標題: 香港太多短中途馬喇..唔通真係唔可以開始有多d長途賽程? [打印本頁]

作者: 白武仔    時間: 10/4/2008 08:21 PM     標題: 香港太多短中途馬喇..唔通真係唔可以開始有多d長途賽程?

我真係覺得太多咁既分子喇
長既賽程嚴重地唔足夠
仲有..衣個問題係愈黎愈嚴重
你睇今年打比就知

我始終覺得國際上,長途既賽事是係最注目
大家都係咁認同掛我相信
而家香港短途咁勁..長途勁埋都唔難掛
再係咁小d 長既賽程..香港永遠都談唔上咩頂頂級賽馬地位..
真係覺得好君限!!

舉個例子
我係英國讀書同D 有睇馬既朋友傾計..
問佢地識唔識D 類似蓮華生輝..精英大C 果D
佢地都唔識
反然日本D 長途馬果D佢地都識一兩隻呀!!
相信大家都知我個POINT係乜..

作者: fanbui    時間: 10/4/2008 08:26 PM

外國人識d長途馬因為佢地d經典大賽多數係2000~2400
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:36 PM

無賽程支持,馬主點敢買咁多長途馬來香港??

而且香港呢d細馬場點可以成日安排長途賽事呢?

跑2400米,已經係響最後直路起步~~

最後直路版踐踏o既次數又再增多,場地經理會好頭痛架~~

谷中跑2200仲死火....看看起步響邊樹?

小型馬場自然跑返d短距離路程,相當正常,合理~~
作者: 馬俠    時間: 10/4/2008 08:37 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:36 PM 發表

谷中跑2200仲死火. ...

所以無咩出色囉香港:rrr:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 08:38 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:36 PM 發表

不如跑Quarter Horse算啦, 20秒跑完乾手淨腳:jjjj:
作者: 白武仔    時間: 10/4/2008 08:38 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 10/4/2008 08:37 PM 發表

所以無咩出色囉香港:rrr:

衣個係我既重點..
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 08:39 PM

QUOTE:

但點解以前一樣都係用呢個馬場,但成日都可以有咁多長途賽事舉辦?
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:43 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/4/2008 08:39 PM 發表

但點解以前一樣都係用呢個馬場,但成日都可以有咁多長途賽事舉辦?

以前都唔算多...比而家來講係多少少~~

但要計返一樣野~~以前沙田一日跑8場,谷草跑6場~~
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 08:45 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:43 PM 發表

以前都唔算多...比而家來講係多少少~~

但要計返一樣野~~以前沙田一日跑8場,谷草跑6場~~

我都有咁諗過,但事在人為,以前香港邊個國家統治:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:45 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 08:38 PM 發表

不如跑Quarter Horse算啦, 20秒跑完乾手淨腳:jjjj:

不如跑泥地...唔駛保養場地~~

o個d 400米,甚至800米賽事,更加唔係主流賽事,似表演賽多d~~
作者: Kris    時間: 10/4/2008 08:47 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:45 PM 發表

不如跑泥地...唔駛保養場地~~

o個d 400米,甚至800米賽事,更加唔係主流賽事,似表演賽多d~~

美國D Quarter Horse咪跑泥地囉

開黎賭仲理鬼佢主流唔主流, 一日開廿場都得馬會賺硬
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:48 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/4/2008 08:45 PM 發表

我都有咁諗過,但事在人為,以前香港邊個國家統治:fff:

不過而家馬會係澳洲幫話事~~當然主流賽事係短途賽~~~

而且香港大部份進口馬都係來自澳洲,亦都好自然係跑短途~~

如果一日大部份進口馬係歐洲馬,咪可以跑長途~~

係美國馬,咪跑泥地~~

不過歐洲,美國馬d馬價普遍貴澳洲好多呢~
作者: Kris    時間: 10/4/2008 08:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:48 PM 發表

係美國馬,咪跑泥地~~

不過歐洲 ...

血統好嘅馬就好貴, 冇人叫D馬主冇有識死同D屋企開住印銀紙機嘅人爭馬
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 08:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:48 PM 發表

係美國馬,咪跑泥地~~

不過歐洲 ...

不過歐洲大馬主又點會放隻好馬俾你:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:50 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 08:47 PM 發表

美國D Quarter Horse咪跑泥地囉

開黎賭仲理鬼佢主流唔主流, 一日開廿場都得馬會賺硬

不如跑狗~~

澳洲都有400米,800米賽事,係跑草地~~

仲記得隻優哉遊哉麻?
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:54 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/4/2008 08:50 PM 發表

不過歐洲大馬主又點會放隻好馬俾你:fff:

就算肯放比你,你買唔買得起先??

阿加汗放隻2,3線o既爆炸賣比賭王..都已經8位數字~~

而且歐洲馬大部份喜歡跑偏軟場地.....係唔係叫場地經理日日要灑水??

開跑前又要灑多幾10分鐘水呢??
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 08:56 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 08:50 PM 發表

血統好嘅馬就好貴, 冇人叫D馬主冇有識死同D屋企開住印銀紙機嘅人爭馬

買返來咪無真正一級馬~~

原居民,甚至而家o既爆冷,都只係2級賽駒~~
作者: Kris    時間: 10/4/2008 08:58 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:56 PM 發表

人地出手一掃掃幾十隻, 預左得3幾隻係好, 香港養馬有限數唔值得買咁貴馬去搏遮
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 09:03 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 08:58 PM 發表

人地出手一掃掃幾十隻, 預左得3幾隻係好, 香港養馬有限數唔值得買咁貴馬去搏遮

其實香港好多有錢馬主,都係一掃10幾隻~~不過多數選隻適合o既來香港~~

其他咪留響當地跑~~
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:04 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 08:56 PM 發表

Marju 仔 跑得掂快地 所以香港有成績 :jjjj:
作者: iceson    時間: 10/4/2008 09:04 PM

泥地2千四, 差唔多十年冇見過 :fff:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:07 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/4/2008 09:03 PM 發表

其實香港好多有錢馬主,都係一掃10幾隻~~不過多數選隻適合o既來香港~~

其他咪留響當地跑~~

當你醒起 愛倫當年諗住幫榮生 出 幾百粒去買 威武神駒,
last 油王 搵 d 散紙都 做低佢.......:lll:

當當 中國首富, 油王 一隻手指尾 就打殘左 :jjjj: :zzz:

中國首富都輸
咁香港馬主 仲點買好長途馬 :jjjj:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 09:07 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:04 PM 發表

Sadler's Wells快地低好多:jjjj:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 09:09 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:07 PM 發表

last 油王 搵 d 散紙都 做低佢.......:lll:

當當 中國首富, 油王 一隻手指尾 就打殘左 :jjjj: :zzz:

中國首富都輸
咁香港馬主 仲點買好長 ...

千六萬美金買一隻週歲馬如果有香港馬主做得出真係寫個服字
作者: 馬俠    時間: 10/4/2008 09:10 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:07 PM 發表

中國首富都輸
咁香港馬主 仲點買好長 ...

最後奧運精神都唔差啫:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 09:10 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:04 PM 發表

原居民當年遠征英皇鑽石~~真係鄉下仔出城,見識咩係真正大馬場~~

上山,落斜,非香港馬場可比擬~
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:12 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:07 PM 發表

所以我好懷疑 愛倫拎咁多 Acatenango 過黎
中間抽咁 d 水 :zzz: :yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:07 PM 發表

其實呢隻種響歐洲咁出名~~

因為生d仔最適合當地環境跑先咁吃香~~

佢d仔轉左來香港跑唔出水準根本唔奇~~

生出來根本係為左留響歐洲發展~~
作者: 莫問我是誰    時間: 10/4/2008 09:14 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:12 PM 發表

citidancer賺到笑~~
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:14 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:09 PM 發表

千六萬美金買一隻週歲馬如果有香港馬主做得出真係寫個服字

真係一山還有一個山高 :yyy:

中國首富, 賭王.....都只係 ....:jjjj:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:17 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 10/4/2008 09:10 PM 發表

最後奧運精神都唔差:yyy:

依家講緊 中長途馬 wor :jjjj:
奧運精神 1600 馬黎  
威武神駒 2000  :jjjj:
d 中長途好馬 會逃得過 油王, 船王, coolmre 果 d 法眼嗎??:jjjj:
作者: 冼馬田    時間: 10/4/2008 09:17 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:12 PM 發表

梗係有啦﹗話冇你都唔信呀﹗
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:21 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 10/4/2008 09:17 PM 發表

梗係有啦﹗話冇你都唔信呀﹗

le 個種 2000 都嫌短
小滴水 都跑唔出水準,
水魚真多 :fff:
作者: 白武仔    時間: 10/4/2008 09:27 PM

另一方面..
就係配種..香港一直都玩閹馬
唔通又係DEVELOP 唔倒配種事業咩..

點解歐洲馬勁..係因為佢地有做配種衣家野
所以香港人先會覺得歐洲馬勁..

我地冇自己既品牌..所以就...

不過我都明既..香港咁小地..想搞配種真係D 好難好難既事
作者: 白武仔    時間: 10/4/2008 09:27 PM

我成日都妙想天開

唔洗理我:eee:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 09:31 PM

QUOTE:
原帖由 白武仔 於 10/4/2008 09:27 PM 發表
另一方面..
就係配種..香港一直都玩閹馬
唔通又係DEVELOP 唔倒配種事業咩..

點解歐洲馬勁..係因為佢地有做配種衣家野
所以香港人先會覺得歐洲馬勁..

我地冇自己既品牌..所以就...

不過我都明既..香 ...

北望神洲 :jjjj: :zzz: :ssss:
當然我地唔知 有冇幸 見到 le 一日 :yyy:
作者: yuricylau    時間: 10/4/2008 09:32 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:31 PM 發表

要想o係偉大嘅祖國開牧場......:jjjj:
祖國唔抽你水先奇啦:fff: :fff:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 09:37 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 09:31 PM 發表

我真係擔心神州加入純種馬配種業會有恐怖後果

試想像呢個行業仍然堅持馬公同馬女自然受孕先獲承認, 我真係擔心神州人民乜都敢做會毀左純種賽馬
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 09:39 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:37 PM 發表

試想像呢個行業仍然堅持馬公同馬女自然受孕先獲承認, 我真係擔心神州人民乜都敢做會毀左純種賽馬

假貨:zzz:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 09:41 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/4/2008 09:39 PM 發表

假貨:zzz:

乜野人工受孕, 複製馬, 假血統甚至假純種馬, 諗起都打冷震
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 09:42 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:41 PM 發表

乜野人工受孕, 複製馬, 假血統甚至假純種馬, 諗起都打冷震

A馬代表B馬出賽:fff:
作者: 白武仔    時間: 10/4/2008 09:43 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:37 PM 發表

我都明
係香港咁既面積根本冇可能搞配種..

係中國搞既話..又有E D 咁既問題出現..
如果真係要搞..就真係要等中國DEVELOP..CIVILISED D 喇..
希望E 日快D 到..
成日要買歐洲馬..歐洲名種..
我都想中國香港有番自己既名種..外國都要配我地既..
唔想再見倒咁多閹馬係香港..

今次好似提出左好多野討論
但係都想再加埋..
香港賽馬..賭博性質太太太重..
係英國風氣完全係唔同的..
18歲唔比入驚佢賭..英國唔會..
真係..賽馬真係唔可以完全睇AS SPORT 嘛??
香港人..爛賭..真係冇錯!
好小愛馬之人了而家
作者: Kris    時間: 10/4/2008 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 白武仔 於 10/4/2008 09:43 PM 發表

我都明
係香港咁既面積根本冇可能搞配種..

係中國搞既話..又有E D 咁既問題出現..
如果真係要搞..就真係要等中國DEVELOP..CIVILISED D 喇..
希望E 日快D 到..
成日要買歐洲馬..歐洲名種..
我都想中 ...

試想像日本仔用左幾多錢,時間,地方同人才先有今日嘅成就, 中華大地要係純種賽馬有一番功業唔係我地呢代可以做得到
作者: 白武仔    時間: 10/4/2008 09:48 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:47 PM 發表

試想像日本仔用左幾多錢,時間,地方同人才先有今日嘅成就, 中華大地要係純種賽馬有一番功業唔係我地呢代可以做得到

真係想試下改變衣一切..
我仲讀緊書..未知道而家會做咩DIRECTION..
可能我會試下係E 邊 做喇大個..
而家讀好書先

我講左..
我好鐘意妙想天開:eee:
作者: 田少    時間: 10/4/2008 09:50 PM

QUOTE:

大陸...:ddd: :ddd:
有貴o既東西,就一定會有賊,
有賊,就一定會有大賊:ddd: :ddd:
到時可能渣都冇
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 10/4/2008 09:54 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 08:38 PM 發表

不如改建做賽車場好過:fff:
收多d入場費:lll:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 09:56 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 10/4/2008 09:54 PM 發表

不如改建做賽車場好過:fff:
收多d入場費:lll:

一於賽小巴打造有香港特色嘅賽車:yyy:

黎海榮仲唔變車神:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 09:57 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:56 PM 發表

一於賽小巴打造有香港特色嬼禸:yyy:

王志偉冒被師父雪藏都要學車:fff:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 10/4/2008 09:58 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:56 PM 發表

一於賽小巴打造有香港特色嬼禸:yyy:

唔錯:fff:
現成有四千幾部:lll:
美國有school bus drag:fff:
作者: sw    時間: 10/4/2008 10:20 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 09:41 PM 發表

仲有成千上萬隻識價:ggg:
作者: timothyhin    時間: 10/4/2008 10:49 PM

好難響歐洲買到似樣馬:ppp: :ppp:
望住隻名匯良駒堂堂外國g3盟主:ggg:
仲要輸比某歐洲名駒不遠......都可以:yyy: :yyy:

邊有咁多馬主咁阿q同多錢去搏:kkkk: :kkkk:

同埋我覺得馬會似想將hk定位做一哩以下最強:llll:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 10/4/2008 10:20 PM 發表

仲有成千上萬隻識價:ggg:

:ggg: :llll:
對唔住, 我講 ge 野令你地不安 :jjjj: :llll:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 10:52 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 10:51 PM 發表

對唔住, 我講 ge 野令你地不安 :jjjj: :llll:

呢件事可期待而不能急:jjjj:
作者: 西人堅    時間: 10/4/2008 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 10:52 PM 發表

呢件事可期待而不能急:jjjj:

我想信 我都冇命睇到 le 一日 :jjjj: :yyy:
作者: yuricylau    時間: 10/4/2008 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 10:49 PM 發表
好難響歐洲買到似樣馬:ppp: :ppp:
望住隻名匯良駒堂堂外國g3盟主:ggg:
仲要輸比某歐洲名駒不遠......都可以:yyy: :yyy:

邊有咁多馬主咁阿q同多錢去搏:kkkk: :kkkk:

同埋我覺得馬會似想將hk定位做 ...

想做一哩以下最強就唔該唔好淨係做地頭蟲啦:rrr: :rrr:
馬會可以鼓勵馬主多派馬遠征,吸收經驗:jjjj:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 10/4/2008 10:57 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 10:51 PM 發表

nothing is impossible:jjjj:
作者: yuricylau    時間: 10/4/2008 10:58 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/4/2008 10:56 PM 發表

我想信 我都冇命睇到 le 一日 :jjjj: :yyy:

總之就連我都冇可能睇到呢一日:kkkk:
或者我地嘅太太孫可能睇到:jjjj:
作者: timothyhin    時間: 10/4/2008 11:00 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 10/4/2008 10:56 PM 發表

想做一哩以下最強就唔該唔好淨係做地頭蟲啦:rrr: :rrr:
馬會可以鼓勵馬主多派馬遠征,吸收經驗:jjjj:

你都要諗下外國d獎金有幾"吸引":jjjj: :jjjj:

去日本已經好好:ppp:

新加坡就真係:kkkk:

過歐洲就:jjjj: :jjjj:
為咩:yyy:
作者: lomondsfay    時間: 10/4/2008 11:02 PM

按已知賽程, 未來兩個月都冇泥地1800, 我估下季泥1800都取消....:www:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 11:00 PM 發表

未剪JJ都話, 剪左就真係慳D
作者: timothyhin    時間: 10/4/2008 11:10 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 11:05 PM 發表

萬一遠行_埋街咁就:tttt: :tttt: :tttt:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 11:11 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 11:10 PM 發表

未剪就真係要搏舖勁嘅:jjjj:
作者: sw    時間: 10/4/2008 11:11 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 11:05 PM 發表

福星掃左女皇盃同遮打盃有得諗arc喎:jjjj:
作者: yuricylau    時間: 10/4/2008 11:11 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 11:00 PM 發表

短途就真係無謂出外啦:ppp:
去歐洲咪盞拖低自己:yyy:
咁去澳州呢?:bbbb:
o個邊D大賽賽程我唔清楚
但獎金應該唔低:ppp: :ppp:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 11:12 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 10/4/2008 11:11 PM 發表

贏左先講
作者: yuricylau    時間: 10/4/2008 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 11:10 PM 發表

我諗起Hokuto Vega:zzzzzzzzz: :zzzzzzzzz:
作者: 李澤楷    時間: 10/4/2008 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 lomondsfay 於 10/4/2008 11:02 PM 發表
按已知賽程, 未來兩個月都冇泥地1800, 我估下季泥1800都取消....:www:

可惜:ggg:
作者: timothyhin    時間: 10/4/2008 11:14 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 11:11 PM 發表

未剪就真係要搏舖勁嘅:jjjj:

我好耐未見過未剪過既可以捱得咁耐:jjjj:
成哂名先去遠征:yyy:
作者: yuricylau    時間: 10/4/2008 11:14 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 10/4/2008 11:11 PM 發表

唔信佢贏到爆冷
作者: 新水星    時間: 10/4/2008 11:16 PM

QUOTE:

話09英皇喎....:zzz:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 10/4/2008 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 10/4/2008 11:13 PM 發表

我諗起Hokuto Vega:zzzzzzzzz: :zzzzzzzzz:

唔駛咁遠 好跑得:sss:
作者: asiadragon    時間: 10/4/2008 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 10/4/2008 11:16 PM 發表

話09英皇喎....:zzz:

咁長遠:ooo:
作者: Kris    時間: 10/4/2008 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 10/4/2008 11:22 PM 發表

咁長遠:ooo:

到時都唔知咩世界
作者: timothyhin    時間: 10/4/2008 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 10/4/2008 11:20 PM 發表

唔駛咁遠 好跑得:sss:

變左大師2世都夠濕滯:tttt:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 10/4/2008 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 11:22 PM 發表

變左大師2世都夠濕滯:tttt:

到時真係食蕉:jjjj:
作者: timothyhin    時間: 10/4/2008 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 10/4/2008 11:23 PM 發表

到時真係食蕉:jjjj:

你估踢人館真係咁正:jjjj: :jjjj:
作者: asiadragon    時間: 10/4/2008 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 10/4/2008 11:22 PM 發表

到時都唔知咩世界

佢狀態都未必 Keep 到:ooo:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 10/4/2008 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 10/4/2008 11:25 PM 發表

你估踢人館真係咁正:jjjj: :jjjj:

凌雨另計:fff:
作者: SEAMO    時間: 10/4/2008 11:39 PM

香港d賽事成日都係短距離
勁少賽程係1800-2200
2200以上直情係超少
想有長距離都難
可能平少得1x評分果d馬可能係長距離材料.黎到香港真係埋沒左唔少好馬.短途大晒
作者: asiadragon    時間: 10/4/2008 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 SEAMO 於 10/4/2008 11:39 PM 發表
香港d賽事成日都係短距離
勁少賽程係1800-2200
2200以上直情係超少
想有長距離都難
可能平少得1x評分果d馬可能係長距離材料.黎到香港真係埋沒左唔少好馬.短途大晒

田草2200無左...2400 一季得2-3場...就算2000 都唔多...所以馬王多數由短距離馬玩晒:ooo:
作者: 新水星    時間: 10/4/2008 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 10/4/2008 11:42 PM 發表

田草2200無左...2400 一季得2-3場...就算2000 都唔多...所以馬王多數由短距離馬玩晒:ooo:

1600或以上的大賽好多時都同其他大賽同一日跑.....:zzz:
作者: asiadragon    時間: 10/4/2008 11:48 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 10/4/2008 11:46 PM 發表

1600或以上的大賽好多時都同其他大賽同一日跑.....:zzz:

證明長途吸引力有限..:tttt:
作者: keeper    時間: 11/4/2008 04:40 AM

一個字...貴.....又貴又難訓練....香港是想人賭馬..不是教育人育馬...:fff: :yyy:
作者: 神鷹    時間: 11/4/2008 05:01 AM

一來香港馬主無咩耐性....長途馬黎香港通常適應期較耐....
二來賽程實在太少了,係出面買隻長途馬返黎通常好貴 因為歐洲好注重長途發展 一有長途好馬一定會好早出手買定  香港仲要長途賽程愈來愈少 點吸引到馬主肯買長途馬返黎....
三來香港個訓練基地唔太適合訓練長途馬之用,例如坡路,長跑道練習等等.....所以原居民,凌雨,爆冷已經係異例,但佢地係出面也唔算係真正既一級馬
作者: ching0522    時間: 11/4/2008 05:16 AM

其實香港有無一個地方可以興建一個再大既馬場.... 又或者一個牧場 ? ( <~呢場我細個個時諗過下 =.=)
作者: 神鷹    時間: 11/4/2008 05:20 AM

QUOTE:
原帖由 ching0522 於 11/4/2008 05:16 AM 發表
其實香港有無一個地方可以興建一個再大既馬場.... 又或者一個牧場 ? ( <~呢場我細個個時諗過下 =.=)

牧場一定無可能 一個牧場根本唔夠 更何況即使可以一個牧場政府一定唔會批
興建再大既馬場應該都無咩可能 :ppp:  政府都唔會批 本身香港塊地已經少 最重要既係環境完全唔適合育馬業
日本北海道環境同地勢一流 興建牧場既最佳條件:ccccc:
作者: ching0522    時間: 11/4/2008 05:24 AM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 11/4/2008 05:20 AM 發表

牧場一定無可能 一個牧場根本唔夠 更何況即使可以一個牧場政府一定唔會批
興建再大既馬場應該都無咩可能 :ppp:  政府都唔會批 本身香港塊地已經少 最重要既係環境完全唔適合育馬業
日本北海道環境同地勢一流 ...

THX 指教....  

睇黎到魂歸天國之前都無機會睇到香港有牧場配馬=.="
作者: AK1360    時間: 11/4/2008 05:48 AM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 11/4/2008 05:20 發表

日本北海道環境同地勢一流 ...

都唔一定北海道既, 本州都唔少, 九州都有個好出名:eee:

QUOTE:
原帖由 ching0522 於 11/4/2008 05:16 發表

新界東北, 打鼓嶺個D地方, 我發過下夢:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0