標題: 長線賽馬投注或任何賭博是計得失球, 而不是計聯賽績分 [打印本頁]

作者: thankheavens    時間: 10/4/2008 09:02 AM     標題: 長線賽馬投注或任何賭博是計得失球, 而不是計聯賽績分

長線賽馬投注或任何賭博是計得失球, 而不是計聯賽績分

作個比喻, 贏輸幾多""錢""就比喻作 得失球
贏輸幾多""賽日"" 就比喻作 聯賽績分

20次賽事計, 輸16次 0:1....贏 4次 7:0....... 若果是聯賽計法, 隊波都隨時要降班那個領隊都隨時有被抄危機,

但賽馬投注或其他賭博則不同, 因為是計 ""得失球"" 輸16場0:1...贏4次 7:0....... 已經是好好水準了........那位朋友 已是 中上級 player 了!!
作者: thankheavens    時間: 10/4/2008 09:02 AM

之前本人講過一定要克服 ""夠膽輸唔夠膽贏"" 此個心態
此文正是再帶出有關之理念..

此篇文章的意義十分簡單.....相信任何參與過賭博之人仕都十分明白........

但實際上........做到的又有幾多個?
唔係咁容易的

自己也是過來人........好多時為了 那次賽事 誓保 ""聯賽績分"" .....而沒有趁更好機會去 增加 ""得失球"".....無錯...取得""聯賽績分""比起失去績弟 的確是很開心..心境會好好多...
過了一輪....在弱勢的一輪才後悔.......不斷重覆犯錯

尚有一點各位必要明白的
賭博得失球 有時就像 足球比賽一樣......有氣勢時 取1球....比起沒有氣勢 去進攻1球易很多很多......
相反....兵敗如山倒.....若果經常抱著夠膽輸唔夠膽贏之心態.....抱著輸1球又係輸...輸10球又係輸的心態.......最終的結果........真係自己知了

日後有機會我會分享一下.....會介紹一下自己如何去克服 ""夠膽輸唔夠膽贏"" 的心態
某程度上..現在已算是拋開及克服了.......
作者: EternitY    時間: 10/4/2008 09:44 AM

在弱勢的一輪才後悔.......不斷重覆犯錯 :sss: :sss:
作者: fanbui    時間: 10/4/2008 11:11 AM

我個人覺得睇下你o當賭博e種行為係娛樂定係生財工具~
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 12:02 PM

QUOTE:
原帖由 fanbui 於 10/4/2008 11:11 AM 發表
我個人覺得睇下你o當賭博e種行為係娛樂定係生財工具~

當生財工具 的人會非常 多謝 當娛樂的人 :aaa:
作者: Javier    時間: 10/4/2008 01:38 PM

小弟開頭都當左係一個生財工具:rrr:

但由情人節開始輸足一個月 .. 發覺跑馬真係一個好高深既學問黎 ...
作者: pakkilo    時間: 10/4/2008 04:23 PM

有必要時就生財工具(果期手頭緊的話)
鬆動d果陣就當娛樂...享受果分半鐘!:eee: :eee:
作者: 冼馬田    時間: 10/4/2008 09:14 PM

中二十倍冷門當然可以一場頂二十場,我自己都係無冷不歡。但跑馬,唔係咁多時有冷門,更唔係時時捉倒冷門,尤其如果係次次賭,甚至係場場賭,partical game也是重要的﹗
作者: fanbui    時間: 10/4/2008 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 10/4/2008 09:14 PM 發表
中二十倍冷門當然可以一場頂二十場,我自己都係無冷不歡。但跑馬,唔係咁多時有冷門,更唔係時時捉倒冷門,尤其如果係次次賭,甚至係場場賭,partical game也是重要的﹗

同埋唔好有追數心態,因為o係e個情況下唔可以作出理性選擇~

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0