標題: 姚本輝:蓮華生輝全力出戰國際賽後,日後有可能會增程一試。 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 18/11/2007 10:15 AM     標題: 姚本輝:蓮華生輝全力出戰國際賽後,日後有可能會增程一試。

香港短途新星「蓮華生輝」,繼上仗在沙田短途錦標取勝後,昨日角逐香港短途錦標預賽,

捧成一點八倍頂頭大熱,結果以二又四分三馬位擊敗「騏綵」奪標。

而「蓮華生輝」今場跑出一分○七秒五,打破「喜皇寶」保持不足一個月的千二米全港紀錄,

認真犀利,勢必成為港隊今屆國際賽最大的奪標希望。

對對於「蓮華生輝」的精彩演出,身為練馬師的姚本輝當然感到自豪,他說:

「今場跑了二、三百米之後,『蓮華生輝』曾經一度搶口,可幸及時搵到遮擋,

馬兒走勢隨即穩定下來,到末段更施展凌厲衝刺,結果按韁贏馬,

其表現令我非常滿意。現在我們會全力為此駒備戰國際賽,完成這個目標後,日後有可能會增程一試。」

無敵神駒放棄國際賽

上季曾經把「蓮華生輝」擊敗的「無敵神駒」,

儘管今場被捧成次熱門,但結果只能以第八名衝線,

賽後更被驗出心律不正常。根據賽例,「無敵神駒」只需休息兩星期便可出賽,

但蘇保羅已表明不會冒險讓此駒出爭國際賽,他說:

「『無敵神駒』只得四歲,如果經過心律不正常後催谷參加國際賽,

對前景肯定有不良影響,反正牠日後大把世界,

我希望牠可以像『爪皇凌雨』一樣,在休養後仍能發熱發亮。」

蓮華生輝極速贏馬,矛頭直指下月短途錦標。
作者: 智弱網民    時間: 18/11/2007 10:47 AM

唔明點解咁多練馬師要喜歡增程? 主攻一個路程唔係仲好咩? :aaaa:
作者: wksstephen    時間: 18/11/2007 10:51 AM

又攪到好似精英大師咁就唔好啦~~

不過呢個父系好似跑到一哩都幾好成績嫁喎~~
作者: S.WEEK    時間: 18/11/2007 11:11 AM

放心,拿高本身都係跑一哩

增程冇問題

順便執D四歲大賽
作者: 李澤楷    時間: 18/11/2007 11:58 AM

但係輝哥本身係隻馬第2場已經話到明呢隻馬可以到1600米.
1000-1200米有無敵神駒,騏綵,可能會加埋勇士....
但1600米剩係得隻好爸爸同俊歡騰:fff:
作者: timothyhin    時間: 18/11/2007 12:06 PM

第1個增程機會-----經典一哩:lll:

但係就會放棄爭短途3冠:llll:
作者: sw    時間: 18/11/2007 12:07 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/11/2007 11:58 AM 發表
但係輝哥本身係隻馬第2場已經話到明呢隻馬可以到1600米.
1000-1200米有無敵神駒,騏綵,可能會加埋勇士....
但1600米剩係得隻好爸爸同俊歡騰:fff:

同埋多謝列生一攪 冇左連勝壓力 增程都易d
作者: EternitY    時間: 18/11/2007 12:09 PM

經典一哩 ...... 四歲果班強手又多隻怪物要對決了 :ggg: :ggg:
作者: taxi2003    時間: 18/11/2007 12:10 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 18/11/2007 12:09 PM 發表
經典一哩 ...... 四歲果班強手又多隻怪物要對決了 :ggg: :ggg:

我地可以停止發白日夢了:yyy: :yyy:
作者: EternitY    時間: 18/11/2007 12:10 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 18/11/2007 12:10 PM 發表

哈哈,打比二千米,隻馬上唔到黎既。:ooo: :sss:
作者: timothyhin    時間: 18/11/2007 12:10 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 18/11/2007 12:10 PM 發表

班短途馬開心死:yyy: :yyy:
作者: taxi2003    時間: 18/11/2007 12:12 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 18/11/2007 12:10 PM 發表

班短途馬開心死:yyy: :yyy:

又燦惑??:fff: :fff:
騏綵1000麻麻ja wor:jjjj: :jjjj:
作者: timothyhin    時間: 18/11/2007 12:14 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 18/11/2007 12:12 PM 發表

睇下int邊隻埋到佢身:jjjj:
都係預賽2-5名搭隻喜皇寶:lll:
作者: 李澤楷    時間: 18/11/2007 12:15 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 18/11/2007 12:07 PM 發表

同埋多謝列生一攪 冇左連勝壓力 增程都易d

咁又係,長遠黎講對隻馬同馬迷同馬主係好事:gggg:
作者: taxi2003    時間: 18/11/2007 12:15 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 18/11/2007 12:14 PM 發表

睇下int邊隻埋到佢身:jjjj:
都係預賽2-5名搭隻喜皇寶:lll:

電光火力:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 18/11/2007 12:15 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 18/11/2007 12:12 PM 發表

你當電光火力無到:zzz: ?
作者: 活力寶蹄    時間: 18/11/2007 01:28 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/11/2007 12:15 PM 發表

你當電光火力無到:zzz: ?

做電兔...:jjjj: :loveliness:
作者: 雞仔    時間: 18/11/2007 05:13 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 18/11/2007 10:47 AM 發表
唔明點解咁多練馬師要喜歡增程? 主攻一個路程唔係仲好咩? :aaaa:

唔洗跑短途三冠

香港經典一哩賽
主席短途獎
香港打比大賽
冠軍一哩賽
作者: 莫問我是誰    時間: 18/11/2007 05:22 PM

輝哥有經驗架啦~~仲記得靚蝦王3歲已經增程(因為當年無咩賽事可以選擇,被迫增程)

第一次增程1400,輸比特區之星,第一次增程1600,輸比京城之寶~~

蓮華生輝4歲先增程,比蝦王準備工夫充足得多~~:eee:

而且而家1400,1600有無好似特區之星,京城之寶o個d攔路虎呢??暫時睇唔到啦~~:loveliness:
作者: klc3e302    時間: 18/11/2007 05:23 PM

跑4歲經典一哩賽幾乎可以橫掃.....
作者: 西人堅    時間: 18/11/2007 05:25 PM

QUOTE:

佢真係跑 1600 大家真係唔駛諗 classic mile :jjjj: :yyy:
依家 le 堆 4 歲馬點夠佢跑 :yyy:
作者: 活力寶蹄    時間: 18/11/2007 05:31 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 18/11/2007 05:25 PM 發表

佢真係跑 1600 大家真係唔駛諗 classic mile :jjjj: :yyy:

短途開心...:fff:
一哩悲哀...:yyy:
作者: 雞仔    時間: 18/11/2007 05:34 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 18/11/2007 05:25 PM 發表

增程無得做短途三冠王
作者: 西人堅    時間: 18/11/2007 05:39 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 18/11/2007 05:31 PM 發表

短途開心...:fff:
一哩悲哀...:yyy:

已經 冇左無敵神駒
1000 果場冇埋佢.....唔通 真係 整定 燦惑 百週年 3 連冠 :jjjj:
作者: 自由雨滇行    時間: 18/11/2007 05:43 PM

QUOTE:
原帖由 雞仔 於 18/11/2007 05:34 PM 發表

增程無得做短途三冠王

唔增程一樣做唔到一哩三冠王:yyy:
作者: 帶來吉利    時間: 18/11/2007 06:46 PM

QUOTE:
原帖由 klc3e302 於 18/11/2007 05:23 PM 發表
跑4歲經典一哩賽幾乎可以橫掃.....

1600又點同1200呢
完全冇得計:rrr:
作者: 金威    時間: 19/11/2007 01:52 PM

其實如果唔怕輸既話
不如一試董事盃
咁就知道隻馬係1600有幾多起手
作者: 智弱網民    時間: 20/11/2007 12:36 AM

毛隻馬跑1200都搶口, 跑1600好難留, 唔通大家唔記得咗佢第一場1200 點輸?:ggg:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0