分久必合, 年年都總有劑
作者: gogowin    時間: 16/11/2007 07:47 AM

冼毅力d少爺脾氣都係唔改下...:ooo:
大摩又係唔好惹...:ppp:
作者: 楊駿    時間: 16/11/2007 09:25 AM

睇黎等「領闖」跑谷千八米先有機會復合。
作者: 阿源    時間: 16/11/2007 09:57 AM

睇排位果時,我都奇怪點解洗毅力冇馬騎,
原來大摩俾其他二隻馬俾佢揀佢都唔領情
我覺得另外兩隻機會都唔差,依家用巴西洗同頓哥:sss:
作者: 智弱網民    時間: 16/11/2007 10:25 AM

唔怪得冼毅力, 雖然話講到明, 依家人地放咁多心機落去操好隻馬, 大摩你一聲唔該就拎去俾人騎, 俾著我都"炆" :bbb:
作者: Running    時間: 16/11/2007 10:36 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 16/11/2007 10:25 AM 發表
唔怪得冼毅力, 雖然話講到明, 依家人地放咁多心機落去操好隻馬, 大摩你一聲唔該就拎去俾人騎, 俾著我都"炆" :bbb:

唉,兩個性格巨星次次都係咁樣。

人地話男人成個細路仔咁樣,果然冇錯。:yyy:
作者: 阿源    時間: 16/11/2007 11:00 AM

我覺得大家操開邊隻就騎邊隻比較冇爭議
作者: 賭性不改    時間: 16/11/2007 11:36 AM

如果[活力寶蹄]或者[步步穩]贏左,
唔知洗大少有咩感覺呢~:ddd:
作者: willandgrace    時間: 16/11/2007 12:07 PM

跑馬無話邊隻一定贏,但無份騎只有份睇就一定輸, 起碼連基本出場費都無埋。:fff: :fff: :lll:
作者: 長毛    時間: 16/11/2007 12:58 PM

大摩 will lost 5 to 6 win at least in this season ...
作者: 小魔怪    時間: 16/11/2007 01:15 PM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 16/11/2007 12:58 PM 發表
大摩 will lost 5 to 6 win at least in this season ...

遲d蘇銘倫又黎
你估下邊一個蝕抵d??
作者: andy    時間: 16/11/2007 01:25 PM

勝利飛駒  輸佐
甘既好睇囖
作者: 金威    時間: 16/11/2007 02:06 PM

其實本來勝利飛駒唔一定係最好果隻
不過大摩特登搞到咁既配搭
好似想勝利飛駒最先過終點
作者: 世紀巨星    時間: 16/11/2007 04:16 PM

冼毅力D脾氣不嬲都唔好
好似早幾年SARS果陣, 話走就走, 完全不負責任
再講, 大摩係大賽練馬師, 同佢擘面咪棧自己蝕底,
如果你係有料嘅, 就用第二隻馬贏佢~:rrr:
作者: 飛神    時間: 16/11/2007 04:18 PM

QUOTE:
原帖由 世紀巨星 於 16/11/2007 04:16 PM 發表
冼毅力D脾氣不嬲都唔好
好似早幾年SARS果陣, 話走就走, 完全不負責任
再講, 大摩係大賽練馬師, 同佢擘面咪棧自己蝕底,
如果你係有料, 就用第二隻馬贏佢~:rrr:

SARS唔怪得佢:ppp:
作者: dennis2299    時間: 16/11/2007 04:36 PM

如果洗毅力騎大摩另外個3隻,都好過冇得騎,而坐冷板
雖然大摩另外個3隻,肯定冇勝利飛駒咁好
但係活力寶蹄上場咁後追上黎,都跑第五
證明鬥心番晒黎
作者: 帶來吉利    時間: 16/11/2007 05:43 PM

3隻中 我覺得最大機會係
活力寶蹄

隻馬一路都白生一手一操住
加上健康又有事 一定出得就博

勝利飛駒 鬥心係一流 不過老左+1600:ooo:
作者: 神鷹    時間: 16/11/2007 06:07 PM

QUOTE:
原帖由 賭性不改 於 16/11/2007 11:36 AM 發表
如果或者贏左,
唔知洗大少有咩感覺呢~:ddd:

洗少:o拿 隻勝利飛駒唔比我騎就咁輸左囉 老摩你真係自己拎黎衰啦
作者: 莫問我是誰    時間: 16/11/2007 07:11 PM

上場詩情畫意有機會..大摩就叫洗大少去騎,又無叫佢響爆炸同詩情畫意選擇~~

今次又會叫佢響2隻中是但選一隻...又唔幫佢選一隻...咁即係代表咩呢~~頭痛~~:aaaaaa:
作者: gogowin    時間: 16/11/2007 07:20 PM

其實我覺得今次件事上冼大少唔啱多d...
大摩主帥係有權選擇應該比較有機會o既馬匹出賽...
白德民臨時話改騎勝利飛騎亦無可厚非...
咁大摩都俾你揀番活力寶蹄同步步穩是但一隻黎騎你都唔肯...
冼仔你無馬騎自己攞黎...:ooo:
作者: 週日寧靜    時間: 16/11/2007 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 16/11/07 07:20 PM 發表
其實我覺得今次件事上冼大少唔啱多d...
大摩主帥係有權選擇應該比較有機會o既馬匹出賽...
白德民臨時話改騎勝利飛騎亦無可厚非...
咁大摩都俾你揀番活力寶蹄同步步穩是但一隻黎騎你都唔肯...
冼仔你無 ...

d少爺脾氣真係....:funk: :funk: 冇得救:funk:

呢個僵持局面唔知要等到幾時先消失...:hhh:

或者等白德民返澳洲會冇事掛:lll:
作者: 長毛    時間: 16/11/2007 09:46 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 16/11/2007 01:15 PM 發表

遲d蘇銘倫又黎
你估下邊一個蝕抵d??

大摩和蘇銘倫反面Last season wor
作者: 阿源    時間: 16/11/2007 09:53 PM

大摩最近真係出哂位:yyy:
作者: 靚歡騰    時間: 17/11/2007 11:48 PM

我支持洗毅力喎!

大犘同咩人夾檔都長架喇,根本佢無義氣

http://pegasusfc.hk/pegasus/index.php

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0