標題: 國際騎師錦標賽,首次邀女將獻技. [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 20/11/2007 09:16 PM     標題: 國際騎師錦標賽,首次邀女將獻技.

來自世界各地的頂級騎師將於下月五日星期三雲集跑馬地馬場,角逐一年一度的國際騎師錦標賽。
多位曾勝出此賽的名將,如柏兆雷、薛達祺、韋達、岳禮華以及蘇銘倫將會載譽重臨,參與競逐。

騎師將會在全球最別具特色的跑馬地馬場大鬥騎功。這確是一項名副其實的國際馬壇盛會,

亦是下月九日香港國際賽事之前的序幕戰。

「今年國際騎師錦標賽,邀得加拿大頂級騎師韋羡妮來港獻技,是歷來首次有女將參與競逐。

韋羡妮在大賽中屢獲佳績,今年初更成為第一位勝出加拿大三冠大賽首關女皇碟的女騎師。」利達賢補充說。

柏兆雷力爭衛冕

作衛冕戰的法國冠軍騎師柏兆雷,今年將第九次角逐國際騎師錦標賽,創下一項紀錄,

而七屆香港冠軍騎師韋達,今次則是連續第八次代表香港出賽。十二位騎師的座騎均以抽籤方式決定,

賽後按照所獲名次計分。三關賽事合計,取得總分最高者即為冠軍,可獲獎金二十萬元,並獲頒獎盃;而亞軍則可獲獎金十萬元。

華將代表鄭雨滇領先

目前眾多華籍大師傅中,鄭雨滇以十場頭馬領先,其次為7W的湯智傑,

而薛順強則以6W居第三位。鄭雨滇今晚騎五駒上陣,

當中「盈峰」及「福闖」均是實力馬,有望助騎者增添頭馬,進一步鞏固領先地位。
作者: 活力寶蹄    時間: 20/11/2007 09:22 PM

今年又係韋達...:sss: :yyy:
作者: Kris    時間: 20/11/2007 09:24 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 20/11/2007 09:22 PM 發表
今年又係韋達...:sss: :yyy:

上年冠軍騎師點可以冇佢份?
作者: 飛神    時間: 20/11/2007 09:27 PM

全球最別具特色的跑馬地馬場
作者: yuricylau    時間: 20/11/2007 09:32 PM

真係睇下你好唔好彩 lo
作者: asiadragon    時間: 20/11/2007 10:24 PM

全球最別具特色的跑馬地馬場???
好啱...因為跑道偏差係數一數二...:lll:
作者: 靚歡騰    時間: 20/11/2007 10:48 PM

達哥  :yyy:
作者: 木奇異    時間: 20/11/2007 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 20/11/2007 09:24 PM 發表

上年冠軍騎師點可以冇佢份?

我一直都覺得有d問題
咁多年都唔覺有騎師寫代表南非 .... 而韋達係個list度既都要寫代表香港唔係南非 :ppp:
作者: Kris    時間: 20/11/2007 11:50 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 20/11/2007 11:47 PM 發表

我一直都覺得有d問題
咁多年都唔覺有騎師寫代表南非 .... 而韋達係個list度既都要寫代表香港唔係南非 :ppp:

佢係香港冠軍唔係南非冠軍嘛...

但當年戴勝就代表紐西蘭而唔係香港, D邏輯真係難明...
作者: 李澤楷    時間: 21/11/2007 12:19 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 20/11/2007 11:50 PM 發表

佢係香港冠軍唔係南非冠軍嘛...

但當年戴勝就代表紐西蘭而唔係香港, D邏輯真係難明...

會唔會係入籍左:fff:
作者: EternitY    時間: 21/11/2007 10:12 AM

QUOTE:
韋羡妮

韋達 + 郭羡妮 ... 勁到震 :yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0