標題: 簡單30條無獎問題遊戲, 進來看看吧? [打印本頁]

作者: 金威    時間: 5/2/2008 03:17 PM     標題: 簡單30條無獎問題遊戲, 進來看看吧?

小弟根據個人記憶, 跟大家玩一個小小遊戲
每人只限答一題
我諗對於賽馬經驗豐富的你地
好快便會答晒
答案遲一下我會刊登出來
現在你們先玩玩這簡單三十條無獎問題遊戲吧??

1 簡慧榆策騎那匹馬導致墮馬身亡?
2 活力先生在港初出勝出千二米, 當時的勝出時間是幾多分幾多秒?
3 電子麒麟由姚本輝轉到蔡約翰, 初出千二即勝, 當時勝出的時間是幾分幾秒?
4 告東尼在港掛靴及勝出最後一場頭馬之馬是甚麼馬?
5 當年「新年代」事件, 韋達策騎那匹馬成功告甩新年代?
6 凱旋駒贏打比預賽, 當日勝出的時間是幾多?
7 有性格跟開心人平頭奪得遮打杯冠軍, 當日勝出的時間是幾多?
8 鄭昌達策騎那匹馬最後導致死亡?
9 愛倫曾經一天之內贏四場, 並且用四個不同騎師贏四場, 那四個騎師是誰?
10 靚蝦王當年曾跑過香港金杯(2000), 那場賽事勝出的馬匹是那一匹?
11 聖利當年以九十九倍爆冷贏了打比大賽, 當場的大熱門馬是那一匹?
12 以下那一位騎師曾經策騎翠河出賽? 黎恩韋, 唐敏生, 李格力, 韋達, 霍達, 靳能, 高雅志, 戴利, 賀蘭杜夫, 戴圖理, 徐貴良, 李易學, 羅富全洪國興, 陳俊輝, 林嘉誠, 張學勤, 謝偉豪, 曾超祺, 謝百興, 莫振華
13 當年「雲中龍」黑白波事件, 那位騎師策騎雲中龍贏第五?
14 那隻馬匹被喻為專擒馬王的馬? 當年在國際杯力克活力先生跑第三, 在香港金杯跑第二贏了第三的翠河等賽績
15 活力先生參與打比的那一屆賽事, 當日勝出頭馬是那一匹?
16 雞尾酒在港出過幾多次賽事 ?
17 以下那一匹馬沒有贏過香港國際瓶? 嘉比奧, 原居民, 逍遙谷, 牢騷, 針槍, 博爾格亞, 黃金旅程, 大利多, 鳳凰烈焰, 派得好
18 勝利柏檔贏了1993 年的國際碗, 當年隸犀那一個馬房?
19 當年愛倫在三冠短途其中一關包辦三重彩, 金銀城跑了第三, 那頭二名的馬是那二匹愛倫的馬呢?
20 王登平最後一場頭馬是那一匹?
21 實業先鋒勝出打比大賽的那一屆, 第二名是甚麼馬匹?
22 當年白韻琴和謝偉俊擁有的馬匹叫甚麼名字?
23 巫斯義勝出過幾多屆香港打比大賽?
24 以下那個途程是從前到現在沙田泥地沒有的? 泥地1050, 1150, 1200, 1250
25 當年陳柏鴻和梁錫麒二個練馬師被吊銷牌照, 其後分別由那二人接管練馬師一職?
26 快活谷馬場重建之前, 由那幾個途賽 ?? 提示例如有975, 等等還有那些??
27 不計打比大賽, 告魯夫有沒有贏過本地一級賽?
28 90年代的香港沙田賽事, 有沒有跑過1900 2300 這個路程?
29 及時而出有沒有跑過國際碗?
30 當年有隻馬叫「順利九七」, 是屬於那一個馬房的?
作者: 光仔    時間: 5/2/2008 03:19 PM

30:王登平

3:(1.08.5)

11:好跑得

21:原動力

作者: 活力寶蹄    時間: 5/2/2008 03:19 PM

3.時間:1.08.50
作者: jintinc    時間: 5/2/2008 03:23 PM

14.翡翠時代
作者: jintinc    時間: 5/2/2008 03:24 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 5/2/2008 03:19 PM 發表

每人只限答一題
作者: 光仔    時間: 5/2/2008 03:25 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 5/2/2008 03:24 PM 發表

每人只限答一題

系woo:fff:
作者: 金威    時間: 5/2/2008 03:25 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 5/2/2008 03:19 PM 發表

唔好意思, 每人限答一題
留一些機會給其他玩家吧
作者: 飛神    時間: 5/2/2008 03:26 PM

1. 漢廷之寶
作者: 李澤楷    時間: 5/2/2008 03:31 PM

13:靳能
作者: 新水星    時間: 5/2/2008 03:31 PM

28 有,當原定1800米的賽事編在新彎時,就會改跑1900;2300則作為翠河的墨盃資格戰跑過一次:zzz:
作者: 雞仔    時間: 5/2/2008 03:34 PM

27.無
作者: industrialist    時間: 5/2/2008 03:40 PM

5.超水準
作者: 內閃    時間: 5/2/2008 03:42 PM     標題: 4 告東尼在港掛靴及勝出最後一場頭馬之馬是甚麼馬?

風雲群英.....單Q搭踏雪飛, YEAH!!:gggg:
作者: 金威    時間: 5/2/2008 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 5/2/2008 03:42 PM 發表
風雲群英.....單Q搭踏雪飛, YEAH!!:gggg:

哈哈, 當年告仔係咁望後
最後成個人企埋起身
果陣有點驚佢比人過鬼埋就搞笑
但果場都贏左二個馬位多
作者: 內閃    時間: 5/2/2008 03:51 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 5/2/2008 03:46 PM 發表

哈哈, 當年告仔係咁望後
最後成個人企埋起身
果陣有點驚佢比人過鬼埋就搞笑
但果場都贏左二個馬位多

好似贏五個馬位呀, 仲記得係95'的元旦, 成班 FD 入馬場,
"勘班爛" 買呢條兄弟Q, 贏既就贏多 D, 輸既就回魂Q.....
不過奇怪既係條Q都過百元, 真係山高名句 : 又易中又好分呀!!!:fff:
作者: 金威    時間: 5/2/2008 03:56 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 5/2/2008 03:51 PM 發表

好似贏五個馬位呀, 仲記得係95'的元旦, 成班 FD 入馬場,
"勘班爛" 買呢條兄弟Q, 贏既就贏多 D, 輸既就回魂Q.....
不過奇怪既係條Q都過百元, 真係山高名句 : 又易中又好分呀!!!:fff:

如果無記錯, 當日個大熱win 都好似有三倍
所以q 過百係正常
但當日無贏咁熱, 因告仔直路都無乜點騎過
鞭都沒開過, 好像贏二個多馬位
踏雪飛果陣係告達理馬房, 所以條q 真係幾抵
但估唔到果陣之後的一年, 風雲群英轉去告東尼
佢會用李格力跑
作者: dennis2299    時間: 5/2/2008 04:06 PM

10.偶像
作者: 臨場    時間: 5/2/2008 04:37 PM

26.
草: 975, 1235, 1650, 1800, 2230, 2400
沙: 1030, 1400, 1575,
作者: 內閃    時間: 5/2/2008 04:44 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 5/2/2008 04:37 PM 發表
26.
草: 975, 1235, 1650, 1800, 2230, 2400

好似係 2450.....:hhh:
作者: 康康@hk    時間: 5/2/2008 04:52 PM

8. 如我所願
作者: 康康@hk    時間: 5/2/2008 04:55 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 5/2/2008 04:37 PM 發表
26.

我記得膠地有1600,不過沙地有冇呢?
作者: 問    時間: 5/2/2008 05:12 PM

22.小紅馬:aaaa:
作者: timothyhin    時間: 5/2/2008 05:14 PM

20.北金烈馬:loveliness:
作者: asiadragon    時間: 5/2/2008 05:15 PM

15.先見之明
作者: ★麻雀佬★    時間: 5/2/2008 05:16 PM

24.1400M
作者: 馬俠    時間: 5/2/2008 05:23 PM

8.如我所願
作者: 長毛    時間: 5/2/2008 05:24 PM

22. 小燕子 ....
作者: 金威    時間: 5/2/2008 05:25 PM

QUOTE:
原帖由 ★麻雀佬★ 於 5/2/2008 05:16 PM 發表
24.1400M

第24題
都沒有1400M 擇
我上述只打左1050 1150 1200 1250 , 沒有打1400m
作者: 長毛    時間: 5/2/2008 05:28 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 5/2/2008 05:25 PM 發表

第24題
都沒有1400M 擇
我上述只打左1050 1150 1200 1250 , 沒有打1400m

he add that himself ..
so I can answer 1697M .... :eee: :eee: :fff: :fff:
作者: 臨場    時間: 5/2/2008 07:04 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 5/2/2008 05:25 PM 發表

第24題
都沒有1400M 擇

1250 冇可能, 因為是轉彎位!
作者: conan917    時間: 5/2/2008 07:37 PM

25 呂健威 李立細
作者: 自由雨滇行    時間: 5/2/2008 08:27 PM

8 如我所願
作者: 臨場    時間: 5/2/2008 10:08 PM

19 當年愛倫在三冠短途其中一關包辦三重彩, 金銀城跑了第三, 那頭二名的馬是那二匹愛倫的馬呢?

第三係軍樂聲
個場橫財就手告仔騎大熱門結果流鼻血
作者: 金威    時間: 6/2/2008 01:52 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 5/2/2008 10:08 PM 發表

第三係軍樂聲

小弟記錯了
但印象好深既係金銀城係由李格力策騎的
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 01:55 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 5/2/2008 10:08 PM 發表

第三係軍樂聲

果場我記得用澤汶渡做膽拖幾張愛倫馬......嘔哂血!!!:www:
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:03 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/2/2008 01:55 PM 發表

果場我記得用澤汶渡做膽拖幾張愛倫馬......嘔哂血!!!:www:

厲害, 澤汶渡跑一千都夠膽買
澤汶渡我都買過
但我買果場係謝偉豪騎
好似追上黎輸左比真威短頭, 呢場我先嘔血
作者: 臨場    時間: 6/2/2008 02:09 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 6/2/2008 01:52 PM 發表

小弟記錯了
但印象好深既係金銀城係由李格力策騎的

最冷的(99倍), 行頭, 最熱的軍樂聲 (6點幾倍)第三, 第二果隻係打比亞軍, 一匹馬王最後一戰差d可光榮退役, 但都係輸比佢! (係問題來的:eee: )
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 02:13 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 6/2/2008 02:09 PM 發表

最冷的(99倍), 行頭, 最熱的軍樂聲 (6點幾倍)第三, 第二果隻係打比亞軍, 一匹馬王最後一戰差d可光榮退役, 但都係輸比佢! (係問題來的:eee: )

贏果隻應該係金銀城....第二果隻跑打比果場又係99倍!!!:jjj:
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:23 PM

2 活力先生在港初出勝出千二米, 當時的勝出時間是幾多分幾多秒?
3 電子麒麟由姚本輝轉到蔡約翰, 初出千二即勝, 當時勝出的時間是幾分幾秒?
4 告東尼在港掛靴及勝出最後一場頭馬之馬是甚麼馬?
5 當年「新年代」事件, 韋達策騎那匹馬成功告甩新年代?

先開估一至五題, 因已經無咩人答了, 再加少少個人感受
1 當年簡小妹係騎黃汝安馬房既漢廷之寶出事的, 最大的感想係簡小妹在簡炳墀馬房如日方中之際, 策騎黃汝安外線馬出事, 有種感覺世途險惡, 可惜
2 活力先生當日只用七成狀態贏, 時間係1:10:1 , 個感覺係唔係好慢呢?? 其實時間並不重要, 不要給時間影響賽馬, 當日的紀錄時間係1:09:4 , 所以已經很快了, 不同的年代不可相題並論, 我們不可以說蓮華生輝如果擺落去一齊跑會贏活力先生七個馬位以上, 因場地可能以有很大分別, 方駿暉成日話爆冷贏遮打杯的時間比起紅主教快幾多幾多線, 實際上差成十年, 又點可以拎黎講, , 咁唔通活力先生這個時間如果擺在今時今日, 四班馬有很多都贏倒它了
3 電子麒麟跑千二勝出時間為1:08:5 , 以一隻一哩跑咁樣贏法實在驚人
4 告仔最後一場頭馬係風雲群英, 那個畫面實在值得懷念
5 新年代事件當年極度震撼, 韋達騎超水準竟然可以告甩薛順強既新年代, 告甩之後, 在電視上馬迷喝倒采聲可以說是近十幾年黎最勁的一次, 但那時吳嵩仲講話d 馬迷知道告甩左好興奮, 幸好還有張美德串吳嵩唔好咁天真, 真是很荒謬, 那次事件極度嚴重, 馬會要再解畫多一次, 其後既打比賽日, 係我有史以來入場以黎, 馬迷會因為上個賽馬日的緣固繼續狂嚣韋達 !!所以韋達算是經歷過風風雨雨既騎師
作者: jintinc    時間: 6/2/2008 02:25 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 6/2/2008 02:23 PM 發表
4 告東尼在港掛靴及勝出最後一場 ...

安哥:bbb:
諗起大黃蜂同夠威先生:zzzzzzzzz:
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:26 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 6/2/2008 02:09 PM 發表

無記錯既話果三隻係金銀城, 軍樂聲和聖捷
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 02:29 PM

QUOTE:
5 新年代事件當年極度震撼, 韋達騎超水準竟然可以告甩薛順強既新年代, 告甩之後, 在電視上馬迷喝倒采聲可以說是近十幾年黎最勁的一次, 但那時吳嵩仲講話d 馬迷知道告甩左好興奮, 幸好還有張美德串吳嵩唔好咁天真, 真是很荒謬, 那次事件極度嚴重, 馬會要再解畫多一次, 其後既打比賽日, 係我有史以來入場以黎, 馬迷會因為上個賽馬日的緣固繼續狂嚣韋達 !!所以韋達算是經歷過風風雨雨既騎師 ...

新年代那場場事我係踢完波係車度聽收音機先知(果場中Q), 果陣好似驃叔未開咪(果晚聽881)......:hhh:
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 02:30 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 6/2/2008 02:26 PM 發表

無記錯既話果三隻係金銀城, 軍樂聲和聖捷

好似係歡笑...:aaaa:
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:35 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/2/2008 02:30 PM 發表

好似係歡笑...:aaaa:

應該唔係歡笑, 可能性低少少
歡笑唔係一千馬
如果歡笑入黎, 條Q 會過五千
聖捷係韋達騎, 金銀城係李格力, 軍樂聲係洗毅力
或者可能我們都老了
我或你記錯都不足為奇
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:37 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/2/2008 02:29 PM 發表

新年代那場場事我係踢完波係車度聽收音機先知(果場中Q), 果陣好似驃叔未開咪(果晚聽881)......:hhh:

董驃未開咪丫
但新年代事件, 記得果陣有線黃嘉豪鬧得好勁仲好激
點知第二年去左馬會變左隻死狗
作者: Running    時間: 6/2/2008 02:39 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 6/2/2008 02:35 PM 發表

應該唔係歡笑, 可能性低少少
歡笑唔係一千馬
如果歡笑入黎, 條Q 會過五千
聖捷係韋達騎, 金銀城係李格力, 軍樂聲係洗毅力
或者可能我們都老了
我或你記錯都不足為奇

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=04/03/1995&raceno=06[/iframe]

睇睇係咪呢場?
作者: taxi2003    時間: 6/2/2008 02:41 PM

QUOTE:
4 告東尼在港掛靴及勝出最後一場 ...

吳嵩都算厚顏無恥:rrr: :rrr:
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 02:43 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/2/2008 02:39 PM 發表

http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /1995&raceno=06

睇睇係咪呢場?

哈哈....
http://www.youtube.com/watch?v=6Mxp5pmdblo
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/2/2008 02:39 PM 發表

http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /1995&raceno=06

睇睇係咪呢場?

謝謝你呀
就係呢場喇
推推
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 02:46 PM     標題: 回復 #49 金威 的帖子

7千幾蚊Q呀!!!:fff:
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:46 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/2/2008 02:41 PM 發表

吳嵩都算厚顏無恥:rrr: :rrr:

好耐以前好多人都話吳嵩幫馬會講野
果陣我都唔信
但新年代之後, 我就完全明白了
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:47 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/2/2008 02:46 PM 發表
7千幾蚊Q呀!!!:fff:

咁三重彩係唔係十幾萬呀??
都是我記錯晒
作者: 內閃    時間: 6/2/2008 02:49 PM     標題: 回復 #52 金威 的帖子

澤汶渡跑包尾.....:ooo:
作者: 金威    時間: 6/2/2008 02:54 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/2/2008 02:49 PM 發表
澤汶渡跑包尾.....:ooo:

咁如果跑澤汶渡加金銀城
咁一定會提早破左聖利搭春風得意派彩最高既紀錄
作者: 007    時間: 6/2/2008 06:39 PM

4.風雲群英

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0