標題: 初學晨操 [打印本頁]

作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 09:43 AM     標題: 初學晨操

好有興趣學睇晨操, 想知道馬匹踱步可以睇到d咩?
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 09:55 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 09:43 AM 發表

除了毛色外, 基本上沒有~
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 10:17 AM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 09:55 AM 發表

除了毛色外, 基本上沒有~

咁馬匹神色呢? 點樣先睇到?

其實仲有好多野想學, 好多野想問, 希望大家可以賜教一下
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 10:26 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 10:17 AM 發表

咁馬匹神色呢? 點樣先睇到?

其實仲有好多野想學, 好多野想問, 希望大家可以賜教一下

一匹馬踱步時, 在神態上有好多假象,
因為大部份馬不用跑時很可能會谷起條頸走, 表面上神態好生猛,
但其實可能一跑就會出現吃力現象,

既然我們買馬是買跑動中的馬匹, 所以研究馬匹跑動時的表現及神態更可作準.

不過毛色是外觀資訊, 踱步同快跳唔會影響毛色的變動, 所以慢試中以研究毛色最為可信.
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 10:31 AM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 10:26 AM 發表

一匹馬踱步時, 在神態上有好多假象,
因為大部份馬不用跑時很可能會谷起條頸走, 表面上神態好生猛,
但其實可能一跑就會出現吃力現象,

既然我們買馬是買跑動中的馬匹, 所以研究馬匹跑動時的表現及神態更 ...

謝謝你, 很詳盡又有用的解釋

咁睇快試時, 你第一樣會注意d 咩野?
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 10:32 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 10:31 AM 發表

謝謝你, 很詳盡又有用的解釋

咁睇快試時, 你第一樣會注意d 咩野?

如初學者, 未學睇馬, 先學睇人~ :fff:
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 10:34 AM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 10:32 AM 發表

如初學者, 未學睇馬, 先學睇人~ :fff:

你意思是指鞍上人的動作?
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 10:38 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 10:34 AM 發表

你意思是指鞍上人的動作?

除了推騎和韁繩的運用外, 還有別的要注意麼?
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 10:48 AM

首先, 晨操呢家野是經驗累積, 沒有捷徑的,

不過有條友當年睇晨操半桶水, 夠膽死出篇叫飛鷹茶座的文章,
可是當中其中一個分節叫觀察姿態推敲狀態, 當中提過放狗推車的理論,
在晨操初階客來說算是容易入手的~ 見附件

有機會去馬會睇片,

好爸爸放狗

法寶    推車

:fff: :fff:
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 11:11 AM

我在英國讀書, 經常都要上馬會睇片嚟睇晨操, 不過當然又係"聽"晨操多一d:yyy:
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 11:18 AM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 10:48 AM 發表
首先, 晨操呢家野是經驗累積, 沒有捷徑的,

不過有條友當年睇晨操半桶水, 夠膽死出篇叫飛鷹茶座的文章,
可是當中其中一個分節叫? 當中提過放狗推車的理論,
在晨操初階客來說算是容易入手的~ 見附件

...

你有看今晚出賽馬的晨操嗎? 那一匹馬特別引起你的注意?
作者: 長毛    時間: 12/12/2007 02:11 PM

it is a very good topic ...
毛色 can see some other stuff of the horse ..
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 02:21 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 11:18 AM 發表

你有看今晚出賽馬的晨操嗎? 那一匹馬特別引起你的注意?

:aaa: 呢場係我第三場的筆記, 你估下~

http://www.hkhorsemagic.com/pk/1212r3.htm

作者: 育馬者傳說    時間: 12/12/2007 03:01 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 02:21 PM 發表

:aaa: 呢場係我第三場的筆記, 你估下~

http://www.hkhorsemagic.com/pk/1212r3.htm

好爽,巴圖魯,和諧大使。

其實單列拍跳評語係不足夠。有些練馬師如蔡廐就是利用踱步游水儲火。
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 03:54 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 12/12/2007 03:01 PM 發表

好爽,巴圖魯,和諧大使。

其實單列拍跳評語係不足夠。有些練馬師如蔡廐就是利用踱步游水儲火。

一半是因為踱步,游水, 能得到的資訊比快跳少(但不代表唔重要!),
如果再兼顧這兩方面, 會令快跳的專注度減低, 兼顧三飯所得的成績可能比專注一飯的差,
又因為明白到人腦是有限的關係, 所以選材只取最大成本效益的一組.:zzz:

一半是因為技術性問題, 因為我的筆記用excel 載著的, 而一個excel 最多只有65536行,
截至十二月九日左右, 純今季的筆記, 我已做了31,530行了,
如果再將踱步,游水都加進去, file 不勝負荷,
而且我正頭痛到二月時, 怎樣可以延伸下去 :xxx:
作者: 育馬者傳說    時間: 12/12/2007 04:05 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 03:54 PM 發表

一半是因為踱步,游水, 能得到的資訊比快跳少(但不代表唔重要!),
如果再兼顧這兩方面, 會令快跳的專注度減低, 兼顧三飯所得的成績可能比專注一飯的差,
又因為明白到人腦是有限的關係, 所以選材只取最大成 ...

將馬匹按號碼布分spreadsheet。

我個人認為晨操只需要睇馬會的踱步游水紀錄,加埋賽前最後一週的快跳已經很足夠。

其實最利害的操練是在晨操把馬匹消秏體力減至最少,儲火到出賽先一次過爆出黎。
作者: Minisizeshirt    時間: 12/12/2007 04:21 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 09:43 AM 發表

內圈定外圈先?內圈就幫唔到你喇?外圈個人淺見!馬要輕身為先!:loveliness:
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 04:43 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 12/12/2007 04:05 PM 發表

將馬匹按號碼布分spreadsheet。

我個人認為晨操只需要睇馬會的踱步游水紀錄,加埋賽前最後一週的快跳已經很足夠。

其實最利害的操練是在晨操把馬匹消秏體力減至最少,儲火到出賽先一次過爆出黎。

那麼不用keep踱步游水紀錄, 單看那課快跳已足夠了.:loveliness:
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 07:13 PM

對不起, 睡著了...:kkkk:

你們都會每天看晨操和做筆記嗎?

作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 07:13 PM 發表
對不起, 睡著了...:kkkk:

你們都會每天看晨操和做筆記嗎?

我一星期約有四至五天從事研究過去一星期晨操筆記, 做到暈 :ddd:
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 07:27 PM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 12/12/2007 02:11 PM 發表
it is a very good topic ...
毛色 can see some other stuff of the horse ..

除了狀態, 毛色還可以看到什麼?:aaaa:
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 07:31 PM

QUOTE:
原帖由 Minisizeshirt 於 12/12/2007 04:21 PM 發表

內圈定外圈先?內圈就幫唔到你喇?外圈個人淺見!馬要輕身為先!:loveliness:

怎樣才算輕身? 聽說這個要現場憑馬匹的落腳聲才能聽出的, 真的嗎?
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 12/12/2007 07:26 PM 發表

我一星期約有四至五天從事研究過去一星期晨操筆記, 做到暈 :ddd:

那麼看晨操真的不容易呀, 要很有毅力才行:ccccc:

你是全職跑馬的嗎?
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 07:34 PM 發表

那麼看晨操真的不容易呀, 要很有毅力才行:ccccc:

你是全職跑馬的嗎?

半兼半正, 唔知點形容....:eee:
作者: yuricylau    時間: 12/12/2007 08:05 PM

小弟想問係咁試閘結果又有冇參考價值呢???:aaaa:
作者: 魔術師    時間: 12/12/2007 08:12 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 12/12/2007 08:05 PM 發表

半有半無, 你睇番前面D POST, 有個附件有個死人故事講過試閘的~ :jjj:
作者: 西人堅    時間: 12/12/2007 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 12/12/2007 08:05 PM 發表

試閘 可以睇到 馬匹會否比之前有大幅的進步

即係唔少陣上 突然進步的馬係可以試閘睇出黎 :eee:

作者: 育馬者傳說    時間: 12/12/2007 08:25 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 07:31 PM 發表

怎樣才算輕身? 聽說這個要現場憑馬匹的落腳聲才能聽出的, 真的嗎?

關鍵係睇後腳。
作者: 智弱網民    時間: 12/12/2007 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 12/12/2007 08:25 PM 發表

關鍵係睇後腳。

So how to tell whats a good rear leg?

Sorry i can only type English today as im in the uni now...
作者: 飛神    時間: 12/12/2007 11:48 PM

我真係無魔兄咁好耐性...只會睇番備忘馬的操練:ppp:
作者: Minisizeshirt    時間: 13/12/2007 01:09 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 07:31 PM 發表

內圈就係聽聲,外圈就睇輕身!馬匹大圈踱步一對前脚比較易睇,輕同重功多藝術啫!
作者: 智弱網民    時間: 13/12/2007 08:40 AM

QUOTE:
原帖由 Minisizeshirt 於 13/12/2007 01:09 AM 發表

內圈就係聽聲,外圈就睇輕身!馬匹大圈踱步一對前脚比較易睇,輕同重功多藝術啫!

睇電視d主持成日都話出腳有力, 我又睇唔到喎...

我有時以為隻馬跑得好順吓, 跟住佢就會講話 " 隻馬未得既, 腳都未上力....":ooo:

唔識分...
作者: 育馬者傳說    時間: 13/12/2007 10:27 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 11:46 PM 發表

So how to tell whats a good rear leg?

Sorry i can only type English today as im in the uni now...

翻步頻率同拍跳時間而可知一二,輕身馬單跳必定姿態輕鬆,後腳彈力十足,落腳急密唔等於隻馬fit。如全身緊繃就是身重的徵兆。
作者: 長毛    時間: 13/12/2007 01:22 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 12/12/2007 07:27 PM 發表

除了狀態, 毛色還可以看到什麼?:aaaa:

mostly I will use that to see the health of the horse ..
作者: BlackJack21    時間: 13/12/2007 01:57 PM

記得奔騰次次出擊
d毛色都立立令(烏卒卒)
作者: legochau    時間: 22/12/2007 02:13 PM

馬房去馬有咩跡象?
作者: Minisizeshirt    時間: 23/12/2007 11:15 PM

QUOTE:
原帖由 legochau 於 22/12/2007 02:13 PM 發表
馬房去馬有咩跡象?

當網友睇晨操揾到fit馬請問對賭馬有何大用呢!買W定買P?買Q又未必拖中?

淨買W或P!個人認為睇晨操係賭唔到錢嘅!:fff:
作者: 木奇異    時間: 23/12/2007 11:30 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/12/2007 08:16 PM 發表

試閘 可以睇到 馬匹會否比之前有大幅的進步

即係唔少陣上 突然進步的馬係可以試閘睇出黎 :eee:

試閘仲可以睇到, 一隻初出馬是否夠成熟, 可以即食未
不過試閘有時好唔準, 因為試閘d馬輕鬆走, 冇壓力, 所以容易有表現, 但一到真正跑唔同哂. 亦都有d馬係試閘故意唔俾野你睇......
作者: 西人堅    時間: 23/12/2007 11:34 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 23/12/2007 11:30 PM 發表

試閘仲可以睇到, 一隻初出馬是否夠成熟, 可以即食未
不過試閘有時好唔準, 因為試閘d馬輕鬆走, 冇壓力, 所以容易有表現, 但一到真正跑唔同哂. 亦都有d馬係試閘故意唔俾野你睇......

其實想同你交流下試閘好耐 :aaa:

其實你係 mainly 睇咩?
我 主要睇佢會唔會有 一段 (400m) 好走勢出黎

ps.....故意唔俾野你睇....危險英俊 :jjjj:
作者: 木奇異    時間: 24/12/2007 12:20 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/12/2007 11:34 PM 發表

其實想同你交流下試閘好耐 :aaa:

其實你係 mainly 睇咩?
我 主要睇佢會唔會有 一段 (400m) 好走勢出黎

ps.....故意唔俾野你睇....危險英俊 :jjjj:  

睇試閘我會睇直路鞍上人動作, 馬的跑姿, 之後再比較馬匹以前d試閘同表現...
作者: Minisizeshirt    時間: 24/12/2007 10:04 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 13/12/2007 08:40 AM 發表

睇電視d主持成日都話出腳有力, 我又睇唔到喎...

我有時以為隻馬跑得好順吓, 跟住佢就會講話 " 隻馬未得既, 腳都未上力....":ooo:

唔識分...

好間單!如你有留嘅話!所謂賽馬節目電視主持,通常會話四大熱門晨操對版或馬fit呢d字眼!

泠門冇飛當然就活麻麻啦!有邊位主持真係會日日去睇晨操既呢?:eee: 答案:係:eee:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0