標題: 岩田康誠有意來港客串 [打印本頁]

作者: Sweety    時間: 10/12/2007 12:21 PM     標題: 岩田康誠有意來港客串

本屆國際騎師錦標賽在剛周三晚已經曲終人散,香港代表韋達憑主場之利奪冠,而神奇小子蘇銘倫就得到亞軍。

至於位列第八名的日本騎師岩田康誠,首次來港上陣已對香港讚不絕口,並表示有意來港作短期客串。

現年三十三歲的岩田康誠近年在日本冒起甚速,於○六年底更勝出世界超級騎師賽。

他今年首次代表日本出席香港國際騎師錦標賽,頭關即憑冷門馬「卓暉」闖入季席。

他分析自己在國際騎師錦標賽的表現時說:

「『卓暉』在頭關跑得季軍,人馬已盡所能,次關的『將臣三號』本來也極具競爭力,只可惜直路受阻未能發揮。

由於我首度在快活谷上陣,所以對自己整晚的表現已感滿意。」

稱讚賽事模式多變

雖然岩田康誠當晚只騎三駒上陣,但對香港賽馬已留下極佳印象。他說:

「以我的觀察所得,香港的馬匹較為壯身,而且賽事模式多變,確實令我這位長駐日本的騎師眼界大開。

由於香港馬壇雲集世界最頂級的騎師和練馬師,在此上陣相信會令我的騎技再上層樓,

因此如果有合適的檔期,來港短短客串一個月都是一個寶貴的經驗。」

岩田康誠不乏經典代表作,例如策騎「密州怨曲」力拒岳禮華的「搖滾樂」捧走墨爾本盃,

另外早前騎「賞月」贏得日本盃,同樣令人津津樂道,所以如果岩田康誠來港客串,相信會有不少廄主和馬主樂意提供支持。

岩田康誠現排日本騎師榜第二位。
作者: 魔術師    時間: 10/12/2007 12:23 PM

將臣三號....... 令我少收二萬..... 天無眼.......:ccc:
作者: Running    時間: 10/12/2007 12:25 PM

支持:gggg:

上次騎師邀請賽,已經見到佢功架十足,如果佢o黎客串,應該可以提升到佢騎功水平。
作者: yuricylau    時間: 10/12/2007 12:59 PM

包佢獲益良多:gggg: :gggg: :gggg:
到時武豐就可以收檔啦:yyy: :yyy:
作者: 武豊    時間: 10/12/2007 01:01 PM

難得佢在日本已有一定地位, 都肯來不斷提昇自己, 支持! :gggg:
作者: EternitY    時間: 10/12/2007 01:35 PM

三十三歲,仲有排玩。:eee:
佢肯黎香港都是好事的。:gggg:
作者: 金威    時間: 10/12/2007 01:41 PM

不過香港競爭太激烈
騎功再好沒支持也是沒用
我怕最後又會無癮提早走
作者: sw    時間: 10/12/2007 03:06 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 10/12/2007 01:41 PM 發表
不過香港競爭太激烈
騎功再好沒支持也是沒用
我怕最後又會無癮提早走

佢只係識4個英文字點同人溝通?:llll:
作者: 金威    時間: 10/12/2007 03:29 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 10/12/2007 03:06 PM 發表

4 個英文字??
真架?/
作者: sw    時間: 10/12/2007 03:44 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 10/12/2007 03:29 PM 發表

4 個英文字??
真架?/

上年佢贏完墨爾本盃比鬼婆訪問只係答倒"very happy good horse"4個字:jjjj:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 10/12/2007 03:49 PM

確實令我這位長駐日本的騎師眼界大開。
當你見到韋戴巫的X馬大法後,包你眼界大開:qqqq:
作者: asiadragon    時間: 10/12/2007 04:02 PM

在香港的馬場....岩田康誠喲走位,跑法點都會好過武豐...更易獲得頭馬...
但得唔得到練馬師支持係最大的關鍵........
作者: 飛神    時間: 10/12/2007 04:15 PM

香港的馬匹較為壯身

日本馬的專家, 同意這句嗎?
作者: taxi2003    時間: 10/12/2007 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 10/12/2007 04:15 PM 發表
香港的馬匹較為壯身

日本馬的專家, 同意這句嗎?

金剛力王1100磅左右o係日本已經算大隻
作者: 金威    時間: 10/12/2007 04:24 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 10/12/2007 03:44 PM 發表

上年佢贏完墨爾本盃比鬼婆訪問只係答倒"very happy good horse"4個字:jjjj:

其實日本人既英文真係都幾差
所以見怪不怪
我諗如果要係馬圈生活, 簡單英文都要識
如果唔係點拿坐騎
作者: 木奇異    時間: 10/12/2007 05:22 PM

岩田康誠係日本黎講係數一數二, 騎師賽果日都見過
不過......香港係講交際遠多過騎功...佢唔識英文唔容易係hk搵食
作者: djfiw    時間: 10/12/2007 06:39 PM

張相影到賞月好型仔:loveliness:
作者: 帶來吉利    時間: 10/12/2007 06:41 PM

前2年 見到佢騎法+打鞭夠哂狼
e條友一早留意住

上年更同武豐鬥過

日本大級騎師 相信3-5年 岩田一定取代 武豐:lll:

岩田 好識走位 好小走出大外檔 蝕哂位:rrr:
作者: Wai    時間: 10/12/2007 06:42 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 10/12/2007 03:06 PM 發表

淨係騎榮進寶寶:yyy:
作者: asiadragon    時間: 10/12/2007 06:45 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 10/12/2007 06:42 PM 發表

淨係騎榮進寶寶:yyy:

都係得果一隻.....:yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0