標題: 韋達:新目標1000W [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 9/12/2007 10:50 PM     標題: 韋達:新目標1000W

正當全球焦點集中在沙田馬場之際,七屆冠軍騎師韋達昨日憑沈集成馬房的「高點」,

於終點前險勝白德民策騎的「創惑」,刷新騎師勝出最多頭馬的香港紀錄。

韋達於上周三第二次奪得國際騎師錦標後,在港已累積946W,

平了由告東尼所創的最多頭馬紀錄。到昨日這位冠軍好手騎七駒上陣,

當中「高點」被馬迷捧成2.7倍大熱門,結果韋達不負眾望,令個人在港頭馬數字增至947場。

創出新紀錄後,馬會行政總裁應家柏及賽馬事務執行總監利達賢向韋達頒發金碟以作紀念。

韋達表示:

「這場賽事實在別具意義。經過十年半的時間,我終於打破此項紀錄,

坦白說,這是我起初做夢也沒有想過的,但當我逐步向紀錄邁進時,

我便以打破紀錄為目標。最終能夠成功,我感到非常振奮。」

韋達續說:

「由現在起,我可以在全無壓力之下參賽,因為我日後每贏一場頭馬,都是一項新紀錄。

我下一個目標,就是取得1000場頭馬。

頭馬達到四位數字,實在令人興奮。

而我亦希望能夠第八次奪得冠軍騎師殊榮,因為這將會成為另一項紀錄。」
作者: 小野伸二    時間: 9/12/2007 10:53 PM

全香港得佢一個會想要冠軍騎師呢個名既姐:yyy:
作者: randysiu    時間: 9/12/2007 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 9/12/2007 10:53 PM 發表
全香港得佢一個會想要冠軍騎師呢個名既姐:yyy:

那有騎師不想當冠軍...:ccc:
作者: 小野伸二    時間: 9/12/2007 11:51 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 9/12/2007 11:02 PM 發表

那有騎師不想當冠軍...:ccc:

其他騎師獎金至上..

而且已經知道韋達在此間會獲馬會"優待"

梗係搵食多過搵頭馬:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 10/12/2007 12:46 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 9/12/2007 11:51 PM 發表

其他騎師獎金至上..

而且已經知道韋達在此間會獲馬會"優待"

梗係搵食多過搵頭馬:jjjj:

人地個個志在贏大賽 :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 10/12/2007 01:19 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/12/2007 12:46 AM 發表

人地個個志在贏大賽 :jjjj:

本地騎師執得1場得1場:fff:
作者: 木奇異    時間: 10/12/2007 01:29 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/12/2007 01:19 AM 發表

本地騎師執得1場得1場:fff:

本地騎師例外la ..... 佢地好難有大賽贏
始終馬圈都係一個外國人有優勢的地方 :lll:
作者: 李澤楷    時間: 10/12/2007 01:30 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/12/2007 01:29 AM 發表

本地騎師例外la ..... 佢地好難有大賽贏
始終馬圈都係一個外國人有優勢的地方 :lll:

係香港先係咁,咩都外國係香D.無論經濟上....
作者: 金威    時間: 10/12/2007 07:31 AM

幾多W 個人覺得唔重要
最重要係表現穩定
即使頭馬不多我覺得不重要
贏得馬迷歡心才重畏
如果相比起馬佳善同韋達
馬佳善多人鐘意d , 係因為表現穩定
作者: 智弱網民    時間: 10/12/2007 10:30 AM

韋達騎功肯定唔係最好, 但意識同走位o係香港無人能及依個又係事實, 最重要佢勤力, 有邊隻馬佢未操過嫁? 人地成功一定有原因, 唔通贏946w 都係符碌?

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0