標題: 香港馬大部份都是閹馬,你地認為主要原因是甚麼? [打印本頁]

作者: 金威    時間: 17/12/2007 02:16 PM     標題: 香港馬大部份都是閹馬,你地認為主要原因是甚麼?

如果大家有留意既話
都會知道香港好多雄馬都係變左閹馬
你地各位認為原因是甚麼???
不妨發表一下

個人認為香港練馬師大多喜歡割閹的原因
主要是由於雄性馬在成長階段
足部面對很大的障礙
腳很容易有事
所以練馬師大多將馬匹割閹
以方便自己部署

其實個人都有很大疑問
究竟香港的環境是否不適合養雄馬??
或許這裡沒有牧場
就算有配種價值, 也只能運送海外
又或者馬主對配種事務都不太認識

當我再番查一些紀綠
歷屆馬王, 精英大師, 靚蝦王, 電子麒麟, 原居民等等
大多是閹馬
心裡很想有一天香港的馬王可以作日後配種
近年最成功既雄馬
要數到幸運馬主
而現時本港最高評分既雄性馬, 則只有俊歡騰及飛馬王子
究竟這些資代表了甚麼
我想了很久也不知道
是練馬師不懂練雄馬?? 還是香港環境不適合雄馬生存??

各位討論區的馬迷, 不妨發表一下
作者: 阿仙奴    時間: 17/12/2007 02:49 PM

雄馬玩到4,5歲only...
馬主買番黎想搵錢...梗係跑到9,10歲啦:uuu:
作者: Running    時間: 17/12/2007 02:50 PM     標題: 回復 #1 金威 的帖子

我會覺得原因如下:

1) 香港地方細。

雄馬本身係需要有大面積o既地方,俾佢地奔跑,令佢地有足夠運動量去發洩佢地多餘精力、以及令佢地身心舒暢。

如果佢地長期屈o係馬格內,就會極容易發脾氣,影響情緒;加上前胸會隨著年齡增長而發大,呢兩種因素好易令腳部(特別係前腳)容易傷。

而且雄馬好容易亂諗o野,會影響馬匹o係陣上發揮及心理。

2) 外國對香港賽事級數之認同高低,都會對雄馬配種有頗大影響。

幸運馬主就算贏一場國際一級賽,再加埋血統一流,配種價都只係萬幾蚊澳元一次。

反觀好似Authorized、萬得樂等有出色戰績o既馬,配種價錢閒閒地都六位數字(港元)以上。

咁就可以證明:國際一級賽只係表面上o既名稱,對育馬者、牧場而言,賽事之認受性先係最重要。

作者: 金威    時間: 17/12/2007 02:59 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 02:50 PM 發表
我會覺得原因如下:

1) 香港地方細。

雄馬本身係需要有大面積o既地方,俾佢地奔跑,令佢地有足夠運動量去發洩佢地多餘精力、以及令佢地身心舒暢。

如果佢地長期屈o係馬格內,就會極容易發脾氣,影響情 ...

如果照你所講
咁即係代表俊歡騰告仔己經養得好好了
因雄性馬在地方細的香港生存不容易
更要有好的戰績仲更加難
作者: Running    時間: 17/12/2007 03:03 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 02:59 PM 發表

如果照你所講
更要有好的戰績仲更加難

算係啦

不過據聞告仔訓練雄馬o既方法係:如果佢地忽然動情,就會打落去隻馬條雀仔度。:fff:
作者: 金威    時間: 17/12/2007 03:08 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 03:03 PM 發表

算係啦

不過據聞告仔訓練雄馬o既方法係:如果佢地忽然動情,就會打落去隻馬條雀仔度。:fff:

咁都幾殘忍
咁我想問, 你知道幸運馬主配種出來的馬匹戰績好嗎??
作者: taxi2003    時間: 17/12/2007 03:09 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 03:03 PM 發表

算係啦

係打定係彈??:fff: :fff:
作者: 魔術師    時間: 17/12/2007 03:10 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 02:59 PM 發表

如果照你所講
更要有好的戰績仲更加難

對, 我小時候從亦師亦友的朋友口中聽講過閹馬的原因, 他的比喻很出色, 令我畢生受用.

1. 是性緒問題, 雄性荷爾蒙令馬匹急躁, 不論在馬房或上陣都難以駕馭.

2. 是健康問題, 肌肉太過發達及體重增加, 會令馬匹的腳部更難以負荷.

3. 是體型問題, 肌肉太過發達最終令馬匹變成巨無霸,
    我朋友的比喻是你幾時見一架巴士可以快過一架跑車 ?
    而且巴士起動亦比少巧的跑車慢, 所以巴士型身驅的雄馬會成就有限 (當時例 : 凱明神駒)

:jjjj: :jjjj: :jjjj:
作者: Running    時間: 17/12/2007 03:12 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 03:08 PM 發表

咁都幾殘忍
咁我想問, 你知道幸運馬主配種出來的馬匹戰績好嗎??

第一批仔仔都係今年先正式出場。

暫時都得一隻上陣,成績當然未有啦。
作者: 光仔    時間: 17/12/2007 03:12 PM

甘富盈呢???匹馬6歲了:ooo:
作者: chuen22    時間: 17/12/2007 03:12 PM

大摩隻博得威都算係hk跑得耐既雄馬
作者: Running    時間: 17/12/2007 03:13 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/12/2007 03:09 PM 發表

係打定係彈??:fff: :fff:

係打:fff:

大家仲記唔記得雲雀事件?:fff:
作者: taxi2003    時間: 17/12/2007 03:15 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 03:13 PM 發表

唔記得了:jjjj: :jjjj:
作者: Running    時間: 17/12/2007 03:19 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/12/2007 03:15 PM 發表

唔記得了:jjjj: :jjjj:

咪扮o野:fff:
作者: taxi2003    時間: 17/12/2007 03:19 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 03:19 PM 發表

咪扮o野:fff:

唉...記憶力衰退ma
作者: Running    時間: 17/12/2007 03:23 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/12/2007 03:19 PM 發表

唉...記憶力衰退ma

06年女皇杯,當時有占卜及幻彩光華兩隻馬女跑,而o係行圈期間,雲雀可能見到有女,結果就當眾......:fff:
作者: 金威    時間: 17/12/2007 03:23 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 17/12/2007 03:10 PM 發表

對, 我小時候從亦師亦友的朋友口中聽講過閹馬的原因, 他的比喻很出色, 令我畢生受用.

1. 是性緒問題, 雄性荷爾蒙令馬匹急躁, 不論在馬房或上陣都難以駕馭.

2. 是健康問題, 肌肉太過發達及體重增加, 會 ...

但係香港的雄性馬會變巨無霸
外國的雄馬不會嗎??
定係他們用特別其他的方法改善他們前胸太過發達
個人認為這個話題都很有趣
這可能正如Running 所講
雄馬需要發洩多餘精力
以減低前腳的負荷
作者: 西人堅    時間: 17/12/2007 03:27 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 03:23 PM 發表

外國的雄馬不會嗎??
雄馬需要發洩多餘精力
以減低前腳的負荷

所以外國雄馬 一有成績,
3,4 歲就會早早退役打種唔會再出賽
作者: 李澤楷    時間: 17/12/2007 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/12/2007 03:27 PM 發表

2歲亦都有:zzz:
作者: 魔術師    時間: 17/12/2007 03:52 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 03:23 PM 發表

外國的雄馬不會嗎??
雄馬需要發洩多餘精力
以減低前腳的負荷

是, 外國雄馬一樣係巨無霸, 飛霸是好例子,
而且在不利追步速可以像一部坦克車一樣從後追上前, 認真可怕,
若然佢真係閹左, 就算爆冷的級數都不夠跑.

:gggg:
作者: 金威    時間: 17/12/2007 04:01 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 17/12/2007 03:52 PM 發表

是, 外國雄馬一樣係巨無霸, 飛霸是好例子,
而且在不利追步速可以像一部坦克車一樣從後追上前, 認真可怕,
若然佢真係閹左, 就算爆冷的級數都不夠跑.

:gggg:

飛霸馬身龐大
但係爆炸力驚人
雄性=巨無霸
牝馬比較細隻, 也跟肌肉沒那麼發達有關嗎???
記得曾來港既好似有逍遙谷
9xx 磅
印象中香港曾經也有馬係89x 磅, 如果他們本身是仔馬??那麼是肌肉有問題嗎???定係體質較弱?/
作者: 魔術師    時間: 17/12/2007 04:07 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 04:01 PM 發表

飛霸馬身龐大
但係爆炸力驚人
雄性=巨無霸
9xx 磅
印象中香港曾經也有馬係89x 磅, 如果他們本身是仔馬??那麼是肌肉有問題嗎??? ...

純粹天生體型問題, 不過2400米以上佳馳以輕磅者居多. :zzz:
作者: 莫問我是誰    時間: 17/12/2007 04:12 PM

以前響天堂都睇個一個post,係圖文並茂o既閹馬實況(地點澳洲)

而閹隻馬o既原因,係因此隻馬太過精力旺盛,成日會自己踢傷自己,香港馬格咁細,踢傷自己機會

都幾高~~~而閹左之後,通常馬匹都會乖巧好多~~~
作者: 李澤楷    時間: 17/12/2007 04:17 PM

正如無核水果總比有核水果又甜又多肉多汁.
原因係沒有產生核,所以將d能量改為谷果肉到.

馬亦然,少了能量去產生精子,就會谷番去肌肉到.所以普遍香港馬較為大隻,當然馬匹本身骨骼架構亦都好重要:gggg:
作者: Running    時間: 17/12/2007 04:18 PM

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 17/12/2007 04:07 PM 發表

純粹天生體型問題, 不過2400米以上佳馳以輕磅者居多. :zzz:

其實就同田徑一樣:

跑短途o既往往身型甚為大隻,因為短途需要極強爆炸力,故此個個都係肌肉男。

但跑長途因為講求氣量及耐力,體型較瘦削者卻能夠有足夠氣力完成。

套用o係馬身上都一樣:當年大師體型龐大,所以能夠培養出極強爆炸力及速度,跑短途就極為適合。

相反消遙谷雖然得八百幾磅,但卻有充足氣量及耐力,結果跑香港瓶能夠輕勝。

作者: chuen22    時間: 17/12/2007 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 04:01 PM 發表

飛霸馬身龐大
但係爆炸力驚人
雄性=巨無霸
9xx 磅
印象中香港曾經也有馬係89x 磅, 如果他們本身是仔馬??那麼是肌肉有問題嗎??? ...

逍遙谷好似係得8XX磅,,
作者: 育馬者傳說    時間: 17/12/2007 04:34 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/12/2007 04:17 PM 發表
正如無核水果總比有核水果又甜又多肉多汁.
原因係沒有產生核,所以將d能量改為谷果肉到.

馬亦然,少了能量去產生精子,就會谷番去肌肉到.所以普遍香港馬較為大隻,當然馬匹本身骨骼架構亦都好重要:gggg:

咁都得!!!?
作者: 金威    時間: 17/12/2007 04:38 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 04:18 PM 發表

其實就同田徑一樣:

跑短途o既往往身型甚為大隻,因為短途需要極強爆炸力,故此個個都係肌肉男。

但跑長途因為講求氣量及耐力,體型較瘦削者卻能夠有足夠氣力完成。

套用o係馬身上都一樣:當年大師體 ...

馬匹輕巧適合長途賽事
不過係香港既賽事
有點奇怪既係, 長途賽駒需要兼顧末段要爆一段23秒內既末段才有優勢
記得以前既駿河, 其實都算係長途好手, 但因為均速
每每跑親都優勢不大
因為末段爆唔倒極佳既末段
作者: 西人堅    時間: 17/12/2007 04:49 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 04:38 PM 發表

馬匹輕巧適合長途賽事
不過係香港既賽事
有點奇怪既係, 長途賽駒需要兼顧末段要爆一段23秒內既末段才有優勢
記得以前既駿河, 其實都算係長途好手, 但因為均速
每每跑親都優勢不大
因為末段爆唔倒極佳 ...

駿河 正正解釋左點解 Salder's Wells, 甚至 好多歐洲長途種黎到香港唔掂......

難養其 1
就算你養得好 (如 駿河)

因為 香港跑馬, 係唔比馬房出電兔做步速.....
唔比有電兔, pacing 就自然 dup 慢....
冇步速....佢地自然發揮唔到..........
還記得 Dylan Thomas 贏 凱旋門 ma, 岳伯仁出足 3 隻電兔做步速....

場香港瓶....
25.9025.3025.4024.2024.0023.40
頭 4 段響香港黎講已經唔慢....不過對果 d 歐洲長途種.....都係唔快......

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

而且 香港太多民粹份子 參與賽馬

一拉快 d 步速又話乜乜乜唔公平 攪煽動
又話乜乜乜做馬.....從來 電兔 都係 賽馬的一部份

都唔好話 電兔....以前 慢 pacing 中段踩油上都會俾傳媒狂插
係 今年 Boss 哥得左, 馬迷開始接受

班客仔係咁, 馬會都冇計.......

作者: 金威    時間: 17/12/2007 05:05 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/12/2007 04:49 PM 發表

駿河 正正解釋左點解 Salder's Wells, 甚至 好多歐洲長途種黎到香港唔掂......

難養其 1
就算你養得好 (如 駿河)

因為 香港跑馬, 係唔比馬房出電兔做步速.....
唔比有電兔, pacing 就自然 dup 慢.. ...

我好鐘意田徑長途賽
有大會指定電兔
放到去唔知幾時就會走人
當年駿河其實好慘
佢係好均速既馬
但佢贏女皇杯果年, 我又覺得佢係贏實力
因果場步速正常
香港d 長途賽總係要搞到頭一二段26 27 秒
講真丫, 唔好話馬留得辛苦
我諗騎師都留到死死下
如果有馬要靠慢步速才勝, 我諗果隻都唔係正宗長途馬
作者: 西人堅    時間: 17/12/2007 05:25 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 17/12/2007 05:05 PM 發表

我好鐘意田徑長途賽
有大會指定電兔
放到去唔知幾時就會走人
當年駿河其實好慘
佢係好均速既馬
但佢贏女皇杯果年, 我又覺得佢係贏實力
因果場步速正常
香港d 長途賽總係要搞到頭一二段26 27 秒
講真 ...

呢 d 就係 香港賽馬生態同其他地方 ge 不同之處

香港的放頭馬 在要 " 保障投注者利益 " 之下....
就自自然會 dump 慢 (因為對佢最有利)

響 就算 爆炸 出黎幫爆冷 做 pacing,
都會有人出黎鬧 ge 情況之下 (話咩 我買左 同主 Q,PQ wor)
這是一定會出現的

歐洲 就唔係,
所有 參與賽馬的人 都接受 "電兔"
從而 自己識分析隻馬係咪電兔,
而唔係好似香港人咁一輸就賴人

誰對誰錯??
冇話o岩定錯......大家文化唔同, 就會接受唔同 ge 野
作者: 金威    時間: 17/12/2007 05:49 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/12/2007 05:25 PM 發表

呢 d 就係 香港賽馬生態同其他地方 ge 不同之處

香港的放頭馬 在要 " 保障投注者利益 " 之下....
就自自然會 dump 慢 (因為對佢最有利)

響 就算 爆炸 出黎幫爆冷 做 pacing,
都 ...

其實香港既賽馬
稍為放得快d , 就比人話係自殺式狂放
記得以前跑馬唔係咁的
好鐘意馬佳善初期來港的跑法, 出閘即使唔夠快
但佢死騎, 騎到放頭為止, 很多時放放下隻馬反而放順左, 直領過終點
不過現今黎講果陣馬佳善既騎法, 而家係評馬人不會接受得到
因乜都要講步速
假設爆炸幫爆冷做步速, 就算爆炸放頭黎計
未必不一定不能由頭帶到尾, 而且只要唔係自殺式狂放就可以
所以自殺式係例如帶離很多個馬位, 仲繼續推
有時隻馬放左出黎, 要刻意dup 慢, 隻馬係仲辛苦
望空仲要死留, 入直路未必一定賺緊慢步速
可能早段鬥口鬥到直路無mood  都唔奇
作者: Running    時間: 17/12/2007 05:51 PM     標題: 回復 #32 金威 的帖子

仲記得白德民騎海之逸嗎?

呢個係一個跑放頭好例子。

QUOTE:
早段受力策取得貼欄位置,領先對手個半馬位,帶離餘駒逾六個馬位。前半程步速偏快,千二米處減慢步速。中段慢步速有助全面回氣,直路上衝刺凌厲,力拒對手挑戰勝出。

呢段係馬會賽後評述,睇得到白德民當日點樣騎海之逸。

作者: 金威    時間: 17/12/2007 06:06 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 05:51 PM 發表
仲記得白德民騎海之逸嗎?

呢個係一個跑放頭好例子。

呢段係馬會賽後評述,睇得到白德民當日點樣騎海之逸。

呢場都幾精彩
頭段26.9, 所以轉完第一個彎帶離很多
之後慢慢回氣
跑馬有時就係要咁
放左出黎先慢慢回
總好過隻馬未順就係度死hold 爛hold
有時賽事模式都會教壞人
個人認為今時今日既見習生無上一代果d 放頭放得咁瀟灑都跟賽事模式有關
作者: yuricylau    時間: 17/12/2007 09:45 PM

我想問問雄馬幾多歲就可以開始交配???
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 18/12/2007 01:05 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 03:23 PM 發表

06年女皇杯,當時有占卜及幻彩光華兩隻馬女跑,而o係行圈期間,雲雀可能見到有女,結果就當眾......:fff:

我淨係記得眼鏡之寶 當眾露械:fff:
作者: 贏馬人    時間: 18/12/2007 02:43 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 17/12/2007 03:27 PM 發表

隻馬有得嘿咻嘿咻,個馬主又有$收:zzz:
大家都happy:fff:
作者: J10A    時間: 19/12/2007 11:17 AM

仲有另一個原因係香港o係跑中短途多,少長途馬

睇番外國派黎香港跑短途果d,有唔少都係閹馬

長途馬通常文靜d,唔閹o既比例會多d
作者: KONG1011    時間: 22/12/2007 08:13 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 18/12/2007 01:05 AM 發表

我淨係記得眼鏡之寶 當眾露械:fff:

件事係點ga?
作者: KONG1011    時間: 22/12/2007 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/12/2007 03:13 PM 發表

件事係點ga?

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0