標題: 踏入2008年,不利生輝~~ [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 06:32 PM     標題: 踏入2008年,不利生輝~~

先有玉峽生輝被貶第二名,打破不敗之身~~

今日再有短途王蓮華生輝響拿手路程之中.輸比不擅長1000 o既騏綵~~

今場老巫犯哂列高力所犯錯誤,擺得太前,過早出頭,仲要同人拍住來鬥時.完全感覺唔到老巫d肉緊

樣,只係見佢輕輕用馬鞭拍下馬膊頭~~同柏寶大鞭殺落去好大分野~~

今日老巫係唔係帶病上陣~~見佢好多次返來過磅面色都唔係幾好~~:ccc:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 06:37 PM

今日再有短途王蓮華生輝響拿手路程之中.輸比不擅長1000 o既騏綵...

有D保留評價...:hhh:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 27/1/2008 06:42 PM

黎緊仲會有馬叫生輝:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 06:44 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 27/1/2008 06:37 PM 發表
今日再有短途王蓮華生輝響拿手路程之中.輸比不擅長1000 o既騏綵...

有D保留評價...:hhh:

上年騏綵巔峰時期反面輸比燦惑~~

今年操練唔正常之下,只係跳3課...反而嬴左1000不敗o既生輝~~

雖然生輝發過燒~~

但係你地羅返騏綵今年o既操練表同上年比較一下~~一樣唔吸引呢~~:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 06:45 PM

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 27/1/2008 06:42 PM 發表
黎緊仲會有馬叫生輝:fff:

可能一直只跑第2~~:fff:
作者: Running    時間: 27/1/2008 06:47 PM     標題: 回復 #1 莫問我是誰 的帖子

我覺得隻馬發過燒,狀態點都有影響。

巫記騎得唔肉緊,可能係驚騎得太盡反而影響隻馬。
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 06:48 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 06:44 PM 發表

上年騏綵巔峰時期反面輸比燦惑~~

今年操練唔正常之下,只係跳3課...反而嬴左1000不敗o既生輝~~

雖然生輝發過燒~~

但係你地羅返騏綵今年o既操練表同上年比較一下~~一樣唔吸引呢~~:ppp:

上年對燦惑果場都算巔峰...:ddd:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 06:47 PM 發表
我覺得隻馬發過燒,狀態點都有影響。

巫記騎得唔肉緊,可能係驚騎得太盡反而影響隻馬。

不過走位不敢恭維啦~~

上次1200米都識守響騏綵後面,後發先至~~

今次反而比人望返住自己來跑~~~

點解列高力同老巫都犯衰心急呢樣野呢??

真係對呢隻馬王d後勁咁無信心??

呢隻馬真係唔怕留架喎~~~

咁樣比人偷雞,我估馬主,練馬師有關人仕呢個星期都無覺好訓羅~~:bbb:
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 06:53 PM

我覺得佢未夠態:hhh:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 06:54 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 27/1/2008 06:48 PM 發表

上年對燦惑果場都算巔峰...:ddd:

上季騏綵點都好過今季掛??

今季唔敢操隻馬tim~~你覺得今年隻騏綵好過上年??:fff:
作者: 小武士    時間: 27/1/2008 06:54 PM

我覺得匹馬cover左騏綵先係最大問題...
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 06:56 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 06:54 PM 發表

蓮華1千會放前d跑   跑法上輸蝕左比騏綵:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 06:57 PM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 27/1/2008 06:53 PM 發表
我覺得佢未夠態:hhh:

馬王唔係跑8成都夠嬴咩??:fff: 賽前好多人都咁講~~

而且最大對手騏綵一樣唔係十足~~

大家都唔係十足之下~生輝又輸比騏綵,咁代表什麼呢??:fff:

我只能夠歸咎騎師發揮上o既分野啦~~

大家不妨望望呢2隻馬o既直鏡~~望到老巫真係有d眼冤~~:bbb:
作者: mokin88    時間: 27/1/2008 07:01 PM

睇住黎食,點講都無用:ccc:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:02 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 06:54 PM 發表

加上中段老巫太早比隻馬上啦~~中段已經見佢急不及待拍到上去步步勇,同電光火力tim~~

我估老巫太輕敵,見自己隻馬可以國際賽嬴你騏綵2個馬位,今場蝕少少都唔怕~~

點知蝕少少,最後就輸少少~~唉...愛駒就此無辜一敗~~:sss:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:06 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 06:57 PM 發表

大家都唔係十足之下~生輝又輸比騏綵,咁代表什麼呢??:fff:

大家不妨 ...

馬王唔係跑8成都夠嬴咩??

呢句已經錯晒,,只係D人近年既錯覺...

如果係當年精英大師點解比紅旗飛揚迫到氣都冇得抖:jjjj:
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 07:07 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 06:57 PM 發表

大家不妨 ...

講態差唔多   講跑法上   騏綵佔優   蓮華跑1千擺前面場場都贏

好難會為左騏綵守佢後面而改變自己跑1千既最佳跑法既

其實巫斯義都唔係騎得太差   未出閘見巫斯義望左蓮華隻腳2-3次

出閘又比其他馬狂夾    其實唔一定打鞭隻馬就去得快既   

之前有kewell(好似)話戴圖理騎1隻低過另1隻馬1-2班既馬

戴圖理可以齋推都贏高佢1-2班既馬(狂打鞭)
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:08 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:06 PM 發表

我打死唔信 大師 上到 G1 都仲可以 8成跑贏 lor :kkkk:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:08 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:06 PM 發表

不過精英大師一向都係初出比較慢油d~~

始終係大舊飯麻~~:loveliness:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:11 PM

QUOTE:

果場好似唔係一級賽黎:fff:
不過蓮華生輝輝哥講過呢隻勝任1600米.
睇下做唔做到第2隻靚蝦王啦:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 27/1/2008 07:07 PM 發表

講態差唔多   講跑法上   騏綵佔優   蓮華跑1千擺前面場場都贏

好難會為左騏綵守佢後面而改變自己跑1千既最佳跑法既

其實巫斯義都唔係騎得太差   未出閘見巫斯義望左蓮華隻腳2-3次

出閘又比其他 ...

咁馬迷角度~~如果騎師唔多肉緊,始終係眼冤d o既~~:eee:

如果唔係胡活士都唔會成日比人鬧隻左手係"死手"啦~~:eee:

我就想睇下輝哥賽後評語啦~~睇下佢敢唔敢鬧老巫~~:fff:
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 07:14 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:12 PM 發表

咁馬迷角度~~如果騎師唔多肉緊,始終係眼冤d o既~~:eee:

如果唔係胡活士都唔會成日比人鬧隻左手係"死手"啦~~:eee:

我就想睇下輝哥賽後評語啦~~睇下佢敢唔敢鬧老巫~~:fff:

我諗馬王輝都唔會鬧佢架啦   只會話隻馬無態啦:yyy:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:16 PM

QUOTE:

大家不妨 ...

有d野唔可以以直覺下判斷
真係當事人先知
同埋留意下
閘內步步勇拉返出黎果時生輝都有d唔穩定
加上出閘埃左埋去紙醉度一路頂住左一段時間
最重點需要留意係
生輝今日好早就要騎
同騎落隻馬既反應都唔太理想
相對起之前一推就自動波真係差得遠..
所以唔可以下下就話一定係個騎師...都要睇下隻馬本身..
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:11 PM 發表

果場好似唔係一級賽黎:fff:
不過蓮華生輝輝哥講過呢隻勝任1600米.
睇下做唔做到第2隻靚蝦王啦:jjjj:

唔係一級賽又如何:eee:
紅旗飛揚受讓好多磅添

不過人地咪就係形勢同狀態好過你囉..
大師一定勁過紅旗飛揚好多添..
都一樣比人迫住..

依家D人當左騏綵好似唔係一級馬咁...
騏綵都贏過短途錦標嫁:jjjj:
既然兩隻馬未必差成個班..
形勢同狀態好過你,咁咪殺得:eee:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:16 PM

我成日都強調:上到一級賽,唔可以用同二、三班馬跑o既思維去研究。

乜o野「馬王八成狀態都贏」完全係誤導人!:rrr:

去到一級賽,大家質素接近,就要講狀態是否配合、騎師臨場發揮、練者如何部署。

邊一個環節出錯,馬王都會輸!:rrr:

遠o既唔講,睇睇07年Arc就可以套用晒!
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:19 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:16 PM 發表

唔係一級賽又如何:eee:
紅旗飛揚受讓好多磅添

不過人地咪就係形勢同狀態好過你囉..
大師一定勁過紅旗飛揚好多添..
都一樣比人迫住..

依家D人當左騏綵好似唔係一級馬咁...
騏綵都贏過短途錦標嫁: ...

因為騏綵賽前馬會出新聞關注佢健康,而蓮華生輝無:zzz: .

單係表面資料都可以話蓮華生輝贏左大半.

不過紅旗飛揚果場勝哥騎出超水準:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:20 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:16 PM 發表
我成日都強調:上到一級賽,唔可以用同二、三班馬跑o既思維去研究。

去到一級賽,大家質素接近,就要講狀態是否配合、騎師臨場發揮、練者如何部署。

邊 ...

果場簡直經典,賽前2個鐘先至運過黎:fff: ,結果變左高級版發動力:eee:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:20 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:16 PM 發表

邊 ...

好多人都咁講.....so what :yyy:
好多人都咁講, 好多人都做
唔代表係o岩 ga wor :yyy: :yyy:

股災果時 夠好多人跳樓燒炭 la :yyy:
好多人都 訓身 炒樓炒股 la :yyy: :yyy:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:21 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:20 PM 發表

果場簡直經典,賽前2個鐘先至運過黎:fff: ,結果變左高級版發動力:eee:

仲要輸到脫節添:lll: :eee:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:21 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:19 PM 發表

因為騏綵賽前馬會出新聞關注佢健康,而蓮華生輝無:zzz: .

腳痛先有得出丫嘛..
狀態唔夠點出新聞..唔通話佢狀態不足:eee:

柏寶呢場都超水準啦..:eee:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:21 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:20 PM 發表

好多人都咁講.....so what :yyy:
好多人都咁講唔代表係o岩 ga wor :yyy: :yyy:

股災果時 夠好多人跳樓燒炭 la :yyy:

d人諗法太大師時代既告仔
將一切都諗得太完美
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:23 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:21 PM 發表

腳痛先有得出丫嘛..
狀態唔夠點出新聞..唔通話佢狀態不足:eee:

柏寶呢場都超水準啦..:eee:

蓮華生輝發燒,馬會官方新聞無公佈:fff:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:23 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 07:21 PM 發表

將一切都諗得太完美

大師都唔算做得到,只因佢就算贏完兩次國際賽後,佢都仲非常健康,狀態既然可以保持到,就自然能夠配合埋質素、騎練發揮去狂數對手。
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:24 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 07:21 PM 發表

將一切都諗得太完美

依家去某大型馬版....睇下
包你笑死 :fff:
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 07:24 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:19 PM 發表

蓮華有課拍跳拍輸比1隻馬  個幾馬位      唔係話拍跳唔可以咁拍

不過我記憶中全盛既大師就算無態都唔會拍輸/輸咁遠:yyy:

我覺得騏綵呢場個態好過蓮華   不過d報紙佬玩死人   成日post話騏綵健康成疑:yyy:

我諗有唔少人係度__老巫    6寶獎75萬    6環彩安慰獎2千:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:25 PM

QUOTE:

將一切都諗得太完美

蓮華生輝都輸左一場之前,完美呢2個字都唔配佢身上啦:kkkk: .
其實贏到1場G1對馬主黎講已經好好了,使唔使仲攪埋D咩幾多幾多場未甩P,未失Q,不敗.仲要咩野係呢個路程跑4次1W3Q...:zzz:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:23 PM 發表

蓮華生輝發燒,馬會官方新聞無公佈:fff:

會唔會有馬迷唔知佢發燒黎嫁..:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 27/1/2008 07:24 PM 發表

蓮華有課拍跳拍輸比1隻馬  個幾馬位      唔係話拍跳唔可以咁拍

不過我記憶中全盛既大師就算無態都唔會拍輸/輸咁遠:yyy:

我覺得騏綵呢場個態好過蓮華   不過d報紙佬玩死人   成日post話騏綵健康成 ...

重要唔係報紙佬,報紙佬有可能係小事化大,但問題係係馬會官方新聞.:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:25 PM 發表

絕對會:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:26 PM

不過我個人就唔多滿意老巫今日o既發揮~~

因為現今騎師中,我個人係比較種愛老巫o既~~

因為佢一向發揮後勁馬可算係首屈一指~~

尤其末段大鞭大鞭殺落去o個種狠勁~~

可惜今場響蓮華生輝身上完全睇唔到老巫d狠勁~~

真係同running所講一樣.怕傷左隻馬,定係wai所講,騎師已經感到隻馬已經盡哂力呢??

不得而知啦~~

我只知今日來6up特獎就咁派到70幾萬~~我自己都斷左一關~~:sss:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:27 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:24 PM 發表

係唔係出名多儍佬果到:lll: ?
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:27 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:26 PM 發表

早 d 講 ma :jjjj: :zzz:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:27 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:24 PM 發表

o的「鈴羊論」講o黎講去都係o個o的:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:26 PM 發表

可惜今場響蓮華生輝身上完全睇唔到老 ...

套用方駿暉金句,賭馬唔好孤注一擲:fff:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:27 PM 發表

早 d 講 ma :jjjj: :zzz:

早遲有咩分別呀???
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:25 PM 發表

蓮華生輝都輸左一場之前,完美呢2個字都唔配佢身上啦:kkkk: .
其實贏到1場G1對馬主黎講已經好好了,使唔使仲攪埋D咩幾多幾多場未甩P,未失Q,不敗.仲要咩野係呢個路程跑4次1W3Q...:zzz:

呢隻蓮華雖然勁    輸完1次當佢未成熟

今日再輸    證明無得同大師比:fff:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:23 PM 發表

大師都唔算做得到,只因佢就算贏完兩次國際賽後,佢都仲非常健康,狀態既然可以保持到,就自然能夠配合埋質素、騎練發揮去狂數對手。

好自然咁拎隻馬同大師比
有時候唔同時代既馬根本無得比
各有成就

外界既言語對騎練造成既壓力影響不小

依家會唔會有人話「其實生輝都唔係話好勁姐」:yyy:

有時候向好方面諗
輸一場無包袱會唔會更上一層樓?
擺明車馬出去拼一拼到時真係贏哂
又會唔會有人話「生輝真係勁過大師」
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:29 PM     標題: 回復 #40 莫問我是誰 的帖子

巫記發揮問題不大;反而要贊一贊柏寶。

今日佢示範o左一次何謂「針對性跑法」!
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:29 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:25 PM 發表

如果今場生輝無事...仲羅埋三冠,同埋嬴埋冠軍一哩+安田~~

到時馬迷就會替佢不值啦~~

因為佢做到精英大師做到o既事...但係只有一場美中不足~~

不過經過今日輸左之後~~怕佢真係會遺恨~~做唔到三冠王~~:sss:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:29 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 07:28 PM 發表

早遲有咩分別呀???

早 d 講個討論方向咩唔係 好似頭先咁 lor :yyy:
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 07:29 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:26 PM 發表

重要唔係報紙佬,報紙佬有可能係小事化大,但問題係係馬會官方新聞.:fff:

最先誤導者:fff:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:30 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:29 PM 發表
巫記發揮問題不大;反而要贊一贊柏寶。

今日佢示範o左一次何謂「針對性跑法」!

好彩佢見過鬼都唔怕黑咋..:zzz: :zzz:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 07:30 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:25 PM 發表

公佈左咪一樣有人唔知...:ddd:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:30 PM     標題: 回復 #47 Wai 的帖子

所以學西堅話齋:過份地將某o的o野放大,只會睇唔到其他o野!

我會覺得:輸o左係可以將包袱放下,所有o野都可以推倒重來,咁先可以尋求突破嘛!
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:31 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:29 PM 發表

如果今場生輝無事...仲羅埋三冠,同埋嬴埋冠軍一哩+安田~~

不過經過今日輸左之後~~怕佢真係會遺恨~~做唔到三冠 ...

佢係做5到精英大師所做的事:sss:
作者: 金碧明珠    時間: 27/1/2008 07:31 PM

QUOTE:

可惜今場響蓮華生輝身上完全睇唔到老 ...

你6環彩6寶獎斷呢關:aaaa:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:32 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:28 PM 發表

套用方駿暉金句,賭馬唔好孤注一擲:fff:

孤注一擲都唔會選一d1點幾倍來玩o既~~:fff:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:32 PM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 27/1/2008 07:29 PM 發表

最先誤導者:fff:

香港 D 報紙佬信得過 ge 話 就唔係 香港報紙 la :fff:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:30 PM 發表

好彩佢見過鬼都唔怕黑咋..:zzz: :zzz:

下次應該未必再用得到:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:29 PM 發表

不過經過今日輸左之後~~怕佢真係會遺恨~~做唔到三冠 ...

做唔到三冠王,一樣都可重新部署:jjjj: .
三冠王真係以為咁易囉哂?:lll:
唔好當其他馬會咁輕易造俾你:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 27/1/2008 07:31 PM 發表

你6環彩6寶獎斷呢關:aaaa:

夢幻飛駒~~估唔到長駒都過唔到~~仲要人地做好好時間tim~~:sss:

好彩只買10元~~
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:31 PM 發表

例如例不入凱旋門影頭馬相:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:35 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:33 PM 發表

下次應該未必再用得到:zzz:

中段發力用多2-3次俾人睇穿哂:fff:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:35 PM

QUOTE:

佢未退役
亦都可能會做到大師所做唔到既事

每隻馬王都獨當一面
如果下下相比
正所謂「人比人比死人」
馬比馬亦都會比死馬
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:34 PM 發表

:ppp: :ppp: <o甘樣
期待好爸爸對蓮華生輝:lll: 同時馬會又整一戰定馬王
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:30 PM 發表
所以學西堅話齋:過份地將某o的o野放大,只會睇唔到其他o野!

我會覺得:輸o左係可以將包袱放下,所有o野都可以推倒重來,咁先可以尋求突破嘛!

認錯係成長的第 1 步
可惜好多人做左幾廿年人 都唔懂 lor :zzz: :yyy:

輸錢之後唔該第 1 個鬧自己, 點解會買左一隻會輸 ge 馬, 而唔係賴 騎練
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 07:35 PM 發表

佢未退役

每隻馬王都獨當一面
如果下下相比
正所謂「人比人比死人」
馬比馬亦都會比死馬

點解馬王會俾人記住?

就係因為佢地都有「獨特之處」,先會令人難忘。
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:32 PM 發表

香港 D 報紙佬信得過 ge 話 就唔係 香港報紙 la :fff:

馬會出埋新聞,即時騏綵分多N蚊:fff:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:34 PM 發表

榮休大典果下真係佩服:fff:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 07:35 PM 發表

佢未退役

每隻馬王都獨當一面
如果下下相比
正所謂「人比人比死人」
馬比馬亦都會比死馬

做隻贏晒短途同一哩錦標既馬咁咪前無古人囉:loveliness:
作者: 小武士    時間: 27/1/2008 07:37 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 07:28 PM 發表

好自然咁拎隻馬同大師比
有時候唔同時代既馬根本無得比
各有成就

外界既言語對騎練造成既壓力影響不小

依家會唔會有人話「其實生輝都唔係話好勁姐」:yyy:

有時候向好方面諗
輸一場無包袱會唔 ...

我諗起匹好望角...:lll:
作者: Running    時間: 27/1/2008 07:37 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:35 PM 發表

中段發力用多2-3次俾人睇穿哂:fff:

使乜兩三次啊,一次都已經夠。:fff:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:37 PM

QUOTE:

佢未退役

每隻馬王都獨當一面
如果下下相比
正所謂「人比人比死人」
馬比馬亦都會比死馬

:zzz: 搵o的神級黎比,的壓大係好大..
但大師已經係好傳奇性:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/1/2008 07:36 PM 發表

點解馬王會俾人記住?

就係因為佢地都有「獨特之處」,先會令人難忘。

所以喜勁寶一閃即逝:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:36 PM 發表

做隻贏晒短途同一哩錦標既馬咁咪前無古人囉:loveliness:

靚蝦王差小小:ooo:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:39 PM

QUOTE:

精英大師只係1000~1400不敗皇者~~

要比佢更威,就係征服埋1600....甚至再長d路程~~

而家隻生輝仲有未來麻~~

只可惜今日一敗,日後路途難行左d呢~~

人地精英大師做左2年3冠王~~

就連喜勁寶都係三冠王~~

而家蓮華暫時o既名號只係國際賽冠軍~~

更歡笑都做到啦~~
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:40 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:36 PM 發表

認錯係成長的第 1 步
可惜好多人做左幾廿年人 都唔懂 lor :zzz: :yyy:

輸錢之後唔該第 1 個鬧自己, 點解會買左一隻會輸 ge 馬, 而唔係賴 騎練

但係佢地賴左神:yyy:
唔鬧都要檢討下點解會輸
唔輸唔會進步
運氣同實力係要兼備做一不可
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 07:41 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:39 PM 發表

就連喜勁寶 ...

可能下年隻馬已唔啱跑1000.........:ooo:
所以........:sss:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:39 PM 發表

就連喜勁寶 ...

咁蓮華只係4歲,仲有時間俾佢創造傳說:zzz: .
不過唔可以話精英大師唔到1600米,睇下佢安田紀念賽輸俾D咩馬,贏左咩馬:fff:
作者: 小武士    時間: 27/1/2008 07:43 PM

QUOTE:

就連喜勁寶 ...

其實要比 唔應該拎大師同龜龜比 兩匹性能唔同

龜龜應該屬於靚蝦王同電子麒麟果類
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:43 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 07:36 PM 發表

認錯係成長的第 1 步

咁又唔係絕對o既~~

比著你買左隻馬,比個騎師造馬造到佢輸點算好??

你唔會刨馬時一開始計埋個騎師會造馬咁神架麻~~:fff: :eee:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:43 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 07:41 PM 發表

可能下年隻馬已唔啱跑1000.........:ooo:
所以........:sss:

o岩5o岩跑1000米見仁見智,依家果批1000米馬,:yyy: :yyy: :yyy:
作者: 小武士    時間: 27/1/2008 07:44 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:43 PM 發表

o岩5o岩跑1000米見仁見智,依家果批1000米馬,:yyy: :yyy: :yyy:

宜家香港要搵匹真正1000馬難上加難...:fff:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:44 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 07:43 PM 發表

靚蝦王同電子麒麟分別就大lo~
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:45 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 07:43 PM 發表

而家唔敢講~~

因為暫時睇隻生輝血統~~

覺得佢同皇帝出巡十分相似~~

好似都只係1000~1400米馬~~

希望估計錯啦~~:fff:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:46 PM

QUOTE:

其實要比
亦都係無得比:yyy:

好似好廢
但我始終好堅持
每隻馬都唔同
每隻馬都有優劣
而且每隻馬王都有共通點:ppp:
都係有遺憾:sss:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:46 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 07:44 PM 發表

電光火力?:eee:

短途錦標都唔跑1000啦:yyy:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:47 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 07:44 PM 發表

蓮華今次都係輸上年短途馬王:jjjj: ,真係似似地日本:ooo: :ooo:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:47 PM

QUOTE:

其實如果真正1000米馬係香港真係.......:rrr: ,起碼至少識跑1200米先啦:zzz:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 07:47 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:44 PM 發表

麒麟邊跑到1000-1200...:ppp:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:47 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 07:46 PM 發表

其實要比
亦都係無得比:yyy:

好似好廢
但我始終好堅持
每隻馬都唔同
每隻馬都有優劣
而且每隻馬王都有共通點:ppp:
都係有遺憾:sss:

:lll: :lll: 好爸爸......遺憾安哥?:yyy:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:43 PM 發表

而家分分鐘一年一隻短途怪物:ggg:
我就唔敢咁樂觀:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:42 PM 發表

咁蓮華只係4歲,仲有時間俾佢創造傳說:zzz: .
不過唔可以話精英大師唔到1600米,睇下佢安田紀念賽輸俾D咩馬,贏左咩馬:fff:

有時會懷疑安田水準呢~~

嬴精英大師隻牛精第一年跑安田又第4~~下年跑安田又可以跑第1,輕勝2馬位~~:ooo:
作者: 小武士    時間: 27/1/2008 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:45 PM 發表

而家唔敢講~~

因為暫時睇隻生輝血統~~

覺得佢同皇帝出巡十分相似~~

好似都只係1000~1400米馬~~

希望估計錯啦~~:fff:

血統又唔係o岩晒既...:fff:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 07:48 PM 發表

仲有一隻,但傷左:jjjj:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 07:48 PM 發表

一隻短途怪物都要用成年時間先上到去,,:jjjj:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:48 PM 發表

仲有一隻,但傷左:jjjj:

無敵神駒:jjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:50 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:44 PM 發表

慘羅..人人只記住隻蝦同麒麟~~

無人記得仲有隻牛...牛精福星~~:fff:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:51 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:50 PM 發表

牛精福星:jjjj: 佢係另一個層次...
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:51 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 07:48 PM 發表

血統又唔係o岩晒既...:fff:

但願估錯啦~~:eee:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 07:53 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:49 PM 發表

一隻短途怪物都要用成年時間先上到去,,:jjjj:

馬會而家好興將D自購馬評高分:fff:
如果真有一隻自購怪物應該唔駛好耐:hhh:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 07:53 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:51 PM 發表

好多層~~:ddd:

18層地獄,每屠一隻馬王~~:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:54 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:50 PM 發表

正常香港非馬迷係唔會記得麒麟:zzz:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:54 PM

QUOTE:

真正1000馬其實需要好多條件
唔單只係速度高而且要出閘快步大步密等等
馬匹一到咁上下老
其實自自然就會失去左部份條件
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:54 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:53 PM 發表

牛牛我覺得,佢未必係令人記得起的馬王,但你諗起精英大師就自然會諗到佢..
諗起安田記念都會諗到佢:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:55 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:47 PM 發表

:lll: :lll: 好爸爸......遺憾安哥?:yyy:

多謝佢啦,唔係點會而家咁風光.

薛達志都幫隻馬放下草,證明好爸爸都唔係咁耐打:fff:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:55 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:51 PM 發表

杜拜世界盃第3:yyy: :yyy:
梗係另一個層次
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 07:56 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:54 PM 發表

牛牛我覺得,佢未必係令人記得起的馬王,但你諗起精英大師就自然會諗到佢..

所以以下幾隻馬將會漸漸被人遺忘

好望角,風雲小子,自由行,金碧明珠:zzz:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 07:56 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:53 PM 發表

竟然聯想到地獄...:ddd:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:57 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:55 PM 發表

多謝佢啦,唔係點會而家咁風光.

薛達志都幫隻馬放下草,證明好爸爸都唔係咁耐打:fff:

如果好爸爸出外為港爭到光,:jjjj: 我覺得香港市民更熟悉
個名又o岩聽:yyy:
作者: 小武士    時間: 27/1/2008 07:57 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:56 PM 發表

好望角未必...:fff: 提精英大師好應該提埋呢匹...:fff:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:58 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 07:56 PM 發表

tinlok,自由行,周國拾:yyy:
作者: 翼    時間: 27/1/2008 07:58 PM

QUOTE:

:jjjj: 其實要人熟悉..,,起碼都要2年屈機先..一年太易令人忘記:sss: :sss:
作者: nathanxhim    時間: 27/1/2008 07:59 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:57 PM 發表

如果好爸爸出外為港爭到光,:jjjj: 我覺得香港市民更熟悉
個名又o岩聽:yyy:

會唔會有人問點解冇好媽媽:ooo:

:llll: :llll:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 07:59 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 07:48 PM 發表

有時會懷疑安田水準呢~~

嬴精英大師隻牛精第一年跑安田又第4~~下年跑安田又可以跑第1,輕勝2馬位~~:ooo:

每年安田馬質素都會有唔同唔好話安田就算任何賽事都係咁
始終日本一哩都唔係弱安田水準亦都好難去懷疑:ppp:
只能夠話唔夠世界級
加上戰術上問題
贏果年the duke幫佢開左條絲綢之路直奔終點:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 08:00 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/1/2008 07:57 PM 發表

好望角未必...:fff: 提精英大師好應該提埋呢匹...:fff:

咁你又錯啦:fff: ,非香港馬迷係唔會識呢匹馬:zzz:

睇下謝天華連爆冷係咩馬都唔識就知咩事:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:00 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 27/1/2008 07:56 PM 發表

竟然聯想到地獄...:ddd:

天堂無一層層麻~~而且地獄有牛頭馬面~~:eee:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 08:01 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:58 PM 發表

:jjjj: 其實要人熟悉..,,起碼都要2年屈機先..一年太易令人忘記:sss: :sss:

唔會,至少靚蝦王好多非馬迷都識佢:fff:
作者: 木奇異    時間: 27/1/2008 08:01 PM

QUOTE:

時代的轉變就係咁 :ggg:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 08:02 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:59 PM 發表

爪皇凌雨都多左人識佢,贏司馬經典之後:zzz:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 27/1/2008 07:59 PM 發表

叫馬主買隻"馬女"返來咪叫好媽媽羅~~:eee:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 08:00 PM 發表

天堂無一層層麻~~而且地獄有牛頭馬面~~:eee:

莫兄廣告上腦...:ddd:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 27/1/2008 08:01 PM 發表

時代的轉變就係咁 :ggg:

時間過去,會令一匹馬實力眨值:jjjj:

打機打得多既人應該知:zzz:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 08:04 PM 發表

時間過去,會令一匹馬實力眨值:jjjj:

打機打得多既人應該知:zzz:

大家都無提到原居民:yyy:
作者: sw    時間: 27/1/2008 08:06 PM

QUOTE:
原帖由 於 27/1/2008 07:54 PM 發表

經典回憶: 靚蝦王 電子麒麟 牛精福星 會令你聯想倒d咩:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 08:06 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 08:05 PM 發表

奔騰........

不過佢地唔會再點樣眨值:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:08 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 08:05 PM 發表

而家講緊短途王~~之後成班人走哂去講一里王~~

而家又講到長途王~~

遲下咪又要講返永勝,自由灣呢d過氣馬王??:funk:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 08:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 08:06 PM 發表

奔騰........

不過佢地唔會再點樣眨值:jjjj:

由1班千2贏到int2千4呢個真係:ppp:
作者: 木奇異    時間: 27/1/2008 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/1/2008 08:06 PM 發表

經典回憶: 靚蝦王 電子麒麟 牛精福星 會令你聯想倒d咩:jjjj:

馬王輝 :eee:
不過而家馬王輝都算爭返好多面子 :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 08:08 PM 發表

而家又講到長途王~~

因為以香港為例1000-1600米只差600米.

但外國係1000,1600,2400,3200,4000:fff:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 08:10 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 08:08 PM 發表

而家又講到長途王~~

咁大家都係講緊馬王ma
今年個長途馬王就得意咯:yyy: 有排鬥
證明左爆冷唔係無得輸之後
會唔會有奇兵出現:fff:
作者: 木奇異    時間: 27/1/2008 08:10 PM

QUOTE:

而家又講到長途王~~

講返同德祿怡果代都仲得 :eee:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 08:11 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 27/1/2008 08:10 PM 發表

講返同德祿怡果代都仲得 :eee:

未出世就唔講la:yyy:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 08:12 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 08:08 PM 發表

龜龜做唔做到呢:jjjj: ???
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 08:13 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 08:10 PM 發表

咁大家都係講緊馬王ma
今年個長途馬王就得意咯:yyy: 有排鬥
證明左爆冷唔係無得輸之後
會唔會有奇兵出現:fff:

三大熱門馬王都最少輸一次...:ppp:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 08:13 PM

QUOTE:

而家又講到長途王~~

請問自由灣係咩年代???
呢隻連我老媽都冇印象.......:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:13 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 08:08 PM 發表

奔騰嬴過1000tim~~:fff:

所以而家隻至勇名駒真係有d似奔騰~~

同父馬之餘,一樣配隻母系係長途種~~

攪到隻馬變成長短皆宜~~

胡森快d幫至勇名駒跑長啦...可能變成馬王級架~~:fff:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 08:12 PM 發表

龜龜做唔做到呢:jjjj: ???

不可能吧...:kkk:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 08:13 PM 發表

請問自由灣係咩年代???
呢隻連我老媽都冇印象.......:ppp:

好似係戰前...我都未出世~~:fff:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 08:14 PM 發表

好似係戰前...我都未出世~~:fff:

無言.........:ooo: :ggg::llll:
作者: 木奇異    時間: 27/1/2008 08:18 PM     標題: 回復 #136 yuricylau 的帖子

永勝,自由灣真係舊到冇咩野人識 :kkk:
同德祿怡都仲有少少人識講 :ppp:
作者: Wai    時間: 27/1/2008 08:18 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 08:13 PM 發表

奔騰嬴過1000tim~~:fff:

所以而家隻至勇名駒真係有d似奔騰~~

同父馬之餘,一樣配隻母系係長途種~~

攪到隻馬變成長短皆宜~~

胡森快d幫至勇名駒跑長啦...可能變成馬王級架~~:fff:

海外贏過1千?
我記得香港係未贏過1千
作者: iceson    時間: 27/1/2008 08:21 PM

遲d無敵神駒出來, 唔知柏寶騎邊隻
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 27/1/2008 08:18 PM 發表
永勝,自由灣真係舊到冇咩野人識 :kkk:
同德祿怡都仲有少少人識講 :ppp:

咁永勝我都叫做有D印象:ppp:
自由灣就真係唔知乜_:ooo:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 08:22 PM

QUOTE:
原帖由 iceson 於 27/1/2008 08:21 PM 發表

仲揀...:ccc:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 iceson 於 27/1/2008 08:21 PM 發表

衰D講句,唔比佢到時停賽咩:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:24 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 27/1/2008 08:18 PM 發表

海外贏過1千?
我記得香港係未贏過1千

可能我記錯...海外賽績我只記得佢曾經被貶~~:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 08:26 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 08:21 PM 發表

咁永勝我都叫做有D印象:ppp:
自由灣就真係唔知乜_:ooo:

http://members.at.infoseek.co.jp/wptactic/article/LibertyBay.htm

自己看~~:loveliness:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 08:27 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 08:23 PM 發表

衰D講句,唔比佢到時停賽咩:fff:

連場大賽當前仲敢大意?
作者: willandgrace    時間: 27/1/2008 10:14 PM

一早講過「騏綵」係賀賢旗下跑1,000m入Q率達100%。:fff: :jjjj:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 10:19 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 27/1/2008 10:14 PM 發表
一早講過「騏綵」係賀賢旗下跑1,000m入Q率達100%。:fff: :jjjj:

平磅賽都係...:jjjj:
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 10:21 PM

點解全部唔係怪巫師就話蓮華生輝唔夠form,而冇人讚下騏綵??:ppp: :ppp:
作者: sw    時間: 27/1/2008 10:23 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 10:21 PM 發表
點解全部唔係怪巫師就話蓮華生輝唔夠form,而冇人讚下騏綵??:ppp: :ppp:

潛意識d人唔想讚柏寶囉:rrr:
作者: 小野伸二    時間: 27/1/2008 10:24 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/1/2008 10:23 PM 發表

始終一個月之內由輸三四個馬位變到贏個馬頭..

d人點計都未計到隻馬同騎師:ppp:
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 10:34 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 27/1/2008 10:24 PM 發表

始終一個月之內由輸三四個馬位變到贏個馬頭..

d人點計都未計到隻馬同騎師:ppp:

想起麒綵上年hk sprint大勝,但3冠頭關輸比燦惑:ppp: :ppp:
作者: timothyhin    時間: 27/1/2008 10:40 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 10:34 PM 發表

想起麒綵上年hk sprint大勝,但3冠頭關輸比燦惑:ppp: :ppp:

所以咪話好老豆點解可以咁變態:llll: :llll:

仲要行得輕鬆過上次:aaaaaa:
作者: 小野伸二    時間: 27/1/2008 10:42 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 10:34 PM 發表

呢個大家會解釋為燦惑路有專長:jjjj:

但好少人記得騏綵一千既戰績掛:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 10:49 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 10:21 PM 發表

你呢句說話咁熟o既~~:fff:

上年蓮華大戰無敵時好似有人講過喎~~

讚左無敵之後..今年無好結果~~

你有咩企圖呀~~要我地讚騏綵~~:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2008 10:54 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/1/2008 10:23 PM 發表

D人覺得柏寶邪氣,巫斯義正氣.

其實巫斯義可以更古惑:fff:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 10:55 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 10:54 PM 發表

D人覺得柏寶邪氣...

咁都入佢數...:ccc:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 10:57 PM

我俾唔俾意見好? :kkk:
作者: sw    時間: 27/1/2008 10:57 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 27/1/2008 10:55 PM 發表

咁都入佢數...:ccc:

咩人入佢數?
作者: sw    時間: 27/1/2008 10:58 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 10:57 PM 發表

你想比咩意見:jjjj:
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 11:01 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 10:57 PM 發表

願聞其詳...:jjjj:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/1/2008 10:58 PM 發表

你想比咩意見:jjjj:

1. 慢腳
2. 狀態唔好, 有燥火(今季三次入場睇佢, 今次最差) (P仔, 閘GOR PART我睇唔到)
3. 巫斯義托大
4. 直路麻麻地, 如果可以不要再跑了
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:02 PM 發表

1. 慢腳
2. 狀態唔好, 有燥火(今季三次入場睇佢, 今次最差) (P仔, 閘GOR PART我睇唔到)
3. 巫斯義托大
4. 直路麻麻地, 如果可以不要再跑了

直路麻麻地~~:funk:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:07 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 11:05 PM 發表

我講既!! 得唔得?

另外,如果想有人比較各代短途馬王, 精英大師必是眾王之王
作者: yinho    時間: 27/1/2008 11:09 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 11:05 PM 發表

我幾同意佢咁講,係低班,覺得係用個級數贏
但上到黎咁既班,級數差唔多之下,變相難左
而且佢直路賽贏既最強都只係寶樹友盈
加上今日直路賽差唔多要一路俾住俾住
真係盡量唔好跑好d
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 27/1/2008 11:09 PM 發表

我幾同意佢咁講,係低班,覺得係用個級數贏
但上到黎咁既班,級數差唔多之下,變相難左
而且佢直路賽贏既最強都只係寶樹友盈
加上今日直路賽差唔多要一路俾住俾住
真係盡量唔好跑好d

爆冷夠明知1600唔係最好都出董事杯:tttt: :tttt:
他日如果o係唔係1000既路程輸左唔通又唔跑呢個路程??
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:16 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:13 PM 發表

爆冷夠明知1600唔係最好都出董事杯:tttt: :tttt:

爆冷個case明顯係馬主好大喜功:ppp:
作者: yinho    時間: 27/1/2008 11:17 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:13 PM 發表

咁都要睇原因,今日睇佢跑1000真係短,要俾住俾住,亦可能係起步向左邊壓一壓慢左先要俾

作者: yuricylau    時間: 27/1/2008 11:17 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/1/2008 10:54 PM 發表

D人覺得柏寶邪氣,巫斯義正氣.

其實巫斯義可以更古惑:fff:

認同
就因為巫生越黎越有問題,所以人人(包括我)先集中講佢:bbb:
柏寶今場係騎得好,咁仲可以講咩呢:jjjj:
而我一向覺得柏生係比較正氣,巫生就幾邪

作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:18 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:07 PM 發表

我講既!! 得唔得?

另外,如果想有人比較各代短途馬王, 精英大師必是眾王之王

得得得~~:eee:

睇來大家對蓮華加程能力真係充滿憧憬~~~:yyy:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:19 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 11:18 PM 發表

得得得~~:eee:

睇來大家對蓮華加程能力真係充滿憧憬~~~:yyy:

我無咁講過:kkk:

明顯而家的蓮華生輝 1200 > 1000:jjjj:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 11:17 PM 發表

認同
就因為巫生越黎越有問題,所以人人(包括我)先集中講佢:bbb:

沙圈動態, 睇得出柏寶好大決心
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:20 PM

QUOTE:

唔係咁多個愛倫
可以拎 d 2400 馬跑 1000 :yyy:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 27/1/2008 11:20 PM 發表
明輸俾騏綵..

咁蓮華生輝都係明贏過騏綵...
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 27/1/2008 11:17 PM 發表

咁都要睇原因,今日睇佢跑1000真係短,要俾住俾住,亦可能係起步向左邊壓一壓慢左先要俾

都贏同場6隻馬而只輸少少比騏綵啦:ppp: :ppp:
短途好多時都大把馬前段係要比呢:ddd: :ddd:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/1/2008 11:17 PM 發表

認同
而我一向覺得柏生係比較正氣,巫生就幾邪

因為果 d 人覺得柏寶串, 所以唔鐘意佢
但係, 佢地又會當 冼毅力 神咁拜 :yyy:
d 人認真矛盾 :eee:
作者: 小野伸二    時間: 27/1/2008 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:22 PM 發表

因為果 d 人覺得柏寶串, 所以唔鐘意佢
但係, 佢地又會當 冼毅力 神咁拜 :yyy:
d 人認真矛盾 :eee:

懶型既人同性格大師只差一線:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:19 PM 發表

我無咁講過:kkk:

明顯而家的蓮華生輝 1200 > 1000:jjjj:

精英大師o個時咪又大把人話佢慢腳~~

係時候要加程~~

不斷加程之後~~最後咪又要走回頭路返短途~~

係真係慢腳呢??定係隻馬唔夠fit呢??:yyy:
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:20 PM 發表

咁蓮華生輝都係明贏過騏綵...

同上年騏綵同燦惑個case似到呢......:ppp: :ppp:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:25 PM

我覺得巫斯義無諗過騏綵會點跑, 諗住沿用季初一仗跑法,

跑自己就實食無痴牙,再加上

沙圈所見, 巫斯義上馬之後完全無同隻馬溝通過,

相反柏寶不停安撫隻馬...

騎師心態...就係勝負的關鍵
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 27/1/2008 11:23 PM 發表

懶型既人同性格大師只差一線:yyy:

其實 le 個只係果 d 人 ge 藉口....

事實上 好多人 憎 澳洲佬, 就憎柏寶 :yyy:

柏寶串, 我好 x 憎佢
冼大少串, 有性格, 藝術家
哈哈哈 :eee:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 11:23 PM 發表

精英大師o個時咪又大把人話佢慢腳~~

係時候要加程~~

不斷加程之後~~最後咪又要走回頭路返短途~~

係真係慢腳呢??定係隻馬唔夠fit呢??:yyy:

睇下面吧
作者: randysiu    時間: 27/1/2008 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:20 PM 發表

唔係咁多個愛倫
可以拎 d 2400 馬跑 1000 :yyy:

仲邊有呢支歌唱...:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:21 PM 發表

都贏同場6隻馬而只輸少少比騏綵啦:ppp: :ppp:
短途好多時都大把馬前段係要比呢:ddd: :ddd:

紅旗飛揚咪係最好例子~~

呢3,4年跑1000都係唔夠快~~

但係到最後一樣衝上來~~:eee:

呢d係叫唔夠前速,唔係慢腳羅~~

唔係隻隻馬好似步步勇,電光火力跑前速o既~~:yyy:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:23 PM 發表

同上年騏綵同燦惑個case似到呢......:ppp: :ppp:

小小唔同, 上年係阿貓阿狗都知燦惑1200無1000咁好...
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 27/1/2008 11:25 PM 發表

仲邊有呢支歌唱...:ppp:

人地跑1000係輸既......:lll: :lll:
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 11:28 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:25 PM 發表

其實 le 個只係果 d 人 ge 藉口....

事實上 好多人 憎 澳洲佬, 就憎柏寶 :yyy:

柏寶串, 我好 x 憎佢
冼大少串, 有性格, 藝術家
哈哈哈 :eee:

咁蘇銘倫贏馬串又比佢地話既??:jjj: :jjj:
作者: sw    時間: 27/1/2008 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:25 PM 發表
我覺得巫斯義無諗過騏綵會點跑, 諗住沿用季初一仗跑法,

跑自己就實食無痴牙,再加上

沙圈所見, 巫斯義上馬之後完全無同隻馬溝通過,

相反柏寶不停安撫隻馬...

騎師心態...就係勝負的關鍵

跟住就會俾位人入 輝哥同巫記冇全力去馬:rrr:
作者: yinho    時間: 27/1/2008 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/1/2008 11:26 PM 發表

紅旗飛揚咪係最好例子~~

呢3,4年跑1000都係唔夠快~~

但係到最後一樣衝上來~~:eee:

呢d係叫唔夠前速,唔係慢腳羅~~

唔係隻隻馬好似步步勇,電光火力跑前速o既~~:yyy:

前速唔夠硬係要比只會浪費隻馬既體力
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:30 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/1/2008 11:29 PM 發表
跟住就會俾位人入 輝哥同巫記冇全力去馬:rrr:

操練表上睇到輝哥已經做好本份, 問題係巫記度多於隻馬度...
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:30 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:28 PM 發表

咁蘇銘倫贏馬串又比佢地話既??:jjj: :jjj:

你係咪講緊 d "高手" ? :yyy:
佢地話 蘇仔學藝未精 串唔起 wor :jjjj: :yyy:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:30 PM 發表

佢地話 蘇仔學藝未精 串唔起 wor :jjjj: :yyy:

是不是離題了?:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 27/1/2008 11:29 PM 發表

前速唔夠硬係要比只會浪費隻馬既體力

睇下邊種類型啦~~

懶馬,隻馬又完全無口~~

咪要全程打足1000米~~

上年李易達隻好味皇咪又推又打,推足1000米先入到位~

而家轉左神仙唔知會變成點呢~~:loveliness:
作者: taxi2003    時間: 27/1/2008 11:34 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:30 PM 發表

唔好話佢地守舊,接受唔到一代新人勝舊人......:jjjj: :jjjj: :yyy: :yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:38 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:34 PM 發表

唔好話佢地守舊,接受唔到一代新人勝舊人......:jjjj: :jjjj: :yyy: :yyy:

新人只會"葬"舊人~~:fff:
作者: timothyhin    時間: 27/1/2008 11:39 PM

睇完場馬:ppp:

d走位真係覺得有d似好爸爸一戰成名之作:llll:

柏寶搞到老巫完全開唔到正手鞭:ppp:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:31 PM 發表

是不是離題了?:jjjj:

你唔覺由頭到尾你講咩野都.... 咩 :jjjj:
咁再講落去有咩意義 :jjjj:

如果馬主
滿意......原班人馬繼續.....
唔滿意....1 係拉走, 2 係換騎師.....so simple :jjjj:

你鐘意隻馬......望佢好地地, 唔好跑散.....下次唔好發燒好過
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 27/1/2008 11:39 PM 發表

我掉轉睇, 係老巫俾柏寶有機會屈自己機:sss:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:41 PM 發表

你唔覺由頭到尾你講咩野都.... 咩 :jjjj:
咁再講落去有咩意義 :jjjj:

如果馬主
滿意......原班人馬繼續.....
唔滿意....1 係拉走, 2 係換騎師.....so simple :jjjj:

你鐘意隻馬......望佢 ...

咁我收聲囉:kkkk:  講兩句都唔得:kkkk:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 27/1/2008 11:39 PM 發表

真係唔相信老巫行走江湖多年~~

仲未練好左右開鞭~唉~~:sss:

雖然今場騎得如此眼冤~~不過我一樣會支持呢條法國佬~~:gggg:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/1/2008 11:34 PM 發表

因為佢地正正係一班被新人淘汰 ge 舊人,
le d 作為完全反映果 d 人 ge 心態 :yyy:
作者: timothyhin    時間: 27/1/2008 11:44 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:41 PM 發表

我掉轉睇, 係老巫俾柏寶有機會屈自己機:sss:

比唔比兩睇既:ppp:

有心想砌盡既左手鞭冇理由一路都唔開瓜:ggg:

同埋停操係對一隻馬好大影響
紙醉都可以跑輸比吉祥3寶:loveliness: :loveliness: :yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:44 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:42 PM 發表

咁我收聲囉:kkkk:  講兩句都唔得:kkkk:

我唔係話你唔o岩,
只不過見到你講親咩.....出黎
好快又有貼 反下你咁姐
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:45 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 27/1/2008 11:44 PM 發表

比唔比兩睇既:ppp:

有心想砌盡既左手鞭冇理由一路都唔開瓜:ggg:

同埋停操係對一隻馬好大影響
紙醉都可以跑輸比吉祥3寶:loveliness: :loveliness: :yyy: :yyy:

唔係老巫一成不變 心諗早走實彈得甩

柏寶應該無得封佢啦...一早封柏寶條路先都仲得:yyy:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:44 PM 發表

我唔係話你唔o岩,
只不過見到你講親咩.....出黎
好快又有貼 反下你咁姐

所以我而家想發表意見之前都會問下大家有無興趣先:jjjj:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:46 PM

今季幾次去馬場睇馬, 得益不少, 亦發現平日睇的好多謬誤:loveliness:
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:46 PM 發表
今季幾次去馬場睇馬, 得益不少, 亦發現平日睇的好多謬誤:loveliness:

例如呢 :fff:
作者: 飛神    時間: 27/1/2008 11:49 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:47 PM 發表

例如呢 :fff:

係呢度講盞無癮:ppp:

我覺得沙圈"騎師"做緊咩對隻馬當場表現相當, 相當重要...
作者: 西人堅    時間: 27/1/2008 11:52 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:49 PM 發表

我覺得沙圈"騎師"做緊咩對隻馬當場表現相當, 相當重要...

係 le.....所以 我都廢事講咁多

生輝點解輸.....其實好簡單
1000m le....你地有打 ihorse ge 可能會明.....
作者: 莫問我是誰    時間: 27/1/2008 11:55 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:52 PM 發表

1000m le....你地有打 ihorse ge 可能會明.....

馬主問馬王輝同巫師~~

隻馬點解會輸架??

馬王輝同巫師不約而同地答馬主:你返去打鋪 ihorse 就會明架啦~~

純粹講笑~~:yyy:
作者: Wai    時間: 28/1/2008 12:03 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/1/2008 11:49 PM 發表

吊我癮:yyy:
唔明wor:yyy:
作者: randysiu    時間: 28/1/2008 12:04 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 28/1/2008 12:03 AM 發表

吊我癮:yyy:
唔明wor:yyy:

1號捉佢問清楚...:fff:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2008 12:05 AM

下場蓮華贏番騏綵又黎到另一番境地:fff:

正如上年好利威既聲望變化:lll:
作者: timothyhin    時間: 28/1/2008 12:06 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/1/2008 11:52 PM 發表

1號打哂格仔:yyy: :yyy:
作者: Wai    時間: 28/1/2008 12:12 AM

QUOTE:
原帖由 randysiu 於 28/1/2008 12:04 AM 發表

1號捉佢問清楚...:fff:

唔得喇...
要最後衝刺:sss:
情人節都唔出
淨係預左一日補完課去行下睇cj7就當係..
作者: 金威    時間: 28/1/2008 07:45 AM

其實唔係話好意外
如果計二隻馬都係顛峰
我覺得騏彩犀利d
只係這場之前個個對蓮華太高期望
作者: 列高力    時間: 28/1/2008 09:27 AM

QUOTE:
原帖由 金威 於 28/1/2008 07:45 AM 發表
其實唔係話好意外
如果計二隻馬都係顛峰
我覺得騏彩犀利d
只係這場之前個個對蓮華太高期望

我覺得柏寶今次用到盡一盡....
下次應該輸得

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0